Войната на буквите

• 31 195
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
  • Бургас
Тъй като обичам историята и като момиче бях пленена от образа на Черноризец Храбър, темата на сериала ми е присърце. През годините обаче, включително и в университета (преди доста време) със съжаление разбрах простата истина - никога няма да узнаем какво точно е било! Преобладаващата част от нас нямаме достъп и капацитет да черпим от източниците, а и те са оскъдни. Така че знанието ни понякога стъпва на съмнителни авторитети и преповтаряне на казаното от тях . + предания, легенди, митологизация - ранна или съвременна... Тия дни се опитах да си припомня историята от този период, единствено за да се убедя, че нищо не е сигурно - нито че втората съпруга е арменка, нито че Сурсувул е име, нито  какво точно се е случвало с Баян/ Венеамин. Все пак за мен, той си е син на Симеон и втората му жена. Има версии, че е обучаван на старото/скрито знание в Сирия, но може и да е само мит. Лично за мен това е гранична епоха. Време на смесване и избистряне на светогледи , религии и нрави. Това е процес, поток, в който старото се прелива в новото. И вярвам, че владетели като Симеон , и преди, и след  него са получавали в наследство тайното знание на нехристианските си предци. Просто в древността част от познанията за света са се предавали по друг механизъм. Вероятно заедно с изучаване на античната философия , математика и литература, малко на брой избраници  са получавали достъп и до по - мистични клонове на човешкото познание. В крайна сметка тогава са били на по-къса дистанция от древните  египтяни, халдейци.... Винаги съм се изяждала от яд, като си помисля колко и какви древни ръкописи са били изгубени безвъзвратно... Ако някой се интересува от наукообразно и сухо представяне на генеалогията . За жалост на романтиците сред нас Мария/Ирина Лакапина е била невръстна по време на сюжетното действие...

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 14:40 от lady Koup

# 376
Аз пък не одобрявам така популярното в последните години величаене на пред-християнското езичество по нашите земи (за което и без това не знаем почти нищо, но пък измислици - бол), богомилството и други секти, всякакви врачки и баячки, както и народното християнство, но само в езическата му част.

И всичко това върви ръка за ръка с едно презрение и хулене на християнството, което 90% от българите не разбират и не знаят нищо. Дори човек да не е вярващ, това е идеология и философия формирала най-великите мислители и творци на западния свят последните 2000 г. и заслужава уважение. Щом Микеланджело, Нютон и Достоевски са били вярващи християни, значи има нещо в тази мисловна система, което може би е ценно. Но не, ние сме по-умни.

# 377
Нормално е да има връщане и интерес към прабългарските богове. В момента ние сме една изключително атеистична нация, дълбоко обезверена и оскотяла и хората търсят да хванат за нещо от миналото, когато България е била велика държава. Защото е била велика държава и по време на езичеството също. Съвсем нормално ми се виждат хората да се увличат от това престаро, мистично минало, за което нищо не знаем със сигурност. Аз също обичам темата за прабългарите, техните нрави и обичаи. Общо взето ние като съвременен генезиз може да сме потомнци на българите от 9-10 век, но все пак въпросните българи са потомци на прабългарите.

# 378
Ели-Мели, съгласна съм и разбирам откъде идва този импулс, на мен също ми е много интересно. Но мисля, че определени кръгове се възползват от естествените духовни търсения на народа и интереса към древната ни история, за да си пробутват книгите, талисманите с руни и дори политическите си партии. А може би и по-опасни идеи.

От малкото, което знаем за религията на прабългарите е, че е много вероятно да е включвала човешки жертвоприношения, което не е точно повод за национална гордост. Византийските хронисти с ужас описват как Крум е извършил жертвоприношения на животни и хора пред стените на Константинопол при обсадата от 813 г. Разбира се, историята се пише от победителите и това може да е пропаганда, но подобни ритуали са чести практики в езическия свят. А и все пак това е същият човек, отразял главата на друг и направил чаша от нея.

Всичко това някак удобно се пропуска и замита под килима.

# 379
  • Бургас
Clare , нито величаенето, нито  презрението и хуленето са добър подход. Добре е нещата да се анализират във взаимната си връзка.  Християнството и другите по-млади религии не идват на празно място и не са особено нови в същността си. Достатъчно е да погледнете слънчевия символ над кръста в олтара на всяка черква, за да видите връзката със старите вярвания. Не случайно в народната песен се пее: че от игнажден до коледа се е замъчила божа майка, та родила боже чедо...Аз лично намам проблем с езичеството , паганизма, богомилите. Просто гледам и разсъждавам критично за всичко, без да изпадам в крайности, и с уважение. Историята на религиите е много интересна и не мисля, че някой може аргументирано да отрече приемствеността. Това е безкрайно поле за разсъждения и диалог. Flowers Herb

ПП Clare, понеже спомена човешки жертвоприношения - никога не успях да се преборя с ужаса, че високи цивилизации като маите и минойците са го практикували; както и да приема изтребването на 52 болярски рода от Борис Покръстител и това че е светец. В църквата на бога на милостта ,сътраданието и любовта... Или кладите в Западна Европа , а и у нас.  Нямам особено високо мнение за човеците като цяло. Далеч не сме венеца на сътворението... Worried

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 15:43 от lady Koup

# 380
В старите "езически" вярвания има много истини и много идеи за взаимствани оттам. От религии като будизма,индуизма, ацтекските вярвания и др. са взети символи, типажи и др.
Също така не смятам, че да се обърнеш към корените си е грях. Прабългарите са имали своя религия много преди покръстването.Древните гърци и римляни са били езичници, но са  оставили вековни следи след себе си. А християнството просто е взаимствало част от тези идеи+юдаизма и постепенно се е наложило като световна религия. То не е някакъв невиждан феномен и преди него също е имало вярвания, макар и езически.
Интересн факт е, че до преди 1 век никой не е употребявал термина "езичник". Чак след като се появява християнството, този термин започва да се употребява.(и после Ватикана имал мания за контрол:joy:JoyJoy)

# 381
Да, Clare, така е. Има една мъдра мисъл, която гласи, че "Който не познава историята, е обречен да я повтаря". Тя затова е история, за да си кажем нещата както са си, а не да ги украсяваме и от Стивън Кинг да стане Алън Милн(примерно).

# 382
Много много съм съгласна с Clare.

Нормално е да има връщане и интерес към прабългарските богове. В момента ние сме една изключително атеистична нация, дълбоко обезверена и оскотяла и хората търсят да хванат за нещо от миналото, когато България е била велика държава.
Това също много добре го разбирам, точно затова се надявах самия сериал да пробуди малко и самочувствието ни като нация. Защото сме били велика държава и като християнска такава, дори повече време. И епохата, за която разказват е именно тази. Ние благодарение на това, че сме християни имаме и писменост. Тези две неща - църквата и училището са били стълба ни като народ векове, дори когато не сме съществували на картата, отново това ни е крепяло. След това на него сме се опрели, за да се изградим отново... Обаче не.... те искат да прокарат други идеи и това много ме дразни. Първо комунизма дойде и направи нацията ни атеисти, а сега хората търсят отминалото величие и го търсят по-назад, защото виждате каква държава сме днес ....

Обаче някои хора смятат, че богомилите са били християни - защото са вярвали в Христос. Аз слушах някакъв историк май беше по темата и той каза, че не са били, заради дуалността, в която са вярвали, а дуалността липсва в християнството.

Някой питаше за линк към предаването, което друг потребител спомена, че е гледал онзи ден с коментара на историк по темата за декорите и облеклата във Войната на буквите. От страницата във фейсбук на предаването ми отговориха, че ще го качат края на седмицата и ще пусна линк - ''в кафенето на бай Сандо'', а телевизията се оказа БГ+.

# 383
Викинките са били доста свиреп народ, а се правят постоянно филми и сериали за тях и са издигнати в култ. А те също са жертвали хора. Та не  виждам защо трябва да се приятесняваме и да крием, че Крум е направил чаша от нечия глава. И да са правили прабългарите човешки жертвоприношения, ами ок съм. Такива са били времената и вярванията. Не сме първите, нито последните. Прабългарските жреци са гадаели по вътрешните органи на кучетата.. доста гадно звучи за съвременния човек, но..

# 384
Не натоварвате ли сериала с твърде високи очаквания и изисквания? Нито книгата, по която е филмиран, нито нещо друго подсказват, че той има големи амбиции. Казаха си хората, че не са целяли историческа достоверност на 100%, нито правят някакъв грандиозен епос, който да пребъде във вековете.
Бахаров каза в едно интервю - сериал за неделя вечер, от 21 часа. Толкова.

На мен ми липсваше малко повече размах при декорите - повече мащабност. Твърде театрални и постни ми се видяха. Рехавата горичка в подножието на Хемус беше смехотворна. Повече статисти трябваше да има, да си личи изобилието, населеността на Преслав и Константинопол. Джакузито не ми се стори достоверно. Намеците за инцест са банални, да не говорим, че не е типично въобще за българите.
Донков много крещя и се напъва, ех, Мариус Донкин какъв Симеон беше... Grinning

Това са ми забележките основно, сюжета ме увлече иначе.

# 385
Сцената с ЖакуСито може да е единствената достоверна Grinning

Велики Преслав е имал водоснабдителна и канализационна система, а домът на патриарха е разполагал с баня с подово отопление по римски/византийски модел. Няма как царят да няма и той баня. И тъй като не са имали душове, най-вероятно са се плацикали в корита или басейни по римски модел.

# 386
Много си е добре сериалчето, направено с хъс, романтично осветление и хубави хора Smiley Те повечето исторически филми са си поизмислени, дори за събития където има сумати подробна документация, та на този няма какво да му се придиря. Наливаш един бокал вино и се катурваш на диванчето пред телевизора и се кефиш на гафовете Wine Glass
Нормално е да има връщане и интерес към прабългарските богове.
Само дето няма исторически писания за тях, единственно съвременни, така че не е никакво "връщане" Wink

# 387
Скрит текст:
За филма нищо няма значение предполагам. Но защо да не коментираме различни неща, които сме прочели, а и за да не остава с грешно впечатление някой, който не се интерува от история и да запомни, че така е било, както се прокарва тук като идея.  
Няма проблем да коментираме.
Именно затова коментирах, че е идиотско да се нарича розетата от Плиска тракийски медальон.
Боян Мага масонски образ също няма как да е - споменат е още преди масоните да се появят в Европа.
Права си за тракийския символ, но за богомилите се казва, че са успели да съхранят идеите си в Западна Европа и някои вярват, че масоните са западните продължители на богомилите в пазенето на тайните. И ако приемем, че Боян мага е от първите богомили. Нямам идея, стори ми се интересно, затова го сложих да обсъждаме.

Не са масоните.

Масоните използват това.

Всички нови религии и течения са черпили или крали от богомилите, а тях са гонили, убивали и осмивали. За съжаление и българските владетели, поради стремежа за повече власт, са направили същото.

# 388
Сигурно повечето сте гледали сериала ''Дървото на живота'', тези дни се сетих за него отново, (един от най-любимите ми сериали), и мисля да си го пусна пак. Прочетох, че бил първият исторически сериал от новата история на страната. Сетих се във връзка с диалозите и начинът, по който говорят хората. Е, няма нищо общо с уличния почти език, който са сложили в устата на героите от Войната на буквите. И идеално се разбира мисля, май беше гледаем сериал, нищо че се оказа, че доста мои познати въобще не бяха го чували...
Но значи можело да се правят и хубави нови исторически сериали!
Помня, че бяха направили всички герои пълнокръвни, ярки, добри костюми, смислено действие. Но книгата на Зарев е много хубава и солидна, може и заради това донякъде, все пак за диалозите и езика отговорност носят сценаристите на конкретния сериал.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 19:04 от T.Valcheva

# 389
Aма ние не искаме да има 100% историческа достоверност. Естествено че няма как да стане. Не се очаква това.
Никой не го очаква. Хем казват, че не е исторически, хем го водят "историчека драма ".
Но поне малко от малко да има сходства
"Дървото на живота" беше много хубав сериал.

Общи условия

Активация на акаунт