Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

 • 28 531
 • 846
 •   1
Отговори

Анкета

Кое за вас, като наемодатели, е най-голямото табу?

Опции:

# 30
 • Мнения: 935
И аз като ехоооо да се включа. Стриктно следене дали се плащат сметките. При всяка молба наема  да се  плати в по-далечен срок става едно мазало, както писах съвсем скоро, че се случи при мен. И прекрасния съвет на съфорумка това да се парира с думите :този път да, но да бъде и последен. И нещо друго. В къщи имаме котарак. Ами поодрал е де що може. Та на новичко всеки да си прецени за квартирант с животинче.

# 31
 • София
 • Мнения: 4 227
И аз мисля, че договорът има основно представителна и формална функция. Разбира се, добре е да имате и данните на човека, също е добре да го има при престъпления, както се спомена. Аз лично винаги правя договор, също и опис с вещите. Сега е модерно снимки, но аз продължавам с описите.
Продължавам и с един депозит. Според мен 2 депозита би ми затруднило доста отдаването.
Също и не влизам за периодични огледи. Освен при някакъв ремонт. Не отричам, че по-добре да се гледа. Напоследък се задържаха наемателите. А и аз държа старите цени.
Един наемател преди няколко дни спомена, че "търси". Казах му, от момента, когато твърдо ми кажеш, че се изнасяш трябва да минат 30 дни. Че ми е казал, че "търси" не ми върши работа, защото не мога да започна аз да "търся" нови наематели. Чудя се къде и какво ще си намери по-изгодно. Той е на най-ниския наем, който имам, 500лв. В много добър район, Джойстейшън до Студ. парк. Тъкмо мислех да му повишавам наема.

# 32
 • Варна
 • Мнения: 4 236
Диди, питах за второто питане..
Не съм разбрала. За почистването ли? Струва ми се неприемливо. Това си е скъпа услуга, ако се извършва от фирма. Според мен наемателят трябва да има правото сам да си почиства квартирата и само ако не може да се справи и е видно, че жилището тъне в мизерия, да бъде задължен да плати за професионално почистване.

# 33
 • София
 • Мнения: 6 089
Тангра, точно от това ‘търсене’ и ‘разбира се, ще си спазим едномесечното предизвестие’ при мен се стигна до ‘на 14 дек ти съобщавам, че със сигурност на 19 дек ще разбера дали се изнасям на 31 дек’. Реално, понеже не знам дали се изнасят на 31 дек, не мога и майстор да организирам за ремонт…
Ако искам професионално почистване, ще предложа да го платя. Може да ми излезе по-евтино, като гледам състоянието на апартамента сега.

# 34
 • София
 • Мнения: 4 227
Така или иначе преди 2-3 месеца сменях бойлер в този апартамент. Няма увреждания за ремонт, но се носеше една странна миризма. Като на застояло, ама натрапчиво силна. Неопределимо от какво. Имаше една огромна купчина от някакви платняни чували, вързопи, пълни с незнайно какво. Банята беше в невъзможно мръсно състояние. Гърнето беше черно, а не бяло. Фугите бяха черни.
Та в това състояние няма да мога да викам кандидати преди да се е изнесъл. Следователно ще е все тая кога ще е, дали с предизвестие или без. Ще трябва да чистя след него, съмнява ме той да го направи. А досега, почти в 100% от случаите наемателите са оставяли изключително чисто. Т.е., директно преотдавам, без почистване и ремонт. Е, в случая ще ударя една стирка и четка с повечко химия.

# 35
 • София
 • Мнения: 6 089
При мен е по-сложно - трябва боядисване, чукнати вратички на мебели да се сменят, въобще не е само почистване.
Бих включила обаче клауза за професионално почистване при изнасяне, като си замисля.

# 36
 • София
 • Мнения: 220
Относно почистването - аз самата ползвам такова вкъщи и смятам, че е супер улеснение, да не говорим, че хората, които го правят от години вече си имаме пълно доверие и цените не са безумни. За наемател с нормални възможности, каквито таргетирам, не ми се вярва да е проблем таксата, освен това би било на няколко месеца веднъж, поне в моите представи (и в зависимост какви са наемателите). В апартамент, който е зает вече от близо 10 години не бих си и помислила, тъй като наемателката е безупречна, но при нови такива - докато се установи кой какъв е....
В крайна сметка - на който му изнася ще се съгласи с условията, който не.... Ще пробвам като му дойде времето.

# 37
 • Мнения: 185
Здравейте, благодаря много за отговорите и съветите!
Договор със сигурност ще има, просто исках да знам какво мога да очаквам от този договор. И договорка да посещавам на всеки 2-3 месеца с предварително обаждане, за да виждам, че всичко е наред. Всичко ще е чисто ново, неизбежно е т.к. апартамента беше в критично състояние, залагам на нови уреди и следим промоциите с минимум 5 години гаранция (6 и 7 където позволява).
Сметките ги следя в онлайн банкирането с телефончето Simple Smile
Когато е готов ще кача и снимки, за сега имам само 3Д.
Определено ще следя темата! Успех на всички с коректни наематели!

# 38
 • Мнения: 8 312
Т.нар. "уговорка" не е лошо да я има в договора - иначе рекли-казали...
Ефектът на договора е по-скоро дисциплиниращ - при спор (обикновен, не в съд) спокойно можеш да се позовеш на договора. Парафиране (преподписване) долу на всяка страница ...

# 39
 • Бургас
 • Мнения: 4 528
Също съм против да задължаваш наемателите да чистят професионално. Особено за среден клас наематели. Виж ако е луксозен затворен комплекс, там можеш да препоръчаш и да намекнеш, но дори и там не можеш да задължаваш, дори да не им е проблем таксата. Може да решат друга чистачка да ползват. Единствено при изнасяне с клауза в договора според мен е приемливо да заложиш професионално почистване, ако не е предадено във вида, в който е прието.

# 40
 • Мнения: 5 215
Има услуга за професионално почистване след наематели, която включва пране на мека мебел, матраци, прозорци, почистване на фурна, аспиратор и т.н.
Аз ще дам жилището с такъв сертификат, който издава фирмата и ще искам пак с такъв да се върне. Даже сами си го пишат като реклама на услугата. За жилище около 75 кв.м. е между 300 и 400 лв в зависимост какво ще се пере. За ново ремонтирани имоти и в безупречен вид защо не?! Не на всеки му се отдава, ама всеки на чисто и ново иска да влезе, а като напускат всичко е оле мале.

Sweet_Dreams19, преценете си, но за мен сметките е добре наемодателят да плаща и да му ги осребряват. Това е и повод за срещи за наглеждане на имота.

# 41
 • Варна
 • Мнения: 4 236
400 лв е направо още един наем. Мен такова условие би ме отказало. Като наемател бих предпочела сама да излъскам всичко. Матраци и дивани няма нужда да се перат, ако са ползвани с протектори и не са пикали животни отгоре им. Детайлно почистване на един апартамент отнема от няколко часа до ден, ако е поддържано чисто. Колко наематели има, които да изкарват повече от 400 лв на ден, че да платят с лека ръка на фирма за такава услуга, вместо да жертват някоя своя събота.

# 42
 • Мнения: 2 344
Не ми се е случвало наемател да отдели и минута за почистване преди да се изнесе. Затова напоследък практикувам професионално  почистване за сметка на наемателя преди изнасяне. Преди време регистрирах наемателка на адреса си. Изнесе се с предизвестие няколко месеца след това. По повод на това, че нямаше как аз да я отрегистрирам в общината, й казах, че семейният съвет е решил да ѝ върне остатъка от депозита, веднага щом се регистрира на нов адрес. Минаха няколко месеца и тя ми се обади, че се е регистрирала в друга община. Помолих я да ми изпрати документа, показващ това, и още същия ден си уредихме среща и ѝ върнах остатъка от депозита срещу разписка. Тогава реших, че ако отново някой ме помоли да го регистрирам на адреса си, ще поискам отделен депозит за това, който ще върна веднага, след като се отрегистрират от моя имот.

# 43
 • София
 • Мнения: 14 394
А ако реши да прежали депозита за адр. регистрация?
Остава си на адреса по документи, но наема друг имот наблизо.
Така си ползва и зона, и предимство за дете.
Тогава какво да се прави?

# 44
 • Мнения: 62 263
Тогава се подава искане за отписване. Промениха закона и се издават вече заповеди за отписване. Чл.99б от закона
https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2134673409

Общи условия

Активация на акаунт