Войната на буквите

• 31 069
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Ще видим довечера.
Аз не помня да съм се вълнувал толкова за сериал, честно ви казвам. ☺️
И май ще им простя всички исторически недомислици.
Имаме нужда от такъв серал. Казаха, че 40 години близо не е снимано у нас такова нещо.
ММ понеже е бил когато са го снимали и е видял  и декорите ми каза, че в Бояна са снимани сцените дето са навън, бойните сцени с конете, а всичко друго-дворци, вътрешен интериор в едно от студиата на БНТ. И даже били много доволни и ще го ползват и за други проекти, защото, включвайки договор с тях декорите и това студио го ползвали почти без пари, с много по-малко отколкото ако са другаде.
Аз трябва да си препрочета и книгата, малко съм я по забравила.
И да видя и самата Людмила какво е казала за проекта.

Диана Бишоп нали и аз това съм написала. Древно, библейско име. Коментарът ми не беше към теб, ако така си решила.
И не казвам, че не знаеш какво означава името ти.
Просто си пиша разсъжденията и обяснявам своята гледна точка 😉

Извън всичко останало, Мариам(Мерием, Мириам) във всичките му тези вариации е много хубаво име♥️

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 12:08 от Caroline_Bingley

# 106
А той мъжа ти е работил за продукцията ли? Стана ми интересно Simple Smile

# 107
А той мъжа ти е работил за продукцията ли? Стана ми интересно Simple Smile

Работи в Бнт, но в друга сфера.
Нищо общо с продукцията, но от него знам, че изобщо ще се снима такъв сериал, и ми казваше това-онова.
Не много, защото те нищо не са разкривали.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 16:54 от Caroline_Bingley

# 108
Не го е дала името Мариам авторката на книгата. Среща се и преди това в различни есета и писания за цар Симеон и богомилите. И произходът не е измислен, щом е ясно, че цар Симеон е бил женен за сестра на свой кавхан от арменски произход, следователно тя трябва също да е била. Пък в двора може да са я наричали Мария. Може и Тодорка да се е казвала... но името е дадено, за да се подчертае този произход. Реално то и Георги е бил Кеворк, но явно са го наричали Георги, (което отново е гръцко име), хаха всички християнски имена са от гръцки произход. Византия много ни е взела, но и много ни е дала.  Отделно име спор дали Сурсувул не е точно фамилия, а титла хаха както Евлия Челеби, османският хронист писал много за нас и нашите земи, чиято фамилия се приема за име, но е била титла/сан показващ и произход.
Всъщност Вениамин, което се води християнското име на Баян е староеврейско и от времето преди християнството.
Много е интересно всичко това, много интересно! Heart Eyes  

Сутрешното интервю
https://bntnews.bg/news/voinata-na-bukvite-zahari-baharov-i-teod … -1220250news.html

# 109
И аз нямам търпение, даже съм поканила и
домашните да гледат с мен.

# 110
Какви любовници, пише в резюметата, че са брат и сестра. Няма шанс да ги изкарат любовници, канал 1 се гледа от старото поколение и ще ги взривят.
Без никакви очаквания съм за сериала, просто се надявам да е добре направен.

# 111
Откъде това, че Сурсувул и сестра му са арменци? Има такива писания из нета, но не срещам конкретния исторически извор за това.

# 112
Не го е дала името Мариам авторката на книгата. Среща се и преди това в различни есета и писания за цар Симеон и богомилите. И произходът не е измислен, щом е ясно, че цар Симеон е бил женен за сестра на свой кавхан от арменски произход, следователно тя трябва също да е била. Пък в двора може да са я наричали Мария. Може и Тодорка да се е казвала... но името е дадено, за да се подчертае този произход. Реално то и Георги е бил Кеворк, но явно са го наричали Георги, (което отново е гръцко име), хаха всички християнски имена са от гръцки произход. Византия много ни е взела, но и много ни е дала.  Отделно име спор дали Сурсувул не е точно фамилия, а титла хаха както Евлия Челеби, османският хронист писал много за нас и нашите земи, чиято фамилия се приема за име, но е била титла/сан показващ и произход.
Всъщност Вениамин, което се води християнското име на Баян е староеврейско и от времето преди християнството.
Много е интересно всичко това, много интересно! Heart Eyes  

Сутрешното интервю
https://bntnews.bg/news/voinata-na-bukvite-zahari-baharov-i-teod … -1220250news.html

Благодаря ти за разяснението. На мен ми е интересно именно защо така са я кръстили. Да си призная аз не помня името й в книгата, излязло ми е от акъла и мислех, че сценаристите са го измислили.
Не знам дали са арменци. Чувам това за първи път.
За мен в тази история има много неизясенени неща, много тези, много предположения.
Информацията е кът, говоря историческа и достоверна такава, исторически извори.
То и затова имат толкова свобода сценаристи и режисьори.
Самите историци, които са ги съветвали са им казали, е епохата е благодатна, защото могат да представят историята както те я виждат и да си правят  по-свободни интерпретации.
 Задачата им е нелека.
Не е лесно да презъздадеш образа на най-великият ни владетел - цар Симеон, Хората ще очакват много от тях. Или поне тези, на които им пука и се интересуват от история.
Срещнах един коментар из Фб.
Някакъв беше написал: "това ще си го гледате само екипа, приятелите на актьорите и родата".
За съжаление с тъга го казвам, но съм съгласна в голяма степен, че може и така да стане.
По мои наблюдения масово народа не се вълнуват от такива сериали. И те се гледат от малък кръг хора-любители историци в повечето случаи и хора, които обичат исторически сериали.
Повечето търсят, драма, сълзи, интриги, хляб и зрелища,пошлости, глупости и тъпотии.
И изобщо хората, които ще изискват и очакват повече от този сериал са малка общност.
Поне аз мисля така.
Силно се надявам сериалът да предизвика бум.

Благодаря, и че споменахте Евлия Челеби, че отдавана се каня да търся негови писаници. Подсетихте ме.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 16:53 от Caroline_Bingley

# 113
  • София
За мен са важни три неща: историческа достоверност поне в приличен вид, документален филм никой не желае + двете най-важни неща: сценарий и актьорска игра/каст.
И аз чакам с голям интерес сериала, БНТ залага много на него. Но ще гледам по-късно на запис, че има много мачове, сообено Ел Класико, Реал и Барса.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 20:55 от Diavolo

# 114
За мен са важни три неща: историческа достоверност поне в приличен вид, документален филм никой не желае + двете най-важни неща: сценарий и актьорска игра/каст.
И аз го чакам с голем интерес сериала, БНТ залага много на него. Но ще гледам по-късно на запис, че има много мачове, сообено Ел Класико, Реал и Барса.
А, дойдохме си на думата☺️
Точно така, златната среда.
За мен е важна и атмосферата, да има наслада за окото.

# 115
  • София
И задължително да съм емоционално въвлечен с героите и тяхната съдба. Но за да го има това имаме нужда от добър сценарий и добра режисура предразполагащи умелото изграждане на тези герои. Трябва и кадърни актьори, които да покажат това и да породят всички тези емоции у мен.

# 116
Ето още един репортаж предпремиерно, с единия от сценаристите и актьорът, който играе цар Петър:

https://bnt.bg/news/voinata-na-bukvite-noviyat-serial-na-bnt-v33 … msPdglukLPX3Ndkoc

# 117
Записвам се. С нетърпение чакам сериала. Дано не ме разочарова.

# 118
  • Галифрей
Актьорът който играе Цар Петър I е Ясен от Мен не ме мислете. И като го видях в трейлърите имах чувството,ще каже “ Ицеееее” 😂

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 19:33 от Диана Бишоп

# 119
Ооо, и аз се чудя откъде ми е познат! Виж го ти Яската Joy

Нямам търпение и аз! Умирам да чета исторически романи за нашата история. Най-после да видим и един нов сериал! Велики времена сме имали, толкова много неща могат да се разкажат, надявам се този сериал да постави началото на още много подобни. Все си мисля, че хората са зажадняли за нещо такова, стига с тези мафиоти, богаташи и драми.

Общи условия

Активация на акаунт