ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 295
  • 703
  •   1
Отговори
# 120
Когато бях с мои, бяхме в Турция. Там с донорски не правят, забранено е.
Бяхме много обнадеждени като видяхме колко се е качила бройката, и като се оплодиха 12, мислех, че за пид поне 3 -4 ще останат...
И аз, да не е спам, да кажа, казаха ми, че ПИД не гарантира, че ще се хване на 100% моларна бременност...

Здравей Марго,

Има здраво родени деца с грейд 2. Справка Ivf support group (facebook). Влизаш и търсиш в търсачката 2BB ( или там както е пълният ти грейд на ембрионите) и ще ти излезнат много теми и отговори.
Успех🙏🏻

# 121
Единият от замразените ми е също грейд 2. Никаква надежда нямам за него, също с БХ точно от 4 AB, също с друга една морула и ранен бластоцист с нулева имплантация. Мъжки фактор и висока днк фрагментация сме. Имайте предвид, че очевидно и клиниката ми толкова му дава надежди, защото въпреки уговорката, че не желая двуплодни бременности, ембриоложката го е сложила на една сламка с 3BB...Познай защо. Иначе знам я тази група, но обърнете внимание, че това е американска група, където всичко се ПИДва. И ако са слагали 2BB са били еуплоидни видени вече от ПИД. Не бих лежала на тия ризи. Бъдете абсолютно скептична.

# 122
Единият от замразените ми е също грейд 2. Никаква надежда нямам за него, също с БХ точно от 4 AB, също с друга една морула и ранен бластоцист с нулева имплантация. Мъжки фактор и висока днк фрагментация сме. Имайте предвид, че очевидно и клиниката ми толкова му дава надежди, защото въпреки уговорката, че не желая двуплодни бременности, ембриоложката го е сложила на една сламка с 3BB...Познай защо. Иначе знам я тази група, но обърнете внимание, че това е американска група, където всичко се ПИДва. И ако са слагали 2BB са били еуплоидни видени вече от ПИД. Не бих лежала на тия ризи. Бъдете абсолютно скептична.

Juyii, не всички с грейд 2 ,в американската група, са с направен ПИД.  Нека дамата сама да провери групата.🙏🏻 ПИД там е изключително скъпо удоволствие,така че колкото тестват има и толкова, които и не тестват.

# 123
Може ли малко повече информация за определяне на грейдове? Досега мислех че такива се дават само след преминат ПИД. Имам два замразени бластоциста, които чакат за ПИД и никой не ми е казвал какъв грейд са към момента. Ако има разлика, става дума за клиника Щерев.

# 124
Казаха ми, че след размразяване може да понавакса, но аз хич не разчитам на това. Вероятно и това е причината да казват окончателно какъв е ембриона точно преди самия трансфер, тогава дават протокола. Което е и малко подвеждащо, защото не може да се вземе информирано решение преди това. Казаха, че не може да се вземат клетки за пид, защото обвивката не съвсем ок. Доколкото разбрах, сякаш много фрагменти има. Е, не използваха този израз, но така го разбрах, не обясняват много, явно смятат, че нищо не разбираме и няма смисъл от много информация...
Понеже имам и един ембрион от предишна стимулация и друга донорка, та реших да попитам дали не може тези двата грейд 2 и онзи стария, който е по-зле от 3 ( с един 3АВ, който сложихме го сравни доктора) , та да сложа 3те заедно. Дефакто 2 последните от една донорка, и онзи единичния от друга донорка. Чакам отговор.
Питах не може ли този стария да го размразим и да направим пид, и да го замразим, не препоръчват...
Не правели трансфер на 3, но утре ще ми кажат доктора като ми види досието. Е, ако се навият, това ясно какво означава...

# 125
Здравейте, момичета Simple Smile имам нужда от съвет. След ПИД на три бластоциста, имам един добър без изменения, който сега върнахме обратно и чакам до 30ти за тест. Имам един с тризомия на 16та хромозома, него са го отписали като небалансиран. Третият обаче по-скоро според мен има шансове. Резултатът на 3тия е 46, XN, -5 (s) мозаечен. Докторът казва, че има шанс с него, но исках да ви питам и вас дали някоя може да разтълкува този резултат 46, XN, -5 (s)? Искам да знам дали имам шанс за още един трансфер, ако този е науспешен, или ще трябва нова стимулация..

# 126
Здравейте, момичета Simple Smile имам нужда от съвет. След ПИД на три бластоциста, имам един добър без изменения, който сега върнахме обратно и чакам до 30ти за тест. Имам един с тризомия на 16та хромозома, него са го отписали като небалансиран. Третият обаче по-скоро според мен има шансове. Резултатът на 3тия е 46, XN, -5 (s) мозаечен. Докторът казва, че има шанс с него, но исках да ви питам и вас дали някоя може да разтълкува този резултат 46, XN, -5 (s)? Искам да знам дали имам шанс за още един трансфер, ако този е науспешен, или ще трябва нова стимулация..

Сегментационна мозайка при 5-та хромозома, където липсват сегмент(и). Може да са малки, големи, не се разбира в този детайл от конкретното изследване. Без да се знае и този детайл е много трудно да се каже какъв е шансът? Важно е за един сегмент ли става въпрос, колко MB големина е този сегмент или много сегменти. Шанс има, но абсолютно не може да се каже колко процента, защото просто буквата S е сегмент или сегменти. Има други по-подробни изследвания на самата хромозома вече, например Micro array chip, но не знам вече има ли смисъл да си давате парите, към 1000 лева някъде беше. Оставете това, мислете положително и една стъпка във времето, после ако трябва го мислете този.

# 127
Много благодаря за бързия отговор! Наистина е така, ме сега не трябва да се занимавам с това, но човек какво ли не мисли, за да се успокои през тези две седмици на чакане!
Благодаря още веднъж и успех на всички!

Сегментационна мозайка при 5-та хромозома, където липсват сегмент(и). Може да са малки, големи, не се разбира в този детайл от конкретното изследване. Без да се знае и този детайл е много трудно да се каже какъв е шансът? Важно е за един сегмент ли става въпрос, колко MB големина е този сегмент или много сегменти. Шанс има, но абсолютно не може да се каже колко процента, защото просто буквата S е сегмент или сегменти. Има други по-подробни изследвания на самата хромозома вече, например Micro array chip, но не знам вече има ли смисъл да си давате парите, към 1000 лева някъде беше. Оставете това, мислете положително и една стъпка във времето, после ако трябва го мислете този.

# 128
  • София
Здравейте,
може ли някой да каже какво означана Пид с резултат (16,20,22)x1?

# 129
Здравейте,

По едно копие само от трите хромозоми - 16та, 20та и 22ра, т.е. три монозомии.

Трябва да е определен като небалансиран като резултат, предполагам, заради трите монозомии.

# 130
  • София
Здравейте,

По едно копие само от трите хромозоми - 16та, 20та и 22ра, т.е. три монозомии.

Трябва да е определен като небалансиран като резултат, предполагам, заради трите монозомии.
Да, небалансиран е, генетиците не му дават шанс, има ли смисъл за трансфер?
Скрит текст:

# 131
[/quote]
Да, небалансиран е, генетиците не му дават шанс, има ли смисъл за трансфер?
Скрит текст:
[/quote]

С една единствена монозомия е нищожен, и то с огромни рискове, ако изобщо се стигне до живораждане. С три - представете си. С една дори само често такива ембриони изобщо не се имплантират, ако се трансферират,  защото повечето са несъвместими с живота и матката сама ги разпознава като невиални и просто не се имплантират.

Съжалявам за резултата Sad

# 132
Здравейте! Изчела съм тази и предишната тема, но въпреки всичко много се колебая по отношение на ПИД.
Пациент съм на Надежда. Още преди да започнем стимулация повдигнах въпроса за ПИД, но докторът ми не считаше, че има нужда (първо инвитро, аз на 35 (АМХ 2,6), партньор на 37 с олигоастенотератозооспермия, без предистория с аборти или биохимична бременност) и ни разубеди. Той вижда проблема в мен (съмнение за извънматочна ендометриоза, нарушена овулация, Хашимото, завишени НК клетки в периферната кръв) и в недобрия мъжки материал.
Стимулацията ми мина доста оптимистично - 19 яйцеклетки, 13 правилно оплодени, 9 бластоциста (1 от тях достигна чак на 6ти ден до бласто).
Трансферираха ми един 4 АА на свеж трансфер, замразиха останалите. От тях не зная вече кой какъв беше, но имаше още поне два 4АB, 4BB. Другите май бяха по-лоши - ще поискам точна информация.
Уви, опитът беше неуспешен - HCG < 0,1.
Утре ми предстои разговор с лекарят ни и освен моите имунологични проблеми и подходът (пропусната вливка киовиг, след трансфер само циклогест, естрофем и зарзио), ми се иска да обсъдя отново ПИД с него.
Чета на много места из форума, че в Надежда не са толкова опитни както в Турция по отношение на тази диагностика. Притеснявам се от рисковете, които крие процедурата за ембрионите - размразяване, тестване, замразяване. Определено съжалявам, че не настоявахме да вземат проби преди да ги замразят.
Някои от вас са правили ПИД точно на вече замразени ембриони и също в Надежда - оправдани ли са страховете ми? Донесе ли ви спокойствие преди следващ трансфер това, че бяхте изследвали ембрионите си? Чудя се как да взема решение… ще съм ви много благодарна за всяко едно мнение! 🙏🏼🙏🏼🙏🏼

# 133
По принцип всички репродуктивни при които съм била, включително в Надежда категорично са ми отказвали да правят ПИД на вече замразени емрбиони. Но има го и това, че вие имате много ембриони. В моя случай се касаеше за един и всички бяха единодушни, че е огромен риск на един ембрион да направиш ПИД. Ама при вас, ако са повече от 5, ако правилно съм разбрала, може да рискувате няколко. Но при веднъж замразени риска да се увредят за мен е по-голям. Ако няма конкретна причина да се прави ПИД (предишни аборти, голяма възраст на жената или друго), според мен е излишно при това положение. И трябва да имате предвид, че понякога ПИД теста излиза неинтерпретабилен (както при мен, което доведе до още по-голям стрес за мен), т.е. не може да каже с категоричност дали е здраво или не емрбиончето, съответно може да се окаже, че сте си дали парите напразно. И аз сякаш съм с впечатление, че в Надежда още имат да се развиват по отношение на ПИД и ако не е абсолютно необходимо не знам дали бих разчитала отново на тях за това.

# 134
Не бих размразявала, замразявала и пак размразявала на ваше място. Да, не сте на 40+ и може да се разчита донякъде, че митохондриите ще имат достатъчно енергия да преодолеят този троен шок, но все пак сте с кофти диагноза по мъжкия фактор, и трите параметъра, което е рисково. Почти двойния спад в резултата от този на изхода на опита сочи за или проблем с качеството или тежък мъжки фактор или и двете заедно.

Честно казано ако бях на ваше място, за да се елиминират напразни трансфери, при толкова голяма бройка бих се заинтересувала дали в Надежда имат някакви други неинвазивни методи за подбор, например Embryo whisperer или някакъв подобен тип AI услуга, попитайте ги. Знам, че в Афродита имаха такова нещо, лека полека и другите клиники подемат тези тенденции. Идеята е, че AI учи образите на милиони други ембриони, от които е имало живородени деца и подбира много прецизно сред вашите...Да, звучи нещо като открийте 10-те разлики между двете картинки, ама е по-добре без нищо и все пак е някаква насока.

Общи условия

Активация на акаунт