Войната на буквите

• 30 864
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
императрици, не императорки

# 676
А някой разбра ли този противния византиец насилник какъв е точно? Мислех, че е братовчед на Мария, но от думите на Баян излезе, че няма знатно потекло.

# 677
А някой разбра ли този противния византиец насилник какъв е точно? Мислех, че е братовчед на Мария, но от думите на Баян излезе, че няма знатно потекло.

Явно е незаконен братовчед Joy А бе щом баща му не е цар, дядо му не е цар и т.н. няма знатно потекло и туй-то Stuck Out Tongue Winking Eye

Добре,че мойте тийнейджъри не гледат български сериали , че съвсем щяха да се оплетат в и без това рехавите им знания по история.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 18:00 от araselia

# 678
  • Бургас
Не е ли Теофилакт Лакапин. Бъдещият патриарх!? Лакапини не са били със синя кръв. Ако Валентин Танев е Роман Лакапини (в imbd пише само Лакапин), мръсникът трябва да е син на императора

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 16:20 от lady Koup

# 679
Привет !
"Разписах" с бързо гледане и на двата епизода . На няколко пъти се канех да се откажа , но пусто любопитство...
За българите е характерно /поне допреди 15-20 г. беше/ , че казваме  ДА и НЕ , поклащайки глава  , обратно на  западните  народи . В това сериалче  всички са много "модерни" и действат  като едни истински евроатлантици Joy
Като наблегнаха на сцената с къпещите се мъже в реката , да им бяха пооцветили задниците Joy
Има още куп  профански недоглеждания - изразяването им е ... под всякаква критика . Всеки момент очаквам някой да "сейфне" нещо  , да се "тагне" да purge-не  или нещо от този сорт.
Направо се радвам ,че  цар Донков няма повече да съсипва образа на Симеон .
Все пак  се надявам  да развият интересна интрига . Младите мъже - синовете , може пък да ни изненадат приятно . Не очаквам  нещо , което да ми попълни знанията по история , а по-скоро леко  фентъзи .

# 680
  • София
Споменаха името Теофилакт. Т.е. би трябвало да е чичо на Ирина (не братовчед) и е най-малък син на Роман Лакапин. Той умира сравнително млад и е бил патриарх на Константинопол (дали затова тази жена не беше облечена като монахиня и не му четеше от Библията?).
Самите Лакапини не са от знатен род. Роман Лакапин е бил син на служител в имперската охрана от арменски произход и е бил наистина необразован, както коментираха. Той реално става управник, когато жени дъщеря си за малолетния василевс Константин(истинският наследник на трона) и управлява от негово име.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 16:34 от Fever Ray

# 681
Не е ли Теофилакт Лакапин. Бъдещият патриарх!? Лакапини не са били със синя кръв. Ако Валентин Танев е Роман Лакапини (в imbd пише само Лакапин), мръсникът трябва да е внук на императора, както и Мария, но от друг син...

И моята логика води натам.
Роман Лакапин е.
А де е жена му се пита?
Трябва да се поразровя, да видя коя беше, каква беше.
Много неща съм забравила.
Имало е жени в школата, ама най-вероятно са били отделно. И са били само знатни, внучки, сестри на императора, други благороднички.
Не вярвам баш така да са ги събирали.
За съжаление и аз усещам, че май ще го избият на леко фентъзи.

# 682
То не стана ясно, че това са сирийски тайни ритуали, аз останах с впечатление, че се надруса с клошари на плажа.

Абсолютно! Надрусваш се и ставаш Маг!  Те през цялото време прокарват някаква много нелогична версия за Баян - от една страна не може да сметне колко ведра вода са нужни за да се напълни водохранилницата от задачката по аритметика, от друга вече е обучен да цитира Платон на гръцки, еврейски и сирийски.  Някой неизкушен в темата и историята (например млад зрител тийн) направо ще остане с грешното впечатление Stuck Out Tongue Closed Eyes, че Магизмът на Баян се е спускал свише след някоя и друга надрусваща субтанция. А то се е искало бая познание по математика, астрономия, астрология , ботаника и т.н. и т.н. Та така, дали ще ни обяснят учил ли е,не е ли, къде и най-вече кога. Или тепърва предстои...  Все пак е съвсем младо момче... Или ще излезе , че е засукал знанието от Яна!? Разбирам, че вероятно потенциалът му тепърва започва да се отключва и най-вероятно и той самият още е объркан... Обаче как тогава пратениците от Дамаск го откриха и чакаха?!

Интересно, последните думи на Симеон - " Лечителят вече дойде!" - за Баян ли се отнасяха или че смъртта вече "е до него"?

Защото просто не могат, човек с малък житейски опит, пък бил той и сценарист, как да изгради героите, сюжета? Хайде сигурно и писателите без да са работили къртовски върху себе си, да драскат нескопосано и кой ще ги чете? И се обиждат нашите? 'Подкрепяме'/гледаме сериала, само защото е български. Аз лично.

# 683
Този смешния хърбел да е бащата на Мария? Неее, този е някакъв братовчед, точно Теофилакт Лакапин.

# 684
Актьорът е Севар Иванов. В уикипедия пише, че героят му се казваТеофилакт

# 685
  • Галифрей
Ще призная сериала ако Баян се превърне във огромен вълк и търчи из гората. После да отвлече Мария и да й направи бебе 😂

# 686
А Петър да стане вампир, и да си имаме БГ Twilight 🤣🤣

# 687
А Петър да стане вампир, и да си имаме БГ Twilight 🤣🤣
JoyJoyJoy Ох , не мога да спра да се хиля ..
Ще призная сериала ако Баян се превърне във огромен вълк и търчи из гората. После да отвлече Мария и да й направи бебе 😂

Тъкмо щях сериозно да обещая ,че ще опитам да не критикувам /:grinning: да хейтя/ и да се насладя  на приказката .
Моля  някой да ме светне  защо  леля-царица  мрази Баян  и  отвлече кравичката на онази жена /вероятно дойката/ .  Май чух ,че  старият клошар /царят/ каза ,че Баян имал животинска кръв ?!? Това някак съм го изпуснала  или пък изобщо още не са го обяснили .  До тук артистът - Баян  ми стои добре  за необуздан  царски син - с подходяща фигура  и кожено костюмче , точно като за спортно момче , израснало на коня  , без да се задълбочава в разни проблеми .
За Петър също ще ми е интересно  дали ще го дадат как  поема тежестта и отговорността на короната и как от маминото синче се превръща  в суров и мъдър цар .
Това  с третия син съм го изпуснала . Какво дадоха за него ?

# 688
Нищо не са дали за 3- я син.
Ние разбрахме от епизода вчера за него.
Едни от малкото думи, които чух, в сцената с шамара беше :"не забравяй, че имаш 3 ма сина".
Ще го дадат в някой от следващите епизоди.
Много добре си играе ролята Теодора.
Хитра е, гледа да утвърди сина си и себе си покрай него, интересува я главно я властта, има ум, хладнокръвна е.
Тя ще е една от злите, противоречиви героини(с чат-пат проблясъци на чувства и доброта).
Точно каквито най ги обичам.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 22:06 от Caroline_Bingley

# 689
С толкова фокус върху глаголицата, руните и “магията”, и нулевия фокус върху християнството като част от вътрешния живот и мотивации на героите, очаквам Розмари де Мео от “Стопанката на Господ” да направи едно камео в някой от епизодите. Може да играе някаква вещица. И без това е завършила НАТФИЗ.

Общи условия

Активация на акаунт