Разменени бебета в болница Шейново

• 233 339
  • 6 392
  •   1
Отговори
# 6 270
  • София /Абсурдистан
Да спрат да се излагат и да платят на жените. Това е огромна травма, която им нанесоха. Някой трябва да понесе отговорност.

# 6 271
Не е така. Лихви текат от деня в който има определена сума. Докато съдът не се произнесе за конкретна сума лихва не тече. При лихви със задна дата трябва те да си поискат 300 хиляди и съдът да каже - ето, давам ви ги.

# 6 272
  • Другата България
Има предвид точно лихвите. Те се трупат за времето, през което не си получил обезщетение, т.е. колкото време продължи делото.
И аз така мисля.
Нека запознати с материята пояснят, за да не се спекулира отново.

# 6 273
  • Пловдив
Тече си лихвата. Като присъди съдът сумата, лихвата върху нея, колкото е присъдено, се начислява, считано от деня на увреждането.

Конкретно тук е от деня на увреждането (който би трябвало да е денят на изписването според мен), иначе при други видове задължения може да се дължи и от по-късен момент, например от поканата за плащане, от предявяването на иска (то се счита също за покана), но не чак от решението нататък.

Цитат
При лихви със задна дата трябва те да си поискат 300 хиляди и съдът да каже - ето, давам ви ги.
Това май не го разбрах. Присъжда се с решението на съда лихва и за минало време, от увреждането нататък в нашия случай, ако си я поискаш, но никой или почти никой не пропуска да си я иска.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 20:20 от Магдена

# 6 274
  • Брюксел / София
На мен сумата от 300 000 за всяка майка ми се струва справедлива. Едва ли ще ги получат обаче. И да си кажа: “Шейново” са виновни и те трябва да платят, а не да се надяват всичко да се размине. Да, децата вече са си при родните семейства, но това можеше и да не е така поради грешка от страна на “Шейново”. Трябва да понесат отговорност, за да са спокойни хората, че подобни грешки няма да се случват. Много се надявам и двете семейства да не махнат с ръка, а да се борят в съда. И, не, няма да го направят заради парите, а заради това, което по вина на “Шейново” им се случи. Та, дано не се примирят и се борят за обезщетение съответстващо на грешката, допусната от болницата.

# 6 275
  • На един клон
Ама разбира се, че редовите столичани не са длъжни да плащат за нечии безхаберие, немарливост и липса на контрол! ........... Да им търсят отговорност и да плащат от медицинските си застраховки. Ако не им бръкнат пряко в джоба, то положението ще е същото.
Що пък от застраховките? Достатъчно е да бръкнат в чекмедженцата...

# 6 276
Хубаво, общинарите не могат да дадат пари. Логично говори човекът. https://btvnovinite.bg/bulgaria/stolichnijat-obshtinski-savet-nj … enite-bebeta.html
До тук - съгласна. Да, ама не. Защо, няма едно уволнение, защо оставят без наказание хората, които следствие на своята некадърност, безотговорност, все още ръководят общинска болница? Онзи "глист", извинявам се за определението пред аудиторията тук, но не и на него, все още размята бялата манта из общинската болница. Престъпна некадърност показа и д-р Узунова, която е същата като него. Общинска му работа.
Адвокатът много хубаво си го е написал.

# 6 277
В б-ца "Шейново" за 2021 година са родени 2738 бебета.
Колко от тях са с избор на екип, не е казано, но 600 с такъв са достатъчни да изплатят исканото обезщетение на двете майки. Би било честно да поработят повече за по малко пари и да си платят грешката.

# 6 278
Колко от тях са с избор на екип, не е казано, но 600 с такъв са достатъчни да изплатят исканото обезщетение на двете майки. Би било честно да поработят повече за по малко пари и да си платят грешката.

Те майките може и 5 милиона да искат. Няма общо между това какви приходи има болницата и колко пари да се платят. Аз бих им дала максимум 50 000 на семейство.

# 6 279
Нямало как. Имало някакви финансови санкции, които са малки. Нищо сериозно, за да промени статуквото.

# 6 280
Скрит текст:

Те майките може и 5 милиона да искат. Няма общо между това какви приходи има болницата и колко пари да се платят. Аз бих им дала максимум 50 000 на семейство.
Размера може да бъде договорен, мисълта ми е, че виновните могат да си платят за грешката сами.

# 6 281
  • При семейството си
Това означава средно по 8 бебета/раждания на ден, колко ли бебета са в неонатология през средно 3 дневния престой, една майка спомена, че при нейното изписване са били 17 майки и бебета. С колко персонал, после низ от грешки…то е цяло чудо, че няма далеч по-масови размени при този хаос. Аз лично бих си сверявала гривничките и всякакви други данни и снимала бебето през часове, при тази лудница. Даже не бих го връщала за минута, ако има такава опция.

Едит: Преди 8 месеца и после преди 3 ме оперираха в две различни болници. В операционния блок и двата пъти бяхме поне по 6-10 човека едновременно, на едната операция, преди упойката ме питаха…”тук оперираме карцином на гърдата, нали”, пък при мен съвсем други части на тялото трябваше да оперират.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 23:07 от Elpis

# 6 282

Малко не по темата... но тя се разклони в много посоки и без моето писане.
   Винаги съм се питала, защо шефовете на болници са все лекари? Какво разбират те от финанси, от бюджет, от администрация, от мениджмънт? Лекарите употребяват голяма част от живота си да се квалифицират. Нека бъдат медици.
   Директор на болница трябва да бъде човек с икономическо образование, не медицинско. Поне в държавните болници, за частните е различно (там по емпиричен път се стига до този извод, иначе ще фалира болницата). И защо трябва топлата вода да се открива отново и отново...
   Всичко е важно в една болница. Лекарския екип на първо място. Но също и организацията на работа, финансовата организация, застраховането на болницата и на отделните специалисти. Условията, финансирането... Лекарите не могат да са универсални и да мислят за всичко.

С едни и същи пари и "тарифи" една болница може да просперира, а друга да е пред фалит.

Скрит текст:
Когато раждах второто дете, предпочетох частна болница. Не ми излезе много по-скъпо. И в двата случая щях да платя за планираното секцио, но в частната не платих за избор на екип. Каквото ми се полагаше по здравна каса ми беше приспаднато. На финала, доколкото си спомням, (бебето скоро навърши 14 г. Simple Smile ) , сумата беше с не повече от 100-200 лв. по-висока от общинската болница. Аз много деца нямам, само две. Не ми се досвидя. Хората за телевизор дават повече отколкото за едно раждане.

# 6 283
Ами то преди 20на години се измисли по западен модел специалност "Здравен мениджмънт", точно с такава цел. Лечебните заведения да имат икономически и медицински директори. Но на медицинското съсловие това не се нрави. Тази способност се изроди до проформа курс,който им дават, заедно с диплома,за да продължат да си "ръководят".
Това е. Както и със застраховките за лекарска грешка, така и с управлението, сме побългарили всичко.

# 6 284
Цитат
При лихви със задна дата трябва те да си поискат 300 хиляди и съдът да каже - ето, давам ви ги.
Това май не го разбрах. Присъжда се с решението на съда лихва и за минало време, от увреждането нататък в нашия случай, ако си я поискаш, но никой или почти никой не пропуска да си я иска.

Трябва да си поискаш начисляване на лихви със задна дата допълнително.
Има случаи, в които може да не определи съдът лихви от деня на нанесената щета, т.е. със задна дата.

Ако ги присъди, то няма начин да се знае колко е лихвата от сега, т.к. съдът още не се е  произнесъл за сумата.

Единствения вариант да се знае от сега за какви лихви става дума е те са си поискат 300 хиляди и съдът да им ги присъди тези 300 хиляди.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 08:29 от Елфичка

Общи условия

Активация на акаунт