Професия учител - 15

• 62 771
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
Нямам допир с децата, които не са на занималня. Свършат часовете и класната си ги изпраща. Подаръците ще ги давам в занималнята, когато сме си само ние. На екскурзии не съм ходила с тях, все пак не съм с тях от началото на годината и нямам този допир, който казваш, че твоята дъщеричка има.
Това за почерпката и музиката също звучи добре.
Първо ще Ви отговоря като родител, но така също и като бъдеща Ваша колежка (надявам се) - това, което мислите да направите е крайно обидно и неуважително спрямо останалите деца в класа. Как ще ги научите, че те са един екип и трябва да се уважават и подкрепят, при условие, че Вие ги делите по този начин? Аз бих отишла по-рано, докато всички деца са в класната стая, и ще раздам това, което съм предвидила. Дори да става въпрос за едно бонбонче.
Винаги съм правила (каквото и да е - почерпка, подаръчета и тн.) за децата в класа на  синовете ми колкото е броят на децата по дневник! Никога не знаеш дали някое отсъстващо няма да е на училище точно в този ден. Как ще се почувства това дете?
 В края на учебната година , ние родителите, взимаме за двете госпожи дребни подаръчета, не делим учителките дали се срещат с децата ни или не. И синът ми не посещаваше занималнята, но когато сме събирали пари за подаръци на госпожите не съм давала само за едната.

# 601
Аз мисля, че госпожата може най-добре да си прецени. Ако ще се черпят и раздават подаръци в занимянията по интереси, не виждам причина да не е само с децата от занималнята. Ако има дете, което го взимат на обяд, няма ли да се объркат и плановете на родителите, да трябва да го вземат в 15-16, вместо в 12-13 часа, само и само да остане на занималнята, за да се сбогува с госпожа, която не познава.  Или може би трябва да  подготвя парти в часовете на колежката си, само и само да присъстват всички деца. А началната учителка дали ще е съгласна? Когато съм замествала колежки ГЦОУД, обикновенно си принтирам или подготвям материали само за учениците  в занималнята, а не за всички ученици от класовете.

# 602
Много е важно според мен и отношението на другите ученици към госпожата на занималня. 
Аз няма да правя подаръци за края на годината на учениците, защото няма взаимен процес. Може да ви прозвучи ужасно от устата на учител, но миналата година моя клас ми подгряваше цветя без повод, огромна изненада за рд, за 8 март едвам си занесох цветята до вкъщи ... е, познайте! Аз отвръщах със същото.. постоянно им носех почерпка в часовете по ЧК, за празници сме ходили на заведение, в края на годината на барче /детско, естествено/ и всичко е било двустранно.

Сега подходих в началото по същия начин (почерпки, подаръчета за Коледа..), но щом за рд и за 8 март не получих и едно цветенце от цял клас, за края на годината ще пропусна всякакви награди, подаръци и почерпки.

# 603
Здравейте!
Приятелка, която до този момент е работила в частна институция, обмисля да си потърси работа като учител в държавна занималня. Но няма представа за заплащането, съответно - дали изобщо си струва да прави тази промяна.
Знам, че е конфиденциална информация, но много ще ни помогнете, ако ни ориентирате каква е заплатата на преподавател (начален учител по образование) в занималня към държавно училище, с 20г стаж.
Благодаря!

# 604
  • при моите деца .....
Учителските заплати не са тайна ...
Това е най-обсъжданото заплащане.
В момента минимална заплата за старши учител 1533 лв. (Не уточняваш трудовия стаж дали е по професията).

# 605
Това е брутната заплата, нали?

# 606
  • при моите деца .....
Брутна, основна.
Има надбавки
Прослужено време
Класно ръководство
"Лекторски" - часове над норматива или заместване....

# 607
  • Добрич
Това е брутната заплата, нали?

Това е основната заплата без данъци и осигуровки. За всяка година учителски стаж се добавят по 1%, т.е., ако има 20 год, учителски стаж, това са 20% допълнително. За старши учител също се изисква стаж.
В случай, че заместват колега, им се заплаща допълнително (зная и за случаи, когато заместването е с връщане, т.е. без заплащане). При работа с деца със СОП също има допълнително заплащане.
Възпитателите обикновено нямат класно ръководство, т.е. няма плащане за такова. Най-често нямат и постоянни лекторски часове. В повечето случаи и по проекти нямат възможност да работят.

# 608
  • Sofia
Колеги, някой от Вас участва ли в обучението за 4 и 5 ПКС, организирано от ДИУУ, което се проведе в събота?

# 609
В нашето училище възпитателите взимаме класно ръководството, но не са пълните 50лв, а някакъв процент. И въвеждаме ВЧК в електрония дневник. Но за всичко останало си права - нямаме лекторски, нямаме допълнителни заплащания за СОП и т.н., защото тези деца не идват на занималня.

И сме с най-големият норматив сигурно... всеки ден по 6ч имаме по разписание. Аз в моето училище не познавам друг колега с 30ч седмично норматив, в които няма нито един час лекторски!!! ....

# 610
Учителските заплати не са тайна ...
Това е най-обсъжданото заплащане.
В момента минимална заплата за старши учител 1533 лв. (Не уточняваш трудовия стаж дали е по професията).
Тя няма да е старши. До тук е работила 20 години в частна институция, нищо че по диплома е НУП.

# 611
Благодаря на всички за отговорите!
Работила е досега в частна занималня, където са я водили и осигурявали като "педагог".

# 612
"Педагог" е различна длъжност от "учител". Така че този стаж не е учителски, дефакто ще започне като учител, а не като старши учител.

# 613
# 614
  • София
Колеги, някой от Вас участва ли в обучението за 4 и 5 ПКС, организирано от ДИУУ, което се проведе в събота?

Какво обучение е започнало? В сайта на ДИУУ е обявено, че записването ще започне от 1 юни.
И аз чакам да кандидатствам за 5 ПКС, нещо изпуснах ли?

Общи условия

Активация на акаунт