Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 339
  • 846
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Олив, какво стана с апартамента?

# 541
  • София
Все още не съм го отдала, правя огледи, имам едни твърди кандидати, ама с малко дете, и двойката с отстъпките още не са намерили и също са ми опция. По-скоро на тях бих отдала обаче, повече ми харесват.

# 542
...Личните ми впечатления са, че голям брой отстъпки не вещаят стабилни бъдещи отношения.
Не е задължително да е така. Всеки обича да направи добра сделка, а за да стане такава понякога е нужно да се пазариш.
Аз работя в международна фирма с десетки милиарди оборот - има си цял отдел "снабдяване", и за всяко нещо, което се купува - компютри, кламери, сярна киселина или каквото щеш - се пазарят като дърти цигани. Събират оферти от други доставчици, искат отстъпки, правят търгове... Даже им пресмятаме ефективността колко % отстъпки са договорили.
Веднъж като сме се договорили, си плащаме фактурите в пълен размер и в срок, разбира се.

Инак безплатно "запазване" аз не бих дал - ако искат ключове, да си заплатят колкото се спазарите; ако не искат - поемат си риска някой да ги изпревари. Давал съм под наем няколко имота - който донесе пари и подпише договор, той получава ключовете.

# 543
Искаме 1 наем депозит, но още с предишните наематели промених срока на предизвестие за прекратяване на договора от тяхна страна от 1 на 2 месеца. Имахме опит с 2 наематели подред с договор за по 1 година, а останаха само няколко месеца. Единият дори беше предплатил 6 месеца напред. Бях пуснала запитване тук дори.

# 544
  • Варна
Крис, консумативите не се отдават, а се продават. Продавачът получава парите, прехвърля собствеността и край, забравя. Няма риск да увредят нещо негово или да го набутат с чужди задължения.
Освен това когато една и съща стока се предлага от стотици снабдители, естествено, че купувачът ще гони най-изгодната оферта. Но при квартирите всяка една е уникална (различна, единствена) на пазара. Какво пазарене??

Крайно неуместен пример даде, но пък се похвали с работата си. 😀

# 545
@Didi - не само закупуване, доста неща се наемат - офиси, складове, камиони, някои неща се вземат на оперативен лизинг, т.е. връщат се като изтече срока. За всяко нещо се пазарят.
Какво има да се хваля - да не е моя фирмата? Исках да кажа, че някой като се пазари не значи непременно, че не може да си позволи по-високата цена. Може просто да търси по-добрата сделка.

# 546
Съгласна съм с Крис. Пазаренето е упражнение за търговския нюх, и малко за спорта и за постигане на удовлетвореност Wink

# 547
  • Варна
Пак казвам - според мен не е приемливо да се пазариш за стоки, които са по една единствена бройка.
Аз самата всъщност също съм се пазаряла за размера на наема, но съм предлагала нещо насреща - предплащане за 6 месеца напред. А тук се пазарят и за наема, и за депозита, и за началната дата.

Както и да е. Дамата писа, че май е решила да избере въпросните кандидати. Искрено ѝ пожелавам след време да не ѝ кажем “Казахме ти”.

# 548
  • Бургас
Пазарене ей така, за спорта, при физически лица, още повече за под наем, го считам за проява на лош вкус. Виж за продажба мога да се попазаря.
Също продавам услуги. Ами... ако някой почне да се пазари, не е моят човек. Вече съм на етап да държа високи цени и да си подбирам клиентите, защото знам какво предлагам. Който иска да се пазари - да ходи където ще. Не е моят човек значи. Имам за клиент голяма корпорация, знам за какво говори Крис. При кламерите може и да върви този подход, но при услугите е крайно неуместно и съвсем сериозно се замислям да си прекратя отношенията с тях, защото натискът да се свалят цени е постоянен. То при корпорациите масово се имитира дейност, но така не мога да работя. По-добре да се захвана с наемите по-сериозно и да си гостувам на наемателите всеки месец Simple Smile

# 549
  • София
Да използваме по-съвременни изрази, за да е по-приемливо.
Някои го наричат пазарене, други го наричат преговори.
Преговарям винаги, за всичко. Изключение прави може би именно пазара и подобни места, когато пазарувам от бедни хора, даже понякога купувам ненужни вещи , но това е съвсем друга плоскост.
Може би затова на мен не ми прави впечатление това, имам предвид негативно впечатление.
Аз, на мястото на Олив, бих се доверила на интуицията си и бих сключила такава сделка, ако след съответното изчакване не се появят по-подходящи наематели.
Даже последната сделка, която сключих, бях на косъм да отклоня по-високата оферта и да приема по-ниската, защото кандидатите ми се сториха по-надеждни, дългосрочни и сигурни.
Това, разбира се, са лични решения и преценки.

Мисълта ми е, че това, за което говори Крис, аз го споделям напълно и го намирам за една дългосрочна финансова култура и дори възпитание, да го наречем.
И само да спомена, че в това отношение, жените са по-стиснати, да го наречем. Мъжете са с по-широки пръсти и по-склонни да пръскат семейното имане с лека ръка и понякога добре, че са по-нежните им половинки да го опазват.

Пазарене ей така, за спорта, при физически лица, още повече за под наем, го считам за проява на лош вкус. Виж за продажба мога да се попазаря.
Също продавам услуги. Ами... ако някой почне да се пазари, не е моят човек. Вече съм на етап да държа високи цени и да си подбирам клиентите, защото знам какво предлагам. Който иска да се пазари - да ходи където ще. Не е моят човек значи. Имам за клиент голяма корпорация, знам за какво говори Крис. При кламерите може и да върви този подход, но при услугите е крайно неуместно и съвсем сериозно се замислям да си прекратя отношенията с тях, защото натискът да се свалят цени е постоянен. То при корпорациите масово се имитира дейност, но така не мога да работя. По-добре да се захвана с наемите по-сериозно и да си гостувам на наемателите всеки месец Simple Smile
Значи, това е част от бизнеса изобщо Simple Smile Да се плаща евтино и да се продава скъпо. Сакън да не си ги изгонила. Преговаряш, преговаряш, после постепенно имотче тук, имотче там и накрая който се смее последен се смее най-добре.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 09:48 от Azzy

# 550
А какво ще кажете за любимия въпрос на брокерите "цената още актуална ли е?". Аз съм пуснала обявата преди час/ден и вече искат да я променям? Може би някои собственици я вдигат като им звъннат 60 брокера за час , може би брокерът очаква да му кажа "бих склонила и на отстъпка от ХХ лв", за да пусне той обява на директно по-ниската цена. Адски досадно е това.

# 551
  • София
Ако трябва да се доверя на интуицията си, тези наистина ми харесват, а за наема брокерката обясни, че са й сложили таван 800, но тя решила да им предложи и моят апартамент за 900 лв. и е факт, че още щом ми се обади попита дали ако харесам наемателите, може да има коментар за цената и аз казах, че принципно е възможно, все още смятам, че 50 лв. надолу ми е Ок. За влизането от 1.02. - те от самото начало казаха, че ако го харесат, ще могат да влязат от 01.02. и аз първоначално не реагирах, после съобразих (с помощ от приятел брокер и ваши коментари), че губя половин месец така и попитах дали ще го платят. Но не е да съм казала отначало, че държа на това. Т.е. не смятам, че хората са нахални и че после няма да са коректни.
Ще помисля още ден-два и ще реша, като ще пиша какво е станало.

# 552
Olive, в единия ми апартамент /студио/ живеят 5-та година млада двойка. Бяха на по 22 години, когато се нанесоха.
В началото бяха на по-висок наем, после започнаха сметките за тока и бях изумена колко са високи през студените месеци. Та... аз самата им смъкнах наема със 100 лева, колкото и странно да звучи.
Много отговорни хора са, никога с нищо не са ме занимавали. Плащат сметки сами и редовно, таксата за входа, банята свети от чистота. В стаята не личи, че е живяно, много пазят.
Както и преди дни ти писах, интуицията е много важна. А и 50 лв. не мисля, че е супер голяма отстъпка. Още повече нямат деца, (колкото и да обичам децата) което е  ок за опазването на апартамента в по-добро състояние.

# 553
  • София
Факт, децата вече ми се издигнаха на висотата на кучетата по щетимост, а не е да нямам дете и аз. Joy

# 554
Да използваме по-съвременни изрази, за да е по-приемливо.
Някои го наричат пазарене, други го наричат преговори.
За мен пазаренето и преговорите са различни неща Wink Уж са едно и също но зависи как са "изиграни"
Скрит текст:
Застанало ми насреща едно елементарно девойче защото нямало микровълнова и секция искало намаление,
И една млада дама колко и харесва жилището и ако е възможна отстъпка за предплатен няколкомесечен наем

а за наема брокерката обясни, че са й сложили таван 800, но тя решила да им предложи и моят апартамент за 900 лв. и е факт, че още щом ми се обади попита дали ако харесам наемателите, може да има коментар за цената и аз казах, че принципно е възможно, все още смятам, че 50 лв. надолу ми е Ок.
Редовният им номер. Да отстъпка , но да кажем 8-10%
А някой наглеят за 20%
Така подвеждат и наемателите.

Общи условия

Активация на акаунт