Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 286
  • 846
  •   1
Отговори
# 105
Цитат
Не си спазиха предизвестието от 1 м., в момента имат неплатени сметки за ноември, с декемврийските точно ще стигнат сумата на депозита.
Много често така се случва и ми става много смешно като каже някой:''при щети задръж депозита''.Първо,че щети може да са за много по-големи суми,а и ремонти,материяли,всичко много и бързо поскъпва.Отделно,че често изведнъж напускат,разделят и т.н.И при моите наематели сметките излизат след 15 число на месеца.Тоест като/ако  не са платили ноември все още,а ще има и за декември,какво остава от депозита?За сума за изравнителна сметка за парно изобщо не говорим.Няма регулации у нас,няма и да има.Пък не знам какви наематели ще чакаме в следващите години.Иначе всички идват с големи претенции,обаче и да е евтино,а като си тръгнат:ще дойда да изчистя друг път.

# 106
  • Софето
Днес новите ми наематели (от 01.11. т.г.) ми съобщиха, че ще напускат… Разделили са се. Първоначално се разочаровах, но всъщност това е страхотна възможност веднага да актуализирам наема, тъй като го дадохме доста евтино.

За пръв път ще ми освобождават квартира. Сега на 25.12. ще ми платят наема за януари, за последно, защото все пак има месец предизвестие. Когато освободят, ще отидем да огледаме дали всичко е наред. За депозита ще кажа да изчакаме последните сметки за ток и вода и тогава ще го върна. Какво и кога трябва да разпишем?
Аз в договорите винаги имам клауза, че при напускане преди изтичане на първата година, депозит не връщам. Как така ще се занимаваме през два-три месеца, търсене на нови, почистване…това не е Airbnb.
Мебели и кухнйи купувам от Айко и Икеа. Двустайни с външно паркомясто в Студ. Град и Малинова долина отадвам за 900лв. депозита е наем и половина. Огледи правя в един-два дни, събирам една седмица желаещи за оглед и всички идват в един ден за оглед. Празен апартамен не съм имала от 5-6години.

# 107
За пръв път ще ми освобождават квартира. Сега на 25.12. ще ми платят наема за януари, за последно, защото все пак има месец предизвестие. Когато освободят, ще отидем да огледаме дали всичко е наред. За депозита ще кажа да изчакаме последните сметки за ток и вода и тогава ще го върна. Какво и кога трябва да разпишем?
Приемно-Предавателен Протокол към дог за наем от  дата....
Приемащ: ти, с всички данни
Предаващ: Наемателите, с всички данни

Днес дата......  Приемащият получи от предаващия апартамент ,,,,,,,, предмет на Наемния договор от .....дата.
1. Състояние: (3 празни реда) -описваш с думи, ако има проблеми. Ако няма проблеми: "както е предадено с приспадане на амортизацията:
2. Показания на електроуредите:
вода..... Ток.....Парно...Газ и др.
3. Опис на имуществото (за всеки случай)
4. Финансова част; Върнат/Невърнат депозит. Платени/неплатени повреди от точка1. Платени/неплатени фактури. Ако се задържа депозита, пише се до кога-- "до излизане на посл фактура, до 31.06.2023 и др.. Ако всичко е разплатено се пише:ДВЕТЕ СТРАНИ УРЕДИХА  и ЗАПЛАТИХА ВСИЧКИ ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ПЛАЩАНИЯ и са съгласни, че никой никому не дължи нищо.
5. Договорът приключва на ......... на базата на предизвестие...споразумение  и т н.  (защото може да се предаде жилището преди да е приключил)

# 108
  • Варна
:::, всъщност клаузата за невръщане на депозит при напускане по-рано от 12 месеца, не ми допада и не бих я включила. Мое мнение. Все пак първо сме хора, после е бизнесът. Всичко се случва. Едномесечното предизвестие ми е достатъчно.
В конкретния случай наистина стана като Air BnB работата, но такъв ми бил късметът... рядко се случва чак толкова предсрочно освобождаване. Даже мисля, че наемателите ми счупиха рекорда в темата, а я следя от десетина години.

Иначе добре ми напомни, че мога просто да засека показанията за ток и вода и на момента да сметна последните сметки. Не искам да задържам депозита още половин месец. Само трябва с мъжа ми да отворим таблото в стълбището и да намерим нашия електромер. Би трябвало да са надписани някак, нали?

Pepina_n3, благодаря! Точно такава примерна основа ми трябваше. Ще я използвам и редактирам малко.

# 109
да, най-добре да приключваш веднага, аз понякога се споразумявам за някакви пари, които да покрият еди коя си сметка, но пак пишеме, изречението, че всички са доволни и щастливи...

# 110
:::, всъщност клаузата за невръщане на депозит при напускане по-рано от 12 месеца, не ми допада и не бих я включила. Мое мнение.
Иначе добре ми напомни, че мога просто да засека показанията за ток и вода и на момента да сметна последните сметки. Не искам да задържам депозита още половин месец. Само трябва с мъжа ми да отворим таблото в стълбището и да намерим нашия електромер. Би трябвало да са надписани някак, нали?
Разбира се, както желаеш за клаузата. Според мен тя има превантивен характер. Като я прочете някой, който така или иначе планира да остане за малко, това го възпира да наеме имота. Иначе да, всичко се случва. По принцип електромерите са надписани някак. А в сметката ви за ток пише номера /фабричния/ на вашия електромер. Можете да вземете последната си фактура и по цените в нея да изчислите последната сметка по засечените показания за дневна и нощна енергия към момента на напускането. По същия начин и с водата. Ако нямате ключ от ел.таблото, би трябвало да има такъв при домоуправителя. Извадете си копие, да си имате.

# 111
  • Варна
Таблото се отваря лесно с монета от 1 стотинка. Налагало ми се е да отварям в друг блок, където по някаква идиотска случайност в апартамента има само отделни бушони, без главен. Единственият главен е в това общо табло в стълбището... Там са надписани с цифрички на номерата на апартаментите. Но тук не съм гледала как е.

# 112
От 01.11. до сега, т.е. за месец и половина да са се изпокарали и разделили - съмнявам се. По-вероятно ми се струва да са се изхвърлили с наема и да им идва скъпо. Съответно да са намерили нещо по-малко и/или по-евтино. Това за раздялата - да е само за пред хазяина. Но няма значение. Клауза за задържане на депозита при напускане преди 6 м./1 год. е добре. По параграфа - хора сме, да си влизаме в положението, дори и с клауза за задържане на депозита при бързо напускане, нищо и никой не пречи на хазяина, в случай наистина на непредвидени събития, да не приложи тази клауза. Но това само ако той/тя прецени и поиска. При нас не са се случвали подобни събития с наематели. Случиха се при нас, хазяите, но дадохме предизвестието и си го изчакахме до последния ден. Наемателите се мотаеха, не ходеха по огледи за ново жилище, 2 дни преди края на предизвестието напомних, че изтича и те се юрнаха по огледи, не си бяха събрали и багажа. В деня на изтичане на предизвестието ме мотаха - ама сега приятелчето Х ще дойде с колата, ама закъснява, ама утре ще дойде, ама не може ли да останат дори като съквартиранти в 1 стая, нямало да правят проблеми, много им харесвало и им било удобно...Твърдо обясних, че няма да стоя в стендбай цял ден да чакам приятелчето им, да му звъннат да идва или такси да си извикат, до 2 часа да опразнят.
1 месец се мотаха, ходиха си при мама и тате, насам-натам по купони, накрая "сетила се Мара да се побара"...

# 113
  • Бургас
И аз съм "за" клаузата да не се връща депозита при освобождаване до 1 г. Точно заради хора, които още при наемането имат изначалната идея да е за кратко.
Макар че има и хора, които вместо Арбнб наемат за кратко лятото и си прежалват депозита, особено за морски имоти.
Имам инфо за подобна случка. Уж за една година, а останаха 4 месеца - само за лятото. Сметнаха, че и с прежаления депозит им идва изгодно, отколкото краткосрочно да наемат.

# 114
  • Варна
Определено не е заради размера на наема, защото предвид невероятния интерес, който предизвика обявата, смятам че дори подценихме имота. Февруари ще обявим наем със 20% отгоре. Аз лично им вярвам, че са се разделили.

# 115
  • София
Какъв е смисълът от едногодишен (и отгоре) договор, ако ще напускат по-рано без никакви последствия за тях?

Разбирам, че трябва да сме хора и не е добра идея да държиш насила наемател, но и другото не е ок.

И аз все се оглеждам за нещо тримесечно по морето и си правя сметка по-изгодно ли ми е Airbnb за няколко месеца или целогодишно някакъв апартамент... Не ми хрумва да наема уж дългосрочно и да прекратя през септември.

Моите едните ме предупредиха, че искат да напускат вероятно след около половин година. Искат да се местят в Германия, но ще им отнеме време да си уредят нещата. Руснаци са, при мен са трета година. Аз съм доволна от тях. Плащат по часовник, пазят, тихи са. Казах им, че един месец е достатъчно, но те искали да предупредят принципно.

# 116
  • Варна
Какъв е смисълът от едногодишен (и отгоре) договор, ако ще напускат по-рано без никакви последствия за тях?

Разбирам, че трябва да сме хора и не е добра идея да държиш насила наемател, но и другото не е ок.
….
Защо ми е да им причинявам последствия? Не съм им майка, да ги наказвам за лошо поведение… Имаме си договор и процедираме според него.
Реално ако няма щети и си изчистят, всичко е наред. Не вярвам да са освинили за два месеца.

# 117
  • София
Диди, ти си знаеш най-добре. Разбира се всеки случай си е индивидуален.

Просто не е редно. Разправия е за теб. Риск от пауза без наемател. Разказране за протокол, оглед. Дори и да няма щети и всичко да е изчистено, особено ако е след ремонт, вече не можеш да казваш че следващият наемател е първи след ремонт. Изобщо, излиза от обичайната честота на ангажираност за дългосрочен наем.
Дано бързо намериш читави наематели за по-висок наем и дефектът да се превърне в ефект. 👍😀

# 118
  • София
По морето е типично, да. Аз имам една малка гарсониера, все такъв ѝ е късмета. Не задържаше хора. Сега се е позадържал 2-3 г един човек от София, пътува отвреме на време и за бизнес и за почивка.

Иначе, си иска да пресяваш наемателите, точно за такива "сезонни".
Като вземат да обясняват, че ще работят сезонна работа за лятото, но ще наемат за цяла година ги отказвам. Ама защо, ама как така, ама хъкта мъкта, нали ти е за отдаване. Ама ти какви толкова наематели търсиш.

# 119
Всъщност, когато договор, какъвто и да бил той, се слючва за определен срок, то преди изтичането му, ако някоя страна реши да прекрати, следва да понесе неустойка/ако е уговорена такава/, или законовото обезщетение. За това предсрочно прекратяване, за неспазване на уговорения срок. Както е при мобилните оператори, например.
Иначе няма никакъв смисъл да вписвате срок на договора, при положение че всъщност го искате като такъв с неопределен срок. Прекратява се с едномесечно предизвестие, както безсрочните договори...

Тук по този пункт малко объркано се действа масово, си мисля тихичко аз. Не че се бърка нещо, но принципно...

Общи условия

Активация на акаунт