Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 333
  • 846
  •   1
Отговори
# 135
  • Бургас
Майко мила. Това чудо няма хол. Направо не бих се наел да определя цена на такъв имот, както дори и да се налага да търся под наем не бих го погледнал. Най-удачно ми се вижда да се пусне за нощувки през Букинг и подобни.

На същото мнение съм. Абсолютно нефункционален апартамент, макар и със скъпо обзавеждане. Личи си, че е правен за нощувки, но не и за дългосрочно отдаване. Еле пък с такъв наем.
Че то моето студио, дето няма и 30 квадрата, си има всички нужни зони за комфортен живот.

# 136
Колкото и зони за комфорт да имате, локацията е най-важна от всичко.

# 137
искам да те опитам какъв профил наематели намираш с тази клауза в договора - търсещи заради работа, учене? студентите не искат май да плащат 1 г, сигурно си ходят  по родните места?
Колко пъти си спечелвала депозит на някой, комуто се е наложило да излезе по рано от година? Т. е . искам да преценя наемателите биха ли търсили договор с тази клауза в него.
Аз давам само на сам човек или двойка без деца.
Тази клауза е стандартна в договорите за дългосрочно наемане. Моята преди беше за 6 месеца, по малко от това смятам за краткосрочен наем. Смених я за година, след като разбрах, че брокерите съветват потенциалните наематели за краткосрочно да лъжат за срока. За мен не е проблем да отдам много бързо апартамента ( най много седмица е бил свободен ) но искам да знам предварително защото много често пътувам и няма кой да свърши цялата работа при напускането на наематели. Цената за 6 месечен и 12 мес. наем ми е една и съща.
Никога не съм "спечелвала" депозит въпреки, че са се изнасяли по рано от година ( примерно имах същият случай като на Диди, разделиха се младежите ) , защото и аз гледам на 1во място да действам човешки. Но НЕ възстановявам депозит ако други неща по договора са нарушени - най вече чистотата, или ако има счупени неща.  Предупреждавам, защото допускам и домашни любимци - ако не е в състочнието каквото са го получили - депозитът отива за фирма за почистване.

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 09:11 от Casual

# 138
  • Бургас
Колкото и зони за комфорт да имате, локацията е най-важна от всичко.
Даденият за пример апартамент е на топ локация, обаче категорично не става за дългосрочно наемане.
И двете неща са важни и при равни условия ще има предимство този, който е разпределен по-удачно.
Има и други жилища на топ локация, например на главни улици, обаче е невъзможно например да спреш на аварийни пред входа. Напоследък много оценявам това удобство, защото ако мъкнеш сто торби никак не е маловажно дали ще ги мъкнеш 100 метра, или 2.

# 139
  • Варна
Хрумна ми следното питане: Да речем, че включа клауза да не връщам депозит през първата година. Не е ли това предпоставка ако попадна на катили, на които по някаква причина им се наложи да си тръгнат рано, като знаят, че така или иначе депозитът им изгаря, да се изнесат тайно ден преди датата на плащане и цял месец преди това да не са спирали чешмата, да са държали климатика на 30 градуса, на отворени прозорци, че и да окепазят имота? Ако имат да вземат обратно един - два наема, биха били по-коректни.

А по въпроса кое е най-водещото за една квартира - според мен е състоянието. Бижута на кофти локации държат почти същата цена като централни имоти и кандидатите се избиват за тях.

# 140
Аз не разбрах питането...

# 141
Ако решат да ти правят мръсно, няма да се спрат от това, че не си включила някаква клауза. Те даже няма да разберат. Не можеш да си гарантираш по такъв начин добро отношение от кофти хора.

# 142
  • Варна
Не става въпрос за гаранция, а за вероятност. Нищо за губене, срещу 1000+ лв, заложени на масата. Айде, да изключа мръсотиите. Две неплатени зимни сметки могат да надхвърлят стойността на депозита.

# 143
Тя тая вероятност и рискове така или иначе си съществуват. Пък и, ако са коректни, на теория поне има възможност да се опитат да те убедят с и от човещина да им върнеш тоя депозит, независимо какво пише в договора.
Обаче ако навъртят сметки, губят всякакви шансове за позитивна за тях развръзка

# 144
Така де, каква е вероятността кофти хора да се изпълнят с признателност и позитивни чувства към наемодателя си преди предсрочното освобождаване на квартирата Wink Мизерниците ще ти направят мизерия при всички положения. Коректните ще постъпят коректно.

# 145
  • Варна
Мисля си, че ако имат да вземат пари, дори мизерниците ще се позамислят какви ги вършат.

# 146
Мисля си, че ако имат да вземат пари, дори мизерниците ще се позамислят какви ги вършат.

Моят не се замисли. Имаще да взема. Не го спря.
Няма такава зависимост.

# 147
Искам да попитам относно подаването на декларациите за дохода от наем. Подават се в края на тримесечието, нали така? Като например до април трябва да подам ГДД за предходната година и декларация за дохода от първото тримесечие на новата година? Отдавна не съм отдавала и всичките ми спомени за тези декларации за изтрити Grinning

# 148
  • София
Подават се до края на месеца, следващ тримесечието.
Примерно за второ тримесечие, е до края на юли. За трето е до края на октомври.
Годишната и за първо тримесечие подавам заедно, но не помня точно, май до края на април ще трябва да е.

# 149
  • Бургас
Диди, вкарваш се в излишни филми. Няма нищо лошо и нечовешко в това депозитът да е гаранция при предсрочно напускане. Ако хората си четат договора и не възразят, всичко е наред. Ако пък възразят, това навежда на други мисли вече за техните намерения.
Фактът, че е заложен дори в стандартните договори, предлагани от брокер, е красноречив. Както и брокерът да не иска втора комисиона от наемодателя, ако доведеният от него наемател напусне преди първата година.
Кофти човек винаги ще създаде проблем, ако ще и без пари да го приютиш.

Общи условия

Активация на акаунт