ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 49 760
  • 642
  •   1
Отговори
# 525
Аз съм правила трансфер при Серкан Орал с 40 % мозаецизъм с  монозамия в 21 хромозона. Всичко зависи от лабораторията и рефернтните стойности.Моята бе Avrupa към Igenomix.

А може ли да споделите какъв беше резултата след трансфера? Благодаря!

Биохимичен заради прогестерон 6ng и терапия само с дуфастон.Ако беше истинска монозамия не би следвало да забременея изобщо. Направих 2 консултации с генетици- в Канада и в Дубай (преди трансфера).

След това имам загуба в 7 гс със здрав ембрион заради хематом,в следствие на завишени НК клетки,за които по същото време нямах терапия.

Мисълта ми е, че ПИД изобщо не е гаранция нито за успех,нито за неуспех. Има много изследвания,които трябва да се направят според мен и които да се вземат сериозно предвид наравно с ПИД: среда в матката, тромбофилия, щитовидни хормони, имунология, усвояване на прогестерон и ПИД.

# 526
Изненадвам се, че терапията в Турция след трансфер е само с дуфастон. По принцип изписват инжекции прогестерон.
Съжалявам за загубите Ви. Пожелавам бъдещ успех Flowers Four Leaf Clover

# 527
Изненадвам се, че терапията в Турция след трансфер е само с дуфастон. По принцип изписват инжекции прогестерон.
Привет.Няма такова нещо! Задължително 5 дни преди трансфер,а и след трансфер се дава: 3 пъти през 8 часа Progestan 200mg + 1 инжекция Progestan Dex 25 mg. Поне така е в Мемориал.

# 528
Привет.Няма такова нещо! Задължително 5 дни преди трансфер,а и след трансфер се дава: 3 пъти през 8 часа Progestan 200mg + 1 инжекция Progestan Dex 25 mg. Поне така е в Мемориал.

В Мемориал може да има. Аз там не съм била. За сравнение в Северен Кипър ,Джинолайф, терапията е като вашата горе плюс още 1 Пролутекс вечерта,а в Дуня са само на 1 инжекция на изкуствен цикъл подготовка ( artificial) Да не ви казвам,че се молите да ви сложат вагинални таблетки прогестерон,за които още водя преговори. Говоря от опит с 3 стимулации и общо и 6 трансфера в Турция и в Северен Кипър. Протоколите са различни навсякъде. Имат теория ,че матката сама произвежда прогестерон,който с кръвни изследвания няма как да се изследва и да покаже вярна стойност. Тук обаче не сме ,за да обсъждаме къде какво има или няма на база на болница Мемориал,а да обсъдим ситуацията с ПИД и споделен опит.
Прикачвам ви схемата,за да се уверите с очите си как няма инжекции,пропуснала съм,че има 1 вагинална от 200 прогестерон.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 22:38 от FB670124847BGM

# 529

В Мемориал може да има. Аз там не съм била. За сравнение в Северен Кипър ,Джинолайф, терапията е като вашата горе плюс още 1 Пролутекс вечерта,а в Дуня са само на 1 инжекция на изкуствен цикъл подготовка ( artificial) Да не ви казвам,че се молите да ви сложат вагинални таблетки прогестерон,за които още водя преговори. Говоря от опит с 3 стимулации и общо и 6 трансфера в Турция и в Северен Кипър. Протоколите са различни навсякъде. Имат теория ,че матката сама произвежда прогестерон,който с кръвни изследвания няма как да се изследва и да покаже вярна стойност. Тук обаче не сме ,за да обсъждаме къде какво има или няма на база на болница Мемориал,а да обсъдим ситуацията с ПИД и споделен опит.
Прикачвам ви схемата,за да се уверите с очите си как няма инжекции,пропуснала съм,че има 1 вагинална от 200 прогестерон.

Да, този лекар не изписава и не изследва прогестерон, голяма грешка. И аз имам неуспех при него.
Следете си го вие задължително, независимо при кой лекар сте.

# 530
Момичета, някоя от вас прилагала ли е Embrace и какво ви е мнението за този метод?
Аз минах 1-ва стимулация на спонтанен и ще изследваме с този метод, но се чудя с моята история (4 трансфера без имплантация и неоткрит проблем) дали следващите пъти да не заложа на пид.
Ембриолозите ме насочиха към това за начало, но не съм уверена дали е достатъчно информативно изследване.

# 531
Разпитах chatGPT:

Значи сам по себе си ПИД не е гаранция, а тоя Ембрейс още по-размит и бегъл като резултатност.
В моя случай конкретно (с крехкия ембрион и липсата на резултат от ПИД) бих го ползвала като вариант за все пак някакъв ориентир, но иначе си мисля, че ПИД има повече смисъл.

# 532
Благодаря ти, Кенди Heart
И аз днес разпитвах Chat GPT и останах с много съмнения. Малко по-късно ембриолозите ми обясниха коренно различни неща. Съвсем малко по-неточен бил от пид, носил си подробна информация за хромозомни аномалии с детайли, както и за мутации. Идвал с процентно заключение за потенциал и т.н. Затова реших да проверя за реален опит и къде е истината. Но ми прави впечатление, че никъде нищо няма споделено като опит. Действително отскоро е методът в България, но явно не се и ползва.

А за твоето ембрионче ако имаш предвид да го  тестваш на този етап - не съм сигурна, че е възможно. При Ембрейс вадят ембриончетата от средата на ден 4 и ги поставят в нови капчици, в които преседяват задължително до ден 6 (т.е. замразяват се по-късно, което на мен също не ми допадна и не зная какви рискове носи) и реално замразяват въпросната капчица, в която е седял всеки ембрион и я пращат за изследване. Т.е. на вече замразен бластоцист на ден 5 не зная може ли да се направи.

# 533
Имах предвид ако пак се повтори случая с крехък ембрион да го има като опция (не че знам дали го предлагат като изследване, но бих ги питала). Иначе за повторна биопсия директно отказаха, не си струвал риска. Теб какво те притеснява ПИД?

# 534
Моята дилема е, че до 2 дни трябва да реша дали имагинерните ми бъдещи ембриончета от предстоящата стимулация ще изследвам отново с Ембрейс, защото има опция да се изпратят всички заедно (средичките от сегашното ембрионче и от следващите). И затова опитвам да проуча. Иначе ПИД не ме притеснява и си мисля, че е по-надежден и може би ще се спра на него за следващите ембриончета, въпреки че ембриолозите ме насочват пак към Ембрейс.

Иначе си права, че за случаи на крехък ембрион е нелоша опция.

# 535
Аз изхождам от моя опит и по-скоро съм “или нищо, или пид”. Ембрейс ми звучи малко като пренателен на пренаталния тест. Айрян от айрян. Но не съм достатъчно запозната, затова съм и скептична.
Нека още някой се включи с размисъл по темата.

# 536
Здравейте, случвало ли се е на някоя от вас да се наложи да се изследват вече замразени ембриони. Имате ли информация дали в Мемориал правят ПИД на замразени ембриони?

# 537
Здравейте, случвало ли се е на някоя от вас да се наложи да се изследват вече замразени ембриони. Имате ли информация дали в Мемориал правят ПИД на замразени ембриони?

На нас ни направиха изследване на 3 замразени ембриона в Надежда. Имах успешен трасфер след това. Успех

# 538
Привет, включвам се при вас с трагичен резултат от ПИД. В клиниката ми казаха, че толкова лош резултат не са виждали - 49, XN (-3, +5, +15, +17, +21). Някой с подобен опит с грешки по 5 хромозоми има ли? Имам още 3 ембриона с добра морфология, но без ПИД (тествания беше единствения ИКСИ 4АА). Та предстои ни да играем руска ролетка ...
Кариотипите ни са добри, ММ е с ниска ДНК фрагментация, аз съм на 33 г.

# 539
Имахме здрав ембрион,(изследван), който не се закрепи, според вас често случва ли се това или задължително трябва да се търси проблема, защо не се е закрепил. Въпросът ми е възможно ли е да няма проблем и пак да не се закрепи?

Общи условия

Активация на акаунт