Какви са промените на Кодекса за социално осигуряване относно майчинството?
- болничният за бременност и раждане от 1.01.2007г. 135 дни става 315 дни
- ако се намирате в заварено положение, тоест вече сте излезли в болнични към 1.01.2007г има 2 случая:
-още не са изтекли тези 135 дни, тогава просто когато изтекат си подавате молба до работодателя и той ви се удължава до 315. Работодателят няма право да ви откаже - ако са изтекли тези 135 дни, след това получавате обезщетение за отглеждане на малко дете в размер 160 лв до 1.01.2007г. След това от 1.01.2007г пак започвате да получавате 90 % от заплатата си след подаване на молба до работодателя
- след тези 315 дни обезщетението за отглеждане на дете се увеличава от досегашните 160 лв на 180 лв
- предвижда се нова възможност, ако майката иска да се върне на работа след изтичането на тези 315 дни тя ще може да си наеме детегледачка от Агенцията за социално подпомагане и обезщетението, което би получавала тоест 180 лв да се плащат на детегледачката, като държавата поема осигуровките.
- възможността майчинството да се прехвърля си остава
- ако излезете в болнични след 1.01.2007г болничните ще ви се превеждат директно от НОИ, а не от работодателя
- ако към 1.01.2007г вече получавате обезщетение за бременност и раждане или обезщетение за отглеждане на дете ще продължавате да си го получавате от работодателя
Ето и отговорите на някои често срещани въпроси:
- за да получавате майчинство е необходимо да имате 6 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болнични да се водите на трудов договор
- болничният за бременност и раждане не може да бъде по-малък от МРЗ (минимална работна заплата) незвисимо от това каква заплата сте получвали и на каква сума са ви осигурявали. МРЗ за 2006г е 160 лв, а за 2007г е 180лв.
- болничният за бременност и раждане е в размер на 90 % от средния осигурителен доход за 6 месеца назад, но не може да бъде по-голям от нетното ви възнаграждение, тоест не може да получавате повече отколкото като сте били на работа
и много ми се иска и ние да присъстваме на тези срещи
Ще видим напролет как ще сме и може да се поразходим до столицата
Естествено,ако междувременно някоя от вас,мами,има път към Търново,аз съм на ваше разположение 

-откакто съм напуснала болницата,изпитвам носталгия по престоя си там/само забележете колко шантаво звучи:mrgreen: 

- зимна ли, следродилна ли - не можех да се съвзема!

, които да те заредят много позитивно!
...страхотно стихче както винаги!