Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 338
  • 846
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, чета старите теми. Имам идея да пускам апартамент под наем, след НГ ще се започне с ремонта. В София, апартамента е пaнел, входа поддържан, с контролиран достъп и видеонаблюдение. 3 стаи + кухня. Училища - 2, детски градини - 3, магазини, метро станция, спирки, поликлиника, всичко това с бърз достъп, дори и пешаходен (според google map най-далечното място е на 15 мин пеша). Паркиране свободно, ако намериш място. Искам да го пусна само с  обзаведена кухня и основни уреди - печка, котлони, пералня, миялна, хладилник, евентуално сушилня, на семейство. Сама ли да го пусна или да ползвам брокер? Коя агенция е с добро име? Адвокат ако ми изготви договора, брокера ще се съгласи ли него да покаже на наемателя? Какъв наем е приемлив при положение, че е частично обзаведен? По сайтовете ми излизат наеми в района, само с обзаведени такива жилища, да кажем 650 евро, но дали са реални е тема на друг разговор. И още много въпроси има... за сега това. Никога не съм живяла под наем, не съм давала под наем.

# 151
  • София
Здравей 🙂
Продължи с къде в София. Без локация са празни приказки.

# 152
Здравей 🙂
Продължи с къде в София. Без локация са празни приказки.

Младост 4

# 153
Еми пробвайте за 500-550 евро дали ще има интерес. Най-вероятно "да", ако е след основен ремонт с хубава баня, настилки и боя. Бих направила кухня с уредите и вградени гардероби, както в САЩ сме наемали. Другите мебели като цяло са по-лесни за преместване. Лошото е, че при такива нанасяния/изнасяния могат да начукат стените и да надерат подовете. Не, че и иначе не може, но рискът се повишава...

Последна редакция: ср, 21 дек 2022, 23:24 от drago_2008

# 154
Изправи ми се косата, когато четох темите…
Скоро се очаква да завършим ремонт на жилище, което планираме да отдаваме под наем. Тъй като е в съседен град, няма да има възможност да се виждаме особено често с бъдещите наематели и се очаква да разменяме пари по банков път.
Апартаментът е с две спални, хол, баня с тоалетна, тоалетна, кухня с трапезария, голямо антре. Профилът предполага, че ще се използва от семейство с деца, а такива по-рядко има да търсят - обикновено вече са купили и изплащат.
Четейки темите за некоректни ми се охлади рязко ентусиазмът. Май спасение няма и трябва да се прежалиш?

# 155
Еми пробвайте за 500-550 евро дали ще има интерес. Най-вероятно "да", ако е след основен ремонт с хубава баня, настилки и боя. Бих направила кухна с уредите и вградени гардероби, както в САЩ сме наемали. Другите мебели като цяло са по-лесни за преместване. Лошото е, че при такива нанасяния/изнасяния могат да начукат стените и да надерат подовете. Не, че и иначе не може, но рискът се повишава...

Благодаря. За вградени гардероби и аз го мислих, има няколко ниши където могат да се направят.

А дали би имало смисъл да обединя кухнята и хола, за да станат 3 спални, или да не си усложнявам живота толкова? Достатъчно тежък е един ремонт на баня и кухня (на по 20+ години са и няма как) + смяна на настилка и нова боя навсякъде (хубавото е, че е шпаклован целия апартамент, с дограма и изолация). За домашните любимци, масово коментирате кучета и котки. Гризачи, птици, влечуги и риби не прочетох. Ние имаме 500л аквариум, това ако протече ще стане страшно, там как процедирате? Имала съм и голямо куче, знам за какво говорим там, знам и какво прави и котката, ама с тези по-непопулярни домашни животни...? Щори, пердета, кое по-удачно да се сложи на апартамент за под наем? Зстраховка правите ли на апартамента? Има застраховки за наематели, искате ли да имат такава? Казах, че има въпроси Simple Smile

# 156
  • Софето
Еми пробвайте за 500-550 евро дали ще има интерес. Най-вероятно "да", ако е след основен ремонт с хубава баня, настилки и боя. Бих направила кухна с уредите и вградени гардероби, както в САЩ сме наемали. Другите мебели като цяло са по-лесни за преместване. Лошото е, че при такива нанасяния/изнасяния могат да начукат стените и да надерат подовете. Не, че и иначе не може, но рискът се повишава...

Благодаря. За вградени гардероби и аз го мислих, има няколко ниши където могат да се направят.

За домашните любимци, масово коментирате кучета и котки. Гризачи, птици, влечуги и риби не прочетох. Ние имаме 500л аквариум, това ако протече ще стане страшно, там как процедирате? Имала съм и голямо куче, знам за какво говорим там, знам и какво прави и котката, ама с тези по-непопулярни домашни животни...? Щори, пердета, кое по-удачно да се сложи на апартамент за под наем? Зстраховка правите ли на апартамента? Има застраховки за наематели, искате ли да имат такава? Казах, че има въпроси Simple Smile
Аз не приемам с домашни любимци, предлагали са ми и по-висок наем, но не ми се влиза в този филм. Щори слагам само на южни апартаменти, пердета на всички, защото с пердета ми изглежда доста по завършено, красиво и уютно. Застраховки правя задължително, тази година скочиха доста застраховките заради голямото повишаване на цените на жилищата. Моя опит е, че доста по-трудно се отдава жилище без мебели  в София.

# 157

А дали би имало смисъл да обединя кухнята и хола, за да станат 3 спални, или да не си усложнявам живота толкова? Достатъчно тежък е един ремонт на баня и кухня (на по 20+ години са и няма как) + смяна на настилка и нова боя навсякъде (хубавото е, че е шпаклован целия апартамент, с дограма и изолация). За домашните любимци, масово коментирате кучета и котки. Гризачи, птици, влечуги и риби не прочетох. Ние имаме 500л аквариум, това ако протече ще стане страшно, там как процедирате? Имала съм и голямо куче, знам за какво говорим там, знам и какво прави и котката, ама с тези по-непопулярни домашни животни...? Щори, пердета, кое по-удачно да се сложи на апартамент за под наем? Зстраховка правите ли на апартамента? Има застраховки за наематели, искате ли да имат такава? Казах, че има въпроси Simple Smile

Твърдо за пердета съм. Завършени с текстил прозорци придават уют и не изглежда така лишено от живот мястото. Слагам от Икеа или Jyск като ги намалят. После в кофата ако са вмерисани или повредени. Има лента за подгъване с ютия, която или върви с тях, или се докупува. Слагам и затъмняващи щори от тези на Jysk. На отваряемите крила имат кукички, за да не дупча дограмата, а на статичните - за рамката на прозореца. Пускат ги редовно на 50% https://jysk.bg/za-prozoreca/roletni-schori/zatmnena/schora-zatm … olga-45x170-byala Преди за един трикрилен прозорец давах по около 80/90 лв на помещение за щори + пердета от тези на Икеа https://www.ikea.bg/products/textiles-curtains-rugs/curtains-bli … 00-byalo/10070262 + някакви евтини завеси.

В случай, че няма интерес към необзаведеното жилище, а са сложени гардероби, винаги много лесно може да се докупят легла според изискванията за размер на наемателите и диван с маса и столове. Не е като да няма налични и да не може да се дообзаведе за 2-3 дни.
В обявата може да се посочи, че в този вид се дава за Х лева, а дообзаведен за Y лева. Виждала съм такива обяви.
*Каката при нас беше ходила с хазяина на времето да изберат до определена сума обзавеждане за спалнята за гости на апартамента, който нае. Беше избрала супер евтино легло с по-скъп за сметка на това матрак и пералня със сушилня, за сметка на пералня и ТВ....

По принцип пушачи и животни не удобрявам за имот под наем. Ако искат животно бих взела голям депозит 3-4 наема и договор за 5 години с опця за индексация на наема при голяма инфлация... Пък, който не хареса, да наеме друго жилище. Основен ремонт ако се наложи няма те да го платят, а ще се изнижат най-вероятно.

За къртенето на панелен апартамент не знам... Обикновено при такива преустройства се променят и ВиК и електро. За мен няма смисъл такова капиталовложение, щом вече имате шпакловка и сменена дограма, т.е. вече би следвало да са подменени.

П.П. Правя ВИНАГИ застраховка на всеки имот, но не специална за наематели. Научихме и няколко баби от входа Simple Smile.

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 10:03 от drago_2008

# 158
По мои наблюдения необзаведените се дават по- трудно, а дообзавеждането на 2 спални с базови мебели не е толкова скъпо и ще се избие с няколко наема - време, през което би стоял празен имотът в търсене на наематели.
В Младост-4 има търсене на тристайни. Близостта на училища и градини би било плюс само, ако сте склонни да регистрирате наемателите на адреса или пък, ако наемателите вече имат такава регистрация. И е хубаво да помислите към какви наематели бихте се насочили - семейства с деца или работещи в съседните бизнес центрове и склонни двама човека да делят 1 апартамент.

П.п. моите наематели си търсят тристаен с идеята едната стая да се ползва от двойката, а другата - от сестрата на младежа. Гараж или паркомясто е плюс. Така че, ако някой има предложение, може да пише на ЛС.

# 159
  • София
В Младост има търсене на всичко. Моя приятелка преди 2-3 месеца отдаде обзаведена гарсониера за 450 евро наем в Младост 3 на чужденец, работещ в Бизнес парка. Не лукс, прилично обзавеждане - тя живееше там преди и го беше правила като за себе си.

# 160
Семейства често търсят необзаведени апартаменти. Сингъли и млади двойки, които са контингент на едно- и друстайните, по-рядко.

# 161
  • Бургас
black witch, относно ремонта - сведи до минимум разходите по ремонта, т.е. излишно е това обединение, ще глътне пари, а няма избиване.
Такова голямо жилище ще наеме или семейство с деца, или ще се дели между съквартиранти. Помисли предварително кои от двете групи наематели ще предпочетеш и оттам-нататък действай с обзавеждане.
Моят съвет е да го обзаведеш изцяло, включително с пердета и щори там, където е необходимо, наемът ще е по-висок. Малко наематели искат да се занимават с дообзавеждане.
Ползвай доверен брокер. Като за първи път - не отдавай сама, намери брокер, който ще защитава твоите интереси, а не да пуснеш обява, да ти се накачулят сто души и да се чудиш кой път да хванеш.
Договор с адвокат - според мен е излишно. Има достатъчно базови договори, които можеш да допълниш с твои клаузи.
Непопулярни животни - аквариумът с риби си е риск... Особено ако подът е паркет. Животни от типа на хамстери, морски свинчета, зайчета - може. Птици - не - много цапат, особено ако ги пускат да летят из апартамента.
Застраховки правя.

FrauSto риск пИчели, риск губи Simple Smile Ако жилището е в София, можеш да отдадеш и с фирма за управление, тя ще ти превежда всичко, тя ще контролира наемателите, ти няма да се занимаваш. Или да търсиш такъв наемател, който няма да те занимава много. И аз отдавам в София, а предимно живея в друг град. Има и смартфони, и камери за отдалечен оглед... Важното е да попаднеш на коректни наематели.

# 162
За домашните любимци, масово коментирате кучета и котки. Гризачи, птици, влечуги и риби не прочетох. Ние имаме 500л аквариум, това ако протече ще стане страшно, там как процедирате? Имала съм и голямо куче, знам за какво говорим там, знам и какво прави и котката, ама с тези по-непопулярни домашни животни...? Щори, пердета, кое по-удачно да се сложи на апартамент за под наем? Зстраховка правите ли на апартамента? Има застраховки за наематели, искате ли да имат такава? Казах, че има въпроси Simple Smile

Винаги правя застраховка на жилище, няма значение дали аз или наемател живее. Към 100 - 160 лв. за година

Как се мести аквариум ?!? Flushed Наистина съм нямала запитване за животни различни от кучета и котки.

Ахаха Драго много политически подход, да откажеш нежелани наематели Wink
Скрит текст:
Ако искат животно бих взела голям депозит 3-4 наема и договор за 5 години с опця за индексация на наема при голяма инфлация... Пък, който не хареса, да наеме друго жилище.
Трябва и аз да подходя така, че ме бяха обвинили в дискриминация Wink

# 163

Как се мести аквариум ?!? Flushed Наистина съм нямала запитване за животни различни от кучета и котки.

Преди няколко години от нищото се спука един 120л. аквариум у дома. Та добре, че бях вкъщи, щети нямаше и рибоците оцеляха. Тогава взехме този 500л. с все рибите в него. С голяма кола и много кофи с капаци за рибите се мести.

Застраховка на нашето жилище имаме, както и на други наши имоти. За този до сега не е правено, заради досегашния ползвател, твърдо отказваше, дори и ние да я платим. Съобразавахме се. Има много близо (на ъгъла на блока) платен паркинг, на добра месечна цена, или поне така е обявено. За по-екзотичните животни питах, защото аквариум, терариум и тн, могат да се поставят и в някоя от спалните. Надали влизате там. Куче, котка по-трудно биха се скрили.

За обзавждането се чудя точно заради разлините вкусове. Но пък, не се бях сетила сетила за опцията, ако искат обзавждане да е с друга цена. Предпочитам семейство с дете/деца, или с планове за такива, та затова питам за животните. Децата обикновенно искат животинче. Или фирма да наеме за служители, сравнително близо е БП. Много различни групи са това. Относно регистрация на адреса, ми хареса идеята за депозит и връщането му при дерегистрация.

# 164
За адресната регистрация ми се струва разумно отделна сума да депозират, извън общия депозит. Защото основният депозит е застраховка срещу неплатените последни сметки най-често.
И ако има неплатени сметки, няма да остане какво има да взема от вас, съответно няма да може да го накарате принудително, да се отрегистрира.

Общи условия

Активация на акаунт