"Белият лотос" - сезон 2 / сезон 3

• 39 353
  • 613
  •   1
Отговори
# 300
Така е, не го написах осъдително. Разбира се, хора със слабости и положителни страни са, но, естествено, отрицателните им качества са силно и търсено преекспонирани.

Единствено Пайпър показа характер, опитвайки се да се дистанцира от "ценностите" на семейство Ратлив, a Белинда не успя да убеди сервилния Фабиан в опасността от Гари/ Грег. В неговите очи гостът-милионер винаги е просто колоритен, ексцентричен, заслужаващ уединение, а трябваше да се замисли поне.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 23:29 от Анонимен

# 301
Те си го казаха в една от сериите, че Тайланд е бъкан с хора като Грег. Така че реакцията на управителя на думите на Белинда е логична.
Продължава обаче да ми липсва колоритната фигура на управителя от предишните два сезона. И този е скрита лимонка, но ми се ще да е по-нарапчив като предишните двама.

Кога и къде се появява тази Мирела?

Не мога да разбера защо са кастнали мургави балканци за ролите на руснаци.
Кефи ме как гологлавият руснак разказва за живота си в "руския рай". Grinning

Мислите ли, че скандалът, който вдигнаха рускините, е скалъпен?

# 302
  • Бургас
Тъмно, самотно, несъпричастно, лутащо се сборище от „грешни“ души!  Тъжен  и потискащ епизод!
Не спирам да се чудя и наслаждавам –толкова много и разнопосочен талант  е вграден в тази продукция! Колкото и клиширано да звучи – М.У-т е забележителен сърцевед! Толкова дълбоко разравя страховете , комплексите и маниите на персонажите си.
Всеки говори, но никой не го слуша истински.
Все още не мога да разгадая  Виктория Ратлиф - сякаш  зад сънливата й  унесеност и привидна ограниченост има нещо дълбоко потиснато от самоналожена  автоцензура .  Струва ми се, че тя е с интуитивна и честна природа, но сливайки се  в продължение на години с очакванията на социалната си среда, се е превърнала в зомбито, което виждаме към момента. Освен това мисля, че в думите към дъщеря й имаше известен резон. А и на финала – формулира много прецизно и със загриженост, че  Тимъти не е на себе си, но после някак бързо премина пак на общите фрази, че се е справял винаги повече от добре.... Не допускам, че е толкова сляпа и в неведение за делата на съпруга си. Просто  си затваря очите ...
Пайпър така и не може да ми стане симпатична! Прекалено самообсебена е  и осъдителновисокомерна към близките си. В крайна сметка обучението й , настоящото пътуването и бъдещото й пребиваване в Тайланд са благодарение на паричките на тати.  Има значителна доза лицемерие в това откровено да изразяваш неприязънта си, но да манипулираш и използваш възможностите, които произходът ти дава...  
И дааа – по делата им ще ги познаете...  Саксън много открехнат, много знаещ, но май само на думи!  Братчето Локи, крие изненади. ... май. Като цяло логично беше младите да се развихрят под пълната луна, но истинската вакханалия се случи при старите мацки... Дамата от Тексас ми стана много мила с  тази пижамка на басейна! Не се даде жената! Устоя на съблазънта! Интересно младият жених на застаряващата актриса доколко отговаря на разказаното от нея!? Май не съвсем...
Белинда и грижовния й  колега са струя доброта и човечност!

# 303
  • София
Пайпър така и не може да ми стане симпатична! Прекалено самообсебена е  и осъдителновисокомерна към близките си.

А не са ли повечето млади така?

# 304
А Мирела кога се е появила, че не забелязах?

# 305
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Героите с техните характери, драми, особености и в този сезон са плашещо реалистични. Перфектната скрита камера на болното, изпълнено от смисъл и съдържание в по-голямата му част човечество.
Много се зарадвах да видя, че гост звезда е Сам Рокуел, за мен един от най-добрите и подценявани актьори. Половинката му Лесли Биб като богатата отгчена женена приятелка също се справя чудесно с ролята си.
Не съм впечатлена от героя на "нашето" момче.

# 306
А Мирела кога се е появила, че не забелязах?
Мирела беше с рускините, който се караха. Тя беше крайно вдясно.

# 307
  • Бургас
Пайпър така и не може да ми стане симпатична! Прекалено самообсебена е  и осъдителновисокомерна към близките си.

А не са ли повечето млади така?

Мога да говоря за моето си обкръжение - 50/50. От обобщения се пазя!

# 308
Пайпър така и не може да ми стане симпатична! Прекалено самообсебена е  и осъдителновисокомерна към близките си. В крайна сметка обучението й , настоящото пътуването и бъдещото й пребиваване в Тайланд са благодарение на паричките на тати.  Има значителна доза лицемерие в това откровено да изразяваш неприязънта си, но да манипулираш и използваш възможностите, които произходът ти дава...

Пайпър (поне за мен) е еквивалентен персонаж на Оливия от първия сезон. Същият архетипен образ на “въстаналото” дете, което уж се бори срещу родителите си и всичко, което те представляват (пари, успех, влияние и т.н.), но с…всичко това, което те ѝ дават благодарение на същите тези пари, успех, влияние. Има съществена ситуационна ирония и обикновено тя се разрешава, като в труден момент този герой загърби апокрифните идеали и се оттегли в комфорта на семейните привилегии.

Алби във втория сезон имаше подобно развитие. Хем се опитваше да се откъсне от сянката на дядото и бащата, които извъртаха поглед след всяка жена, хем първо се занимаваше с Порша, после с Лучия. На финала - в едната от последните сцени - на летището тримата засукаха глави след една и съща жена, което просто подкрепяше същата теза. Именно, че, колкото и да се бориш със собственото си кредо, то е част от теб и няма как да избягаш от него; и в трудни моменти то надделява, защото е най-базовата и добре интернализирана (дори и неосъзната) система, през която пречупваш света, когато нямаш време за дълбоко премисляне.

Ще се включва в следващите страници за епизод 5, който намирам за най-интересен до момента. Минахме точката на инфлексия, в която прецизно градените образи пристъпиха към действие. И то е точно толкова объркано, хаотично и проблемно, колкото са самите те - 8.5/10 давам.

# 309
  • Бургас
Пайпър (поне за мен) е еквивалентен персонаж на Оливия от първия сезон. Същият архетипен образ на “въстаналото” дете, което уж се бори срещу родителите си и всичко, което те представляват (пари, успех, влияние и т.н.), но с…всичко това, което те ѝ дават благодарение на същите тези пари, успех, влияние. Има съществена ситуационна ирония и обикновено тя се разрешава, като в труден момент този герой загърби апокрифните идеали и се оттегли в комфорта на семейните привилегии.
..... - 8.5/10 давам.
   Hands Plus1 100%

....................
Със сигурност имам нужда от повторно гледане на епизодите! Толкова много на брой, почти невидими зрънца за размисъл...
Епизодът от вчера на пръв поглед беше бавен и безсюжетен, но с много подтекст.
Непрекъснато се връщам към две неща – сцените на забавление вън от „двореца“/хотела и разговора (на пръв поглед предвидим и еднозначен) между майката и дъщерята.
Силата на Майк Уайд е в спокойния му реализъм и в умението му бавно и систематично да развенчава митове, и да руши навични представи, превърнали се в убеждения. А също и да преборва чернобялото  мислене и  възприемане на света, така типични за днешния ден – и в живота и в изкуството.
Станало ни е навик, когато говорим за Азия да асоциираме с духовност, извисеност, спокойствие, вглъбеност,екзотична красота и хармония. Само че заедно с всички тези неща , той ни показва и другата страна на монетата, точно толкова истинска и пълнокръвна – озападнената , комерсиална, консумеристка Азия... Туристически и забавляващо форматирана, за да даде на богатите си туристи сетивни дразнения и наслади на макс. Не ми казвайте, че тази среда не се отразява на местната култура и нрави. Т.е. не всичко е само красота и източна мъдрост.
Ако се върнем към разговора в семейство Ратлиф, относно решението на дъщерята да се оттегли за година медитация – също се натъкваме на  много противоречия.
На пръв поглед момичето е увлечeно по будизма, изучава го , уважава го, стреми се в духа на учението да се самоусъвършенства , да се дистанцира от празното битие на семейството си.
Обаче ако се вслушаме в казаното от нея, става ясно че не е разбрала много или по-скоро и тя е „озападнила“  будизма за собствено удобство! В едно изречение говори за освобождаване от вечния кръговрат на желания и страдание. В следващото изречение твърди , че чрез медитация ще търси себе си , предназначението си, щастието си.... Аз, его , самолюбие, високомерие, чувство за превъзходство... Къде остана сливането с Вселената, приемането, смиряването, разбирането, съпричастността, желанието другите да добруват..!? Не мога още да си отговоря дали става дума за младежка незрялост или за съзнателно бягство и манипулация; или просто за глезотии на презадоволено момиче... Вчера бях под непосредствената емоция от съдбата на четиримата братя и малката им сестричка, които се  грижат сами за себе си („Бригада нов дом“) и съпоставката беше неизбежна... Често си мисля, че е истина – трудните обстоятелства и живот възпитават силни и добри, загрижени и съпричастни човеци. Скромни , уравновесени и лоялни. Презадоволеността в материалното създават лениви и егоцентрични, самовлюбени хора. Обаче няма да е М. Уайд, ако веднага не ме плесне през устата- да не бързам с обобщенията и съденето! Ето го Гейток – небогат и без превилегии; очевидно с по-скоро труден живот, но не е нито стабилен и здраво стъпил на земята, нито справящ се с неособено сложните ситуации, неуверен , лабилен. Т.е. не е само до среда и възпитание, много голямо значение има и характера на човека...
И още един интересен аспект – беше отбелязано, че семейство Ратлиф се идентиицират като християни повече по навик , отколкото по вътрешна потребност и не са били никак ревностни да възпитат децата си в християнски добродетели. Но в същото време виждаме нуждата на тези хора в момент на трудност да се опрат на нещо по-голямо от тях. Невярващи , но нуждаещи се от Бог. Един от парадоксите на съвремието ни. Самата девойка също доста оплетена и разпъната между неверието си,  презрението си към родната среда и в същото време търсеща убежище в манастир, обаче по възможност екзотичен...  защото нека бъдем честни – много по-лесно и по-евтино би било да пoтърси убежище и място за размисъл в християнски манастир. Предполагам семейството е протестантско, но не мисля че би имало чак непреодолима пречка да премине към друга деноминация... предвид че не е същински религиозна...

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 11:10 от lady Koup

# 310
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Ммда, отдавна повтарям, че мантрата за западния егоизъм и източната извисеност от много дълги години е нищо повече от празни приказки. Източните държави/общества в толкова голяма степен са завладени от комформизъм, алчност, желание за притежание и материализъм, че западняка има да ги догонва вече.... Разбира се, винаги има тук-таме хора отдали се на аскетичност, съзерцание и търсене на нирваната, но то и на запад ги има, така че не се брой. ЮК е типичния пример за това. Сори за офтопика, ако модератор сметне за уместно да ме изтрие.

# 311
  • София
Изгледах днес и с голям кеф ви изчетох. 😎
Лично според мен този пети епизод беше най-добрия за този сезон.

Тази тема ми става много любима, защото най-накрая има толкова подробен напречен разрез за даден сериал, епизод по епизод. Не че не се е случвало и преди, даже напротив (веднага се сещам за Откраднат живот, Игра на тронове, Живите мъртви, Дарк, Западен свят, сега и за Severance ; има и още, но са рядкост като цяло) и то от никак не малко потребители, а не само от двама, трима.
И то в сериал в който няма екшън, няма някакви тежки драми и казуси, а героите не са черно-бели. Даже за масовия зрител сигурно е скучен сериала. Да, ама не, дълбоките води са най-опасни, а нашите герои са точно такива, хаха. Така че който иска да не се удави, ДА НЕ гледа. 😀😉

Това е моят прочит за епизода, малко по-шеготив и нестандартен, просто защото вие сте казали абсолютно всичко и като последен изгледал не желая да повтарям някого.

Радвам се много за Мирела. Радвам им се на двамата с Юлиян. Изглеждат много влюбени и като цяло са една прекрасна, позитивна двойка от която лъха много енергия и чистота и искрено им желая успех. Дано да имат и дечица и да сключат брак. Да, старомоден съм. 😉

И искам само да вметна по темата, че Гейток също вече ми е смънителен да не се окаже и той замесен в стрелбата на финала. Не го казвам директно като прогноза, че ще е той, просто го слагам сред останалите заподозрени за които мисля, че има единодушие (а те са Грег/Гари, Тимъти Ратлиф и Рик). Според мен Гейток от епизод на епизод трупа все повече гняв вътрешно в себе си. И засега се задържа на повърхността с неистови усилия, но ако Муук нещо го отреже или я види да се целува с някой богаташ, може и да превърти... 🤔
Не знам дали сте съгласни, просто някак си така го усещам. Иначе аз лично го харесвам. И между другото болшинството хора по света от мъжки пол са точно такива като Гейток. Това е истината. Големите герои са в романите и по зрелищните филми и сериали...

# 312
Много плахо попита татко Ратклиф дали е взел нещо негово. Даже не го и пита, а просто го измрънка.

# 313
  • София
Да, сдържа се, защото не иска да си загуби работата. А и по принцип той е по-плах, по-нерешителен, което не харесва в себе си, но няма как. Малцина успяват да избягат от себе си.

Аз между другото точно това очаквах и се радвам, че Майк Уайт не направи това, което е най-логично и лесното. Ей, ти, открадна пистолета, имам те на камера, уу-аа.
В смисъл, Гейток знае, че Ратлиф е богат и важен гост за хотела. И няма как да не е внимателен. Знае също така, че ако се разгласи и той ще го отнесе заради небрежност, а ще изложи и началника си.

А на камерата всъщност видя ли се самия пистолет? Защото беше черно-бяло и не видях добре. Тимъти, може да го е сложил в джоба си, аз някак си не видях да го носи в ръката?

# 314
  • Sofia
Ако следваме логиката от предишните два сезона, и стрелеца, и жертвата ще са най-малко очакваните герои.
Това с трима непознати мъже в басейна ми беше много крийпи.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 18:30 от Karen

Общи условия

Активация на акаунт