ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 49 777
  • 642
  •   1
Отговори
# 510
И двата бяха стигнали до “излюпващ се” бластоцист, единият на 5ти ден беше абсолютно годен за биопсия, другия го изчакаха до 6ти ден - разбрахме се ако се заизлюпва да го биопсират, взе че
навакса и го боднаха и него.
Морфологично са оценени 5aa и 5bb. Чакам да разбера дали и кой от двата е без резултат.
Не е в Надежда нашия ПИД.

# 511
Момичета, включвам се с молба тези от вас, които са по-наясно да се изкажат мнение.
Излезна резултата от ПИД на едно измъчетно ембрионче, което чаках до 7ми ден да стане бластоцист.
Пише, че е небалансиран и не се препоръчва трансфер. Според вас има ли шансове да се развие нещо добро или да им кажа да го унищожат.

На 42 години съм, с донорски материал. ПИД е правен в Надежда. Ако имате насоки, с кой мога да се чуя там, за да ми разясни ситуацията, също ще съм благодарна. Вече имам един спонтанен аборт и се притеснявам да не се случи същото. В тази връзка се чудя разумно ли е да трансферирам такъв ембрион.

# 512
Момичета, включвам се с молба тези от вас, които са по-наясно да се изкажат мнение.
Излезна резултата от ПИД на едно измъчетно ембрионче, което чаках до 7ми ден да стане бластоцист.
Пише, че е небалансиран и не се препоръчва трансфер. Според вас има ли шансове да се развие нещо добро или да им кажа да го унищожат.

На 42 години съм, с донорски материал. ПИД е правен в Надежда. Ако имате насоки, с кой мога да се чуя там, за да ми разясни ситуацията, също ще съм благодарна. Вече имам един спонтанен аборт и се притеснявам да не се случи същото. В тази връзка се чудя разумно ли е да трансферирам такъв ембрион.
Най- добре е да се консултирате с генетик,ще ви обяснят подробно.

# 513
Привет хора. Някой тук има ли случка с “липса на резултат поради недостатъчна ДНК”?
Чакам потвърждение от клиниката дали е такъв случаят с единия от двата ни ембриона, та викам да се филмирам и сдухам предварително.
Също - как си получавате резултатите - през ембриолозите или от лекаря?
Ако сте в “Надежда”, резултата излиза след около 2 седмици в профила ви в приложението

# 514
Кенди, аз имах такъв резултат след ПИД. Ако се окаже, че действително е такъв, то значи, че не са успели да изследват ембриончето и реално не се знае дали е здраво или не. Нямаш повод да сдухаш, освен за дадените средства за изследването, но реално ембриончето може и да си е здраво, шансовете са 50/50. Зависи как процедира твоята клиника, но има някои, които решават да го биопсират пак, но сякаш в България по-често отказват, защото е много голям риска да увредят ембриона. Също така някои клиники връщат средставата при такъв резултат, но отново в България май не процедират така. Може би ще ти предложат трансфер на сляпо, ако другият ембрион не е годен. Ако другият е годен, ще предложат първо него за трансфер и после този. На мен ми звъннаха генетиците да ми кажат резултата, но го имах качен и в профила си към болницата.

# 515
Благодаря ти, SGS!
Малко се разшифрова ситуацията - 5бб е бил доста крехък и са го биопсирали супер внимателно, за да не го бастисат, та затова е бил по-малко материала. Приемат го за проблем от тяхна страна ама се почна с локумите кое как и дали би се компенсирало за бъдещ ПИД. За повторна биопсия казаха, че не препоръчват в неговия случай, ще си остане така и ще седи в резерва.

За другия лаконично отговориха, че всичко е наред, с доктора ще коментираме резултати и подробности. Само не знам да очаквам ли нещо като джендър ривийл като идем чак след 2 седмици ….ама с “балансиран” - “небалансиран” Confused

# 516
Щом са казали, че е наред най-вероятно си е балансиран, иначе би следвало да ти разяснят резултата, ако беше нещо различно. Хайде стискаме палци да ви е на късмет ембриончето още на първия трансфер. Flowers Four Leaf Clover Не може все късата клечка да теглим. А и резервата не е за отписване, може да има потенциал за едно чудно човече.

# 517
Здравейте, моля за коментар за мозаечния ембрион (4). 55 какво точно означава, висока степен мозаицизъм ли е, какъв е шансът за корекция? Има ли отношение, че грейда е добър? Разбрах, че монозомия е приемлива само на последните хромозоми, както е в нашия случай, стига да е мъжки полът. Щом пише, че става за трансфер, значи ли, че е мъжки? Не са ли много 3 аномалии?

# 518
Аз не разбирам защо ви е ембрион с толкова много грешки, имате 3 тризомии и 1 монозомия в този ембрион. Според мен това си е висока степен мозаицизъм. Имате 2 здрави ембриона, ползвайте си ги. Не си струва да се чудите дали сте изтеглили късата клечка.

# 519
Разбира се, залагаме на другите 2. Просто не съм задълбавала още по ПИД темата, първи резултати от ПИД са ни и нямам представа доколко са склонни на корекция такива ембриони. Да разбирам че по-скоро не са?

# 520
Разбира се, залагаме на другите 2. Просто не съм задълбавала още по ПИД темата, първи резултати от ПИД са ни и нямам представа доколко са склонни на корекция такива ембриони. Да разбирам че по-скоро не са?

Не съм генетик,, но моето лично мнение че този ембрион не е склонен към корекции. Тризомиите са тежки мутации, а и цели 3 наведнъж, не си струва да рискувате. Би трябвало на турския да е написано долу заключение.

П.С 55 означава че има 55 % мозаицизъм, което е висока степен, мисля че макс до 30 % правят изкл за трансфери, а в Турция даже почти винаги отказват да слагат мозайки, аз също не бих сложила такъв ембрион

# 521
Това, че в Турция отказват да връщат ембриони с мозаицизъм не е вярно. Най-добре е да се говори с доктора и/или ембриология. Те могат да дадат отговор на вашите въпроси.
Между другото малко офф топик, но винаги съм се чудела защо хора, които имат ембриони категоризирани като еуплоидни все се хващат за тези, които имат мозайки, делеции и т.н. и дори са анеуплоидни.
Аз ако имах два нормални ембриона щях да бъда най-щастливият човек!

# 522
Aз гледам да подхождам към инвитрото практически. Разбира се, щастлива съм, че имам 2 еуплодни ембриона, но искам да знам "присъдата" на третия, за да съм наясно колко трансфера мога да направя с тази стимулация.

# 523
Аз съм правила трансфер при Серкан Орал с 40 % мозаецизъм с  монозамия в 21 хромозона. Всичко зависи от лабораторията и рефернтните стойности.Моята бе Avrupa към Igenomix.

# 524
Аз съм правила трансфер при Серкан Орал с 40 % мозаецизъм с  монозамия в 21 хромозона. Всичко зависи от лабораторията и рефернтните стойности.Моята бе Avrupa към Igenomix.

А може ли да споделите какъв беше резултата след трансфера? Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт