Войната на буквите

• 31 147
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
В момента го повтарят по Канал 1. Ще му дам още един шанс.

# 526
Очевидно съм с е объркала.
Бъркаш я с Йоана Буковска.

# 527
Очевидно съм с е объркала.
Бъркаш я с Йоана Буковска.

Да. Точно. Усетих се, хахаха.

# 528
Преди малко създателите на сериала участваха в Библиотеката по БНТ. Ами те си вярват, че са направили нещо модерно. На въпрос за критиките за езика, който се говори те отидоха в съвсем друга посока. Как никой не знаел как се е говорело тогава и т.н. И за Страстите Христови, където се говори на арамейски и има субтитри. Те не можели да поемат такъв риск. JoyJoy Толкова си вярват милите. Иначе нямало турцизми и други подобни, които са се появили в следващи векове. Да бе, само такива използвани в 21 век. Голям смях. JoyJoyJoy
Но пък са много горди, че младите хора, които не са обременени като старите възприемали сериала много добре и го харесвали.
И още нещо казаха, че старите филми за Средновековието, вероятно имат предвид Златният век и Борис I, също били художествена измислица. Ами ние това го знаем. JoyJoyJoy
Жалко наистина, но в днешно време е нормално повечето хора да са с грешна самооценка и тези наистина са от тях.

Последна редакция: сб, 21 яну 2023, 19:03 от Ани (AHИ)

# 529
Страшни наглеци. За тях хора между 25-30 са стари и обременени от старите филми, затова не го възприемат добре, така ли? Joy И много ми харесва как се правят на луди като им напишат коментар за езика, те се обясняват, че никой не е живял от нас през 10 век и не знаем как точно са говорили, сякаш хората са искали да се говори на архаичен език или прабългарски даже.
Е, не можели такъв риск, те поеха риска да намекват за инцест, нещо за това казаха ли? А като ще копират Игра на тронове, там се говори на друг език напълно измислен за сериала и се използват суб. Нещо казаха ли за критиките към образа на Симеон, който са изградили?

# 530
  • Варна
Нещо казаха ли за критиките към образа на Симеон, който са изградили?
Сигурно, че никой не е познавал лично Симеон и не може да каже дали не е бил истерик. Все пак човека е пред нервна криза и сърдечен удар, може би дори и в андропауза. Grinning

# 531
И аз искам да участвам в дискусията, сега си го върнах, та го изгледах и искрено се смях.
Създателите явно много искат да открият топлата вода, но засега не им се получава. Но пък личността - или по скоро легендата - за Боян Магесник е понесла много експерименти, някои от тях от далеч по талантливи хора, даже наскоро се развихри интересна  литературна  мистификация свързана с Николай Райнов.
https://www.google.com/amp/s/www.24chasa.bg/amp/8549439

На когото му е интересен образът на Боян Мага може да види това изследване.

. https://m.helikon.bg/206718-%D0%91%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D0%9C%D0%B … %D0%B8%D1%82.html

Има и хубави интервюта с авторката в мрежата.

За филма какво да кажа, по добре да не казвам нищо. Но момчето е симпатично и сигурно ще завъди много фенки. На младите хора не знам дали ще им хареса, но е напълно възможно и много да се забавляват. Аз самата не съм против анахронизмите и много обичам алтернативната история, стига да сме наясно, че става дума за такова нещо, а не за обикновено бездарие.

Последна редакция: сб, 21 яну 2023, 17:36 от Iris04

# 532
Е, какво значи " Никой не е знаел как се говори". Да оставим сериозните изследвания, ами то само е достатъчно да отвориш учебник за 10 клас по история в който има толкова документи, по които децата правят практически задачи. Най-малко за стил и словоред ще се добие представа.
А и никой не иска абсолютна достоверност, обаче със сигурност знатните девойки не са казвали "засякохме се в школата".

# 533
А българският владетел през 10 век дали е обикалял нервно из палата да търси втория най-влиятелен мъж и казва ''Георги, защо ме караш да те търся!?'' Мята перчем, корона, крачоли и го заварва в стаята да сресва косата на царицата Joy ,(не мога да преценя дали ме отвращава или ми е повече смешно, но със сигурност ме натъжава). Цар Симеон изглежда сякаш никой не го уважава, като започнем от съветниците му, като продължим с децата му и стигнем до кавхана му, който му отговаря троснато, сякаш е по-влиятелен и важен от него, и сякаш му е досадил по-скоро. ''е, тука съм, кажи, кво има, какво става''.

Не е ли достатъчно ясно, че който има авторитет не е нужно да вика, за да привлече внимание. Те трябва да изпълняват волята му без дори да се налага да говори. От една страна той е творец, високо образован и духовен, от друга това е 10 век време на непрекъснати войни и борби за власт. Той е перфектното съчетание между тези две лица на монетата. Но не... той трябва да е представен като посмешище явно.

# 534
По документите и писмата, които съм виждала и съм се опитвала да прочета докато работех в Държавния архив, ви казвам, че може и да не знаем как се е говорило, но не се е говорило със сигурност както е в сериала.
Любим довод ми е като се напише някъде"никой не знае, как са говорили".
Ами има хора, които може и да знаят. Има учени. Занимващи се с език и писменост. Има паметници, има документи, има неща, останали от онова време, и от по-нови времена, по които може да се направят догадки.
Дори поглеждайки такъв документ дори от по-ново време(каквито съм виждала аз) си правиш някакви базови изводи.
Сега, документи от Симеоново време не съм виждала. Освен разни Четвероевангелия от по-ранни времена и от по-новите, и пасажи от надписи, които сме изучавали по различните предпмети.
Говоря за документи главно от епохата на Възраждането. Такива съм срещала повече.
Да, нямаме идея как точно се е говорело очевидно нали не сме живеели тогава.
Ама тук въпросът не е да го издребняваме. А е принципен.
Щото не може да правиш серил за Царска България и Византия и да говориш като тийн от 21 век.
Не става просто. Малко от малко изисква да го позамажеш, шлифоваш, доукрасиш, доизкисусриш. Или поне да се продуржаш към простия, правилен, книжовен български език.
Щото не може без грам автентичност.
Не може сериал, свързан с историята (колкото и да говорят, че не е исторически) без никаква автентичност.
За документален разбрахме, че не е.
Но щом е свързан с нашата история, значи е исторически. ☺️

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 00:24 от Caroline_Bingley

# 535
Продуцентът го е определил като исторически! https://www.teenstation.net/voinata-na-bukvite-producent/ И разбира се, удобно след критиките започнаха да врътват опашка, то не било исторически, ами по художествен роман Joy 

И друго, което прави грозно впечатление, страницата им във фейсбук - за сериал за българските букви, е на английски..... за сравнение другият сериал Вина е на български.

# 536
Ами то не е мн и по романа май, щото казаха, че уж бил по романа, ама не съвсем нали, само вдъхновен.

# 537
Разбира се, че се е знаело как са говорили, всеки завършил българска филология е учил старобългарски. Вярно, че писменият език може да се различава от говоримия, но не чак толкова много.

# 538
Е, какво значи " Никой не е знаел как се говори". Да оставим сериозните изследвания, ами то само е достатъчно да отвориш учебник за 10 клас по история в който има толкова документи, по които децата правят практически задачи. Най-малко за стил и словоред ще се добие представа.
А и никой не иска абсолютна достоверност, обаче със сигурност знатните девойки не са казвали "засякохме се в школата".

Да не говорим за писменото свидетелство от тази епоха, което всички сме учили в училище:

Оригинал и превод на съвременен български

# 539
Значи едно нещо или го правиш като хората, или не го правиш , ако си професионалист. Да си оправдаваш незнанието , даже и неглижирането на историята и археологията като наука  с гледна точка, художествена измислица Rolling Eyes просто нямам думи. Става дума за елементарно съобразяване с епохата , та така зачеркват живота на толкова хора и в крайна сметка децата ни да си пълнят главите с глупости.
 Разбира се ,че има писмени свидетелства, ама нали трябва да си дадеш малко зор да четеш. Пък така е по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт