Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 254
  • 846
  •   1
Отговори
# 735
Като сме тръгнали да се хвалим Laughing - аз шпакловам, обръщам прозорци. Бавничко, разбира се, че сама си бъркам по малко смесите, но пък качествено - като за 5,50. Практически всички прозорци в къщи аз съм обръщала, а някои от тях бяха в трагично състояние след смяната на дограмата - 50 см. зид с педя дупки. Като 2 прозореца бяха двойни - с надстройка (старо строителство с високите прозорци с горни прозорчета). С модерното ВиК с ПВЦ тръбите не съм се пробвала, но със старите метални тръби бивах. От тока ме е страх, но на свален бушон и по метода на обратното действие - печка Лъч съм ремонтирала, сменяла съм гръмнали контакти (не бях аз виновна за късото).
Да вземем да направим бригада "Помогни си сам за бюджетен ремонт", по градове, за стягане на жилища след напуснали наематели!

# 736
Страхотна идея, mandarinka! На мен това ми е най-големият проблем, че майсторите за 1-2 неща не искат да идват или взимат пари като за голяма работа.

Tintina, във връзка с идеята ти за преносима фурна се сетих за мултикукър. Сега са доста модерни и здравословни. Може да го прибираш, изглежда красиво.  Ама ако искаш една замразена пица да пекнеш, не става.
Също старата ни микровълнова имаше нещо като грил вътре и уж доста неща можеш да си правиш, например принцеси, яйца, месо. Аз само веднъж пробвах тази функция и не бях очарована.

# 737
  • София
Значи не съм само аз Simple Smile
Толкова неща мога вече, че чак ме боли главата.
Като казах боли ме главата - на мен ми се случи това с препарата за фурна- да напръскам, даже я пуснах да стопли, затворих вратата, оставих да отлежи и като отворих- съм припаднала.
Оттогава оставям на помощта, която взимам със себе си за тази героична дейност- почистване след наематели, но и там много внимавам да не се случи същтото и предупреждавам за тези агресивни препарати, а и си признавам, че  ако ми се стори мазнотията в повече, просто сменям фурната, ако е на повече от 5 години.

# 738
  • София
Офтопик, но хич не са шега тия химии. На мен редовно ми изчезва обонянието за няколко часа, ако прекаля с Доместоса (или друг хлорен препарат) в банята.

Аз мога само да боядисвам, включително с отсичане, и последния път вързах и окачих на тавана два пендела, но окачването беше наистина лесно, на самия захранващ кабел, а връзването го мога заради слаботоковия техникум (най-после да влезе в употреба това средно образование Simple Smile)

А, да, и ако имам муза, правя някоя и друга ненатоварваща картина, но това не е някаква философия.

Но пък съм горда, че с половинката сами си проектирахме шкафче за коридора, взехме си размери (не всички под прав ъгъл), купихме части, поръчахме плоскости, кантиране и си го сглобихме. Едната вратичка стои 1мм по-високо от другата, но като за първи опит стана супер, хахаха.

# 739
Аз пък мога да лепя тапети по-добре от майстор. Но..сега не са на мода, та..отпадам от бригадата.
Търся си фаянсаджии, жичкаджии, тръбопреместващи и наместващи, зидари, бе...за малко жилище. Хем малко, хем с много неща за оправяне.
Иначе мисля да ползвам фирма за управление на имоти. Дори се свързах с една, но ще видим кога огледа да направим, че нямам възможност и време никакво да се впиша, а те събота пък не работели (поне от човека по телефона това разбирам). Та..ще дам после мнение поне какво и що са ми казали, предложили и т.н. Това, което разбрах обаче към момента е , че сметките по жилището фирмата ги плащала веднага с излизането и после си ги взима от наемателите, та можело веднага да се види от наемодателя по партидите в сайтовете. Другото е, че парите се превеждали по сметка (наемите) , не се виждате, не идват да ви ги носят и т.н. Това мен лично ме устройва, но подробности не знам повече към момента и не съм разпитвала, че трябва първо да го видят. Иначе наемът по общо описание (оказа се , че в съседен вход са дали уж подобен) та споменаха сума с 50 лв отгоре на това, което взимах (един вид не са го занижили) Ако редовно ми плащат, разправят се, фактурите по сметки са платени на време...мен това ме устройва да ви кажа. Писна ми да се разправям и на всякакви да попадам. Чистенето също си е от тях за даване на следващите.

# 740
Дай информация после, звучи добре

# 741
Разбира се ще пиша какво са предложили и казали.
Ще искам и съвет тук. Прекалено добре ми звучи и ...ама аз съм си все с подозрения и накрая от много мислене и ..така се набутвам, че...

# 742
И в тази тема да кажа - винаги има майстори от квартала, които се навиват на дребни ремонти наблизо. На мен са ми давали контакти на майстор от железарията, мъжът ми в края на деня е викал работник от строеж в квартала да му помогне набързо и т.н. За дребни неща търсете човек, който е наблизо.

# 743
имам нужда от съвет. Бях писала по-напред в темата, че купихме апартамент с наематели. Оставихме ги да намерят спокойно място, където да се преместят, като им дадохме максимум за изнасяне края на април. Намерили са си и ще се изнесат до 15 февруари. Това е добре за нас, защото покупката е с цел ние да се преместим там /дано успеем за лятото/, обаче нямам идея какво да правим със сметките. Никога не сме били наемодатели. Най-много ме притеснява топлофикация. Не сме сменили още партидите, дори сметките не получаваме, те си ги плащат /живяли са там 7 години/. Имаме депозит 1 наем /предвид краткия срок на наемане/ и се разбрахме за този месец да платят половин наем. Как да действаме със сметките и парното, за което ще продължават да идват сметки, макар че няма да живее никой там, а по някое време ще дойде изравнителна сметка? За вода и ток предполагам просто да платят последната сметка и ще се покрият техните задължения?

# 744
  • София
След като са живяли там 7 години, то сметките за парно тази година ще са съизмерими с потреблението през миналата. Странно би било едни и същи хора да използват коренно различна енергия.
Плащат до напускането и си стискате ръцете.
От 15.02 до края на отоплителния сезон явно няма да се ползва жилището, но ще ти идват сметки аналогично - спрямо миналия сезон, които лятото ще ти приспаднат.
Малко на плюс, малко на минус да си от всичко - не си заслужава мисленето. Според мен.

# 745
Не е така..сега ще платят ток и вода за януари, за февруари сметките ще излязат март, след като ги няма вече.
Засечете водомер и електромер и при предаване на ключовете да платят изразходеното.

Депозит връщате август, след излизане на изравнителната за парно, и след срока за обжалването им.

# 746
Поискайте междинно отчитане и подайте заявление за намаление на потреблението от 15.02 на 0. Ще ви трябват подписите на 3ма съседи за намаляване на потреблението.
Депозитът върнете след изравнителната.

# 747
Обаждате се на топлинния счетоводител (питайте бившите собственици или някой съсед кой е топлинният счетоводител на кооперацията) и поискайте междинен отчет и изготвяне на 2 сметки горе-долу към датата на напускане (1-2 седмици разлика няма да ви събори). Към Техем преди 3 години беше някъде общо към 30-40 лв. Важно е и 2-те неща да поискате - и междинен отчет, и изготвяне на 2 сметки (и за двете неща се плаща някаква такса на топлинния счетоводител). Отидете и сменете партидата. Носете си копие от междинния отчет, иначе от Топлофикация искат споразумителен протокол с бившия собственик. Ако отидете с бившия собственик ще е най-добре - той закрива, вие откривате. Това е и в негов интерес, иначе сметките се трупат на негово име.
За депозита на наемателите - може и да няма голяма разлика в потреблението им през годините, но сметките са прогнозни, цените се вдигнаха и моят съвет е да задържите поне половината депозит, до излизане на изравнителните сметки. Вие ще получите 2 - до междинния отчет и след междинния отчет. Като излязат през август (корекция може да има и септември), да ви се обадят да им кажете какво е положението - дали имат да дават или да получават. Оформете това писмено, с подписи при напускането.

С междинен отчет и 2 сметки няма смисъл да се заявява нулево потребление. По прогнозните сметки (до излизането на окончателните през август-септември) лихви не текат, не могат и изпълнително дело да ви заведат. Ако не ползвате отопление, платете 1 сметка, която да покрие частично или изцяло сградната инсталация, а останалото (ако има) ще го доплатите след излизане на изравнителната сметка.

# 748
Това сме го дъвкали в другата тема - като не платиш 3 прогнозни сметки и почват да ти звънят за просрочие. Реално дължимо е само дяловото разпределение (2-3 лв) , но фактурите като са за по 100+ лева, на отдела им по събиране на вземанията им излиза, че дължите 300-500 лв и ви звънят сякаш сте престъпник. На мен бременна в 8ми месец ми говориха мега нагло "То как ползвате без да плащате", колкото и да обяснявах, че сметките са прогнозни и жилището - празно, нямаше оттърване от психическия тормоз.
Затова като се наложи пак - дадох на проф.домоуправител бланката и той я върна разписана, срещу 6 лв заявих 0 потребление и сега чакам изравнителна.

# 749
  • София
Когато моите наематели напускаха и попитах за междинен отчет в Техем ми казаха, че правят само при смяна на собственост и нямало смисъл - подвели ли са ме?

Общи условия

Активация на акаунт