Професия учител - 15

• 62 814
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
Напълно съм наясно, че 1г. СДК не може да се равни на 4г. бакалавърска степен. Но какво да правя, като почти цяла година не мога си намеря работа, по онова, по което съм учила.
И все пак съм завършила ПНУП. А след гимназията съм кандидатствала с БЕЛ (по мое време се кандидатстваше с изпити). Така че не съвсем "боса".
Нито ми се учи повече, нито ми се дават пари, ама в случая е въпрос на шанс.
Искам, много искам при това си работя с малките ученици, но при толкова начални учители вече, не знам какъв късмет трябва да имам, за да успея.
Затова пък съвсем ненадейно ми се отваря възможност, ако имам нужната квалификация да започна като учител по АЕ или БЕЛ. Вярно, че става въпрос за една професионална гимназия, в която са само момчета и едва ли целта на живота им е да научат нещо повече от това да имат някаква оценка, ама какво да правя, като нямам кой знае какъв избор.

# 541
Въобще не подценявай момчетата от професионална гимназия. Simple Smile Вчера имаше Национална СТЕМ конференция и гледах СТЕМ проект на момчетата от Електрониката в Шумен (едни срамежливи и притеснени деветокласници). Направо си беше за патент! АЕ е важен в научните среди.

И като казах научни среди, искам да споделя впечатленията си от Третата национална конференция "Смарт Стем образование и иновации"... Голямо разочарование от тази конференция. Да си организатор, лектор и да не можеш да говориш на английски като хората за мен е пълна трагедия. Да не говоря за трагедията с неработещата и неактуализирана техника. После що нямало присъствие на национални медии... Така не се организира конференция... Confused

# 542
Случайно някой да е изкарал СДК за учител по АЕ или БЕЛ?
Моля, да ми споделите университет.
Сестра ми завърши СДК по БЕЛ във ВТУ, но цитирам думите й " нищо не се учи и завършваме ей така". Аз съм завършила Българска филология и тя каза нищо общо няма това СДК. Нямало знания по БЕЛ, но всеки има право на мнение. ( все пак трябва да се учи синтаксис, лингвистика и т. н, да могат да разпознават сложните изречения).
Потвърждавам мнението! Аз завърших СДК дистанционно за учител по математика. Пълна пародия, дори и стаж като стаж нямахме. Хоспетирането представляваше двама преподаватели да ни обяснят за 5-10мин онлайн (дори и без камера бяха) как преподават определена тема. Реално първото ми влизане в училище след завършване на гимназия беше директно на работното ми място. До колкото чух към Шуменския са по-сериозни.

# 543
Скрит текст:
Случайно някой да е изкарал СДК за учител по АЕ или БЕЛ?
Моля, да ми споделите университет.
Сестра ми завърши СДК по БЕЛ във ВТУ, но цитирам думите й " нищо не се учи и завършваме ей така". Аз съм завършила Българска филология и тя каза нищо общо няма това СДК. Нямало знания по БЕЛ, но всеки има право на мнение. ( все пак трябва да се учи синтаксис, лингвистика и т. н, да могат да разпознават сложните изречения).
Потвърждавам мнението! Аз завърших СДК дистанционно за учител по математика. Пълна пародия, дори и стаж като стаж нямахме. Хоспетирането представляваше двама преподаватели да ни обяснят за 5-10мин онлайн (дори и без камера бяха) как преподават определена тема. Реално първото ми влизане в училище след завършване на гимназия беше директно на работното ми място. До колкото чух към Шуменския са по-сериозни.

Tara, кoя година завършихте СДК, скоро ли е?

# 544
Моят приятел завърши дистанционно Математика и ИТ във ВТУ преди година. Той си беше с икономическа специалност, та не беше като паднал от небето. Но то обучението си е дистанционно, имаше няколко срещи и лекции и по двата предмета, другото си беше самоподготовка. Доста неща се изискваше да се правят, особено за стажовете и практиките трябваше да се направи портфолио с по около 20-тина план-конспекта и презентации на уроци.
Ако запишеш задочно, понеже има и такава възможност, там ще има лекции.
На мен за английския не ми беше необходимо кой знае какво обучение, тъй като аз филология не съм завършила, но от 10 г. и повече, преди да започна да работя в училище, работех с английски, превеждах и пр., та нямам проблем с езика. Методиката на преподаване се усвоява или поне аз нямах проблем, тъй като съм действащ учител с практически опит.
С българския би ми било по-сложно, ако трябваше да се подготвям и да уча дистанционно, тъй като не си ги спомням всичките правила, т.е. да ги цитирам и щеше да ми е по-трудно да ги обяснявам, но много ми помага Уча.се. Установих, че и математика до 7 клас мога да преподавам без проблем, след като си припомня нещата от платформата. Аз така или иначе го правя, де, но вкъщи, само на брат ми. Laughing

# 545
Titi, защитата ми беше декември месец.
H0uSse_Baby, то всеки, който записва СДК за учител по математика е учил в университета, но това няма нищо общо с преподаването. За стажа и практиката имахме план-конспекти и презентации да правим. За мен лично е абсурдно да се държи на презентации по математика. И това пак няма нищо общо с практика и стаж в реална среда. Да, имаха изисквания преподавателите, но от тях (с изключение на двама) нищо не получих. Дори конспект с литература не ни дадоха. Няма да коментирам нелепите презентации, от които трябваше да учим. Половината ги намерих, че са платиатствали, други представа нямаха как да си форматират презентациите - с булети на всеки ред, различен шрифт, половината текст излиза от фона и т.н. Много се разочаровах.

# 546
Благодаря на всички за включването, споделеното и съветите!
Явно ще си използвам базата данни от стари знания + сама ще си допълвам и надграждам новите.
Реших все пак през септември да запиша СДК -Бел.
Разбира се през това време ще продължавам да търся с надежда се уредя на постоянно място като учител в начален етап, за сега съм стигнала само до заместване. Но и това е нещо, отколкото да стоя извън системата.

Весел празник на всички!

# 547
Аз търся СДК Роботика. Някой ако е срещал някъде нещо, да свирне!

# 548
  • Майничка
Аз търся СДК Роботика. Някой ако е срещал някъде нещо, да свирне!
http://ir.bas.bg/dl/dl.html
Можеш да провериш дали го признават за СДК.

# 549
Благодаря ти, gargamela! Те много хубави курсове, ама 125 лв за 16 часа курс (1 кредит) ми се струва много. Горе-долу сходно излиза ако се организират чисто практически тимбилдинги в училище - по 50 лв на човек, но пък желаещи трябва... Rolling Eyes
Другият вариант е да отварям книгите и самообучение... Но пък и диплома ще ми трябва после... Thinking

# 550
Здравейте. Водите ли протокол на родителските срещи? Кой е протоколчик -родител или учител?

# 551
  • Майничка
Не, предварително разпечатваме формуляр с дневния ред и място за подписи на присъстващите. Ако има нещо да се гласува, добавяме в стандартния формуляр, с места за попълване (предложения, гласуване, решение). Качваме в ел.дневник инфото, ако има нещо за запознаване.

# 552
  • sofia
От тази учебна година водим протокол. Родител го води.

# 553
Здравейте.
Интересува ме  ПКС 4. Само присъствен ли изпита
 или има някъде дистанционно в реално време?
В Бургаски свободен университет все още са онлайн и обучение и изпит.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 17:49 от umi zoomi

# 554
  • София
Здравейте.
Интересува ме  ПКС 4. Само присъствен ли изпита
 или има някъде дистанционно в реално време?
В Бургаски свободен университет все още е онлайн и обучение и изпит.

Изпитът е на място, мисля.

Общи условия

Активация на акаунт