ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 49 582
  • 639
  •   1
Отговори
# 540
Моят балансиран ембрион 4АВ също не се имплантира . Откриха ми имунологичен проблем , който лекувам в момента .

# 541
Ох, Ванила, съжалявам. Наистина резултата е много лош и тук дори може да се заподозре генетичен проблем при един от двамата партньори. Не знам дали кариотипа е достатъчен в случая, може би трябва да говорите с генетик. Не само за този ембрион, а въобще.
Аз лично не съм виждала по-лош резултат, имаше тук една жена с 3 мутации, но мисля, че с 5 не съм виждала досега. В случая мисля, че трябва да направите и на останалите ембриони ПИД, дори и да се наложи размразяване. Това че морфологично имат добра оценка нищо не означава, ето този е бил 4АА, ,което е отлично като оценка. Разбира се, това не значи, че и другите ще са такива, но просто да се застраховаш. По-добре размразени и изследвани, отколкото да им трепериш. Но задължително се консултирайте с генетик.

Jalana, възможно е да, аз също имах здрав ембрион с ПИД, който не се закрепи, беше биохимична. Накрая се оказа, че имам лоша имунология ( КИР профил и НК клетки) и на следващ ЗЕТ ще съм на вливки. Така че, не винаги проблема е в ембриона. Понякога е матка, имунология, възпаления. От личен опит ви съветвам, ако не сте пускали досега имунология да си запишете час при проф. Михайлова, уникална е и като доктор, и като човек. Обръща много внимание и винаги е на разположение за въпроси.

# 542
Възможно е, да. Моят балансиран ембрион не се имплантира въпреки, че всички биопсии и имунологии ми бяха ок. Няколко месеца по- късно направихме пак трансфер и е успешен.

Имахме здрав ембрион,(изследван), който не се закрепи, според вас често случва ли се това или задължително трябва да се търси проблема, защо не се е закрепил. Въпросът ми е възможно ли е да няма проблем и пак да не се закрепи?

# 543
Имахме здрав ембрион,(изследван), който не се закрепи, според вас често случва ли се това или задължително трябва да се търси проблема, защо не се е закрепил. Въпросът ми е възможно ли е да няма проблем и пак да не се закрепи?

Имахме 2 балансирани ембриона и 2 неуспешни трансфера.

След първия неуспех  направихме имунологична биопсия. Адресирахме някакъв измислен имунологичен проблем като сложихме PBMC преди втория трансфер, но за съжаление не доведе до имплантация.

# 544
Имам въпрос. В случая е много неприятно, че единственият ембрион е зле, но няма ли шанс някой(и) от неизследваните да са добре? Един с много мутации значи ли, че има генерален проблем? Аз например имам ембрион с три мутации (висока мозайка), но 2 еуплодни.

# 545
Семира, естествено , че има голям шанс неизследван ембрион да е добре. Самия ПИД не е панацея, аз лично съм имала ПИД, който не се закрепи.  НО....да се слагат ембриони с доказани мутации, било то и мозайки за мен си е руска рулетка. Защо ви е да слагате ембрион, който е доказан, че има мутации и то цели три? Това е абсурдно, нали все пак искате да имате живо и здраво дете. Имате си 2 здрави, ползвайте ги. Ако вече имате НЕизследвани ембриони, може и тях да ползвате като се прави пренатален тест в 10-12 г.с,  но не е и такива с доказани мутации.
Дори ембриони с една мутация не е хубаво да се слагат, пък за три...дори няма да коментирам.

# 546
Aма аз не казвам, че ще слагам мозайката. Питам защо се приема един ембрион с много мутации за доказателство за генерално състояние, при положение че аз имам такъв, а това не пречи да имам два еуплодни. Просто се опитвам да разбера взаимовръзките. От каквото четох, разбрах че е съвсем нормално поне 30-40% от ембрионите и на млади здрави жени да са анеуплодни. А останалите им да са съвсем ОК. Дори при жени нестрадащи от репродуктивни проблеми не всички ембриони са еуплодни.

# 547
Ех, Салсера, малко ме прати на кино ти. До колкото се информирах, просто ембриони с много грешки рядко оцеляват и стигат до ПИД. Но това, че е оцелял, не води до това, че имаме генетичен проблем. Просто е странно, че изобщо е стигнал до 5-ти ден.

# 548
Ванила, не мисля че резултатът от един ембрион може да даде някакъв генерален извод за останалите. Случва се и повече хромозоми да са засегнати, мисля че ги класифицираха като complex abnormal. На мен лично коментарите от клиниката не ми допадат, чак пък толкова да не са виждали такъв резултат....
Пожелавам ти успех с останалите снежинки.

# 549
Семира, един ембрион не се приема за генерално състояние, затова е добре всички да се изследват, ако е възможно. Понякога има ембриони на които не може да им се вземе ПИД, защото не са стигнали определена фаза. Това, че другите 2 са ви здрави, по-скоро говори за случайна грешка. В Турция ни казаха, че от 4 бластоциста обикновено 1-2 са здрави по статистика. Сега може и 3 да са здрави, ама това е по-скоро голям късмет.

Ванила, доколкото си спомням Кактус имаха такива ембриони ( на външен вид повечето бяха АА, а имаха по множество тежки мутации след ПИД и техните също оцеляваха, това че има мутации не значи че ембриона ще загине на 3-ти ден и няма да стане бластоцист). Първата ми бременност, която загубих заради мутация в 18 г.с. и на всичко отгоре дори забременях успешно ( нали уж тялото ги отхвърляло, дрън-дрън) беше с мутация ( нямаше тогава ПИД, разбрахме го по трудния начин) а ембриона беше перфектен 4АА. Не казвам че всеки ембрион ще е такъв, може другите 3-4 да са съвсем нормални. По - горе говорехме и Самира е споменала, че дори и младите жени имат към 30-40 % анеуплодни ембриони, това че една жена е на 20 или 30 не й гарантира нищо, повечето мутации са случайни грешки. Те не питат жената млада ли е, стара ли е, здрава ли е, просто се случват заради грешки в деленето. Затова ви посъветвах да направите ПИД , ако може и на другите ембриони. Защото е нормално да има 1-2 мутации ( монозомия или тризомия - това са 1 излишна хромозома или 1 допълнителна). Но 5 в един ембрион са много. Най често срещаните тризомии са 21, 18 и 13. Те са най-разпространени така да се каже. Но вие имате и 5, 15, 17....които рядко се срещат. Не знам, аз на твое място не бих рискувала без ПИД и пренатален тест. Пак казвам, възможно е другите да са нормални. Защо само този е изследван, другите не стават ли за ПИД? ( тук говоря и от гледна точка на историята ти). Сега, ако ти си решиш може да сложиш каквото искаш от другите, отговорността е твоя, доктора няма какво да направи повече.

# 550
Правилно си спомня Салсера 😊 Дори казаха, че рядко има толкова перфектни бластоцисти от морфологична гледна точка, а се оказаха с множество тежки мутации, които са несъвместими с живота. От тях само два бяха засегнати от моя генетичен проблем, но се оказа, че моята разновидност на отклонение в кариотипа може да  доведе до генетични дефекти във всяка една хромозома, а не само в тези две, които са проблем при мен. Както се казва...къса клечка. Все пак няма как да се даде гаранция, че резултатът нямаше да е същия и без да имам генетичен проблем(става въпрос за отклоненията в другите гени), понеже имам и СПКЯ с хормоналните му екстри, но иначе редовен цикъл. Все пак надеждата ни беше, че малко ембриони са засегнати от моята мутация и продължихме да опитваме, докато стигнем до здрави яйцеклетки, от които да се получат и здрави ембриончета. От тези здравите, едното спря удвояването и се оказа биохимична бременност, а от двойния трансфер се захвана едничко, което в момента спи до мен в кошарката. Пожелавам от сърце на всички здрави ембриончета, от които да се родят здрави бебчета! Няма да забравя радостта, когато най-накрая имахме здрави ембриончета след няколко стимулации с по нито едно балансирано. Успех, момичета, не се отчайвайте 🍀🍀🍀

# 551
Привет, включвам се при вас с трагичен резултат от ПИД. В клиниката ми казаха, че толкова лош резултат не са виждали - 49, XN (-3, +5, +15, +17, +21). Някой с подобен опит с грешки по 5 хромозоми има ли? Имам още 3 ембриона с добра морфология, но без ПИД (тествания беше единствения ИКСИ 4АА). Та предстои ни да играем руска ролетка ...
Кариотипите ни са добри, ММ е с ниска ДНК фрагментация, аз съм на 33 г.

Виждала съм много по-лоши резултати и при мен и при други жени. Ако вашите ембриолози не се, значи у тях е проблема. Предполагам сте някъде в България. За съжаление тук рядко се намира читав ембриолог и добре оборудвана лаборатория, което е критично за правенето и боравенето с ембриони. При по-значими проблеми (мисля, че вие имахте аборт с генетичен проблем освен това ембрионче) се искат умения. Аз съм виждала/говорила с ембриолози в три различни болници и тук и в Турция и разликата, както и други жени са писали многократно, е от земята до небето. В Турция също не всеки може да се справи, но според мен трябва да се огледате за други хора които да направят бебето ви, защото тези освен, че не могат, са и достатъчно емоционално прости да ви говорят по този начин.

Също ми е интересно, защо само на 1 е направен ПИД? Другите не са стигнали етап на развитие ли и са ги замразили така или това е някакъв подход?

# 552
Салсера, при Кактус имаше проблем в кариотипа. Коментирам я, защото ти я споменаваш.

Още в първия си пост написах, че е тестван единствения ембрион с ИКСИ. Другите ИКСИ не оцеляха, а останалите които имаме са IVF оплождане и не стават за ПИД. На първата ми стимулация всички бяха ИКСИ и не стигнахме до ПИД изобщо. Затова на втората подходихме смесено, за да видим какво се случва при различните иплождания при нас. Simple Smile

Сахара, да, имам аборт, но там плодът беше с добри хромозоми и гените, които изследвахме също бяха добри. Заключението беше морфологичен проблем от деново мутация или външни фактори.
А коментарът от клиниката  наистина беше неадекватен, но зад него стои друга история…

Последна редакция: сб, 14 юни 2025, 17:53 от ВаНиЛа

# 553
Подкрепям казаното от Сахара, това беше причината да продължим в Турция.

# 554
  • Столицата на "Второто българско царство"
абсолютно е възможно да няма никакъв проблем и пак да няма имплантация....
Аз имам трансфер на напълно здрав еуплоид с Era тест и никаква имплантация....

Общи условия

Активация на акаунт