ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 49 579
  • 639
  •   1
Отговори
# 555
Проблем няма, ако се е случило веднъж. Ако се случи 2 или повече пъти ( липса на имплантация или биохимична, аборт) тогава със сигурност има проблем. Само първия път може да се каже, че е случайност, а най-вероятно и тогава не е, просто на хората не им се търси проблем, ако е само за веднъж.

# 556
  • Столицата на "Второто българско царство"
имам 8 трансфера.... с Era тест и без него, с ПИД и без него... имам само една бременост, която за жалост приключи в 4 месец - синдром на Едуардс (ембриона не беше изследван, бяхме решили да му дадем шанс).
Правени имунология, хистероскопия, цветна снимка - всичко ОК...

# 557
имам 8 трансфера.... с Era тест и без него, с ПИД и без него... имам само една бременост, която за жалост приключи в 4 месец - синдром на Едуардс (ембриона не беше изследван, бяхме решили да му дадем шанс).

КИР профил, НК клетки, АНА скрининг, АФА пускани ли са и ако да, какви са резултатите и какви лекарства / вливки са ви давали?

# 558
Salsera,  а дали може информация изследванията за КИР профил, АНА скрининг и АФА къде са правени Simple Smile

Мерси много!

# 559
Цитат на: Salsera link=topic=1508184.msg49845886#msg49845886 date=1749825852

[b
Jalana[/b], възможно е да, аз също имах здрав ембрион с ПИД, който не се закрепи, беше биохимична. Накрая се оказа, че имам лоша имунология ( КИР профил и НК клетки) и на следващ ЗЕТ ще съм на вливки. Така че, не винаги проблема е в ембриона. Понякога е матка, имунология, възпаления. От личен опит ви съветвам, ако не сте пускали досега имунология да си запишете час при проф. Михайлова, уникална е и като доктор, и като човек. Обръща много внимание и винаги е на разположение за въпроси.

Ходила съм при Михайлова, още в началото не откри нищо притеснително, ама ти си мина и време, биопси правих, хистеро правих и нищо. Затова се чудя има ли ми нещо, няма ли ми и възможно ли е да е просто да няма установен проблем и да не се захване или задъллжително има нещо, щом здрав не се е захванал? Това е въпроса...

# 560
Аз като лаик да питам ембрион с резултат 46,XN,-6m(low),-11m(low),-16M(high), се води за ембрион с 3 мутации ли? Че само той ни остана и се чудя дали да не направим след време трансфер, водят го небалансиран, selfcorect. Иначе от пункцията имах още 2 ембриона - балансирани, най-хубавият не се хвана, второто ембрионче спи до мен Simple Smile Чакаме да мине известно време и ще питаме генетиците уж🍀

# 561
Aз също като лаик да кажа, че ми звучи като 3 мутации, но 2 от тях ниски мозайки, 1 висока. Някакви проценти за мозайките дали ли са?
Иначе нещо, което аз не разбирам, е дали има разлика в шансовете за корекция на мозайки, в зависимост от това дали са - или + хромозома? Нашата мозайка е бая висока, но пък са плюсове, а не минуси. Пак да кажа, не съм тръгнала да я трансферирам, защото имаме и еуплодни, но коментирам за събиране на инфо от по-знаещите.

# 562
Не, нищо повече не пише. Като дойде време за консултация с генетик от болницата ще питам, пък дали ще каже... От четене преди по темата съм останала и с впечатление, че тези ги трансферират, защото няма шанс да оцелее, ако не се е коригирало...в смисъл конкретните хромозоми са несъвместими с живота, не би трябвало да са някакви синдроми, но може и да се лъжа. А за + и - не съм запозната, стана ми интересно това.

# 563
"+" и "- " доколкото знам означават допълнителна хромозома или част от хромозома и липсваща, м не ми е ясно на какъв принцип го оценяват, но висока мозайка не се слага. В някои държави се слагат мозайки до 30 % .
Ако се слага мозайка или небалансиран ембрион ( рядко ще се намери доктор да ви сложи такъв) задължително се прави амниоцентеза в 16 г.с. , а тя може да бъде опасна. Т..е и да сложите такива ембриони ( ако въобще се хванат и оцелеят) задължително ще правите амниоцентеза, не просто пренатест, а амниоцентеза.

# 564
Ще споделя с мен какво случи преди 2 години по повод мозайките - естествена бременност, на ФМ се видя индикация за нужда от амниоцентеза, плацентата изглеждаше доста съмнително, бебето си беше наред - бях в 14та гс, чакахме до 17та гс, изследването показа полиплоидия в нисък мозаицизъм (едва около 10%). Състоянието е несъвместимо с живота, независимо колко е ниска мозайката. От генетиците разбрах, че през цялото време бебето се е опитвало да се поправи, затова е и ниския процент, затова и си беше абсолютно витално до самото прекъсване на бременността - защо го казвам това - не може да се разчита, че ако е мозаечна формата ще успее да се коригира до края, не може да се разчита и че няма да оцелее ембриона, щото е с тия качества.
Лошото е, че до 15-17гс седиш на тръни и живееш в ужас, докато се добереш до амниоцентезата. После прекъсване на бременност в тия седмици е доста тежко житейско преживяване. Много много добре трябва да се обсъди с генетик и да се изчоплят всички хипотези.

# 565
  • Столицата на "Второто българско царство"

КИР профил, НК клетки, АНА скрининг, АФА пускани ли са и ако да, какви са резултатите и какви лекарства / вливки са ви давали?
НК клетки, АНА и АФА - без отклонения (при Русев, при Калчев).
Само КИР профил не е правен.....

# 566
Много тъжни истории Sad пожелавам ви здрави дечица/бебета занапред❤️ами странното е, че останах с впечатлението, че в Надежда (поне тогава) тези за самокорекция ги третират като балансирани и си се правят трансфери, за малко даже първо с него да опитаме. За амниоцентезата предполагах и бях наплашена, после някъде четох, че не била нищо особено...но да трябват здрави нерви.
Бях се навила за трансфер след време покрай 1-2 фб групи за abnormal embryos, май тук ги препоръчваха, там някои хора са доста отчаяни и трансферират какво ли не, чудеса се случват и така... пък колко е вярно не знам. Отделно преди пак бях чела, че и на ПИД не може да се вярва, защото се изследва само част от ембриона и може в неизследваната да се окаже, че има проблем, но и това не знам колко е вярно. Та все едно и балансиран да се окаже мозаечен🤔

# 567
Здравейте,
Искам мнение от специалист ако е възможно.Stuck Out Tongue Winking Eye
На 41 съм.Сама.Реших да направя инвитро от 2те страни.Какви са шансовете?
Вчера ми беше трансфера и казах че всичко е наред и шанса е 50/50.Но не знам защо не съм много убедена.Знам че технологията напредва,но и чета доста коментари за различни ситуации и има много малко случай на ,чудо от първият път''.Моля за мнение.

П.с
Казаха ми д не променям нищо до първият тест.30юни.

# 568
Много тъжни истории Sad пожелавам ви здрави дечица/бебета занапред❤ами странното е, че останах с впечатлението, че в Надежда (поне тогава) тези за самокорекция ги третират като балансирани и си се правят трансфери, за малко даже първо с него да опитаме. За амниоцентезата предполагах и бях наплашена, после някъде четох, че не била нищо особено...но да трябват здрави нерви.
Бях се навила за трансфер след време покрай 1-2 фб групи за abnormal embryos, май тук ги препоръчваха, там някои хора са доста отчаяни и трансферират какво ли не, чудеса се случват и така... пък колко е вярно не знам. Отделно преди пак бях чела, че и на ПИД не може да се вярва, защото се изследва само част от ембриона и може в неизследваната да се окаже, че има проблем, но и това не знам колко е вярно. Та все едно и балансиран да се окаже мозаечен🤔
ПИД е скрининг, пренаталните са скрининг, всичко което докосва повърхността на нещата е скрининг. Въпрос на избор е какво ще се прави с тази информация - да се рискува или да се играе на сигурно. Към уравнението винаги се добавят готовност за поемане на риск, възраст на жената, физиология, социален аспект, психологическа устойчивост  за справяне с неуспехи.
Аз персонално не вярвам, че има нещо в тоя живот, което да е на всяка цена.
Ако ми се падне мозайка ще искам тоя генетик да си посвети живота да ме убеди, че ще се коригира напълно.

# 569
Аз като лаик да питам ембрион с резултат 46,XN,-6m(low),-11m(low),-16M(high), се води за ембрион с 3 мутации ли? Че само той ни остана и се чудя дали да не направим след време трансфер, водят го небалансиран, selfcorect. Иначе от пункцията имах още 2 ембриона - балансирани, най-хубавият не се хвана, второто ембрионче спи до мен Simple Smile Чакаме да мине известно време и ще питаме генетиците уж🍀

Sehy, ембриончето е ниска мозайка за монозомиите в 6та и 11та хромозома и висока мозайка за монозомия в 16та хромозома. Ниска мозайка е с процент 20-30% до 50% анеуплоидни клетки а висока мозайка е 50% до 70-80% (границите варират между лаборатории). Мозайките по принцип имат добър шанс за самокорекция, за това и до него пише "selfcorect". В зависимост от морфологията на Е, има по-голям или по-малък шанс. Вашият е и само с монозомии които не са съвместими с живота, т.е. ако Е не успее да се самокоригира той най-вероятно или няма да се имплантира или ще завърши с ранен аборт (преди 12 г.с). За да се ориентирате в успеваемостта, цитирам едно от по-големите проучвания за успеваемост на мозайки. Ниска мозайка с две хромозоми в зависимост от морфологията има между 17 и 58% успеваемост (говорим за родени здрави деца). Висока мозайка с една хромозома е между 18-22% . Вашият Е е и с двете, так а че може да се осредни за ориентировъчна успеваемост.

В зависимост от вашите обстоятелства и състояние и след консултация с генетик и лекарят ви, ще си решите става ли, не става ли за трансфер. Виждам, че много жени се изказват емоционално тук НО това е строго индивидуално. Успех ви пожелавам, каквото и да решите!

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 08:15 от Sahara_2087

Общи условия

Активация на акаунт