ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 420
  • 703
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте... Някоя от вас, правила ли е повторен ПИД на ембриони, след ненамерено ДНК от първи ПИД...  И, какъв е бил резултата от повторения ПИД? Може би нищо хубаво не би излязло от такъв ембрион?! Качество 5СС...
Ненамерено ДНК е или лошо качество, или липса на цяло ядро, или неправилно прехвърлен ембрион, загуби на клетки при измиване на ембриона, до колкото успях да преведа....
Здравейте. Ние имаме един такъв ембрион в Турция, но не посмяхме да го изследване повторно. Моя приятелка имаха в същата болница и го изследваха, излезе си абсолютно здрав ембрион, не знам обаче какъв грейд беше.

# 406
Виж как го описват в Надежда подобен ембрион- причини и препоръки
Скрит текст:

# 407
Здравейте. Ние имаме един такъв ембрион в Турция, но не посмяхме да го изследване повторно. Моя приятелка имаха в същата болница и го изследваха, излезе си абсолютно здрав ембрион, не знам обаче какъв грейд беше.
[/quote]

Благодаря, за отговорите, на всички... Те определят бъдещи решения...

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 19:39 от Deona

# 408

И, какво направихте с този ембрион? Прехвърлихте го без повторен ПИД? Или си стои?
[/quote]
Стои замразен. Мисля да го изследваме преди следващ трансфер.

# 409
Стои замразен. Мисля да го изследваме преди следващ трансфер.
[/quote]

В кореспонденция с др, към 2020г, поради качеството на нашите ембриони, той каза, че не препоръчва повторен тест, по-скоро, с наше съгласие да се трансферира така... Към днешна дата, тъй като не сме негови пациенти, отговора беше общ, че в тези случаи, препоръчва повторен тест...

# 410
Здравейте, понеже не намирам нужното инфо, искам да попитам тези които са пускали ПИД в Токуда. Кога е излязъл резултата, защото при мен измина месец вече, а ми бяха казали не повече от 3 седмици.

# 411
момичета, преди 3 години бях писала в тази тема, тогава правихме трансфер на ембрион минал ПИД в Турция и следях изкъсо какво се пише по темата. Тъй като сега направихме втори трансфер (първият, за щастие, беше успешен), започнах отново да следя. Аз съм с балансирана транслокация, 2 аборта и едно мъртво раждане в 6ти месец, преди да тръгнем по пътя с инвитро и ПИД. Така че определено дължа много на този метод.

Назад в темата няколко пъти ставаше въпрос за това какво обхваща ПИД като отклонения и дали има смисъл от други тестове. Ще цитирам директно имейл от моя доктор в Турция, тъй като в 13та седмица на първата ми бременност с ПИД феталиния морфолог ме хвърли в паника, тъй като забеляза нещо при сърдечните камери, което се свързва със синдрома де джордж и ми каза да говоря с клиниката в Истанбул дали ембриончето е изследвано за този синдром. Ето отговора от доктора в Турция: “де джордж представлява микроделвция в хромозома 22 и не се изследва при ПИД, тъй като се среща 1:4000. Тъй като има неинвазивни пренатални тестове, които тестват за този синдром, предлагам да се направи такъв тест при индикации”. И така, аз направих неинвазивен, отхвърли се тази възможност и при по- нататъчни прегледи се видя, че при сърцето всичко е ок.

Така че, да, много микроделации не се обхващат от ПИД, но те са много редки и предполагам, че е добре при индикации да се пусне допълнителен тест. Теста тогава струваше около 400евро, не са малко пари, но след резултата наистина бях много по- спокойна. Успех желая на всички!

# 412
Благодаря за информацията. Проблемът е, че масово АГ-тата, които следят бременност се опитват да убедят бременните как не им трябват разширените пакети на НИПТ и да правели само базовите, а в базовите микроделециите не са включени. Та пак е малко на късмет и явно се действа масово само при индикации освен, ако двойката не си настоява да се изследва с най-пълния пакет НИПТ.

# 413
момичета, преди 3 години бях писала в тази тема, тогава правихме трансфер на ембрион минал ПИД в Турция и следях изкъсо какво се пише по темата. Тъй като сега направихме втори трансфер (първият, за щастие, беше успешен), започнах отново да следя. Аз съм с балансирана транслокация, 2 аборта и едно мъртво раждане в 6ти месец, преди да тръгнем по пътя с инвитро и ПИД. Така че определено дължа много на този метод.

Назад в темата няколко пъти ставаше въпрос за това какво обхваща ПИД като отклонения и дали има смисъл от други тестове. Ще цитирам директно имейл от моя доктор в Турция, тъй като в 13та седмица на първата ми бременност с ПИД феталиния морфолог ме хвърли в паника, тъй като забеляза нещо при сърдечните камери, което се свързва със синдрома де джордж и ми каза да говоря с клиниката в Истанбул дали ембриончето е изследвано за този синдром. Ето отговора от доктора в Турция: “де джордж представлява микроделвция в хромозома 22 и не се изследва при ПИД, тъй като се среща 1:4000. Тъй като има неинвазивни пренатални тестове, които тестват за този синдром, предлагам да се направи такъв тест при индикации”. И така, аз направих неинвазивен, отхвърли се тази възможност и при по- нататъчни прегледи се видя, че при сърцето всичко е ок.

Така че, да, много микроделации не се обхващат от ПИД, но те са много редки и предполагам, че е добре при индикации да се пусне допълнителен тест. Теста тогава струваше около 400евро, не са малко пари, но след резултата наистина бях много по- спокойна. Успех желая на всички!
Аз правих ПИД в болница Надежда на 4бр ембриони . Този небалансирания е с проблем в 22 хромозома. Явно там я изследват. Не съм много запозната, предполагам. В момента съм бременна с едно от балансираните ембриончета гред(5АВ). Чудя се да правя ли пренатален тест  въпреки ,че ембриона е минал ПИД?

# 414
мисля, че делациите могат да са на различни места, различна големина на липсващата част. например при де джордж се води 22q11.2, на определено място в дългото рамо на хромозомата, ако е на друго място може да не е съвместимо със живота. След като е във 22ра хромозома проблема не означава, че  е този синдром. 22q13 например е друг много рядък синдром, пак е в 22ра, пак е съвместим с живота, но има други прояви при носителите . А понякога може делацията да е толкова голяма, че да не може да се роди живо дете, ако не се лъжа. Иначе този неинвазивен тест, който правих аз не включваше много делации, просто де джордж не е чак толкова рядка (1:4000 ми се струва сравнително често), така че се изследва. 22q13 не е толкова често срещана (официално има мисля 6000 регистрирани в света, едно от които е на много близък мои човек детенцето) и тя не се тества никъде.

# 415
Здравейте! ОТ известно време следя темите за инвитро и за първи път пиша във форума. Бих искала да споделя своя опит до момента, може би на някой би му било от полза Simple Smile
На 34г съм, с 4 неуспешни инсеминации и неизяснен фактор. В края на септември направихме първата пункция по къс протокол (в Надежда по ЦАР) - извлечени 7 яйцеклетки, от които само 2 се оплодиха. Едната от тях спря развитие още в самото начало, а втората имаше забавяне на 5ти ден и я оставиха до 6ти. На шести ден вече казаха, че е ок, направиха й биопсия за PGD тест и я замразиха. Предложиха ми този вариант с тест и замразяване, т.к. деня преди пункцията вдигнах температура и се разболях. И поради спецификата на условията от ЦАР, трябва да имате първо свеж трансфер за да пристъпите после към замразен. Аз пропуснах свежия, защото нямаше как да се случи докато съм болна и съответно само чрез този тест беше възможно да преминем към замразен и да запазим финансирането по фонда. Цената на PGD теста към момента е 730лв, не се покрива от фонда и резултата излезе за 19 дни.
Днес поучих резултат: Неинтерпретабилен. Доколкото разбирам това нито отхвърля, нито одобрява ембриона за трансфер или все едно нямаме резултат и конкретен отговор от теста. Абсолютно разбирам, че това е много сложна материя и всичко е възможно да се случи по време на взимането на биопсията и анализа й, но няма как да не споделя, че съм силно разочарована от липсата на някаква яснота, въпреки високата сума, която се заплаща (+ допълнително още 235лв за съхранението на ембриона за още 1 месец докато чакаме да излезе резултата). Ако знаехме, че нещата ще се развият така, със същия успех можеше директно да си платим за замразен трансфер и да си спестим притеснението, чакането и загубения месец.
Все пак сме решили на следващ цикъл да го трансферираме с наше съгласие и каквото стане. Ще се радвам някой да сподели, ако е имал успех с ембрион с Неинтерпретабилен резултат. Simple Smile

# 416
Здравей, piccione. Моят опит е направо учудващо идентичен на Вашия в Надежда. Извадиха ми 7 яйцеклеки, само 3 зрели имаше и оплодени и накрая на 5-ти ден само 1 ембрион остана, който решиха да изчакат до 6-ти ден, за да му направят ПИД. Съответно и при нас излезе неинтерпретабилен резултат. Ние също решихме в крайна сметка да си трансферираме ембриончето въпреки всичко, но за съжаление резултатът беше отрицателен. Ние обаче за разлика от вас сме с тежък мъжки фактор и знаехме, че проблемът е високата днк фрагментация на ММ, която пречи да стават хубави ембриончета. Моето ембрионче беше грейд 3BB на 6-ти ден. Прави ми впечатление, че когато грейда е лош, т.е. има малко клетки самия ембрион, тогава риска от това да излезе неинтерпретаблиен резултат е по-голям. Какъв беше грейдът на вашият ембрион? За да завърша позитивно ще кажа че няколко години по-късно  имах отново ембрион с грейд близък до първия, че и по-лош (3CB), с който обаче сега съм бременна, така че шанс винаги има. Не го отписвайте и Ви стискам палци. А за Надежда това ми беше едно от най-големите разочарования, защото четох, че в чужбина връщат парите за изследването, ако излезе такъв резултат или изследват отново ембриончето безплатно. Опитайте все пак, но едва ли ще ги върнат.

# 417
Здравей, S.G.C. и благодаря за отговора! Поздравления с пожелание за хубава и спокойна бременност! Gift Heart В Надежда ли успяхте или на друго място?
На нас не са ни казвали какъв грейд е ембриона и в документите също не пише. Ще трябва да попитам при следващото посещение при д-р. Ще питам и за връщане на пари чисто информативно, макар че от сега предлопагам какъв ще е отговора. Smiley
При нас на първо четене няма видими проблеми, освен една запушена тръба, но тя няма отношение при инвитрото. При обикновена спермограма на партньора резултатите са в норма. Все още не сме правили SDI тест за ДНК фрагментация. Може би това ще е следващата ни стъпка, ако този трансфер се окаже неуспешен. Засега няма да го отписваме понеже ни е единствен. Simple Smile

# 418
При нас на първо четене няма видими проблеми, освен една запушена тръба, но тя няма отношение при инвитрото.

Извинявайте, че се намесвам, но доколкото съм ровила и търсила информация, мисля, че тук грешите. Консултирайте се със специалист. Желая Ви успех от сърце! 🤗

# 419
При нас на първо четене няма видими проблеми, освен една запушена тръба, но тя няма отношение при инвитрото.

Извинявайте, че се намесвам, но доколкото съм ровила и търсила информация, мисля, че тук грешите. Консултирайте се със специалист. Желая Ви успех от сърце! 🤗
Здравейте и благодаря за отговора! Hug Flowers Hibiscus Посещаваме репродуктивен специалист в Надежда вече повече от година. Затова го написах по този начин, защото още в началото след цветната снимка ни казаха, че това не е проблем, няма да предприемаме нищо за нея и продължаваме с процедурите инсеминации и след това инвитро.

Общи условия

Активация на акаунт