Войната на буквите

• 31 180
  • 739
  •   2
Отговори
# 405
  • Варна
Пише керамика, а не кристал и полилеи. А цитата е от Йоан Екзарх съвременник на Симеон. През 10 век и по-натам Западна Европа не е била за пример, че да сме искали да бъдем като нея тогава.
Кристал е нямало, но е било достатъчно пищно:
Цитат
Когато смерд и беден човек, и странник дойди отдалеч до крепостните стени и кули на княжеския дворец [столицата Преслав] и ги види, той се удивлява. И като пристъпи към вратите, чуди се и пита. А като влезе вътре вижда от двете страни издигащи се постройки, украсени с камък и изписани с дърво и други неща. А като влезе в двореца [вътрешния град] и като види високите палати и черквите, богато украсени с камък и дърво и багри, а отвътре  пък с мрамор и мед, сребро и злато – така и не знае с какво да ги сравни … Бедният започва да губи ума си и да им се чуди.

Но ако му се случи да види княза, седнал в мантия, обшита с бисери, със златна гривна на шията, с гривни на ръцете, препасан в кадифен пояс и увиснал на бедрото златен меч, а от двете му страни седналите боляри със златни огърлици, с пояси и гривни, той, когато се завърне в своята земя, когато някой го запита: „Какво видя тям?“, ще рече: „Не зная как да разкажа това, защото само със собствените си очи бихте могли достойно да научите за тази красота и ред.“ …

# 406
  • London
Добър вечер!

Пуснах го случайно и взе, че ми хареса. Навсякъде чувам, че бюджета му е нисък, но не личи. Всичко изглежда много добре направено за моите представи. Харесвам и актьорите, справят се добре. Жалко, че е само веднъж седмично честно казано, това като цяло доста разводнява и проточва....

# 407
Явно и зрителите  имаме грешна представа и очаквания. В България никога не е имало разкош по западен стил. А и това е 927г. Не може да очакваме кристални сервизи и прибори и изтънчени обноски. Нито някакъв лъскав дворец с огромно стълбище и полилеи.

Кой каза, че се очаква това?
Аз определено такова нещо не очаквам.
На мен ми е любима Четирилогията за Асеневци. И някак си очаквах подобни неща, макар в по-ранен век.
Там са описани и битови неща.
Как са посрещнали посланиците, какво са яли и пили, какви украшения са имали, ръкоделия, мебели.
Масите, наредбите, везба, костюми, с какво са се занимавали царкините.
Да малко по-напред в годините се развива тогава действието, но е поразказано  това - онова.
И то много добре, романтично, красиво написано.
На мен това ми липсва тук. Липсва ми и достолепие. Тържественост, някакво уважение преклонение пред българският цар.
Ако ще гледаме да е като приказка и да радва окото и ще се абстрахираме от историята и всичко, свързано с това какво е било, що е било.
То оставаше да е като във Версай или
😆ей тогава щяха да ги разпънат на кръст.
Аз чакам да се изкажат историците.

# 408
Пише керамика, а не кристал и полилеи. А цитата е от Йоан Екзарх съвременник на Симеон. През 10 век и по-натам Западна Европа не е била за пример, че да сме искали да бъдем като нея тогава.
Кристал е нямало, но е било достатъчно пищно:
Не се и съмнявам въобще, че е било богато и великолепно.

Забелязахте ли, че действието започна през 927 година, (когато Симеон вече е бил коронясан и признат от патриарха в Константинопол, (още през 913), за цар/император на българите и България. Обаче в епизода го дават, че чака да бъде признат тепърва за император и Сурсувул каза на царицата ''още не си станала императрица''.

П.С. прочетох нещо много смешно от фейсбук, когато Симеон влиза в залата и казва '' няма време за поклони'', поради лошия звук ли какво, или съвременния уличен език на Симеон, някой е чул, че казва ''няма време за купони'' и спрял сериала. Joy хахахахахахахахахаха

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 22:02 от T.Valcheva

# 409
Симеон няма време за купони, но Баян има Joy

Аз пък сега четох във ФБ, че тронът му бил като от Лего, а короната - от зрънчо Joy Вече не знам да се смея ли, да плача ли Grinning

# 410
Симеон няма време за купони, но Баян има Joy

Аз пък сега четох във ФБ, че тронът му бил като от Лего, а короната - от зрънчо Joy Вече не знам да се смея ли, да плача ли Grinning
Друго от фейсбук: ''Българският княз среща внучката на византийския император и казва:''Охооо, ай тъ водя някъде довечера.'' Smirk и отговор на друг потребител: ''добре, че не беше zdr ko pr, asl''.  Joy

# 411
Всички ми казвате как не очаквате разкош и кристали, но никой не ми отговаря какво точно не е наред. Аз на трапезата им си виждам керамика, съвсем добре ми се струва. Както и тронът и короната и дрехите им. А че самия Донков не придава на образа авторитет и величие е отделен въпрос, който е свързан по-скоро с играта му и с вижданията на режисьор и екип.
Отделно вече, че и всеки си има отделни възприятия за нещата. На мен лично не ми пречи нито облеклото на Мария, нито декорите за момента. Би било хубаво да е по-бляскаво и вълнуващо като приказка, но нямаме бюджета, а и става въпрос за 10в.

# 412
Ели - Мели посмях се с твоя  коментар. Това само нашенец може да го измисли.
Чак пък от зрънчо😆
Тронът беше доста подобен на този от най-известната снимка на цар Симеонв интерес на истината.
Да ви кажа, аз ще май ще гледам серията още веднъж.

# 413
На мен си ми хареса масата, декорите, дрехите, стават. Тронът трябва да е копие на ТРОНЪТ, който всички знаем, но на въпросното изображение цветовете са по-убити, докато в сериала са се опитали да придадат някаква бляскавост, а то станало Лего Joy

# 414
  • София
Аз не разбрах дали ми се прочу или Лакапина спомена за някакво събиране вечерта в квартирата. Или халюцинация някаква е било от усещането, че гледам студенти в двора на НБУ, вместо в Магнаурската школа.

# 415
Аз не разбрах дали ми се прочу или Лакапина спомена за някакво събиране вечерта в квартирата. Или халюцинация някаква е било от усещането, че гледам студенти в двора на НБУ, вместо в Магнаурската школа.

Че той имаше всичко на всичко 3 реплики, от които половината дали съм чула не знам. И дали съм разбрала. И аз не помня.

# 416
Не знам дали сте го коментирали.
Филмът не е препоръчителен за деца под 12г. Обаче с тази неособено деликатна "секс" цена , аз лично не си го представям да си го пусна.
И изобщо...щеше да е доста шокиращо ако някой български филм пропусне да набута нещо ,така леко за мен вулгарно.
Има как да намекнеш какво се случва донякъде, което е да речем и по-подходящо за деца.

# 417
Не знам дали сте го коментирали.
Филмът не е препоръчителен за деца под 12г. Обаче с тази неособено деликатна "секс" цена , аз лично не си го представям да си го пусна.
И изобщо...щеше да е доста шокиращо ако някой български филм пропусне да набута нещо ,така леко за мен вулгарно.
Има как да намекнеш какво се случва донякъде, което е да речем и по-подходящо за деца.

Еее, ти пък. Какви сцени сме гледали. Тази е нищо.
Даже беше скучна и бозава. Мега зле бяха. Да я бяха пропуснали нямаше да изгубят.
Но и ти си права. Сакън да не пропуснат да минат без това. Напълно излишно беше.
Ненужен пълнеж.
Сериала не е правен за детска аудитория според мен. И затова си има 12+
Мен не ми пречи сцената, не ми е чак вулгарна, а просто излишна и зле направена.
Можеше да минат и без нея.
Дацр щеше да е в техен плюс.
Но трябва да са по тенденциите.

# 418
На мен историята никак не ми е силна страна, почетох малко във фб, но половината не са разбрали, че филмът все пак е по роман.
Хареса ми серията, актьорът, играещ Баян, е нов за мен, симпатичен. Другия брат не мога да го възприема, заради героя му в "Мен не ме мислете", Климентина Фърцова я харесвам много.
Забележка имам само към звука.

# 419
  • Варна
А дали има изказване на историци професори по повод сериала.

Общи условия

Активация на акаунт