ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 410
  • 703
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, исках да направя PGD на замързнати ембриони след един миссед аборт. Някой да е правил това?

Да, след като след PGD на една от пункциите резултатът беше "небалансиран". От четири ембриона два бяха "балансирани" и два за "самокорекция". Първият трансфер беше неуспешен, направиха ми хистероскопия и следващият беше успешен. В нашия случай много ни помогна, защото първият трансфер беше с два ембриона, но не използваха и двата балансирани, а запазиха втория за следващ опит. Успех

# 376
Момичета , след стимулация декември имах 13 ембриона(4бр на 5 ден и 9бр. на 6 ден). Тези на 5 ден минаха ПИД, като 3 от тях бяха балансирани. Забременях с близнаци, но ги загубих в ранна седмица. Остана ми един балансиран ембрион на 5 ден, който мисля да върна на следващия трансфер. Въпроса ми е на тези ембриони , които са на 6 ден замразени, възможно ли е да се направи ПИД и дали е безопасно за тях?

# 377
Привет, ние сме правили ПИД на ембриончета на шести ден и от 4 само на едно имаше проблем. Там от лабораторията ни казаха че в крайна сметка ембриона не е бил подходящ за ПИД и не ни взеха пари за неговото тестване. Става дума за болница Щерев. Стискам силно палци да станат нещата при следващия трансфер!!

# 378

А сега накъде? Neutral Face

# 379

Отличен резултат! Накъде - зависи къде точно сте в момента. Ако сте направили кариотип, защото не можете да постигнете еуплоидни ембриони - освен проблем при родителските кариотипи причините за това биха били много . Дори много по-рядко се случва да се открие лош родителски кариотип при някой отколкото обратното. Радвайте се, че не е това случаят при вас.

# 380
Това го направихме след неуспешен инвитро опит в Турция,4 ембриони бяха с аномалии. Затова сега не ми е ясно какво означва като вскчко е нормално и при двама ни,а като се смесят ли е проблем 😔

# 381
Моето лаишко мнение е, че е възможно качеството на яйцеклетките и/или сперматозоидите да е лошо. Ако не сте пускали спермограма и днк фрагментации, според мен това трябва да е следващата стъпка. Понеже и ние с мъжа ми сме с нормални кариотипи, но аз имам три неуспешни бремености, спонтанни, две от които с две различни тризомии, генетик ни насочи към инвитро с ПИД. След първата ми пункция, доктора ни прати на барокамера. И при двамата материала явно не е бил много добър. Една киста ни забави 4 месеца, но ако всичко е наред, на следващия цикъл стартираме нова стимулация, та да видим дали ще има някаква промяна.

# 382
При нас историята почти съвпада с вашата.
Няколко спонтанни аборта от ест.забременяване, първият заради иостра инфекция,другите 2 заради аномалии в ембриона.
И накрая ни насочиха към ин-витро с ПИД, казаха,че най-вероятно е от качеството на яйцеклетките,тъй като спермограмата на мъжа ми беше много добра.
Пих дълго време добавки.
На Барокамера ходих заради лигавицата.

Моето лаишко мнение е, че е възможно качеството на яйцеклетките и/или сперматозоидите да е лошо. Ако не сте пускали спермограма и днк фрагментации, според мен това трябва да е следващата стъпка. Понеже и ние с мъжа ми сме с нормални кариотипи, но аз имам три неуспешни бремености, спонтанни, две от които с две различни тризомии, генетик ни насочи към инвитро с ПИД. След първата ми пункция, доктора ни прати на барокамера. И при двамата материала явно не е бил много добър. Една киста ни забави 4 месеца, но ако всичко е наред, на следващия цикъл стартираме нова стимулация, та да видим дали ще има някаква промяна.

# 383
Не разбрах пускахте ли ДНК фрагментации?
На мъжа ми му назначиха и ДНК анализ на Y микроделеции. Друго, което се сещам, ползваха ли допълнителни методи за оплождането?

# 384
Момичета, въпрос към тези, които са правили ПИД в Мемориал в близките месеци - за колко време излязоха резултатите ви? Нашите се бавят вече месец. Имайки предвид, че при предишни изследвания са излизали за 14-15, веднъж даже за 8 дни, вече много сериозно започвам да се съмнявам че има някакъв проблем. Към това добавям и изключително трудната комуникация с координатирите. Според вас дали има място за притеснение? Вашите резултати от ПИД за колко време излязоха? Предварително благодаря!

# 385
Момичета, въпрос към тези, които са правили ПИД в Мемориал в близките месеци - за колко време излязоха резултатите ви? Нашите се бавят вече месец. Имайки предвид, че при предишни изследвания са излизали за 14-15, веднъж даже за 8 дни, вече много сериозно започвам да се съмнявам че има някакъв проблем. Към това добавям и изключително трудната комуникация с координатирите. Според вас дали има място за притеснение? Вашите резултати от ПИД за колко време излязоха? Предварително благодаря!

При мен Януари месец имаше подобно закъснение и излязоха малко след месец. Това е изключение и обикновено, както казвате, излизат за около 2 седмици. Тогава закъснението се дължеше, по думи на Алие тогава, на това, че машината която се използва за анализа, трябва да се изпълни капацитета и. т.е. трябва да има достатъчна бройка Е за тестване преди да я пуснат. В момента в Мемориал, заради почивките ли, заради лошата координация от момичетата ли, има някакъв отлив на пациенти и може и това да е причината. Може да пишете на координаторката с Английски - Нурджан +905493146588 , тя ще ви помогне и също е завеждаща на групата на преводачите, та може да споделите ако имате проблеми с комуникацията.

# 386
Здравейте.
Има ли смисъл да правя консултация с генетик за ПИД на един ембрион 45,XN,-22. Пише си небалансиран, което ще си рече, че не се препоръчва трансфер. Какво повече може да ми каже генетик? Някой д азнае повече все пак какво означават тези числа, нещо не разбирам. Също така да сме си направили кариотип, а ние имаме направено и всичко е ок там. Нещо странно цялата работа....

# 387
Ест83, балансиран ембрион има 46 хромозоми. Вашият има 45- липсва едната хромозома в 22. Мозацаизъм се нарича и е несъвместимо с живота. 45XN-бележат брой хромозоми, с N скриват пола. В някои държави(Кипър) разкриват пола дали е ХХ или ХУ

# 388
Аз съм с 45 хромозоми и съм си жива и здрава, но при мен е по-различно. Имам Робертсонова транслокация.

# 389
Здравейте.
Има ли смисъл да правя консултация с генетик за ПИД на един ембрион 45,XN,-22. Пише си небалансиран, което ще си рече, че не се препоръчва трансфер. Какво повече може да ми каже генетик? Някой д азнае повече все пак какво означават тези числа, нещо не разбирам. Също така да сме си направили кариотип, а ние имаме направено и всичко е ок там. Нещо странно цялата работа....
Генетик ми обясни, че родители с изменения в кариотипа може да имат здраво дете без отклонения. Просто трябва да опитват докато стане. И обратното - дори родителите да нямат отклонения в кариотипа, случват се всякакви грешки и детето може да е с отклонение в неговия. Тоест кураж. Ако с това ембрионче не станат нещата, следващото ще е здраво!

Общи условия

Активация на акаунт