Професия учител - 15

• 62 806
  • 742
  •   2
Отговори
# 525
  • Майничка
А не е ли по-добре да ги изработите заедно с децата в градината? Дори, примерно, да кръстите някой следобед "Празник на БДП", да поканите желаещи родители да се присъединят към хлапетата в изработката?
Откровено казано, такъв тип "домашни за родители" са ми безсмислени - децата не могат да се справят сами, родителите, ако изобщо тръгнат да ги правят, ще мрънкат и впечатлението (за децата) ще е далеч от възпитателно.

# 526
  • Добрич
Здравейте,  колеги! Моля за мнения и съвети по повод следната ситуация.
Учителите на група в ДГ постнахме във фейсбук родителска група задача да се изработят заедно с децата пътни знаци от подръчни материали (приложихме примерни снимки).  Идеята беше да ги ползваме на двора, да поканим полицай и да го отразим като работа по БДП към годишния план. Лично аз не виждам нищо лошо при работата деца-родители-учители за постигане на целите на ДГ. Но се оказа, че един от родителите в групата е възмутен. Щял да пусне писмена жалба до директора - защо го занимаваме с глупости, той е ангажиран човек, едва ли не го изнудваме да купи материали,  няма ли бюджет градината да си купи знаците и не знам още какво...
Прав ли е според вас? Аз ли нещо съм в голяма заблуда,  че изобщо не разбирам негодуванието? Чудя се дали да пиша в групата да не изработват нищо, аз мога и сама да направя 5 основни пътни знаци, не е там работата...
Ще се радвам да получа от вас всякакви критики и съвети по въпроса. Благодаря предварително!

Винаги ще има недоволни родители.

Уточнете в публикацията (коригирайте, ако трябва), че тази задача няма задължителен характер. Нещо от сорта "Каним всички родители, които имат желание и възможност да се включат в инициативата. Благодарим ви за старанието и отделеното време! Оценяваме вашата съпричастност към обучението по безопасност на движението."

Обръщение, формулирано по този или подобен начин, даже да се оспорва някъде, няма да има последствия за вас.

По принцип, ако за всяка инициатива искаме одобрението на всички родители, трябва почти нищо да не правим.

# 527
Подкрепям Вела. Пишете, че е по желание. Вечно ще има недоволни.

# 528
Разбира се,  че е по желание, никой не можем да задължим. 🙁 Дори да искаме.
Той ще пише жалба с питане на какво основание ги караме да купуват (?!) материали, да изработват и имат ли право да внасят тези неща в ДГ.
Други родители пък ни подкрепят.
Каква е процедурата след жалбата? Какво следва?

# 529
На човек да му стане жал за децата на такива "родители".
До кого ще се жалва, до РУО ли?
Ако е само до Директора бива той/тя да застане на Ваша страна и да подчертае, че желанието е да се работи в екип учител-деца-родители, участието е по желание, все може да Ви защити, ако иска Wink Ако е до Инпектората вероятно ще се домъкнат на проверка, поне за училището е така, гледат документацията и въобще губят времето на всички и имитират дейност. Пускат "анкети", в ДГ няма да стане вероятно.

# 530
Пишете си го в плана за работа с родителите и кажете, че работите по този план. Осъществявате сътрудничество с родителите. И да пише жалба, нищо страшно няма да стане.

# 531
Има някаква тенденция у родителите - по възможност гледат да са възможно най-малко ангажирани с отглеждането и възпитанието на децата.
Ангажират се само с правенето. Но като чета определени теми в "Семейни отношения", виждам, че някои хора и това ги мързи.

# 532
Някой има ли раздробена / детайлна новата скала за оценяването на матурите ( с над 30 точки) ?

# 533
Случайно някой да е изкарал СДК за учител по АЕ или БЕЛ?
Моля, да ми споделите университет.

# 534
Аз. По АЕ. НБУ.

# 535
Аз мисля да записвам във ВТУ дистанционно. Искаше ми се да е само за начален етап, но там имат само магистратура такава, а СДК е за всички класове. Иначе за английски трябва да имаш сертификат B2. Аз отдавна го имам и съм преподавала дори в училище, но като неспециалист.

# 536
B2 и Upper-Intermediate, това едно и също ли е?
Аз съм с гимназия с профил англ. език.
Само за единия сертификат дали ще мога да се явя на някакъв изпит, за да си го взема?

# 537
  • София
Здравейте.
Интересува ме  ПКС 4. Само присъствен ли изпита
 или има някъде дистанционно в реално време?

# 538
B2 и Upper-Intermediate, това едно и също ли е?
Аз съм с гимназия с профил англ. език.
Само за единия сертификат дали ще мога да се явя на някакъв изпит, за да си го взема?

Да, едно и също е.
Може само за сертификата да се явиш, да, аз го взех оттук - https://learnenglish.britishcouncil.org/
Там има и указания как протича самия изпит, няколко части са. Виж за населеното място, което ти е най-удобно кога има дати и къде се провежда. Таксата беше към 500-600 лв., ако не се лъжа.

# 539
Случайно някой да е изкарал СДК за учител по АЕ или БЕЛ?
Моля, да ми споделите университет.
Сестра ми завърши СДК по БЕЛ във ВТУ, но цитирам думите й " нищо не се учи и завършваме ей така". Аз съм завършила Българска филология и тя каза нищо общо няма това СДК. Нямало знания по БЕЛ, но всеки има право на мнение. ( все пак трябва да се учи синтаксис, лингвистика и т. н, да могат да разпознават сложните изречения).

Общи условия

Активация на акаунт