Кога свършва младостта?

• 25 723
  • 521
  •   1
Отговори
# 420
Абе някои над 45г.деца се замислят да раждат, вие ,дърти били?

# 421
Човек може да се чувства и да изглежда добре на 45, на 55 и на 65 и го пожелавам всекиму, просто това не го прави млад.

Аз лично не съм чак Шекспир, титина, но имам елементарно уважение към думите и тяхното значение.  На черното няма как да кажа бяло, а петдесетгодишни младежи и девойки няма, без значение от чувствата им. Както и най-сбабичосаната, отрудена и лишена от живец двайсетгодишна е млада, без значение как изглежда, как се чувства и дали ви харесва. И да "не си млад" не е равнозначно на "да си стар", респ. това, че не се чувствате стари, не ви прави автоматично млади, освен в главите ви. То и аз с ръка на сърцето още се чувствам като на 20. Но не съм.

Иначе неумението човек да приема базови житейски истини Е черта на младостта, факт. Недостатъчна обаче да обърне биологията.
Амин!

# 422
Само че няма как да определите какво е реалистична преценка. Как точно ще я определите? Има ли наръчник за 100% уточняване на възрастта? На 45 изглежда млада и месец след това вече не?

# 423
Вече беше споменато, че няма как всички хора на една и съща възраст да изглеждат съвсем еднакво.
Духът има значение, да, но все пак, ако си на 60, а се чувстваш на 40, това предпазва ли те някак от негативите, които едно 60-годишно тяло носи със себе си?

# 424
Вече беше споменато, че няма как всички хора на една и съща възраст да изглеждат съвсем еднакво.
Духът има значение, да, но все пак, ако си на 60, а се чувстваш на 40, това предпазва ли те някак от негативите, които едно 60-годишно тяло носи със себе си?

Ако се чувстваш на 40 е много вероятно да си в много добра физическа форма и в прекрасно здраве. И ако е така е съвсем логично да нямаш негативите на някой, който физически е на 60 с всички негативи.

# 425
Предпазва и още как. Аз съм на 43 и напоследък се чувствам стара. Нали се сещате, че не съм в по-изгодна позиция от някой на 53, който се чувства добре? Тоест аз имам изключително много повече шансове да имам негативи от по-възрастен човек, който психически се чувства добре. Ако това не го знаете, тежко ви, на каквато и възраст да сте.

# 426
Само че няма как да определите какво е реалистична преценка. Как точно ще я определите? Има ли наръчник за 100% уточняване на възрастта?
СЗО слага границата на младата възраст на 44. Очевидно има някаква база за реалистична преценка. Очевидно плюс-минус малко от това, а не непоклатим жалон. Всъщност споделих мнение (и личния си опит) върху тази таблица, която е широкоизвестна и бе цитирана и по-рано в темата, не съм си изфантазирала някакви случайни числа.

Цитат
Нали се сещате, че не съм в по-изгодна позиция от някой на 53, който се чувства добре?
В някои аспекти - да, но всъщност в по-важното, а именно стареенето на клетките и забавянето на метаболитните процеси - not really. На първо място - тази на 53 ще е вече с 99.9% сигурност в менопауза, което си е каскаден път само надолу.

# 427
53 години съвсем не е толкова сигурно, че е в менопауза Wink
И второ пътят е надолу още от 25 годишна възраст, но важното е колко стръмно ще е това надолу. При здравословен живот, активен секс, спорт и липса на хронични болести или генетична обремененост нещата може да са и много благоприятни за активен живот.

Вижте тук една бабка на 90 години Wink

# 428
И аз имах една 80-годишна в групата по йога. Ами не беше точно млада. Грохнала беловласа старица беше, както е редно за възрастта, макар  всички да се радвахме на желанието й да тренира и да поддържа някаква физическа форма.

53 години съвсем не е толкова сигурно, че е в менопауза Wink
Ами съжалявам за желанието на бг-мама да е все на въпреки, но според науката медицина менопаузата статистически настъпва в периода между 45 и 55 години, като средната стойност глобално е 51 години. Всичко под и над е изключение, което по никакъв начин не се отнася към бг-мамата.

# 429
Когато аз постъпих за раждане преди 20г, с мен раждаше и позната на 37г. Беше нещо изключително, много коментари имаше от персонала, хем в областен град.
Времената се промениха и все повече жени раждат първо дете над 35. Което пък води до асистирана репродукция .
Евала на медицината и развитието, и шанса, който дава!
В същото време природата ни изненадва неочаквано. Години наред да опитваш за второ дете, а когато си се примирил, навлезнал в критическата с почти двата крака, зяпваш от изненада.

За продължителността на живота . Три пра-баби, които отбелязаха 90 и + 95г.
Бабите ми почти стигнаха 90.
Само един дядо прехвърли 90.

# 430
Именно - "съвсем не е толкова сигурно" е същото като "има изключения", нали? Simple Smile

# 431
Опитайте да направите анали за народната песен "мари бабо гърбава, имаш щерка хубава"...
Какво ви говори това при условие, че за да е хубава и атрактивна мома щерката трябва да е на 18 - 20 години?
- бабата е била фертилна до над 50 годишна възраст и е родила здраво дете след 50-така за да е вече гърбава, когато щерката се е замомяла?

- бабата си е родила нормално преди 35-40, ама се прегърбила и сбабичосала рано рано още преди 60?

И двете са еднакво вероятни. Ако хубавата дъщеря е 14-тото дете на бабата, в допълнение към земеделския труд и домакинската работа...майката е съсипана и изгърбена, независимо дали е родила първото на 14 или на 34.

# 432
Опитайте да направите анали за народната песен "мари бабо гърбава, имаш щерка хубава"...
Какво ви говори това при условие, че за да е хубава и атрактивна мома щерката трябва да е на 18 - 20 години?
- бабата е била фертилна до над 50 годишна възраст и е родила здраво дете след 50-така за да е вече гърбава, когато щерката се е замомяла?
- бабата си е родила нормално преди 35-40, ама се прегърбила и сбабичосала рано рано още преди 60?

Фолклорът не е точно документално свидетелство. Поначало изкуството представя леко изкривена и украсена версия на фактите, пък като е колективно - хептен.

# 433
Начинът на живот влияе пряко на остаряването. Има проучвания по въпроса какво може да забави стареенето и да удължи живота. Така че хората, които се грижат повече за себе си, имат определено повече шансове да изглеждат по-младолики и да са по-здрави.

# 434
  • в сърцата на децата <3

Ох, моля те 🤣🤣🤣 Айде баш с фолклор да не започваме доказателствената теза. Защото мога да извадя напълно автентичен фолклор, според който група заптиета убиват младо българско семейство, от костите на което пониква отровна лоза и после пак същите заптиета си правят вино от нея, пият и се натръшкват с пяна на устата и вълци им влачат червата. Та да правим леко разлика между художествена измислица и реалност.

И в цитираната по-рано библия дето уж имало дълголетници, всъщност не е точно така. Ной, стоил ковчега 100 години. Ама не били 100 години, а 100 луни, което е лееееко по-реално времево 😁 Там колко изгубени в превода има...

П.п. хора, "млад", "младолик" и "млад по душа" са три различни неща.

Общи условия

Активация на акаунт