Войната на буквите

• 31 152
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
Сега като се замисля може би Христо Шопов ще е добър в ролята на цар. Не знам визуално как ще го докара с перука, но определено умее да вдъхва респект и страхопочитание.

# 511
Ама как Княз Баян копеле? Няма начин такава глупост да представят.

# 512
  • София
Интересно предложение от Вл.Дворецки какво да се прави със сериала нататък. Няма как да стане, приемете го като черен хумор, но е още едно поле за мнения. Прясно, от днес.
http://evropaworld.eu/hepiend-za-sagata-s-vojnata-na-bukvite/
Владимир е интелигентен, разчупено пишещ журналист, полиглот. Съпругата му Гергина е дългогодишен редактор/водещ в БНР с тематични насоки: култура.

# 513
  • Галифрей
Не князът не е копеле, просто не го обичат. Ако не беше законен син сигорно щеше да живее при дойката си.

# 514
Нещо интересно, за което се знае малко и може да бъде ползвано в сюжетната линия Баян-Мария за повече драма без да се набърква в историята. Слагам го в спойлер ако някой не е запознат с родословието и не иска да знае:
Скрит текст:
След сватбата си с цар Петър Мария е прекръстена на Ирина("мир"), за да символизира мира между двете царства. Сватба между византийска принцеса и български цар е прецедент. Смята се, че се осъществява с основната роля на Георги Сурсувул. Мария и Петър имат няколко деца, известни в историята са синовете им Борис II и Роман. Смята се, че имат и по-голям син Пленимир, роден скоро след сватбата, за когото не се знае почти нищо, но се предполага, че е починал млад. Та този син Пленимир може в сериала да бъде дете на Баян и Мария, бз да се променя значително историята. Така или иначе от трейлъра е сигурно, че Мария ще пристане на Баян и няма да се омъжи непорочна за брат му.

# 515
  • Бургас
Може ли някой, който е на ти с историята да хвърли малко светлина относно Мария/Ирина. Много противоречива инф. намирам!  От една страна пишат, че е била невръстно дете в края на 927 г., по време на брака с Петър , а той е на около 17. Затова се приема че синовете им са родени около и след 941 г.  От друга се позовават на документи, че 931 г. е пътувала до Константинопол с трите си деца!?  Ако Борис и Роман са родени преди 931 г., то излиза че са били близо 35 годишни мъже когато през 963 са изпратени в Константинопол като заложници. Винаги съм си мислила, че са били момчета. ..

# 516
Мисля,че първата версия е по-вярна.Мен в училище са ме учили, че Борис и Роман са дадени като момчета за заложници. Обаче нищо чудно за 4 години Мария да е родила 3 деца, предполагаемо 2 от тях близнаци.

# 517
Аз навсякъде чета, че синовете им са родени между 930-940, но най-вероятно в началото на този период - за Борис се споменава 931г. Надали Мария е била невръстна. Може да е била някъде 12 годишна 927г и пак пасва. Реално нищо не е сигурно.
Изглежда абсурдно обаче да са станали заложници като деца, защото Петър управлява до 969г, а те стават заложници след смъртта му. Дори Ирина да е била дете 927г няма как да ги е родила толкова късно. Това са над 40г. А и тя умира преди Петър.

# 518
  • Бургас

Изглежда абсурдно обаче да са станали заложници като деца, защото Петър управлява до 969г, а те стават заложници след смъртта му. .....

Това е второто им връщане като заложници в Константинопол.

# 519
Да. Така е. Но първото е 963г, 6г преди смъртта на Петър. Той вече е бил над 50 годишен и женен за Мария от 35г. Колкото и малка да я е взел, надали е родила децата му след 25 години брак. Пак не излиза сметката да са деца.
По-вероятно е да са родени около 931-934г, както повечето източници пишат.
Извинявам се и се редактирам отново - според наши източници са родени тогава, но според византийски са родени около 950г. и са били неопитни, невръстни крале. Но пък Мария и Петър са имали други 3 деца, родени по-рано. Тук е доста интересно описано: https://literaturensviat.com/?p=29586

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 17:35 от EdelV

# 520
  • Бургас
EdelV, благодаря за линка с  четивото! Много интересно и подрежда нещата в главата ми.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 20:00 от lady Koup

# 521
EdelV, благодаря за линка с  четивото! Много интересно и подрежда нещата в главата ми.
Няма защо! Аз благодарение на дискусията ни се разрових и също научих много интересни неща.

# 522
Хм, Духовникова тука е идеална според мен. Самата й физиономия и цялата й аура предразполагат да играе кучка от Сревновековието Grinning Тя такава играеше в Дървото на живота, кучка, ама от Първата и Втората световна война Joy Чудех се кой ми липсва в сериала, Вергов Grinning Не знам, не знам.. кой ли би изиграл идеално ролята на Симеон, като се абстрахираме от сценария? Thinking

Напълно съм съгласна за Теодора.
Тя от "Дунав мост" още си е родена за такива роли.
На Вергов по би му прилягала ролята на император Лакапин.

# 523
  • Бургас

Не знаех, че е играла в Дунав мост. Тогава трябва да е била на 20г.

# 524

Не знаех, че е играла в Дунав мост. Тогава трябва да е била на 20г.

Май се обърках. Излиза, че не е играла там. То беше много отдавна. Аз съм била 5 клас.
Моя грешка.
Сега гледам каста - не я виждам. Очевидно съм с е объркала.

Общи условия

Активация на акаунт