Професия учител - 15

• 62 837
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
Пример за учител от ЦДО станал класен е този на голямото ми дете, вече 11 клас. В първи клас около месец в самото начало нямаха учител и класната се наложи да работи и в двете смени. Госпожата, която започна беше е по- голям стаж( работила в населено място извън града) и опит от класната (до него момент само учител в подготвителна група). Та госпожата на следващата година пое първокласници.

# 436
Здравейте!
Имам следната ситуация - назначиха ме на работа като учител по професионална подготовка, но за тази специалност "Хлебар" нямах квалификацията. Съответно заплатата ми е с 20% по-ниска, тъй като съм неправоспособна. До тук добре. Този месец обаче завърших квалификацията си и вече съм напълно правоспособна. От дирекцията обаче ми отговориха, че няма как да ми актуализират заплата, защото това бил някакъв си щат, който в началото на годината се задавал и нямало да имам актуална заплата до началото на следващата година. На мен ми се струва, че нещо ме правят на маймунка, но за съжаление не съм достатъчно компетентна по въпроса. Някой имал ли е подобен казус? Реално ли е това, което ми се отговаря или просто се опитват да минат метъра с едни 20% по-малка заплата от това, което ми се полага?

# 437
Здравейте!
Имам следната ситуация - назначиха ме на работа като учител по професионална подготовка, но за тази специалност "Хлебар" нямах квалификацията. Съответно заплатата ми е с 20% по-ниска, тъй като съм неправоспособна. До тук добре. Този месец обаче завърших квалификацията си и вече съм напълно правоспособна. От дирекцията обаче ми отговориха, че няма как да ми актуализират заплата, защото това бил някакъв си щат, който в началото на годината се задавал и нямало да имам актуална заплата до началото на следващата година. На мен ми се струва, че нещо ме правят на маймунка, но за съжаление не съм достатъчно компетентна по въпроса. Някой имал ли е подобен казус? Реално ли е това, което ми се отговаря или просто се опитват да минат метъра с едни 20% по-малка заплата от това, което ми се полага?
Ако си член на синдиката, изпрати запитване до юристите, писмено, по имейл. Отговарят.

# 438
  • Някъде по Дунава
Какъв е шансът или вероятността от учител в занималня да те направят класен ръководител? Какво гледа директорът - стаж или по лична преценка?
Всичко опира до връзки, разбира се. Имам колежка, която имаше няколко месеца стаж като учител ЦДО и стана класен ръководител, а бяха пренебрегнати учители с дългогодишен стаж.

# 439
Ако имах връзки бих ги използвала да НЕ съм класен ръководител! 😀😀😀

# 440
  • Балчик
Сами, със сигурност те правят на маймуна. Търси си правата.

# 441
  • Някъде по Дунава
Определено класният ръководител има много отговорности, но масово учителят ЦДО се третира като втора ръка учител . Затова харесвам при начален етап да се работи по вариант две, където и двамата учители имат и часове от ООП и водят самоподготовка.

# 442
  • Добрич
Мисля, че стажът не гарантира добър класен ръководител. Има учители, които просто не са подходящи за класни ръководители.
Да, работата ни на класни е много, а парите за това са несъпоставимо малко...

# 443
Като казахте пари, какви пари взимате за класен ръководител? Laughing (да разбера какво изпускам и защо повечето колеги не искат да са класни)

За ръководител на ученически клуб нещо допълнително заплаща ли се? Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 00:52 от amy_nka

# 444
Като казахте пари, какви пари взимате за класен ръководител? Laughing (да разбера какво изпускам и защо повечето колеги не искат да са класни)

За ръководител на ученически клуб нещо допълнително заплаща ли се? Rolling Eyes
Парите за класен са 46 лв. на месец. Голяма бумащина има. Водех и други часове по Театър и парите ми ги дадоха чак на края на годината ( бяха 700 лева). Този предмет го водех допълнителен.

# 445
Да си класен ръководител е голяма отговорност и е свързано с разрешаване  конфликтни ситуации между  учениците, а и между родители понякога. Ако имам избор, за нищо на света не бих искала да съм класен ръководител. Още повече срещу тази смешна сума и то само ако си изработиш ВЧК. Иначе сумата е по- малка.

# 446
Здравейте! Млад учител съм. Имам питане относно това как се гледа на учители, които искат да заместват директор и съответно такива, които да не го? Има ли някакво значение, прави ли лошо или добро впечатление? Или във всяко училище е различно? Или пък разчитат на доверени хора, за да няма проблем с изпълнението на дежурството? Или влизат в черния списък? 😀Дори нямам представа заместващия какви отговорности има.

# 447
  • Майничка
Няма ли заместник-директори?

# 448
Часовете на класния ръководител не са ли по-малко от  тези на занималнята?
За парите е ясно, че не са много. А щом е с връзки да не се надявам значи. 😃
Учителите ЦОУД също решават конфликти с деца и родители.

# 449
Учител начален етап - обичайно от 07.30  (децата започват в 08.00, но учителят трябва да е в 07.30, може в други училища да е друго) до 14.00 ч в училище, ако няма съвет, оперативка, клуб по интереси и всякакви такива допълнителни мероприятия, които се провеждат след като учениците (поне в начален етап) са приключили часовете си. Равносметка - от 5 дни в седмицата в  4 -  в училище от 07.30 до 17.00, защото няма как да се прибереш за 1 час, който би се получил между клуба/оперативката/съвета и пр. Ако успееш да провериш всички тетрадки и помагала в този час, супер. Ако не, след 17.00 довършваш това, което е трябвало да бъде свършено през деня (тетрадка за работа в клас по математика, по български, по човеци - там се пише, когато работиш  с учебника, Учебни тетрадки по математика, български, човеци, които се работят в часовете) и не може да ги претупаш и само да отбележиш грешките, трябва и рецензия кой на какво да наблегне. Отделно подготовка на контролни, писмени изпитвания, тестчета.
Учител ЦДО - от 11.30 до 18.00 в училище, децата свършват към 12.20/13.00 ч, взимат ги от следобедните часове масово около 16.30, най-късно до 17.30 (в други училища може да е друго).
Може да се спори кое е по-добре, учител ЦДО или учител. Отговорността като учител е в пъти повече от на ЦДО (подготовка на допълнителни материали, ако някой  е по-бърз с домашната от сборниците и да не пречи и съответно за всички, за да работи класът пълноценно), но и отношението на родителите е  различно. Като ЦДО обаче имаш възможност да се разгърнеш с всякакви допълнителни неща в заниманията по интереси, за които в нормалните часове рядко остава време. А часовете за Отдих и спорт са си направо почивка, организираш децата в различни щафетни игри и каквото ти хрумне, което и теб те разтоварва. (опит и от двете позиции)

Последна редакция: чт, 23 мар 2023, 20:09 от AsitaNew

Общи условия

Активация на акаунт