Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 366
  • 846
  •   1
Отговори
# 495
  • София
...Личните ми впечатления са, че голям брой отстъпки не вещаят стабилни бъдещи отношения.

Съгласен на 110%. Изпитано е на собствен гръб. Наши наематели са споделяли, че при нас буквално са се разглезили, докато при предишни наемодатели не са смеели дори да си помислят за някакви усуквания и закъснения за каквото и да било Joy

# 496
Аз сама предложих по-нисък наем и отстъпка в размер на 3 седмици до началото на платения договор, в които да се пренесат спокойно.
Вече година и половина си плащат в срок, не мога да кажа, че поддържат супер, но не ме занимават с глупости. А можеха да ме прецакат, понеже са с 1 депозит и само изравнителната за парното беше колкото него.

# 497
olive,  последните ни наематели искаха да подпишем, да дадат депозита, но да се нанесат след месец и съответно от тогава да започнат да плащат наем, защото един вид само запазвали апартамента, но нямало са го ползват 1вия месец. Отказах и им казах,че наем се дължи от датата на договора. Преди това искаха намаляване на наема с аргумент, че в едната стая няма отоплителен уред. Отказах. От тази тема научих, че започнат ли с пазарлъците в началото, така си продължава. При нас се оказа вярно. Още след първия месец забавиха наема и сметките. Обадих се да питам какво се случва - помислили, че ние ще платим сметките и ще им искаме сметките плюс наема. В договора няма нищо такова, пише, че те си плащат. Този месец пратиха наема навреме, сметките още не са.

# 498
Olive,
Аз бих послушала интуицията си.
Освен това каква е гаранцията, че веднага ще се появат други наематели, които да одобряваш?
И ако наема е пазарен е съвсем нормално втория депозит да се разсрочи.

# 499
  • София
Хм, по-скоро очаквах да ме посъветвате обратното - да се съглася. Наемът не е с голямо намаление - 50 лв. надолу, а депозитът предлагат сега да платят 1,5 и 0,5 на втория месец. Харесват ми като конфигурация - млада двойка, повечето, които се обаждат са с 1 или 2 деца, а предишните наематели с второто малко дете съсипаха доста и оставиха мизерия. То ясно, че и тези скоро могат да имат дете, но поне не идват в началото с него. Simple Smile
Буб, писали сме заедно - и аз се чудех каква е гаранцията скоро да дойде друг наемател, който да харесам - вчера дойде една такава кандидатка, че ми се прииска с 200 да звънна на първите.

# 500
  • Бургас
И аз не бих направила подобен компромис, още повече с новоремонтирано жилище, за което наематели ще има дал Бог.
50 лв. х 12 месеца са 600 лв. Една пералня.

# 501
Да предположим някакъв среден наем от темата - 700-800 лв.

Те искат да не ти платят едни 350-400 лв. в началото, плюс 600 лв. за първите 12 месеца, плюс забавянето на депозита, а най-вероятно ще продължат с исканията, понеже така ви е потръгнало.

Ами голяма сума се получава, за мен не би било ок.

# 502
  • София
Да, около 1000 лв надолу става общо за 12 месеца и неплащане за януари, плюс половин депозит да дадат по-късно.

# 503
Не, не и не.
Разсрочване депозит - не. Играх го това, така и до края не го плати.
Наем от сега, броиш дните и плащат за януари. При мен август подписахме, на 1.09 влязоха. Платиха за август 10те дена. Не са се разправяли за това, нито за депозита.
Компромис и пазарлък от началото е червена лампа. Не е на добре.

Депозита си вземи целия!!!
Нека и те направят отстъпка, не само ти, ако решиш да отстъпваш, което не те съветвам принципно, от личен опит.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 08:55 от teta75

# 504
Вдъхновявате ме как не правите компромиси, а успявате да отдадете на пазарен /висок/ за мен наем. Мен огледите ме натоварват, повечето се пазарят или са там за бройка, като имам кандидат, с който се харесаме, гледам да се договорим бързо. Максимум досега съм се занимавала 1 седмица с отдаване и нервите са ми на предела за това време. Иначе и за 1 ден отдадох, пак с отстъпка, но никакви проблеми след това.

# 505
И на мен не ми допада всичкият този пазарлък. Да, знам януари е, точно след празниците, но според мен за две седмици ще дойдат още кандидати. Ако така или иначе апартаментът ще е "резервиран" без наем, не би ми пречило.

Веднъж имах наемател, който с взимането на ключовете искаше да ходи на море. Плати си наем и депозит от датата на договора. В такъв случай може и на Марс да ходи, ако иска.

# 506
За мен не е приемливо, защото апартаментът е готов за даване под наем веднага.  Две отстъпки от Ваша страна вече да направени - намаляване на наема, както и разсрочване на депозита. Последно компромис, който бих направила, е да си платят половината от януари, без да се нанасят, а на 01 февруари да предплатят месеца и 1 депозит, а на втория месец - втория наем и втория депозит. Ако не са съгласни, да заповядат пак на 01 февруари и ако апартаментът е свободен, ще си предоговаряте.
За две седмици шансът да си намерите читави кандидати, които не се пазарят за наема, е голям.

# 507
Именно...имаш на разположение половин месец, в който да търсиш наематели.

Много отстъпки, те направо са ти стъпили на врата, образно казано, така погледнато отстрани. Яко извиване на ръце, яко манипулация....

Замисли се какво правиш ти, ако на следващият месец не ти платят обещаното - половината депозит, и каквото там още бяха обещали. Ти какво правиш тогава - молиш ги? Те не плащат - ти тогава какво? Гониш ги, оставят ти сметки, на загуба излизаш...

Всеки се надява на добро развитие, но хората са казали - очаквай доброто, но се подготви и за най-лошото. Ти не си подготвена за него, аз това виждам.

И друго - аз също направих компромис наемът да се плаща на края на месеца, но това беше груба и дебела грешка! До пето число,  даже от тук си заплюх и идеята за предплащането от края на предният месец.

# 508
В случаите, когато съм правила отстъпки, съм искала нещо насреща - напр. отстъпка от цената срещу предплащане за няколко месеца. Хората си правят сметката и преценяват. Срещу някакво друго условие - допълнителен депозит. Целта е да имаме win-win ситуация, не едностранни отстъпки.

# 509
И аз съм против голямо пазарене от самото начало!
Ако толкова са ти харесали, щом си им направила 1 отстъпка - от месечния наем, а те искат 3 отстъпки - и 2 седмици наем по-малко, и отсрочено плащане на част от депозита.
Те каква отстъпка ще направят? Никаква.

Общи условия

Активация на акаунт