Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 253
  • 846
  •   2
Отговори
# 765
Матрака да се огледа.

И от долната страна, ако е двулицев - че да не са го врътнали, да не се видят лекетата.

# 766
  • София
Благодаря за насоките.
С две думи, веднага се връща депозитът, така ли?

# 767
  • София
Не пише ли в договора, че депозит се връща след плащане на всички дължими сметки. Вода и ток излизат месец след напускането, така че как така веднага ще се върне…за това време могат всички уреди да се проверят.

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 18:45 от Olive

# 768
Не се бях сещала да пусна пералнята за проба след наематели.Не знам,винаги става бързо изнасянето.Оглед отгоре,отгоре.Винаги съм със смесени чувства:отървах се,я колко има да чистя и след тия.Търкането ми е първата работа.После обикновено си давам почивка 2-3м. да освежим и да търсим нови.

# 769
Аз скоро я пусках за проба. Жената се обади и каза, че нещо не работела. Отидох, огледах контакти, разпитах за теч, нямало, и я пуснахме на кратка програма....тя пък тръгна. Поговорихме малко, въртеше си..аз си тръгнах и помалих да ми звънне след края на програмата дали успешно е приключила.
Не разбрахме какъв е бил проблема всъщност.
Сега малко тръпна дали пак няма да стане нещо. Филтър помолих да почисти, и така...

# 770
  • Бургас
Какво да кажа...
Предишната наемателка ми беше изхвърлила пералнята, щото не работела. Без да ми каже. Вярно, че пералнята й я оставих 6-годишна, тя я ползва сигурно още 8, ама все пак. Редно е поне да каже.
Беше оставила нейна, също така неработеща. Без възможност за ремонт, майсторът каза направо да я хвърлям.
Вентилаторът на печката - изгорял. Вратата - счупена. Това за вентилатора го разбрах впоследствие, за вратата - тя си каза.
Нищо не й върнах от депозита, след като приспаднах сметките. Не че стигаше за покриване на всичко, минах го в графа амортизации.

# 771
  • София
Благодаря за насоките.
С две думи, веднага се връща депозитът, така ли?

В никакъв случай веднага. Все пак ти не си благотворително дружество.
Ако има парно - до окончателно изравняване. Ако не - поне 1 месец след напускането.
Да имаш време да огледаш всичко в имота.
Но това се вписва в договора, наемателя се подписва и изписва 2 имена на всяка страница.
Предполага се, че е наясно да чака.

# 772
На мен ми се е случвало да ми скъсат на хоризонтални вътрешни щори силиконовите връзки, които играят роля при сваляне и вдигане. И щорите не се вдигат, а само се превъртат лентичките за тъмно/светло.
Отваряйте си очите на 4.

За печките- смятам, че трябва да са вградени фурни и котлони. Но много съжалявам, че съм избрала модели без самопочистване, при  напускане на наемателите много пъти ми се налага да чистя фурна.

Котлоните предпочитам да не са движими, да има абсорбатор над тях.  По-скоро,  плот за вграждане, индукционни котлони. От моя опит, бързо се разваля рисунката на котлоните и става грозно.

Пералнята трябва да се тества на довиждане пред наемателя.

# 773
Илит, в твоя случай, без парно и със засичане на електромер и водомер/и и изчисляване на дължимите суми за консумативи към момента на напускане, поне повърхностна проверка за работата на уредите на момента - по-скоро да.
Ако има парно с годишна изравнителна сметка - не. Ако е масово малко жилище 1-2-стаен, в ценовия диапазон 500-800 лв. наем и всички останали консумативи се изчислят и платят при напускането, и няма видими големи поразии и мърсотии - може и половин наем да се задържи, по ваша преценка. Ние така направихме с наематели, които не ползваха парното (само топла вода), задържахме им 100 лв. до излизане на изравнителната сметка за парното (само след около 3 месеца), но пак беше драма - не разбираха защо им задържаме тези пари, просто не разбираха системата за отчет и плащане на парното. Обадили са се след излизането на първата изравнителна сметка (беше преди години) през септември (въпреки че това не е съвсем последната изравнителна сметка, следващата беше през октомври по онова време), получили са си около 20-30 лв. Просто за да приключиме най-накрая.

# 774
  • София
Не очаквам поразии, за три години няколко пъти се е налагало да влизам в апартамента за леки ремонти (не по вина на наемателя) и всичко изглеждаше чудесно, само обичайното амортизиране.
Плаща на деня, поддържа. Аз му изчислявам дължимото с калкулатора на Електрохолд, и по тарифа от СВ. Топлата вода я изчислявам на кубик спрямо миналогодишната изравнителна сметка. И да има разлика при изравняването, не мисля да я правя на въпрос, не вярвам да е голяма. А и това е част от нашия апартамент, а ние потребяваме основното количество топла вода, направо сме шампиони. Наемът е среден за района.
Заради трите години чудесно добросъседство, + /- стотина лева (едва ли ще е повече евентуалното увеличение на изравнителната сметка за топла вода), не мисля да повдигам въпрос изобщо.
По-скоро за мебелите и уредите ме интересуваше.
Той още не се изнася, но вероятно до лятото ще стане и искам да съм подготвена. Два наема му е депозитът.

# 775
  • София
В такъв случй аз бих задържала единия наем за една седмица с уговорката, че искам за това време да проверя уредите. Мисля обаче че Топлофикация за този сезон /от 01.07.2022/вдигна сметките с около 40%, затова си предвиди за топла вода евентуално по-голяма сума от миналата година /ако само топла вода ползва/.

# 776
Вдигането на цената е отразено във фактурите на Топлофикация.
Наемателите как се навиват така да им смятате вие сметките без официална фактура? Аз не бих се чувствала достатъчно компетентна. За СВ си пишат самоотчет директно в сайта и кубика е към 3 лв, но фактурата излиза до дни. За Електрохолд чакаме фактурата, за Топлофикация - изравнителната.

# 777
Киловат/часове Х цена за 1 киловат/час (с ДДС)=дължима сума. Дневна и нощна отделно, с различни цени са. Събират се двете числа и готово. От последната фактура се взема последният отчет, а в момента на изнасяне по електромера се засичат данните.
Куб. м. вода Х цена за 1 куб. м. (тотал, по всички елементи - доставка, пречистване, отвеждане, и т.н.) = дължима сума. Ако на сайта на Софийска вода няма калкулатор или не е ясно написано - от последната фактура тоталът се дели на куб.м. и се получава цена за 1 куб.м. (с ДДС).

# 778
Ако има вода за разпределяне от общия водомер, сметката няма да излезе точно.

# 779
Трудно можеш да очакваш сметка точно до стотинка, образно казано.
Опитваш се да минимизираш евентуалните загуби просто.

Общи условия

Активация на акаунт