Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 973
  • 771
  •   1
Отговори
# 315
А аз не мисля, че в среда на деца, които смятат, че няма нужда да учат, защото така или иначе ще избутат до 12 клас, защото парите на мама и татко осигуряват всичко, е по-здравословна. Пак опираме до приоритетите.

Това не е вярно, ако училището осигурява добро образование от 1 до 12 клас. Надявам се да има такова ЧУ у нас, в което детето може да започне от ПУК и да завърши средно, да излезе добре образовано и да има шанс за престижен университет без допълнителни уроци извън това училище. Нещо като СС, но и с гимназиален етап.
Къде ти отива мотивацията? Нямаш мотивация, а като нямаш мотивация - не постигаш нищо. СС, ако стане и гимназия няма да е това, което е в момента. Пак те питам - от 1 до 12 клас какво правиш, с какво се бориш, как израстваш, как се развиваш, стойеки в едно училище? Дай ми пример в световен мащаб с училище, което поддържа ниво от началото до края? Аз се сещам за "Льо Розе", за други - не. може и да има. Ако има нека да си го пожелаем и в България. Но имай предвид, че приичината това училище да е толкова успешно е зверската дисциплина!

# 316
Pulitash, на мнение съм, че мотивацията не се формира от това дали ще се явяваш на НВО.
За споменатото от теб училище имам лични впечатления. За дисциплината си права, но на нея се гледа и като на въпрос на възпитание, т.е. възпитаните хора са дисциплинирани. Същинските фактори за успех там са други. Произходът на голяма част от децата не е за подценяване и самите семейства държат на доброто образование, както за престиж, така и защото тези деца ги чакат големи отговорности за поемане. Аз знам и други училища в Европа, но темата не е за тях.

Мисля, че ако СС стане гимназия, може да задържи нивото, защо не? Ако предявява към учениците същите изисквания за дисциплина и успех, какви пречки има според теб, че да не им се получи?

# 317
Надявам се да има такова ЧУ у нас, в което детето може да започне от ПУК и да завърши средно, да излезе добре образовано и да има шанс за престижен университет без допълнителни уроци извън това училище. Нещо като СС, но и с гимназиален етап.

Ама това е практически невъзможно, освен ако децата масово не кандидатстват в една област. Иначе се налага всичките деца да са на топ ниво за прием в топ университет и по математика, и по физика, и по химия, и по биология, и по програмиране, и по история, и по литература и по... Точно, понеже това е абсурдно и невъзможно, по цял свят добрите училища дават добра основа, но после топ нивото неизбежно се постига с уроци. Освен ако не е специализирано училище, ама даже и в такива не всички кандидатстват в една област. Е, може би в САЩ би могло да има такова, защото там не се кандидатства за специалност, ама там  цените са много солени. И пак не приемат само по знания, а и по много други техни си критерии. Да не говорим, че в топ университетите приемат някакъв малък процент от мераклиите, все с високо ниво. Тоест обират топ талантите, но не мога да си представя клас, в който са събрани само топ таланти.

# 318
  • Пловдив/София
Пипи, имаш ли информация как върви гимназията на БШ?
За БШ чувам чудеса Simple Smile
Но съм впечатлена от представянето на гимназията на IZZI.
Hope, какво си чула?
 Аз честно казано за гимназията нищичко не знам, за момента изобщо не я обмислям. Не че съм фен на НВО, но финансите не са ми безкрайни, а и 12 години на едно място ми е в повече.

# 319
Има и много деца с афинитет към езиците, които са по-добри по МАТ, отколкото по БЕЛ. Тях какво да ги правим? И пак повтарям, ЕГ не са хуманитарни гимназии и няма основание за превес на БЕЛ над МАТ при входа за тях.

Например моето дете. Simple Smile

Мисля, че ако СС стане гимназия, може да задържи нивото, защо не? Ако предявява към учениците същите изисквания за дисциплина и успех, какви пречки има според теб, че да не им се получи?

СС никога, никога НЯМА да стане гимназия. И слава богу! Знам от първо лице мотивите за това на собственика и директор. И те са, че не е полезно и мотивиращо едно дете да бъде от ПУК до 12 клас в среда на едни и същи хора. Че това е твърде ограничаващо, както като житейски опит, така и като мироглед. Че децата трябва да се научат да се аклиматизират и оцеляват в различни среди. Че трябва да могат да видят и друг тип училища, порядки, правила. Че трябва да се състезават с другите. Че администрирането И на гимназия би довело до прекомерно разширение, което ще е трудно за контролиране и спазване на високите критерии за ниво, които сами са си поставили. Т.е. разширяването не е на всяка цена.
Т.е. целта е високо ниво на образование до 7 клас. Толкова високо, че децата да имат правото на избор след това да пробват различни неща, такива каквито ги влекат.
Когато чух тези мотиви, изпитах сериозно облекчение. Защото това са и моите мисли и позиция по въпроса.

Вижда се от километри, че макар и бизнес, в крайна сметка на първо място са другите цели.... А не да съберем парите на родителите и за гимназиален етап, след като сме направили всичко възможно децата да няма никакво право и възможност да изберат друго, освен оставането в гимназията.

# 320
  • в страната на чудесата
ПУли, не зная да са близки, не е ставало дума. Но аз съм местила детето си в средата на годината за 1/5 от това, което пишеш. Не разбирам защо стоят там и защо плащат за услуга, която не само не харесват, но е увреждаща.
За Нво не виждам колко голям проблем е и не е някакъв недостижим рокет сайънс. Но умишлено неработене в клас с цел лош резултат е престъпление.
Децата понякога имат стокхолмски синдром и започват да харесват място, което им вреди. Не бих държала моето и ден, а още по-малко бих си мълчала да мине учебната година. От опит ще кажа, че местенето януари е много по-лесно от това през юни.

# 321
  • София
Пули, ама ти изобщо нищо не написа Grinning Това са много посредствени резултати, да не говорим за отношението, което споменаваш. Лейка, вече е написала за това, че дете се мести по-лесно през годината, отколкото след. Иначе за НВО и аз не съм съгласна с теб, но ти си имаш твоето мнение, което няма как да се промени. Аз знам колко съм се стресирала на изпити, така и не можах да го преодолея, въпреки добрите ми резултати. НВО 7ми клас е най-гадното, защото е само един път- ако се разболееш примерно може да постигнеш лошо резултати или да не се явиш.

Гимназията на Иззи- Февруари ще има отворени врати, та ако някой има интерес може да се запише и да прецени.

# 322
  • в страната на чудесата
Стига се навивах те с това Нво. Нито е толкова трудно, нито фатално. Задачите са наистина средни и повечето деца могат да се справят с училищна подготовка. Стига да имат наистина. Наблюдения имам, че децата абдикират, често за да избягат от нашия натиск, и в крайна сметка не желаят да работят без частен учител. Което е тъпо и вредно. Нво е само върху учебния материал и е конструирано и за тия от сусурлево. Не ми казвайте, че човек, който може да изкара пари за чу, не може да се ориентира и да организира деня на едно 13-14 годишно да работи системно върху банален учебен материал.

# 323
Това е ситуацията в числа БЕЛ+МАТ ( по отделни предмети максимумът е 100, сборно от двете - 200).Табличката вероятно не е изчерпателна. Сортирах набързо по азбучен ред, а вероятно не всички названия на частни училища започват със съответната думичка.
Картинката ще си я нарисувате сами.

# 324
Това е ситуацията в числа БЕЛ+МАТ ( по отделни предмети максимумът е 100, сборно от двете - 200).Табличката вероятно не е изчерпателна. Сортирах набързо по азбучен ред, а вероятно не всички названия на частни училища започват със съответната думичка.
Картинката ще си я нарисувате сами.

Не ми става много ясно тези точки как се трансформират в оценки по шестобалната система? Средният успех по МАТ ми изглежда като малко над 3.00? Възможно ли е това?
Благодаря Simple Smile

# 325
  • в страната на чудесата
Къде е Пчмг?

# 326
Уточнила съм, че не е изчерпателно, тъй като сортирах по " частно". Първата десятка ( известна още като топ 10 Joy) за миналата година.
1   СОФИЯ-ГРАД   ГР.СОФИЯ   Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски"   188,35
2   ВАРНА   ГР.ВАРНА   Математическа гимназия "Д-р Петър Берон"   187,94
3   СОФИЯ-ГРАД   ГР.СОФИЯ   Частно основно училище "Света София" ЕООД   185,39
4   ПЛОВДИВ   ГР.ПЛОВДИВ   Математическа гимназия "Академик Кирил Попов"   185,01
5   БУРГАС   ГР.БУРГАС   Профилирана природоматематическа гимназия "Академик Никола Обрешков"   180,29
6   СОФИЯ-ГРАД   ГР.СОФИЯ   Първа Частна Математическа Гимназия   178,33
7   СТАРА ЗАГОРА   ГР.СТАРА ЗАГОРА   Профилирана природоматематическа гимназия "Гео Милев"   177,13
8   БЛАГОЕВГРАД   ГР.БЛАГОЕВГРАД   Природо-математическа гимназия "Акад. Сергей Корольов"   174,45
9   ВАРНА   ГР.ВАРНА   Частно основно училище "Монтесори Варна"   172,00
10   СОФИЯ-ГРАД   ГР.СОФИЯ   Частно средно училище с ранно чуждоезиково обучение "ЕСПА"   171,47

Stroft, резултатите не се преобразуват в оценки по шестобалната система. Само в точки са.

# 327
  • в страната на чудесата
Благодаря, Дидева.

# 328
Money И Изи ги няма.

Но Дидева, това е една много интересна таблица. Ще взема да я направя коректно тези дни, като имам време. Показва много ясно дупките сред ЧУ и ясните разграничителни линии. Пък макар и на така недолюбваното, но лесно НВО. Което всъщност показва дупки в основни знания, защото НВО под определени точки означава дупка в нивото на преподаване, т.е. нивото на училището.

# 329
Money И Изи ги няма.

Но Дидева, това е една много интересна таблица. Ще взема да я направя коректно тези дни, като имам време. Показва много ясно дупките сред ЧУ и ясните разграничителни линии. Пък макар и на така недолюбваното, но лесно НВО. Което всъщност показва дупки в основни знания, защото НВО под определени точки означава дупка в нивото на преподаване, т.е. нивото на училището.
Не знам какви са дупките, но Златарски ме  сразиха с резултата. При 15 деца клас и такса от 6500 Евро.

Общи условия

Активация на акаунт