Вие плащате ли сметки на родителите си?

• 13 840
  • 270
  •   1
Отговори
# 120
Осигуряваха ни на 150лв. Това бе минималната тогава, а получавахме чисти 700-800 за този период, в хиляди бяха.. Даже спореха мъжете да се плаща всяка седмица ,че се девалвират като се чака.Заплата се получаваше към 25 следващ месец.
 Хубаво да си бях внасяла допълнително,  но тогава пък трябваха и не стигаха с двама учащи  и болен мъж ,на болнички  и борса.
 Та сега 550 с вдовишката ,като тя  е на нереалната му пенсия, върху болнични последно. Подхвърлих да оправим, можеше в този период върху три избрани години и е почти реалната за възраст, както оправих моята, но отговорът беше аз умирам ,тя пенсия  мисли. И се отказах. Как да му кажа , че това един ден ще засегне и мен, не е само за него добро в този период.
 Взела съм достатъчно, не съжалявам и  споря, имам помощ, той се сети по едно време аз какво ще правя сама, ама ти имаш синове ми каза и е  така ,цинично, неправилно , имам синове, помагат. Не се глезя , не съм ходила на почивка, нямам бижута, пазарувам от левче и феникс необходимото, ям кренвирши и подобни евтини храни, дала съм всичко де може, че все няма, да изплуват. Сега са добре с доходи ,помагат. Не е че им стигат, няма излишни пари никой, все имат място ,дори да са 5 цифрени доходи.
 Когато идват на гости обикалям магазините да купя  качествени храни.

# 121
Въпрос на мислене и планиране.
И моите родители са на 70-80 години, с болести, ТЕЛК и двамата и постоянно имат някоя операция с консумативи, които трябва да се платят.
Имаше купуване на стаж - не знам дали още го има.
Като чета повечето мнение, вкл. на пенсионери  в темата, нещата винаги опират до планиране и това, че някои хора следващите 20-30 години им се струват твърде далечни за да се съсредоточат върху подсигуряването им.
Иначе помагането с логистика е ясно.

# 122
....
Ако си наблизо. А ако няма никой роднина наблизо?

# 123
  • София
За какви пройдохи говорите? Понякога се чудя направо дали пишещите тук са живяли в България и изобщо знаят ли каква е реалността тук. Моя близка възрастна жена спря да работи на 76 години, защото се разболя тежко. Интелигентен и фин човек, не е висшист, но е много начетена, цял живот е работила - в книжарници, собствен магазин са имали, какво ли не. И в момента взима пенсия от около 600 лв… има и кредит, който плаща. Вдовица е. Е как да ѝ стигат парите?? И как ще е мързелива, работи едва ли не до последния си дъх. Баба ми на 87 години почина - не знам колко ѝ беше пенсията, но ѝ стигаше, само защото нямаше почти никакви медицински разходи, само за храна и сметки, като нашите са помагали, ако се налага. И още много примери имам. Това ми е болна тема малко, защото е толкова грозно и обидно хора, работили по 40, че и 50 години, да взимат по 300-400 лв на тези скъпи времена.

# 124
...Това ми е болна тема малко, защото е толкова грозно и обидно хора, работили по 40, че и 50 години, да взимат по 300-400 лв на тези скъпи времена.
Това е проблема.

# 125
  • Пловдив
Нека не се приема за дребнаво заяждане, но минималната пенсия за стаж към момента е 467 лв. 300-400 за 40-50 години работа няма как да се вземат. Да, знам, и аз не мога да живея нормално с 467, ако някой пита.

# 126
Това с кравата и в нашето семейство се споменава, но как си представяте 83-годишната ми майка да си измие прозорците. Да, мие ги жена, но аз я викам и й плащам.

Не може сама, ясно е. Точно затова казах, че само с логистика и с услуги помагам, не с пари.

Моят дядо, все повтаряше че: "Крава от теле не бозае" и това е най-важният урок, на който трябва си научиш децата. А той го е научил от неговия баща.
С по прости думи - човек така да живее, докато е млад и силен, че като остарее и се разболее, да не виси на раменете на децата си, които отглеждат деца.

Мисля, че ако родителите не издържат  пълнолетните си вече деца, ще имат възможност да си подсигурят старините. Иначе нямам обяснение защо има стари хора, които нямат никакви спестени пари, поне за форсмажорни обстоятелства. Или са пройдохи, или са много мързеливи.
Брутално изказване- горе посочиха защо спестените тогава в ДСК пари сега са смешни. Единия ми пройдоха е лекар, хирург 38г тр стаж, другия мързеливец е чертожник проектант..още да уточнявам ли.
И пак..не са издържали пълнолетните си деца-- включително моя милост. Не знам в коя държава живеете- съвсем искрено го казвам.
Сега от 90те, обратно в 21 век. Спестяваме 2000та, сега е 2022- усещаме ли разлика в относителната сума и съответния и покупателен капацитет 22г по- късно...явно не всички.
Отделно хора 35- 40ти набор са вземали еднакви заплати от стругар до учител- за какво спестяване говорим. Примерно учител, касиер лидъл 2022 какво спестява НеИздържайки пълнолетните си деца.
Изобщо защо са тези сметки и агресия в семейни отношения..плашите ме, много ревностно се брани този доход.

# 127
Трябва да се помага на родителите.Повечето имат нужда.Живота никога не е бил лесен и всеки се е лишавал за да отгледа децата си.

# 128
Нека не се приема за дребнаво заяждане, но минималната пенсия за стаж към момента е 467 лв. 300-400 за 40-50 години работа няма как да се вземат. Да, знам, и аз не мога да живея нормално с 467, ако някой пита.
Това е от 1юли, а преди. Средната е 700 някъде, а лекарства за 300 на месец, рехабилитатор ..да не казвам колко на посещение. Стигаме до обичайното..сития,  на гладния не вярва, както винаги.
Аз едно си мисля...не са ок такива отношения и сметки. Даже да се повдига въпроса..да помогне ли можещ,  на нуждаеш се- любим, дете, родител, брат, сестра..не е добре Simple Smile доста тъжна тема..

# 129
....

Тогава си плащаш за логичистични услуги.

Дева, водя жена да измие прозорците, как си представяш да чакам майка ми да й плати?  Не че тя не се опитва, но за мен е обидно.

Леля ми е родена през 1935 година, пенсионира се като гимназиална учителка през 1990. До преди две години свако ми беше жив (пенсиониран инженер горе долу пак по това време) и се справяха двамата. Сега след последното увеличение и с вдовишките пенсията й е 640 лв. Живее сама в апартамент в топ центъра. Сега ще кажете защо не го продаде. Ми защото така са решили с братовчед ми - да си живее там докато е жива, а той да плаща сметките.
Съзнавам, че и при мен и при него, има едно важно обстоятелство - ние сме единствени деца. Няма намесени други братя и сестри.

# 130
Трябва да се помага на родителите.Повечето имат нужда.Живота никога не е бил лесен и всеки се е лишавал за да отгледа децата си.
Благодаря ти- усмихна ме и стопли темата!

# 131
....

Приятели. Винаги са насреща, ние също за тях.
Няколко пъти са ги карали по спешност от малък град до болница в София, защото докато ние тръгнем от София и изминем пътя на отиване и връщане се губи ценно време.
За тези, които са в чужбина не знам как се организирано.
Ние поради тази причина сме все още в България. И моите родители и свекърите имат нужда от логистика и физическа подкрепа. Парите не могат да купят някои неща.

# 132
....
Правим така, че да дойдат наблизо.

# 133
  • Швейцария
И моята майка не е пройдоха. Работеше до 75 години, коректор с филология. Сега взима 550 лв с вдовишката пенсия от баща ми. Аз не мога да си предствя как с тях ще си купи хубава храна, лекарствата и да си плати сметките. Нито ходи по кафета, нито харчи за други неща. Стои си само вкъщи и пак не я виждам да оцелее без мен. Обидно й е, ядосва се на държавата, но това е положението.

Последна редакция: сб, 17 дек 2022, 21:17 от JennyBG

# 134
Колко са ѝ лекарствата, че не може да ги купи? На майка ми са 25 лв., лично ги купувам от аптеката, цяла торба са като обем, но се поема голяма част от НЗОК.
Моята майка също е пенсиониран учител, не е вярно това, че всички са вземали еднакви заплати. Май само от преразкази ви е информацията.
Също така изобщо не мога да съжалявам хора, които спестяваха от данъци и работеха без договори през 90-те години. Никак не им съчувствам, защото съм била свидетел на разговори от типа "То кой ще дочака пенсия?" Да, но като дочакаха, сега им е криво, че им изчислиха малки пенсии. Е, не може и така, и вака. Като са пестили от данъци, да са си внасяли и да имат сега.
За инфлацията не ми обяснявайте, и аз съм била потърпевша тогава. А от 1996 до сега къде им са парите? 26 години нищо ли не спестиха, как така са на нула?
След като аз, с дете, без нито стотинка помощ от някого, съм успяла за този същия период, след нулирането през 96 г. , да спестя немалка сума, мисля, че и другите могат. При добро планиране и финансова култура.
Иначе е мрънкане.

Общи условия

Активация на акаунт