ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 49 481
  • 637
  •   1
Отговори
# 585
Stiliyanaa, само едно голямо 'браво' мога да ви кажа! Евала за смелостта и куража! И благодаря, че споделяте историята си. Проф Кременски е прав, разбира се и дай Боже да дойде време в което ПИД се използва като един от критериите за приоритизиране на трансфер а не като последна инстанция за това от кой ембрион какво дете ще излезе. Бъдете здрави и щастливи Green Heart

# 586
Stiliyanaa, само едно голямо 'браво' мога да ви кажа! Евала за смелостта и куража! И благодаря, че споделяте историята си. Проф Кременски е прав, разбира се и дай Боже да дойде време в което ПИД се използва като един от критериите за приоритизиране на трансфер а не като последна инстанция за това от кой ембрион какво дете ще излезе. Бъдете здрави и щастливи Green Heart

Благодаря ❤️❤️❤️
Пожелавам на вас и всички борещи се семейства здрави бебчета ❤️
А тук един от известните фетални д-р Стоилов ,когато бях при него за БХС и видя документите от Турция ми каза-вие като знаете, че детето ви не е здраво,какво очаквате от нас...А ние един ден преди неговия преглед,се бяхме върнали от Турция и знаехме,че всичко с бебенцето ни е наред.
Съжалявам,че ще трябва да го кажа,но има много,много какво да учим(най важното е да бъдем хора)За мен Стоилов не е човек,каму ли лекар.Не бих го препоръчала на никого.
В Селена ме оставиха с хидросалпингс и въпреки ,това ми направиха стимулация, направиха ми и лапароскопията, как и там не са го видяли...
След това в Турция доктора ,като пусна диска-еми то ще ти извади очите този хидросалпингс, айде нова операция и в Турция да ми махне тръбата.
Грешката това беше моя,че не занесох диска да го разчете и друг лекар,но така е трябвало да стане.
И без това в България както д-р Матев се изрази,ще ти изфорцираме яйчниците и така ги изфорцира, че после 7 месеца не мога да се оправя.
Дори не ни е минавало през ума да унищожим ембриончето.

# 587
Стиляна, просто сте имали голяма доза късмет с този ембрион. Но това е по-скоро изключение от правилото, а не правило. Хубаво че сте направили и пренатален, и амниоцентеза, но не при всички резултата ще е такъв като при вас. Има случаи на здрави ембриони с плацентарен мозаицизъм при който се случва или налага аборт, защото бременността не може да просъществува с такава плацента.

# 588
Стиляна, просто сте имали голяма доза късмет с този ембрион. Но това е по-скоро изключение от правилото, а не правило. Хубаво че сте направили и пренатален, и амниоцентеза, но не при всички резултата ще е такъв като при вас. Има случаи на здрави ембриони с плацентарен мозаицизъм при който се случва или налага аборт, защото бременността не може да просъществува с такава плацента.

Абсолютно съм съгласна.
Затова казах,че всичко е много,много строго индивидуално.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 22:11 от Stiliyanaa

# 589
Не съм съгласна, че е само късмет. И за да не влизам в излишна полемика, ще пусна препратка към едно от по-големите проучвания на успеваемостта на мозайките (след трансфер на 1000 мозаечни ембриона и над 5500 еуплоидни) https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(20)32716-3/fulltext

Еуплоиден ембрион - 52.3% успеваемост спрямо ниска мозайка (каквато е била при Stiliyanaa) - 39.5%.
Като имате в предвид, че повечето ембриони класифицирани като еуплоидни са също мозайки но с по-нисък процент, в зависимост от лабораторията е <20-30%.

Това дали една жена ще избере да трансферира или не обаче, зависи от личният и случай. На колко стимулации може да се подложи (физически, психически и финансово), какви са шансовете от всяка следваща стимулация за по-качествен ембрион, на какво е готова като риск при трансфер и т.н.

# 590
Не съм съгласна, че е само късмет. И за да не влизам в излишна полемика, ще пусна препратка към едно от по-големите проучвания на успеваемостта на мозайките (след трансфер на 1000 мозаечни ембриона и над 5500 еуплоидни) https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(20)32716-3/fulltext

Еуплоиден ембрион - 52.3% успеваемост спрямо ниска мозайка (каквато е била при Stiliyanaa) - 39.5%.
Като имате в предвид, че повечето ембриони класифицирани като еуплоидни са също мозайки но с по-нисък процент, в зависимост от лабораторията е <20-30%.

Това дали една жена ще избере да трансферира или не обаче, зависи от личният и случай. На колко стимулации може да се подложи (физически, психически и финансово), какви са шансовете от всяка следваща стимулация за по-качествен ембрион, на какво е готова като риск при трансфер и т.н.

Разбира се че не е само късмет.
Аз нямаше как да правя повече стимулаций.
Просто за последните 5 год.имам толко операций,пълни упойки и всички инжекций и лекарства ,който трябваше да изпит,че ако трябваше нова стимулация, честно не знам как щеше да стане.
Отделно съм на 40год.което малко или много усложнява и без това сложното положение.
Това беше абсолютно осъзнат избор да върнем ембриона и пак казвам,никога не ни е минавало през ума да го унищожим.
Първите думи на професор Кременски бяха -направете трансфера.
Щом турците казват ,че може да се направи ,няма да ви излъжят и след това ми обясни на дълго и широко за какво става дума.
Естествено,че ако Недай Боже нещо беше излезнало на амниоцентезата трябваше да правя аборт,и то какъв в 18,19 седмица,но ние решихме да дадем шанс.
Както д-р Емре се изрази -това е бременност като чудо и днес нашето чудо Благовест е най -голямото ни щастие.
Просто исках да кажа,че когато има мозаечен ембрион трябва да се правят консултаций(1,2,3 генетици,колкото се налага) преди да каже някой "лекар" ооо не няма трансфер и унищожават.
Това го решава единствено и само семейството.

# 591
Стилияна, Браво за щастливия финал! Flowers Four Leaf Clover затова трябва вяра и борба.
При вас, ако правилно си мисля, в България по-скоро нямаше да го върнат заради тризомия в 21 хромозома. Това е различно от мозайката, нали така? И съм много озадачена колко ембриончета с ПИД твърдящ, че имат тризомии всъщност няма да имат такава. Нали уж гледат самите хромозоми и те не могат да се самокоригират, грешка на биолога ли е….
Аз имам ембрион с допълнително копирани участъци в една от хромозомите. Но ако стават такива грешки ще правя още една консултация и изследване.

# 592
По последни данни на ESHRE:
При повторно изследване на цели ембриони, които първоначално са били класифицирани като анеуплоидни, резултатите от първоначалната биопсия не съвпадат с повторните резултати.
В 20% от случаите с цели хромозомни аномалии резултатът от повторната биопсия на целия ембрион не потвърждава първоначалната диагноза.
50% от случаите със сегментни аномалии (когато липсва или е добавена само част от хромозома) – също има несъответствие.

# 593
На мен снощи докторката в Турция ми каза, че 55% (висока) мозайка с 3 отклонения е ембрион, който би ми трансферирала.

# 594
Стилияна, Браво за щастливия финал! Flowers Four Leaf Clover затова трябва вяра и борба.
При вас, ако правилно си мисля, в България по-скоро нямаше да го върнат заради тризомия в 21 хромозома. Това е различно от мозайката, нали така? И съм много озадачена колко ембриончета с ПИД твърдящ, че имат тризомии всъщност няма да имат такава. Нали уж гледат самите хромозоми и те не могат да се самокоригират, грешка на биолога ли е….
Аз имам ембрион с допълнително копирани участъци в една от хромозомите. Но ако стават такива грешки ще правя още една консултация и изследване.

Здравейте.
Да в България нямаше да го върнат защото е тризомия 21.
При мен беше 60% здрави клетки и 40 %увредени.
Това пишеше в доклада.
Дали професор Кременски или който и да е генетик от Майчин Дом са изключителни в тази така трудна наука -генетика.
Ние освен пренателния ,амниоцентезата ,направихме и изследване(ще ви излъжа как точно се казва,защото не си спомням самото наименование)Дали ще отчете някакъв процент мозаечност.
Като и там отхвърли мозайка на бебето.
Просто както една дама,по назад в темата каза и то е така,взимат се клетки от бъдещата плацента ,а дефакто никой не знае дали бебето е здраво или не.
Може ПИД да излезе чудесен и в последствие нещо да се окаже ,че има.
И другото е че деленето не приключва ,както всички знаем с 5-ти ден.
Има още много делене и може много неща да се объркат.
Дори това ,че до 12 седмица е рисково и след това не може нищо да стане ,са абсолютни глупости.
Бяхме правили и една консултация с д-р Лиляна Грозданова(генетик в Пловдив)и тя също много обширно ни обясняваше ,колко много неща може да се объркат при деленето,какво как се променя,какво настъпва.
Генетика е сложна наука и ние разбира се ,че не сме лекари,но винаги,винаги преди да се унищожават такива мозаечни ембриончета трябва да бъде след сериозна,солидна информация от генитеци.

# 595
Ама то буквално всичко може да се трансферира. И то си се - хората, които не правят ПИД просто избират да има трансфер.
Моя позната (на 40) има 4 неуспешни трансфера, петият е успешен. Запитала защо не правят ПИД - докторите казали, че няма смисъл, защото нейното тяло е най-точната генетична лаборатория, ще отхвърли това, което не е ок.
Буквално опира до психическата устойчивост на двойката и способността да поемат рискове.

# 596
Ама то буквално всичко може да се трансферира. И то си се - хората, които не правят ПИД просто избират да има трансфер.
Моя позната (на 40) има 4 неуспешни трансфера, петият е успешен. Запитала защо не правят ПИД - докторите казали, че няма смисъл, защото нейното тяло е най-точната генетична лаборатория, ще отхвърли това, което не е ок.
Буквално опира до психическата устойчивост на двойката и способността да поемат рискове.

То затова може и да излезе здрав ембрион след ПИД и да не се захване,или да забременее жената и в последствие, да направи аборт.
Дали защото бебечето не е било здраво,имунология,тромбофилия и какво ли още не.

# 597
При повторно изследване на цели ембриони, които първоначално са били класифицирани като анеуплоидни, резултатите от първоначалната биопсия не съвпадат с повторните резултати.
В 20% от случаите с цели хромозомни аномалии резултатът от повторната биопсия на целия ембрион не потвърждава първоначалната диагноза.
50% от случаите със сегментни аномалии (когато липсва или е добавена само част от хромозома) – също има несъответствие.
Ако може линк към доклада, ще е супер? Благодаря!

# 598
Ако може линк към доклада, ще е супер? Благодаря!
Линк към проучването, представено пред ESHRE:
https://academic.oup.com/humrep/article/40/Supplement_1/deaf097.864/8170638

# 599
Привет, дами

Случвало ли ви се е да изгубите ембрионче при ПИД изследване? Ние поръчахме ПИД на четирите ембриона, които ни остават (след 4 неуспешни опита) и днес ни уведомиха за дължима сума само за три. При въпрос от наша страна какво се е случило с четвъртия ни беше обяснено, че процедурата крие риск и толкова. Все пак ми се искаше да чуя съвсем кратко обяснение от компетентно лице, сега уж чакаме обаждане.
Предварително ни беше казано, че обработката няма да започне преди да платим, та затова ми се струва малко странно още преди да сме заплатили да отпадне едно ембрионче.

Общи условия

Активация на акаунт