Мокро помещение

• 2 218
  • 20
  •   1
Отговори
В новият ни дом ще имаме щастието да разполагаме с ниша, която се явява мокро помещение.
В нея сме предвидили да има пералня и сушилня, както и ще бъдат разположени коша за пране, маса за гладене, препарати и т.н.
Опитвам се да го измисля по възможно най-практичния начин, но имам колебания.
1. Първото ми чудене е с каква врата е подходящо да се затвори такава ниша, когато е разположена в коридор, тоест тясно е? Може би плъзгащи се врати?
2. Също така се чудя за дрехите, които се вадят от сушилнята - смятате ли за удобно пространство със закачалки, на които да се слагат леко влажните дрехи, които са излезли от сушилнята? Досега не съм имала сушилня и не знам какво количество дрехи биха имали нужда от допълнително изсушаване, за да не са намачкани?
3. Дали е удобно масата за гладене да бъде вградена и изтегляща се или да е свободно стояща е по-практично?
4. Какъв тип кош за пране според вас е най-удобен за ползване?
Ето пример за разпределение на такова пространство:
Скрит текст:

Приемам всякакви идеи и препоръки!

# 1
За някои неща сама си реши, но аз лично никога не бих гладила в коридора/антрето.  Затова предпочитам преносима дъска за гладене и си гладя пред телевизора. Освен това харесвам големи, високи и стабилни дъски и затова моята е една на Брабантия. Фиксираните са ми някак ограничаващи, а и малки (моята няма да се побере в твоя отсек). С подвижната мога да я понаместя, ако се налага да гладя покривка например.
Кошът ми за пране е пластмасов, имитация на плетен. Здрав, удобен, траен - нещо такова:
https://www.emag.bg/kosh-za-prane-heinner-care-plastmasov-ratan- … 966/pd/D6C217BBM/

# 2
  • София
Дрехите няма да доизсъхват добре в толкова затворено помещение. Коша за мръсните дрехи ми е в банята. Там ги събличам и там ги хвърлям. Ако трябва да ги нося другаде, не би ми било удобно. Ще се чудя къде да ги сложа, докато се изкъпя и занеса в мокрото.

# 3
Черна станция, за дъската си права, и аз се разубедих. Макар че гладя много рядко, предпочитам да не съм завряна в коридора на тъмно и тясно докато го правя.
mlv, хмм, ето точно това ми е трудно да преценя. Ако не са там тези дрехи, как се процедира? Сушилник ли ползвате някъде из стаите?
За коша за пране съм съгласна, че е удобно в банята, но често се хвърлят дрехи и през останалото време, а банята може да е заета. Или ако искам да изпера, трябва да издебна банята да е свободна.
А и при нас мокрото е точно срещу банята.
Дали ще са удобни такъв тип, които могат да се вадят?

# 4
Няма МОКРИ дрехи след сушилня. Евентуално има леко влажни (на места) и те изсъхват бързо. Аз ги мятам на спалнята и толкоз.
Тези малки тавички за мен са неудобни, трябва си голям кош.

# 5
  • Пловдив
Коша за пране ми е двусекторен от този тип. Без надписи е. Майка ми го беше изнамерила от някакъв немски магазин. Намирам го за много по-удобен от предишния пластмасов такъв.
http://iskambg.com/stoki-za-doma-bita/3064-%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1 … %D0%B8%D1%8F.html
Не гладя и не ми пука за дъска за гладена макар, че имам съвсем малка сгъваема такава.
Не би трябвало дрехите от сушилнята да излизат мокри или влажни. Може би е практично някой от тях да се окачват да се изпънат,  ако са сушени на степен iron dry и ако тази ниша си има вентилация, което пък е добре и да е осигурено във връзка с това, че сушилнята топли при своята работа и едно малко не вентилирано помещение би било склонно да се спарва може би.

# 6
Да, дрехите ще са леко влажни и просто се чудя дали има нужда в тази ниша да се отдели такова място, примерно за риза да се сложи на закачалка и да доизсъхне съвсем. Или по-скоро няма нужда от него. Защото пространството си е ценно Simple Smile
А за кошовете аз се чудя по-скоро да са 2 по-дълбоки, но на същия принцип. Иначе и според мен 4 плитки не са много практични.

# 7
Нашето мокро помещение е затворено с т. нар. японска стена - щора, която е олекотен еквивалент на плъзгаща се врата. В неутрален цвят, близък до тези на стените.
Кошът за пране е най-обикновен, идеално ми е да стои върху пералнята.
За гладене помещението ви е тясно и неудобно. Може да го ползваш като складово за оборудването, но не и да гладиш там.

# 8
  • София
Сушилня нямам и не мисля да имам. Простирам на открита тераса. Ако ми е зор нещо да изсъхне по-бързо, го слагам на сушилка в банята. Там има дебела лира, която топли много. Много рядко мятам нещо дребно по радиаторите да съхне.Това за студените месеци. През топлите за два часа всичко е изсъхнало на терасата.
За гладенето и аз хич не го обичам и имам една малка сгъваема дъска от Икеа. Рядко я ползвам, слава богу. Това да заседна да гладя час-два, не мерси. Трябва да имам супер големи гардероби, та вече изгладеното и прибрано да не се намачка отново.

# 9
  • София
Нашето мокро помещение също е в коридора. Има стандартна врата, каквито са на всички помещения в жилището.
В мокрото помещение имаме вентилатор, който включвам заедно със сушилнята, защото тя е тип с конденз и излиза горещ въздух от нея, който трябва да излиза отнякъде.
От моята сушилня дрехите излизат напълно сухи, вкл. тя има и функция гладене, от която излизат топли и меки. В самото помещение никога не ги оставям, а директно прибирам тези, които не се гладят. Тези, които ще гладя, закачам на специална за целта закачалка до дъската ми за гладене в гардеробната.
Дъската ми е подвижна, голяма и удобна. Стои в гардеробното помещение. Преди да го направим я държах в издърпващо се отделение на гардероба в спалнята.
Кошът ни за пране е с 2 отделения - за бяло и за цветно пране. Стои в банята, за да може преди къпане всеки да си оставя дрехите.

# 10
При мен има дрехи, които излизат леко влажни, особено при смесени перални с различни материи на дрехите. Но да доизсъхват никога не бих ги сложила в такова малко помещение. Имам малка сушилка от икея, която слагам в коридора най-често.
Така че абсолютно излишен е този лост. Там бих напъха прахосмукачка, кофи с парцали и т.н.
Кош за мръсни дрехи, задължително в банята, в мокрото бих сложила евентуално чаршафи или кърпи, които си чакат ред за пране. Да е заета, колко време да е заета тази баня, може да се изчака.
Дъска за гладене задължително хубава стабилна, свободностояща, но аз гладя много и както някой сподели вече пред телевизора ми е най-удобно. То това ми е горе долу времето за тв.
Като разпределение не мога да дам идеи, това си е лично ваш избор.
Относно врата бих заложила на хубава врата, която да изолира донякъде шумовете при пране и сушене, но така като гледам няма как да стане във вашия случай. Може би от тези тип хармоника или ако има възможност плъзгаща се врата.

# 11
  • I want it all and I want it now.
И при мен в мокрото има вентилатор, защото от сушилнята става прекалено горещо и направо се стичат капко по - плочките на стените. Ведньж нещо се развали пералнята и протече при сьседите. Затова помещението го направихме с плочки и отделно и спирателен кран за  водата.

# 12
Аз имам мокро. В него са пералня, сушилня, бойлер и 2 стелажа. Вентилатор, който работи предимно лятото, тъй като тогава става доста топло от сушилнята .  Не гладя, ако има нещо неизсъхнало го пускам допълнително, от сушилнята дрехите ги слагам на спалнята и като изстинат ги пребирам. Относно разпределението при теб, може да си наредиш пералнята и сушилнята една над друга. Удобно е и се пести пространство.

# 13
  • Пазарджик
Ако ми е зор нещо да изсъхне по-бързо, го слагам на сушилка в банята. Там има дебела лира, която топли много.
Извинявам се,че не е по темата ,но може ли  повече инфо за лирата в банята(защото съм в търсене на отопление за баня-но наистина да грее много)и то от доста време.

# 14
Ето такива прибиращи се сушилки съм взела за нашето бъдещо мокро помещение(още не е готово): https://www.amazon.de/gp/product/B000JG1KPY/ref=ppx_yo_dt_b_asin … ie=UTF8&psc=1. Не знам дали ще излязат практични, но поне изглеждат такива.
Коридорът ни също е много тесен, а няма как да се сложи плъзгаща се врата(от едната страна има друга врата, а от другата стената свършва и започва ъгъл). Предложиха ни вариант двукрила врата, която се отваря като вратички на гардероб с push. Ще го обмислим още, но така поне бихме запречили само половината ширина на коридора при отваряне, а не цялата.

Последна редакция: пн, 12 дек 2022, 21:40 от Grizantema

Общи условия

Активация на акаунт