На море в Гърция 2023

• 80 848
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
Цитат на Параход
Цитат
И в Шоколанд няма торти за рожден ден. Това е щанд за кафе, бугаца, сладолед и гофрети.

τουρτες γενεθλιων. Туртес генетлион. Съответно и телефон за справка.0023750 51473 Соколанд, а не Шоколанд. Звукът ш не присъства в гръцкия език.

Πρωινο μπουγατσα κ σφολιατες, καφε, ψωμι κεικ,γλυκα,παστες,σιροπιαστα,παγωτινια και παγωτα,κουλουρακια,κρεπα,βαφλα, λουκουμαδες της γιαγιας,ντονατς, κριτσινια,ζελεδακια,λουκούμια,κερασματα με σοκολατα,κρυα σαντουιτς,τουρτες γενεθλιων.

С тази забележка, не игнорирам написаното от Параход. Повече няма да коментирам. Ще помоля Параход
/автор на темата/, ако желаете да помогна с някакъв превод или справка, да ми пишете на лични.
Приятна вечер!
Καλο Βραδυ !

Последна редакция: ср, 22 фев 2023, 19:26 от lana26

# 451
  • София
Iana26, ако искате да сте полезна в темата, сменете тона. Ако не го направите, аз лично ще Ви докладвам за груб език. Пък може и да Ви баннат завинаги.

# 452
  • София
Когато сме отсядали в Деспотико, вечерната разходка ни беше по плажа Тристиника до Ethnik bar и обратно, която ни беше напълно достатъчна. В Торони може да се направи разходка, но е нормална крайбрежна асфалтирана улица. Селището е по-голямо от Каламици например, където бяхме миналото лято, а в същото време е по-малко от Никити за сравнение. За тортите не мога да дам насока.
В Деспотико сме били винаги на HB, но сега от любопитство влязох пак да видя какво предлагат и сякаш са минали на варианти без изхранване.
За плажовете, сантимента ни е към Дестеника, там си плажуваме дори и да сме отседнали на 40 мин път с кола , ММ много си го хареса и не успяхме да си намерим друго такова плажче, в което да се влюбим. Има и таверна към плажа, нямаме забележки към храната.
За това лято избрахме вила до Ormos Panagias, ще си приготвяме бърза храна или ще заделим бюджет за таверни.
Плажовете наоколо са приятни, не така усамотени, но пък е плитко за малки деца и подходящо.
Забравих да спомена, че за разходка беше приятно и в Порто Куфо, но е малко курортче и бързо се обхожда.

# 453
Привет от мен!
Най-накрая избрахме място и хотел за почивка- Халкидики, Ханиоти, хотел Лессе! Не е особено претенциозно, но ние и не търсим лукс. Предпочитаме по-авантюристичните изживявания.
В тази връзка, а и тъй като ще сме без кола, може ли да ни препоръчате интересни места за разходка, в градчето или извън него? Има ли междуградски транспорт? Харесах си Калитеа и Пефкохори, те изглеждат доста близо, сигурно и на пешеходно разстояние може да са..... Приемам съвети за хубав плаж, таверни и други интересни места!
Благодаря! ☺️

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 12:21 от florin4eto

# 454
  • В Перлата на Майн-ата си, Германа (DE)
Момичета и момчета, пътешественици и отпускари, готвя лятната ни морска почивка, 10 дни в началото на юни в Кефалония и търся информация от хора посетили острова или плануват посещение 🍀

1. Къде е най-стратегическо да се отседне?
2. Срещали ли сте готин хотел или вила/апартамент, който ви е впечатлил? За сега мисля през букинг да резервирам, друга опция има ли?
3. Кои плажове си заслужават? Има ли път до тях, паркинг?
4. Интересувам се от еднодневни екскурзи, кои си заслужават? Откъде се тръгва?
Мисля нещо за Закинтос, търсих за Лефкада, но не наметих.

Благодаря на Параход за отзивчивостта и на @salex_n2, която ми изпрати доста информация и лични впечатления!

# 455
Благодаря на всички, които се отзоваха на питането ми за сладкарницата. Да дойде юни и обещавам да ви почерпя виртуално тортичка.

# 456
  • София
Момичета и момчета, пътешественици и отпускари, готвя лятната ни морска почивка, 10 дни в началото на юни в Кефалония и търся информация от хора посетили острова или плануват посещение 🍀

2. Срещали ли сте готин хотел или вила/апартамент, който ви е впечатлил? За сега мисля през букинг да резервирам, друга опция има ли?

Благодаря на Параход за отзивчивостта и на @salex_n2, която ми изпрати доста информация и лични впечатления!
  1. Може би в Агия Ефимия или Диварата е средата на острова, но аз предпочитам селцата около столицата. Заради ниската цена на хотелчетата сме отсядали и по южния бряг. Там почти всички настанявания са с прекрасна гледка към Закинтос. Удължаването на пътя с 15-20 минути никога не ни е пречило.
  2. И аз резервирам през Букинг. В първи пост има доста сайтове за резервация. Може да ги погледнеш. Препоръка за конкретно място не мога да дам.
  3. Много са. Миртос е емблематичен. Петани е малкото му копие. Кси е плаж с червен ситен пясък. Мунда срещу Закинтос е безкраен див плаж с плитко море и фин пясък. Известен е с гнездата на костенурки. Антисамос - приказен е, но за съжаление от чадърите му се губи красотата. Въпреки това, трябва да се отиде веднъж и да се плува между рибките. На юг от Аргостоли е Макрис Гиалос - разкошен пясъчен плаж, но не и в активен летен сезон. Simple Smile Фоки - добре е поне да се погледне при посещението на Фискардо. Макар и каменисто, плажчето е много е красиво! Има още много други, които си заслужават. До всички изброени има паркинг. Иначе има и такива, до които се стига само по вода.
  4. До Закинтос не съм виждала. През Лефкада най-вероятно ще минете заради ферибота. Ако искате направете 2 нощувки и ще видите нещичко или можете да направите еднодневен круиз, наречен "7-те острова". Във Фискардо съм виждала реклами за круизи, но май бяха до Итака. Много-много не съм се заглеждала. Островът е голям и предлага толкова места за разглеждане, че не сме си помисляли за круизи.
  5. Непременно вижте градчетата Асос и Фискардо, както и пещерата Мелисани. Всъщност водите, които излизат в Мелисани "влизат" под земята близо до Аргостоли. Има място, където с помощта на водни колелета се вижда как водата влиза под земята.

# 457

Звукът ш не присъства в гръцкия език.

Не присъства, разбрах го по трудния начин, след като половин час питах и разпитвах в един магазин за сос беШамел  Laughing

# 458
  • София

В началото на юни е много вероятно водата на Миртос, Петани и другите по-дълбоки плажове  да  е студена.
Миналата  година бяхме на Кефалония през август. Спахме на две места за да можем да обиколим повече места. Първо бяхме в Ликсури, избрах го като отправна точка за полуостров Палики , и плажовете Миртос, Агия Киряки, Воути, Фтери и Асос. Второто място беше в Дорицата, на около 10 км. под  Аргостоли. От там обиклаяхме столицата и надолу чак до Мунда. От там посетихме още един път Миртос ( моя фаворит на острова). Ходихме  и до пещерата Мелисани.
Честно казано не мога да кажа кое е най-стратегическото място за отсядане. Ако намерите нещо в Диварата или Агия Ефимия всичко което е в долната част, а там са именно пясъчните плитки плажове ( с голяма вероятност водата да е по-топла) , ще са ви  на около 30-40км., което не е толкова много, но пътищата са планински и отнемат време.  Ако пък решите да сте около столицата всичко на полуостров Палики ще ви е далече, а там бих препоръчала Кси или по-скоро плажа до него (Paralia Megas Lakkos) и Петани.
След някоя друга година като  повторим Кефалония мисля, че ще търсим нещо около Аргостоли за отсядане и определено няма да е през август.
Хотел не мога да Ви препоръчам, нашите резервации бяха през AIRBNB.
Плажовете които ми допаднаха най-много са Миртос - има паркинг, Фтери- стига се по пътека която не е никак лека или водно такси от Агия Киряки, Воути -има паркинг. Покрай столицата Макрис Гялос, Платис Гялос и др. в близост до летището са много симпатични, но през август бяха пълни и  само им хвърлихме по един поглед, предполагам , че през юни ще са си добре. Харесаха ми и плажовете  Песада,  Агиос Томас и Мунда, Paralia Kaminia всичките достъпни с кола.
Екскурзии не сме гледали. На Лефкада сме били , а Закинтос и Итака -предпочитам да им отделя след някоя друга година  поне  по седмица.

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 21:09 от nellyli

# 459
Не смятате ли, че цените в Гърция вече станаха твърде високи. По-добре е от това да се почива в България, но все пак и цената има значение.

# 460
  • Sofia
Все още има места, където цените не са се качили много. Но в Северна Гърция отдавна са неоправдано високи. Т.е. оправдано е, щом продължава да има хора, които ги плащат, но не отговарят на качеството. С малко повече търсене и пътуване се намират съвсем приемливи цени.

# 461
Привет от мен!
Най-накрая избрахме място и хотел за почивка- Халкидики, Ханиоти, хотел Лессе! Не е особено претенциозно, но ние и не търсим лукс. Предпочитаме по-авантюристичните изживявания.
Аз съм била в този хотел и имам само хубави спомени. Имат чудесна градина и там под едно дърво имаше лежанка направена от палета, с едни дебели възглавници, разкошно си изкарвах следобедите с книга в ръка, докато децата се къпеха в басейна.
Плажът ти е съвсем близо, приятен е, там гледах как всяка вечер с едни малки гребла го почистваха. Та, с две думи, мисля, че няма да съжалявате. До Ханиоти може да се разходжате пеша вечер или по плажа.
Виж, за междуградските автобуси нямам никаква идея.

# 462
Привет от мен!
Аз съм била в този хотел и имам само хубави спомени. Имат чудесна градина и там под едно дърво имаше лежанка направена от палета, с едни дебели възглавници, разкошно си изкарвах следобедите с книга в ръка, докато децата се къпеха в басейна.
Плажът ти е съвсем близо, приятен е, там гледах как всяка вечер с едни малки гребла го почистваха. Та, с две думи, мисля, че няма да съжалявате. До Ханиоти може да се разходжате пеша вечер или по плажа.
Виж, за междуградските автобуси нямам никаква идея.
Mosquita, много ти благодаря за информацията, много ме зарадва това, което си написала. А изолиран ли е хотела от цивилизацията, защото на картата ми се стори, че е по-встрани от шумотевицата? Има ли таверни наблизо, че ние резервирахме само нощувки със закуски и ще трябва сами да си търсим прехраната?
Засипах те с въпроси, ако имаш възможност да ми отговориш поне на някой от тях, ще съм ти много благодарна! ☺️

# 463
Изолиран е, да, което всъщност е едно от хубавите му качества. Но градчето е съвсем наблизо, за около 10-15 минути пеша можете да стигнете до голямото джамбуре Grinning
В самия хотел ние обядвахме и готвеха страхотно, не кой знае какво разнообразие, но беше вкусно.
Единственият недостатък, ако сте с дете, беше, че разтегателните фотьойли бяха доста неудобни за спане, но на фона на всичко останало, това го преживяхме лесно Grinning

Аз снощи рязко промених концепцията за тази година, след като случайно видях снимка на Парга и страшно много ми хареса, не знам защо досега съм го пропускала това градче.Та след идеята за лека неангажираща почивка в Северна Гърция, сега реших, че ще ходим в Парга и ще обикаляме околните острови. Правилно ли се ориентирам, че от Парга може да се стигне до Паксос и Антипаксос, които много исках да видя, но като бяхме в Корфу, не успях да стигна до тях.

# 464
  • София
Аз снощи рязко промених концепцията за тази година, след като случайно видях снимка на Парга и страшно много ми хареса, не знам защо досега съм го пропускала това градче.Та след идеята за лека неангажираща почивка в Северна Гърция, сега реших, че ще ходим в Парга и ще обикаляме околните острови. Правилно ли се ориентирам, че от Парга може да се стигне до Паксос и Антипаксос, които много исках да видя, но като бяхме в Корфу, не успях да стигна до тях.
Да, има организирани еднодневни екскурзии  от Парга до Паксос и Антипаксос. Няколко са  фирмите които предлагат такива услуги , запазила съм си брошури на две :
https://www.vicky-f2.gr/
https://www.pargacruises.com/
Също така има влакче което ходи до крепостта: https://www.pargatrains.com/

Общи условия

Активация на акаунт