Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

 • 28 455
 • 847
 •   1
Отговори

Анкета

Кое за вас, като наемодатели, е най-голямото табу?

Опции:

# 45
 • Мнения: 2 341
А ако реши да прежали депозита за адр. регистрация?
Остава си на адреса по документи, но наема друг имот наблизо.
Така си ползва и зона, и предимство за дете.
Тогава какво да се прави?
Гаранция-Франция.
Ако подходим по сталински: няма регистрация, няма проблем. Тета е предложила вариант за действие, ако прежалят депозита.

# 46
 • Мнения: 5 186
400 лв е направо още един наем. Мен такова условие би ме отказало. Като наемател бих предпочела сама да излъскам всичко. Матраци и дивани няма нужда да се перат, ако са ползвани с протектори и не са пикали животни отгоре им. Детайлно почистване на един апартамент отнема от няколко часа до ден, ако е поддържано чисто. Колко наематели има, които да изкарват повече от 400 лв на ден, че да платят с лека ръка на фирма за такава услуга, вместо да жертват някоя своя събота.
Първо това почистване сигурно струва по-евтино в градове с по-ниски доходи и по-ниски наеми. Освен това, аз затова посочих, че цената зависи от това какво ще се пере...
Вие конкретно, няма и моя имот да наемете, защото явно е в различна ценова категория и с такава търсена локация, че наемателите няма да се запънат за 300-400 лв почистване ако е изискване за наемане и да се откажат. То с цените на ремонтните услуги и обзавеждането ако поддръжката на жилището е ужасна, няма как да излезе сметката на наемодателя.... Моят имот веднага от средно луксозен, ще изпадне в друга ценова категория, а това не ме устройва предвид направеното капиталовложение. Не ме устройва и да чистим след наематели, защото нито се подразбира, нито ми е част от договорите. Аз жилище, което продадохме лъснах основно, че ме беше срам да оставя прашно, но масово не е такова мисленето нито при продажби, нито след наемане.
*Ако случайно имотът е супер поддържан и при огледа преди предаването се договорим, че няма нужда да се чисти професионално, тогава винаги можем да се разберем - все пак сме хора Wink , но в договора си фигурира.

# 47
 • Варна
 • Мнения: 4 231
Аз конкретно няма да наема нито вашия имот, нито нечий друг, тъй като си имам три, два от които отдавам.
Писах, че 400 лв са много, тъй като дамата, която постави въпроса, каза, че жилището ѝ се намира в някакъв областен град. За София знам, че пазарът е съвсем различен.
Знам също, че не е работа на наемодателят да чисти след наематели при изнасяне. В моите договори пише, че при освобождаване ако апартаментът не е чист,  отдържам от депозита. Все ми е тая дали сами ще си почистят или ще платят на фирма. Още по-малко ме интересува ежемесечната поддръжка на имота как я правят. Важен е резултатът.
Иначе през годините съм била наемател и никога не съм издавала мръсна квартира…

# 48
 • Мнения: 5 186
Написала съм по-горе, че в другите градове цената най-вероятно е различна, съобразена със стандарта и цените там... И в по-малък град да съм и давам чисто нов имот, пак ще го запиша. Аз цена за почистването не посочвам в договора Simple Smile

Вие написахте, конкретно, че няма да наемете и се обосновахте, че е колкото един наем: "400 лв е направо още един наем. Мен такова условие би ме отказало. Като наемател бих предпочела сама да излъскам всичко." Ето защо се обърнах към Вас и обясних, че има таргет група и имоти, за които това условие е абсолютно приемливо, а колко имота имате си е Ваша работа...

# 49
 • Мнения: 13 139
Не знам такава клауза доколко има тежест и ще впечатли някои кандидати.В Б-я цари хаос и безаконие и доста наематели гледат на договора проформа.Като остане депозита за изравнителна сметка или последни такива,а изведнъж се забързат да се изнасят,хич не им дреме.Поне при мен в повечето случаи “изведнъж” им се налага да се местят.От днес за утре се прибират,разделят,отиват в по-голямо жилище и т.н.,но в същото време имат вече капарирано такова.Ами в повето случаи тези неща не стават за има/няма месец. Много бързат и любимо ми е:”Ще дойда друг път да изчистя”.Щели да се обадят.😂И естествено отиваш да чистиш,ремонтираш и освежаваш сам. Случвало се е да си забравят доста неща.Звъня,не отговарят.През това време през годините и депозитите са се обезценили,защото услуги и материали са поскъпнали. Те го знаят и все “оставят” депозита,който често не е достатъчен.Ако е като на запад по 2-3 депозита и за всяка драскотинка им изпращат документ колко ще струва ремонт, ще се замислят.Гледах насоки за украинци,които наемат в Полша. Много бяха възмутени, че им искат депозит.И у нас така,гледат на наемодателите като на някакви дребнави цербери,които само се заяждат.

# 50
 • Варна
 • Мнения: 4 231
Всеки си говори според личния опит, но хората са различни и това, че вас са ви прецакали пет поредни наематели, не означава задължително, че и шестият ще ви прецака. Както и това, че мен досега не са ме прецаквали, не означава, че не съм предпазлива и не си отварям очите на 8.

# 51
 • София
 • Мнения: 2 636
...В Б-я цари хаос и безаконие и доста наематели гледат на договора проформа....И у нас така,гледат на наемодателите като на някакви дребнави цербери,които само се заяждат.

Хаосът и беззаконието са едната страна на монетата. От другата страна е тоталната липса на адекватно възпитание у 95% от наемателите. По стечение на обстоятелствата, най-честите наематели при нас са студенти-първокурсници. Ами, няма такова чудо! Не играе роля нито родното място, нито високото обществено положение на майки и бащи. Даже напротив, колкото по-нагоре в обществото уж се разполагат родителите, толкова по-зле са децата им.

# 52
 • Мнения: 1 624
Аз лично и стая в общежитие съм освобождавала в перфектно състояние, както и всяка една квартира, в която съм била. Но не съм попадала на толкова чиста стая или квартира. Нито наш имот е бил в такова перфектно състояние, както сме го отдали.

Скоро едно момиче освободи квартирата си, беше първи наемател, всичко беше чисто ново, без телевизора. Уж щеше да чисти, уж не знам какво, а по матрака имаше косми, мястото за багаж под леглото беше оставено с прахоляка и космите, прозорците не бяха изчистени, вратичката на съдомиялната отвътре не беше почистена от прахоляка отстрани, хладилникът не беше размразен и май също не беше почистен, "тераската" беше оставена с все листата, прахоляка и космите, отделението за прах на пералнята също беше мръсно, по дивана имаше 2-3 петна от свещи, по килима имаше нещо разлято и недобре почистено. Всичко изброено и неизчистено съм го оставяла перфектно почистено и лъснато като съм се изнасяла от всяка квартира. Отне ни 2-4 ходения да изчистим всичко, защото сме с две малки деца. Хубавото беше, че керамичният плот нямаше и драскотина, явно не е бил ползван много. Другото хубаво беше, че стените бяха почти без забележки и не се наложи освежаване, та преглътнахме няколкото часа чистене. Идеята за клауза за почистваща фирма не е лоша, айде не през няколко месеца, но поне при изнасянето, за да не се налага да чистим чуждите мръсотии... Unamused

# 53
 • Мнения: 5 186
Барбалена, точно за при изнасяне коментирам.

Те може да не спазват клаузите и тази за почистването при предаване, но ако остава от депозита, си го приспадам.

# 54
 • Мнения: 15 347
Ясно е, че при изнасяне. Добра идея е за имоти над най-ниския клас.

# 55
 • София
 • Мнения: 2 636
Ясно е, че при изнасяне. Добра идея е за имоти над най-ниския клас.

Koй е най-ниския клас? Не съм видял обява за едностаен от 50Е например. И за стаите искат по 100 Simple Smile))))))))

# 56
 • Мнения: 677
аз пък от 20 години живея под наем в "елитен" софийски квартал, за тези години сме сменили 2 апартамента тук и двата необзаведени и двата при наемането аз съм си чистила, на този в момента и ремонт му правих и каквото има за смяна 60% сме си го заменили за наша сметка- бойлер, вентилатори в баня и тоалетна, мрежи против комари, климатици, че и нова кухня си направих. Аз съм си доволна от хазайте, надявам се и те от нас. Каквито са хазайте такива са и наемателите.

# 57
 • Мнения: 62 018
О, не, няма такава връзка. Не.
Пример..наемател #2 при мен.

# 58
 • София
 • Мнения: 2 636
... Каквито са хазайте такива са и наемателите. 

Определено няма такава връзка Simple Smile  Евентуално вие сте от единия процент читави наематели, които рядко се падат на читави хазяи като нас Simple Smile))))))))))))))

# 59
 • пустинята Гоби
 • Мнения: 5 518
Щом сте доволна от хазяите и сте направила ремонт за Ваша сметка, явно наема е нисък. Щом взаимно е изгодно подобно положение, значи всичко е наред.

Общи условия

Активация на акаунт