Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 297
  • 846
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Тия наеха ноември. Случаят не е “сезонен”. И съм сигурна, че не са го наели с краткосрочно намерение, защото видях, че са си накупили разни неща за апартамента - килимчета, постелчици, цветя занесоха. Никой не прави такива неща за няколко дни престой.

# 121
Затова по морето по-често от София се иска предплата за 6 или повече месеца, точно заради летните наематели, които всеки септември внезапно преживяват някакъв катаклизъм и трябва да освободят квартирата.
--------------------
За клаузата "1 година или депозита" - тъй като обикновено е реципрочна и за двете страни, не бих я включила само, ако смятам, че имотът междувременно може да ми потрябва.

# 122
  • София
И в духа на последните постове относно 1 г., договор - как процедирате - става безсрочен след изтичането или е за срок от 1 г. и после подписвате друг?

# 123
И в духа на последните постове относно 1 г., договор - как процедирате - става безсрочен след изтичането или е за срок от 1 г. и после подписвате друг?

Подписваме едногодишен анекс към договора при същите условия, като отпада клаузата за загуба на депозита при напускане по-малко от 12 месеца след подписването.

Споделяла съм в темата, че държа рекорда за най-ранно напускане. Една девойка нае моя имот, предплати един месец наем и депозит. Каза, че отива на море и ще се нанесе като се върне. Търсих я да й дам ключ, тя усукваше нещо. Взе го все пак, но така и не се нанесе. Оказа се, че срещнала някакво гадже на морето и решили да се съберат, но той пък в този квартал не искал да живее. Върна ми ключа, като без дума загуби наема, депозита и комисионната, която плати на брокера.

# 124
При мен става безсрочен с предизвестие 1 месец за освобождаване от двете страни.Колкото до внезапните раздели,случва се.Аз имах такъв случай и единият беше в шок.Обади ми се много притеснен и поиска да говорим на четири очи.Каза,че го напускат,ако може да остане още 1м.само.Така се случи,че при разговора дойде и напускащият внезапно,да си вземе нещо и изобщо не се чувстваше неудобно от другият,на когото е съобщил от ''днес за утре''.Мен изобщо не ме беше потърсил въпреки,че договорът беше между нас двамата.

# 125
  • София
Един лаишки въпрос - ползвате ли брокери в момента? Нещо много са завишили таксите... За последно ползвах услугите им преди почти 3 години, като същия човек сега ми иска комисионна 100% Astonished

# 126
  • Бургас
И аз съм имала наемател, който загуби депозит, защото така и не се нанесе. С брокер беше, още в ранните ми години като наемодател.
Иначе и моите едните се разделиха, ама момчето си остана, живее, плаща си. Даже не ми и казаха, случайно разбрах. Горкият, много мъчно му беше.

# 127
ако има условието да се губи депозит до 1г напускане, трябва да с пише в обявата, има хора, които търсят за по-малко време. Човек никога не знае.
 например, аз съм била и в ситуация - започвам работа в друго място, но имам само договор за работа, имам изпитателен срок, не знам дали ще ми харесва работата, не бих подписала договор, който ме заължава за 1г., като мога да си намеря и без това условие и да не губя депозит. От друга страна по-вероятно е да остана като наемателка и повече от година, отколкото да не издържа изпитателния срок. Така, че наемодател с това условие в договора ще ме загуби като един дългосрочен клиент.

# 128
ако има условието да се губи депозит до 1г напускане, трябва да с пише в обявата, има хора, които търсят за по-малко време. Човек никога не знае.
 например, аз съм била и в ситуация - започвам работа в друго място, но имам само договор за работа, имам изпитателен срок, не знам дали ще ми харесва работата, не бих подписала договор, който ме заължава за 1г., като мога да си намеря и без това условие и да не губя депозит. От друга страна по-вероятно е да остана като наемателка и повече от година, отколкото да не издържа изпитателния срок. Така, че наемодател с това условие в договора ще ме загуби като един дългосрочен клиент.

В обявите пише обикновено "отдава се под наем дългосрочно". Подразбира се "поне за една година". С мнението си потвърждаваш моето, че по този начин отсявам такива потенциални наематели, които тихомълком се надяват да го наемат за някой и друг месец. А коректният наемател би споделил за какво време възнамерява да го наеме. Разбира се в последствие обстоятелствата може да се променят, но ключовата дума е КОРЕКТНОСТ. А условието не се вписва в обявата, а в договора. Ако някой не го устройва, е свободен да преговаря или да не подпише изобщо.

# 129
  • София
Преди две години, когато изкъсо следях центъра, за да се ориентирам къде съм на пазара, този апартамент беше обявен за 490Е. Запомних го заради специфичното обзавеждане и локацията. Стоя няколко месеца, поне 3-4, докато следях пазара, не знам кога са го наели.
Сега е обявен за 650Е.
Ще го проследя от любопитство.
Интересна сграда и обзавеждане, топ локация, но явно не може само на това да се разчита. Тясно, много преход, много натруфено за малката квадратура. А и са послъгали за 45кв.м. според мен.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c167102993133648

Май трябваше в другата група да публикувам, но ще го минем по графа промяна на цените на наемите.

# 130
Майко мила. Това чудо няма хол. Направо не бих се наел да определя цена на такъв имот, както дори и да се налага да търся под наем не бих го погледнал. Най-удачно ми се вижда да се пусне за нощувки през Букинг и подобни.

Последна редакция: ср, 21 дек 2022, 13:43 от Мъфин

# 131
И на мен ми се вижда скъпо. То вярно, че локацията определя базовия наем/цена, но оттам нататък коефициентите свалят и вдигат базовата цена.
Според мен са решили да не променят наследения стил, най-малкото защото това е време- и финансово-емко.То стилът може да се запази, но да се модернизира. Това, обаче, би изисквало дизайнер, който да не е на принципа - 1) къртим всичко и правим сканди, че е много модерно, или 2) боядисваме цялата дървения в бяло и правим сканди. И много внимателен избор на мебели, пак заради размерите и стила.
45 квадрата може и да няма, но заради загубата на използваема площ в коридорите бих казала 40-42 квадрата.

# 132

Срокът за това се уговаря, за да се спазва и от двете страни, както и двете страни да имат една сигурност - че за този срок договор ще действа.
При мобилните оператори как прекратявате предсрочно? С неустойка от три такси, тоест тук би следвало неустойката да е три наема. Повечето удържат само депозита, който е по-малко от 3 наема. Някои не удържат и нищо.

Тогава какъв е смисълът на този срок, който вписвате? Никакъв, щом няма да го спазвате - нито вие, нито другата страна.
Направо си сключвайте договор за неопределено време...

# 133

В обявите пише обикновено "отдава се под наем дългосрочно". Подразбира се "поне за една година". С мнението си потвърждаваш моето, че по този начин отсявам такива потенциални наематели, които тихомълком се надяват да го наемат за някой и друг месец. А коректният наемател би споделил за какво време възнамерява да го наеме. Разбира се в последствие обстоятелствата може да се променят, но ключовата дума е КОРЕКТНОСТ. А условието не се вписва в обявата, а в договора. Ако някой не го устройва, е свободен да преговаря или да не подпише изобщо.
искам да те опитам какъв профил наематели намираш с тази клауза в договора - търсещи заради работа, учене? студентите не искат май да плащат 1 г, сигурно си ходят  по родните места?
Аз съм имала наемател, който дойде, понеже се развежда, чака си делото,,,е в крайна сметка изкара повече от година...
Колко пъти си спечелвала депозит на някой, комуто се е наложило да излезе по рано от година? Т. е . искам да преценя наемателите биха ли търсили договор с тази клауза в него.

# 134
искам да те опитам какъв профил наематели намираш с тази клауза в договора - търсещи заради работа, учене? студентите не искат май да плащат 1 г, сигурно си ходят  по родните места?

Обикновено двойка на семейни начала или семейство с дете. Първите ми наематели бяха студенти, оттогава студенти не искам.

Общи условия

Активация на акаунт