Войната на буквите

• 31 114
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
обаче всеки обича славна България на три морета и го е яд на този, който е позволил да се изгуби завзетото от баща му.
Категорично не искам България на три морета. Тази държава застрои и замърси Черно море, и него не трябва да има, какво остава 3 морета да съсипе.

Аз нямам против да покажат и слабите страни на някого като владетел, обаче те си измислят неща, които имат за цел да унижат и осквернят, и да издигнат някаква магьосническа фигура и това почти митично създание не е Черноризец Храбър. Аз до тук култура, която има стойност не видях.

Нали се чудихме как може хората да не знаят, че сме имали цар Петър. Е, същата политика продължава, след това със сигурност няма да знаят повече или да имат добро мнение за него, че да го запомнят.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 06:05 от T.Valcheva

# 631
  • някъде по морето
Само едно определение мога да дам за филма - нескопосано!
И Баян го виждам като софийско тарикатче! И как пък се заобичаха с Мария...от две реплики...

# 632
Дядо ми до 9то коляно е хан ми прозвуча като "абе ти знаеш ли кой съм аз, бе и кой е баща ми". 😦 няма ли да го дадат как препуска с 200 и гази хора по пътя си, за да го разбере съвременното общество? И се беше нашмъркал с гъби ли, че получи тия халюцинации и привидения?

# 633
Изгледах го, ама не ми се пишеше снощи... Не мога да преценя дали е по-зле от първия епизод.. Просто не знам откъде са започна Rolling Eyes

Сериала мина на ниво комедия с леки хорър елементи... Това изнасилване беше Cold Sweat На Баян сирийските халюцинации Flushed Точно българският княз се шляе сам и тръгвам пиян след някакъв случаен дрипльо, среща се с някакви муджихидини и пие ей така за махмурлука някаква отвара, която можеше и да е отрова.. СЕРИОЗНО ЛИ???? Smirk

15-хилядна войска, състояща се от 10 човека Sob

Мария не беше ли със същите дрехи от епизод едно.. Sob

Тронната зала на най-велика империя в Европа, приличаща на селска кръчма от зората на демокрацията Sob

Много еможита сложих, но нямам думи просто..

Иначе Бай Симо държи розетката, защото е изписана със забранението букви, нали им е пазител. Обаче с толкова нелеп сценарий, в зрителя остава усещането, че Симича е нЕкъв езичник.. вярно, че коментирам най-великия ни владетел, но този човек в този сериал не е ЦАР СИМЕОН, а Симеон от кварталната кръчма, та ще му викам Симо...

И те така..

# 634
На мен ми хареса епизода, просто вече всичко е българския Игра на тронове и не го гледам като сериал за българската история.

Симеон искал Баян да стане цар, умря сам, без доктори, слуги и свещеници и само царицата чу, айде бе!

Някой драскал българската глаголица по стените в Константинопол? На български да попитам - WTF?

Сцената в която Симеон уби Вокил беше комична, ми стана ми смешно - "Вокил гласува "за" Joy

Отново почти нищо не се разбираше на Донков, както и на онзи, който води Баян при сирийците.

Иначе и аз четох, че има легенди, че се е обучавал в Сирия, а тогава там е била най-голямата школа за магии и разни езотерики.

# 635
Тъкмо някой/не помня кой/ от героите каза Константинопол и след малко друг каза Цариград.

# 636
  • София
След сцената с изнасилването го зарязах. Пълна пародия е този сериал. Разочаровах се, очаквах повече.

# 637
След сцената с изнасилването го зарязах. Пълна пародия е този сериал. Разочаровах се, очаквах повече.

Аз ще го гледам пак, защото имахме гости и на моменти гледах с 1 око или само с 1 ухо. А в края като седнах да го доизгледам, като за капак, Виваком се бъгна и изгуби сигнал почти докъм края... Не искам да се разочаровам (много, фатално), но може би е писано. Някой трябва да им го каже обаче на глас и в ефир. В тази държава много си мълчим за всичко... Само в интернет смеем да си кажем мнението смело...

# 638
  • Галифрей
Тъжно е.  Чета коментари под последният пост на Духовникова, дори  си признава в отговор,че епизод 1 можело и по-добре. 😆
Смея ли се да плача ли незнам, любопитна ми е реакцията на хората. Ето част от на които Теди им дала сърце…🤐

Да филмът  е прекрасен а ние сме тъпаци и само критикуваме…

# 639
хахахаха нещастници, не искал Петър да го наследи, но не искал и първия му син явно, а някакъв си Баян. Joy

Четох някъде, че Петър е първият багренороден, затова той е наследникът.

От Уикипедия:

Цитат
Багренородни (на гръцки: Πορφυρογέννητος) или още Порфирогенит е прозвище към името на византийски императори. Смисълът е дете на владетеля, родено след коронясването на своя баща, т.е. когато последният вече е бил владетел и следователно с по-голям шанс да стане легитимен престолонаследник. Прозвището е имало значение за определяне на наследника на трона, когато владетелят е имал синове преди възкачването си на престола, в това число от повече съпруги. Добавката багренородни е използвана и от български владетели.

# 640
Тъкмо някой/не помня кой/ от героите каза Константинопол и след малко друг каза Цариград.

Ама те и в 1 ви епизод го казаха това. ☺️
Аз и до ден днешен си му казвам Цариград.
Яд ме и как са го представили, защото съм влюбена в този град.
Ми да бяха отишли по старите ни столици наши да снимат, по крепостите, към Търново, по църквите, хубавите гори, в Балкана.
Щеше да е къде - къде по-хубаво.
И до Цариград да се бяха метнали-ей го къде е. Вярно, не е империята на Константин, ама начини има да се снима, стига да се помисли.
Пари са се дали доста. Акъл няма.
Да бяха се водили по романа.
 Да бяха дали на Людмила да напише сценария. По-добре щеше да се справи.

# 641
Освен за музиката към сериала и малко от играта на младите актьори друго добро нямам какво да кажа.

# 642
Като цяло видях, че внучката на византийския император има афинитет към голи мъжки тела, ходи да ги гледа в гората сама с прислужницата си и иска един по-конкретно да й се разхожда гол по площада, наш'то българско момче, обладано от демони, съзряла вълчето в него. Интересни сексуални фантазии на някой от сценарист(к)ите.
Цар Симеон е имал истерични изблици и сексът го е успокоявал.
Братът на царицата, изживяваща се за императрица, се заглежда по-дълго от необходимото по нея, поне в 1-ва серия, гледа под вежди и лакейства на царя.
Болярите са част от безгласните букви в глаголицата.
Този сериал от американските неолиберали ли е финансиран?!
Очаквам следващия да е за османското присъствие в България, как българи и турци са съжителствали мирно, ходили си по гости, ние гостоприемно сме ги черпили със свинско и домашна сланина, а сутрин сме ги поздравявали със Салам алейкум на мегдана.

# 643
  • Бургас
AngryThinkingСнощи седнах пред телевизора решена да гледам непредубедено и  добронамерено.... , но на финала се почувствах омерзена - от посредствеността и липсата на оригиналност. Замислих се над  простото решение - спирам да гледам и спирам да коментирам тук, защото по принцип не съм мрънкач и обичащ да мрази човек... Но пусто любопитство!   
Има ли начин хем да гледам, хем да не им вдигам гледаемостта?! Wink  Thinking

А сериозно - "Не искам сляпо подчинение, а да са редом с мен! Да сме едно!" ( Симеон пред Сурсувул) и това минути след като е убил собственоръчно противоречащия му болярин!!! Измамната смъртоносна прегръдка, която сме виждали в толкова много продукции, че беше смешнопредвидимо  Angry

Самите боляри явно трябва да ни навяват асоциации за сегашните депутати - Вокил решил да не идва на съвета, а да се посекси малко... Олекотиха и снижиха образа на човек позволил си да мисли различно и трезво (наясно беше, че мнението и присъствието му са без значение).

Симеон собственоръчно го уби пред свидетели... И това са водачите на държавата - никакъв респект, уважение, достойнство. Вярно били са сурови  времена, но да ми ги представят едно към едно със сегашните випхайдуци - т.н. "политически елит"! Не, благодаря.  Хора калени във войни и изпитания , биха проявили малко повече мъжка сдържаност, все пак не са случайни.
Девойката тръгна да си търси работа по хановете... и после дни наред не яде нищо, за да занесе два лука у  дома... Направо ми прозвуча като - няма крава, няма пари за покупка на храна! Това е 10 век,  ако Яна е можела да отглежда крава, дали не е имала и козичка, кокошчици, някое друго плодно дръвче, гъби в гората, медец... Но трябва да е мелодраматично... И задължително да имаме малтретирана жена (царицата) и после сдобряване чрез секс...  Жалки клишета...
Съжалявам за актьорите! Духовникова наистина направи великолепна и покъртителна сцената с угасващия Симеон.

# 644
Ми чао.

Сега, вярно, че всички "разбираме" от всичко и сме големи разбирачи - компетентни сме и на тема футбол, и филми, и история, и политика, и т.н. Но в случая доста материал дават за "компетентни" анализи. Та в тази връзка е малко трудно да пляскаме с ръце и да се прехласваме колко е прекрасно всичко.

Общи условия

Активация на акаунт