Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 921
  • 771
  •   1
Отговори
# 360
  • В офиса
Като цяло е правило да се канят всички на рожден ден, задължително е когато не е почивен ден и децата тръгват с бус преди последния час. При двамата големи това повсеместно канене приключи някъде 5-ти - 6-ти клас. При средната дали заради ковид, или по друга причина, още във 2-ри клас имаше рождени дни без всички. Но имаше и ескалация от родители, веднъж едно дете се бе разстроило. При малката, 2-ри клас, все още се канят всички.

# 361
  • София

Аз мисля, че в ПУК е нормално децата да канят класа защото градят сега приятелства. Много се съмнявам, че това ще продължи нататък. Евентуално първи клас може, защото ще има нови деца, разместени класове. Според мен нататък ще си канят приятелите.
Ами, не. И при трите ми деца каненето на целия клас продължи до края - по желание на самите деца. Когато ми казаха това условие в началото за първото дете, реагирах негативно - от къде накъде. Но истината е, че с годините видях ползата. Това е част, съвсем не е единствената, но важна за сплотяването на класа. Основна роля за това играе и класната в начален етап. Нашите определено успяха да създадат задружни класове. И на трите ми деца класовете са/бяха много сплотени и с прекрасна атмосфера. Естествено, че в групата всеки си има най-близки приятели, но всички се разбират, няма изолирани, няма конфрикти, приятелствата продължават и след 7-ми клас. Това е моят опит от три деца в училището - две отдавна завършили го и третото в шести клас.

Последна редакция: сб, 28 яну 2023, 00:39 от sanaka

# 362
Не съм се включвала отдавна, но изчетох последната тема. Много слаб коментар ( да не кажа липсващ) за кандидатстването и на ПУК и на първи клас в СС. Миналата година  писахме много подробно (каквото можахме да изкопчим от децата като инфо), сега никаква информация какво са правили децата на изпита. От майка на дете от нашия клас, чието братче го пиеха на предварителният изпит знам какво е имало като изпит (подобно на нашия), включително карта със съкровища, което си е чиста игра и забавление за децата.
Любопитен ми е изпитът за първи клас. Имам теория, че са тествали изпита на настоящите  ПУК-чета, защото моята госпожица, която като цяло доста споделя ми каза, че учителка която преподава на първи клас им е правила тест, който по обясненията й виждам че включва въпроси от област БЕЛ и Околен свят. Мисля си, че са проверявали нивото на настоящите деца от ПУК за да знаят какво да очакват от кандидатстващите. Като цяло не е бил труден тестът ( по справка с другите родители от класа и това, което техните деца са споделили), но това са субективните представи на децата.

Аз също съм на мнение, че децата не е добре да бъдат в едно училище от ПУК до 12-ти клас. Разместването в класовете в Св.София е колкото неудобно за децата, които са изградили приятелства, толкова и добро за да намерят нови приятелства и да сменят средата. Нашият клас е много задружен, като цяло конфликтите са много дребни и веднага ги изясняват децата. Вече по няколко рожденни дни наблюдавам как се държат децата (винаги се канят всички деца от класа) и мисля, че добре общуват и момичета и момчета. Реално това може да се промени при разместването първи клас, но е причина децата бързо да се адаптират.
Имам сравнение с приятелско дете, което е сега първи клас в държавно училище - 18-то Уилям Гладстон. Цялата детска градина от групата - около 20 деца са съответно сега в един клас. Родителите са доволни, децата също, но аз мисля, че е трябвало малко да ги разбъркат.
По отношение на споделянето за изпита на СС, когато детето ви кандидатстваше подписвахте ли се, че ще ви прекратят договора, ако разказвате за изпита? На мен лично това много ми повлия, защото съм родител на бъдещ пук и не смея дори на приятелки да разказвам. Не знам параноя ли ме гони и дали наистина изключват дете заради приказлива майка😖

# 363
Абсолютна параноя! Няма такова нещо. Така тръгват градските легенди Simple Smile

# 364
  • София
Жената казва, че се е подписала под такъв текста, каква градска легенда? Сигурно е нещо, което са въвели тази година.

# 365
  • София, България
Да се изкажа и аз за рождените дни в СС. Всъщност организацията е прекрасна, особено в ПУК определено не се събира една малка сватба, дечицата са най-много 14, мятат ги на бусчето и заминават директно от училище. Родителите после отиваме да ги приберем и рядко се яде и се пие, празникът е за децата. Обикновено се събират 10-12 дечица, което според мен си е съвсем скромно и ненатоварващо.
Подкрепям Sanaka, че това сплотява класа, аз виждам само позитиви. Моята дъщеря ходи с огромно удоволствие на тези рождени дни.

Странна ми е тази формулировка "да не се разказва за изпита". Кой да не разказва - подписалият, семейството му до десето коляно? Къде да не разказва - пред блока на бабите, във форум, в някоя медия? Кое влиза в параметрите на неразказването? Не виждам как някой би могъл да идентифицира и да накаже подобаващо неблагоразумния разказвач. Какви са механизмите за установяване на нарушението? По какъв начин се установява, че Калинка575 е подписала договор номер 22/ 2023?

# 366
Аз идвам с въпрос, който не съм сигурна, че е за тук, но реших първо при вас да питам:

Току-що прочетох, че тази есен в Музейко стартира паралелка роботика с подкрепата на Америка за България, някой има ли представа как е уредено това? Като отделно частно училище? Или използват нечий лиценз?

# 367
  • Blondeville
Как така ще прекратят договор за “разказване” за изпит? В договора ми не пише такова нещо. Но имам спомени, че съм срещала някъде из документите нещо за неразпространяване на изпитни материали, което е съвсем друго. Но не помня къде съм срещала този текст, не е сред документите, които имам.

# 368
  • София
Изпитни материали е съвсем друго, да.

# 369
Аз идвам с въпрос, който не съм сигурна, че е за тук, но реших първо при вас да питам:

Току-що прочетох, че тази есен в Музейко стартира паралелка роботика с подкрепата на Америка за България, някой има ли представа как е уредено това? Като отделно частно училище? Или използват нечий лиценз?
Ето една статия от миналата година, когато новината се разнесе - https://www.segabg.com/node/212894. Вчера е било официалното предаване на Музейко на Столична община. Не мисля, че ще е частно училище, по-скоро общинско.

# 370
Благодаря, чела съм я статията, но засега не намирам подробна информация за прием/докога ще е самото уиике.
Ще следя как ще се уреди подборът, защото не си представям да е с уседналост, затова предположих частно или може би нещо като НУКК.
Извинявайте за отклонението.

# 371
Здравейте Simple Smile
Следя темата отдавна, децата ми учат в едно от най-коментираните училища и относително скоро им предстои кандидатстване след 7ми клас.
Искам да попитам за Вашето мнение - ако изключим финансовия фактор, кое училище бихте препоръчали след 7ми клас - Американският колеж или Англо-Американското училище (ААС)? Основната цел ще бъде университет в чужбина.
Благодаря предварително за отговорите.

Въпросът има два аспекта: кое училище ще те подготви за по-добра адаптация към университет в чужбина и документално от кое училище ще е по-лесно влизането в чужд университет. По първия въпрос нямам база за сравнение, мога само да кажа, че АК дава много полезни умения - добро писане, умело боравене с информация, навици за проучване, цитиране на източници, работа по проекти, самостоятелност, инициативност, хич не ми се искам да ползвам думата креативност, но да, нещо в тази посока,  ако разбира се, ако това е важно за дадена специалност или университет.
Относно документите за кандидатстване в чужбина - АК издава и българска диплома, която може да е полезна за кандидатстване в Европа. Сигурно и с друга диплома няма проблем, не знам, личният ми опит е такъв - в Европа (UK, NL) с диплома от МОН, за САЩ не е представяна българска диплома.

Много благодаря за отговора. Моето основно притеснение е във връзка с цялостната подготовка на децата.
Ако някой може да се включи с още информация, ще съм благодарна.

# 372
Мона Лиза, доказването не е чак толкова трудно. Има случаи, в които публикации на съфорумки бяха ползвани по дела за развод.

Аз мога да преразкажа за изпита на приятелско дете, но не знам доколко преразказът ми няма да попадне в графата ЕЖК.

# 373
И ние разписахме , че нямаме право да разпространяваме информация относно изпита в СС

# 374
  • София
Обърнете внимание дали е информация за изпитът или изпитни материали. Не мога да повярвам, че са вкарали такава клауза, но е факт, че други години се коментира много- поне 2-3 тема бяха предимно за изпитът и вълненията, а тази година почти няма.

sylviana, не знам как са ползвали в дела мнения от форума. Не съм адвокат, но чисто от IT страна мога да кажа, че постове във форум, няма как еднозначно да показват кой е авторът. Примерно- аз мога да си рутирам и замаскирам IP-то, което ще се вижда във форума и да го "направя" да изглежда като статично IP, използвано от друг потребител. Имайки предвид, че много хора не плащат за реално IP, то може да се докаже само и единствено, че е абонат на даден оператор.

Общи условия

Активация на акаунт