ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 333
  • 703
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, предстои ми трасфер съвсем скоро. Имам голяма чуденка колко броя ембриони (с PGD, балансирани) трябва да се върнат, 2 или 1. Биолозите не дадоха твърдо мнение. Док каза че няма проблем и да са 2. В повечето статии, които чета пише, че обикновено се препоръчва връщане на един.
Имам една (неуспешна) бременност с 2 върнати, но не бяха изследвани.
Ако някой е чувал/чел препоръки от доктори, моля да сподели. Hands Pray Лични мнения от сорта "аз бих..", по-скоро биха ме объркали, затова предпочитам да си ги спестя Hands V
На мен лекар ми каза, че когато е правен ПИД връщат един, защото при биопсиране на ембриона се нарушава "външната" част и след това може да се раздели, т.е да се получат 2. И поради тази причина, за да се избегне многоплодна бременност трансферират един.

# 151
Те моите ще ги хечват, което може би не е различно от това нарушаване, за което споменавате. Така ми звучи, ама нямам идея честно казано. А за разделянето съм чувала, че си е вариант винаги да се случи така или иначе.
 Благодаря за инфото.

# 152
Здравейте , някой може ли да интерпретира този резултат от ПИД. Разбирам , че не е подходящ за трансфер, но  какво означава "45,XN,-4 "?

# 153
Здравейте , някой може ли да интерпретира този резултат от ПИД. Разбирам , че не е подходящ за трансфер, но  какво означава "45,XN,-4 "?

Здравейте, в човешкия кариотип трябва да присъстват 46 хромозоми - всяка хромозома и нейното копие. В този резултат една от хромозомите няма копие, т.е. затова виждате 45 хромозоми, XN са половите хромозоми, а -4 означава монозомия в 4та хромозома , тоест това е въпроосната самотна хромозома, която си няма копие.

# 154
Sunshine - съжалявам за резултата Sad
Juyii - това изписване на половите хромозоми значи че просто не са могли да определят пол, така ли? Засекли са Х, но за втората не са могли да преценят? Питам понеже имам три замразени ембриона с резултат 46, NN.

# 155
Sunshine - съжалявам за резултата Sad
Juyii - това изписване на половите хромозоми значи че просто не са могли да определят пол, така ли? Засекли са Х, но за втората не са могли да преценят? Питам понеже имам три замразени ембриона с резултат 46, NN.

Здравейте, напротив, много добре се вижда каква е втората хромозома, само че в държавата, в която или по-точно, за която се прави това изследване, разкриването на пола не е законно на този етап. Затова втората хромозома в такива държави се маркира с N, тоест скрита.

Сега защо при вас е NN, очевидно също няма законова рамка да се оповестява пол ли просто означават с NN двойният пълен набор от хромозоми ( 2х23 тоест 2N)  Или това или са си пак половите хромозоми скрити.

# 156
Здравейте момичета, може ли да ми кажете тези ембриони на които пише балансиран....означава ли че са здрави...или за здрави има друго определение! Първо ин витро ми е и не съм много наясно.
Весели пазници и нека мечтата на всяка се сбъдне💗

# 157
Имате цели ТРИ здрави ембриончета! Пожелавам Ви това да са Вашите бебчета и скоро да се похвалите! ❄️
Аз се моля за поне едно здравичко, да видим🙏

# 158
Имате цели ТРИ здрави ембриончета! Пожелавам Ви това да са Вашите бебчета и скоро да се похвалите! ❄️
Аз се моля за поне едно здравичко, да видим🙏
Благодаря....пожелавам Ви от сърце да гушнете вашето чудо!

# 159
  • София
Момичета, да ви се оплача, а може и да е полезна информация за някой, ако минава по този път.
Имах замразени 2 ембриона на 6ти ден, хубави бластоцисти. Решихме да правим PGS, като днес трябваше да ги размразят, да вземат биопсия и пак да ги замразят. Е да ама не. Размразили са се, но стоят свити, а за да направяд ПИД взимат клетки от външната им обвивка, които, когато ембриончетата не се рехидраторат и стоят свити, не могат да бъдат биопсирани, защото има риск за целия ембрион. Викнаха ни, питат ни какво да правят..все едно аз знам. Останах с впечатление, че искат да ги замразят такива отново, пък после божа работа. Аз избрах да ги оставят и да видим дали няма да се оправят тук за няколко часа.
Изобщо не съм и знаела, че има такъв риск. Винаги в главата ми е било, че може да не преживеят размразяването или да дойде лош резултат. Още съм в шок, отписала съм ги, дори и да се оправят след 4 часа от размразяването вече нямат толкова шанс за имплантация, къде ти след повторно замразяване..
На някоя от вас случвало ли и се е подобно нещо?

# 160
Момичета, да ви се оплача, а може и да е полезна информация за някой, ако минава по този път.
Имах замразени 2 ембриона на 6ти ден, хубави бластоцисти. Решихме да правим PGS, като днес трябваше да ги размразят, да вземат биопсия и пак да ги замразят. Е да ама не. Размразили са се, но стоят свити, а за да направяд ПИД взимат клетки от външната им обвивка, които, когато ембриончетата не се рехидраторат и стоят свити, не могат да бъдат биопсирани, защото има риск за целия ембрион. Викнаха ни, питат ни какво да правят..все едно аз знам. Останах с впечатление, че искат да ги замразят такива отново, пък после божа работа. Аз избрах да ги оставят и да видим дали няма да се оправят тук за няколко часа.
Изобщо не съм и знаела, че има такъв риск. Винаги в главата ми е било, че може да не преживеят размразяването или да дойде лош резултат. Още съм в шок, отписала съм ги, дори и да се оправят след 4 часа от размразяването вече нямат толкова шанс за имплантация, къде ти след повторно замразяване..
На някоя от вас случвало ли и се е подобно нещо?

Не ми се е случвало, но ви благодаря, че споделихте, защото няколко страници по-назад една дама питаше за ПИД след замразяване добре ли е и сякаш имаше по-скоро положителен опит отколкото отрицателен, т.е. получаваха се нещата без спънка или поне не такава споделена от ембриолозите при тези, които и бяха отговорили. Реалността обаче е точно това, което се е случило при вас, това е реален риск, и това че някои лекари ще обяснят, че всяко размразяване ги амбицирало да се засилват и произвеждат повече енергия - добре де, ама ако я нямат тая енергия като потенциал, заложен вътре в самата клетка, откъде ще я вземат? Това да не е електроцентрала. Съжалявам, че така се е получило. Крайно наложително ли беше да правите ПИД на вече замразени ембриони? Лекарите ли ви посъветваха това? Надявам се вашите да се енергизират след второто размразяване, нищо не се знае, не ги отписвайте още, това е жив организъм, ако проявят виталност в следващите 5-6 часа ще ги бъде, не се отказвайте още.

# 161
  • София
Не ми се е случвало, но ви благодаря, че споделихте, защото няколко страници по-назад една дама питаше за ПИД след замразяване добре ли е и сякаш имаше по-скоро положителен опит отколкото отрицателен, т.е. получаваха се нещата без спънка или поне не такава споделена от ембриолозите при тези, които и бяха отговорили. Реалността обаче е точно това, което се е случило при вас, това е реален риск, и това че някои лекари ще обяснят, че всяко размразяване ги амбицирало да се засилват и произвеждат повече енергия - добре де, ама ако я нямат тая енергия като потенциал, заложен вътре в самата клетка, откъде ще я вземат? Това да не е електроцентрала. Съжалявам, че така се е получило. Крайно наложително ли беше да правите ПИД на вече замразени ембриони? Лекарите ли ви посъветваха това? Надявам се вашите да се енергизират след второто размразяване, нищо не се знае, не ги отписвайте още, това е жив организъм, ако проявят виталност в следващите 5-6 часа ще ги бъде, не се отказвайте още.

Всъщност знаех за риска от това да не се размразят, но си представях, че ще се разпаднат, поне така съм чела. Те ме посъветваха за ПИД, тъй като имам 2 биохимични бременности след инсеминации и 1 мисед след ЗЕТ. Правя малко зрели яйцеклетки, а за 2-те иксита до сега имам само по 2 яйцеклетки стигнали до бластоцист (от 4 и от 10!)
В клиниката която съм процедират така- замразяват бластоцисти, после размразяват и правят ПИД и след което пак замразяват и размразяват за ЗЕТ, ако има добър резултат. Аз разбира се не мисля, че това е оптимално, тъй като независимо какво подобрява, няма как да го прави 2 пъти. Но нямахме избор - така си действат при нас. Не съм чела никъде за проблем, но ето че ние изтеглихме късата клечка.
Мисля, че това го правят по-скоро заради логистиката (събират повече замразени, за да ги биопсират и пращат на куп),  и така няма никакъв шанс да направят биопсия на свеж бластоцист.
Отписала съм ги, тъй като ако се бяха оправили вече щяха да са ми звъннали, а не са. Четох разни изпитвания и дори да ги бяхме замразили повторно изглежда, че щом това се е случило има проблем и шансът за бебе е наистина малък.
Честно казано от всичко най-много мразя да чакам. Как да ги оставя за още месец и после да им треперя дали ще се размразят, дали ще се надуят, дали ще са увредени след като са реагирали така, а няма ПИД.
Аз няма да се откажа, докато здравето го позволява ще опитвам.
Успех момичета, дано нямате повод да четете това.

# 162

Всъщност знаех за риска от това да не се размразят, но си представях, че ще се разпаднат, поне така съм чела. Те ме посъветваха за ПИД, тъй като имам 2 биохимични бременности след инсеминации и 1 мисед след ЗЕТ. Правя малко зрели яйцеклетки, а за 2-те иксита до сега имам само по 2 яйцеклетки стигнали до бластоцист (от 4 и от 10!)
В клиниката която съм процедират така- замразяват бластоцисти, после размразяват и правят ПИД и след което пак замразяват и размразяват за ЗЕТ, ако има добър резултат. Аз разбира се не мисля, че това е оптимално, тъй като независимо какво подобрява, няма как да го прави 2 пъти. Но нямахме избор - така си действат при нас. Не съм чела никъде за проблем, но ето че ние изтеглихме късата клечка.
Мисля, че това го правят по-скоро заради логистиката (събират повече замразени, за да ги биопсират и пращат на куп),  и така няма никакъв шанс да направят биопсия на свеж бластоцист.
Отписала съм ги, тъй като ако се бяха оправили вече щяха да са ми звъннали, а не са. Четох разни изпитвания и дори да ги бяхме замразили повторно изглежда, че щом това се е случило има проблем и шансът за бебе е наистина малък.
Честно казано от всичко най-много мразя да чакам. Как да ги оставя за още месец и после да им треперя дали ще се размразят, дали ще се надуят, дали ще са увредени след като са реагирали така, а няма ПИД.
Здравейте,
В коя клиника държат на пид след размразяване, бихте ли споделили?

# 163

Къде е тази клиника, наистина? Потресена съм от този подход. Това е чиста проба компромат към ембрионите, който може да бъде на 100% избегнат, ако просто се биопсират на ден 5 преди първото замразяване. Това, че са сдали малко багажа след размразяването също не е на сто процента показателно, че тотално няма да ги бива, естествената им среда, в която трябва да се разгърнат след размразавани е ендометриумът,а не медията, в която ги култивират от един момент нататък,  така че пак ви казвам, че това, че са реагирали така не значи, че щяха да реагират по същия начин имплантирани. Последно ги замразиха така ли, на какъв стадий?

# 164
Sammy, съжалявам за това, което ви се е случило. Това наистина е безотговорно поведение от страна на екипа в клиниката. При моето инвитро имахме три ембриона до бластоцист, взеха проба и от трите и ги замразиха. Първоначално изследвахме два и чак когато единият излезе с тризомии, поискахме изследване и на третия. Към настоящия момент съм бременна с един от изследваните. Мислите ли, че има смисъл да правя и пренаталетн тест или направо да мина на ранен биохимичен скрининг?

Общи условия

Активация на акаунт