На море в Гърция 2023

• 80 791
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, тъй като отделните теми за Крит са доста стари, да попитам тук: много ли е топло на острова през първата половина на юни? Температурите като в Кипър ли са? И ако някой е бил в района на Хераклион, как са плажовете (от гледна точка на камъни във водата и дълбочина), например Ammoudara? Онлайн намирам инфо, че е пясъчен, но доста ветровит плаж. Харесала съм няколко настанявания от Airbnb в Gazi и Agios Dimitrios, идеята ми е да е близо до летището, но и да има приличен плаж и достатъчно заведения и хранителни магазини. Цените в ресторантите на Крит по-високи ли са от Атина например или има и евтино, и скъпо? Четох добри отзиви за плажа в Rhetymno, има и хубави апартаменти, но градът е на час път и от двете летища. Все пак, ако много си заслужава, ще трябва да мисля за транспорт, тъй като не ни се взима кола под наем за целия престой.

Знам, че има и полети до Родос, но там не съм гледала още какво има като плажове и градчета. Сякаш плажовете са по-каменисти и ветровити или е така и на Крит? Как бихте сравнили двата острова, ако става въпрос основно за почивка и по-малко за разглеждане? Как са цените там? Подходящо ли е за посещение през юни?

Благодаря предварително, а аз се връщам да чета темата от началото, защото търся идеи за интересно и достъпно със самолет място в Гърция.
2021 г. летяхме с Уиз и полета беше до Ханя.Имаше доста добри  пекарни и цените бяха добри.Само, че тогава беше пика на Совид и хотелиера ни каза, че ни дава стаята на 1/3 от реалната цена.Каза също , че основните има пазари са Северна Европа и Щатите, което означава  доста платено платежоспособни туристи.Вечеряли сме в Ханя на пристанището  и цените  бяха добре. Но се съмнявам 2023  г. да продължават да  държат ниски цени.А в края на юни си беше доста топло.Аз съм с ниско кръвно и ходихме с кораб до лагуната, Еми щях да припадна.

# 526
  • софия
Момичета, другият месец сме на Метеора.
Знам, че темата е морска, но посетилите манастирите да споделят тежък ли е пътя, трябва ли да вземам специални обувки.
За протокола- изкачвали съм пътеката до вулкана в Санторини, хвърлих си обувките директно след това.
До някои от манастирите се изкачва количество стълби. Ако ще ходите на повечето, се ходи с удобни обувки. Не се цапат, но краката се уморяват. Имаш освен път и разглеждане. Понеже не искам да си хвърлям краката, със сандали не бих тръгнала, ако ще обикалям манастирите.
Ние не се качихме само на един, но ходим самоорганизирано.

# 527
Всеки ден един от манастирите е затворен, така че ако искате да видите всичките ви трябват два дни.
Аз навремето бях направила перфектна организация единият следобед два манастира и останалите на следващата сутрин. Обаче, тъй като не предвидих всички фактори и местата планирани да се видят по пътя, организацията се пропука. Видях пет манастира, а Лаврата още чака своя ред.

# 528
  • софия
И нашата програма беше в 2 дни. Края на втория нямахме сили за последния и го оставихме за друг път. Но бяхме в сезон и Т бяха около 40°.

# 529
  • София
Скрит текст:
Здравейте, тъй като отделните теми за Крит са доста стари, да попитам тук: много ли е топло на острова през първата половина на юни? Температурите като в Кипър ли са? И ако някой е бил в района на Хераклион, как са плажовете (от гледна точка на камъни във водата и дълбочина), например Ammoudara? Онлайн намирам инфо, че е пясъчен, но доста ветровит плаж. Харесала съм няколко настанявания от Airbnb в Gazi и Agios Dimitrios, идеята ми е да е близо до летището, но и да има приличен плаж и достатъчно заведения и хранителни магазини. Цените в ресторантите на Крит по-високи ли са от Атина например или има и евтино, и скъпо?
Четох добри отзиви за плажа в Rhetymno, има и хубави апартаменти, но градът е на час път и от двете летища. Все пак, ако много си заслужава, ще трябва да мисля за транспорт, тъй като не ни се взима кола под наем за целия престой.
Скрит текст:

Знам, че има и полети до Родос, но там не съм гледала още какво има като плажове и градчета. Сякаш плажовете са по-каменисти и ветровити или е така и на Крит? Как бихте сравнили двата острова, ако става въпрос основно за почивка и по-малко за разглеждане? Как са цените там? Подходящо ли е за посещение през юни?

Благодаря предварително, а аз се връщам да чета темата от началото, защото търся идеи за интересно и достъпно със самолет място в Гърция.
Да отидете до Крит, за да стоите на един плаж, е просто грехота. По-добре отидете на Олимпийската Ривиера. Не искате ли да видите цветовете на Елафониси, Балос или някой от другите уникални плажове? А красотата на Ханя и Ретимно? От големите градове Ираклио определено е най-безинтересният. Има и много археологически места, които си заслужават да се видят. Направете всичко възможно да вземете кола под наем и да пообиколите поне малка част от красотите на острова!

На посочения плаж не сме ходили, но преди да заминем ходихме да се топнем от другата страна на летището- Картерос бийч. Имаше вълни и много сърфисти. Плажът беше пясъчен, но вълните като те преместят, може да стъпиш на някой стърчащ камък сред пясъка. Поне беше красиво- залез и кацащи самолети.

# 530
# 531

Няколко човека от темата са посещавали тези пещери, мисля, включително и аз. Ако въпросът е дали си струват - да, интересно е, но целият район там е интересен и пещерите бяха само част от програмата, която си организирахме за 8 дни на Мани.

Пак за пещерите - лодките ги управляват лодкари и човек има възможност през това време да разглежда на спокойствие. После има и малко ходене. Снимките вътре станаха супер размазани, нямам обяснение защо.

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 04 мар 2023, 13:38 от Deviant Art

# 532

Пак за пещерите - лодките ги управляват лодкари и човек има възможност през това време да разглежда на спокойствие. После има и малко ходене. Снимките вътре станаха супер размазани, нямам обяснение защо.

Защото се движите а светлината е малко и снима с дълга експозиция. Трябва да сте неподвижни за няколко секунди поне.

# 533
Да отидете до Крит, за да стоите на един плаж, е просто грехота. По-добре отидете на Олимпийската Ривиера. Не искате ли да видите цветовете на Елафониси, Балос или някой от другите уникални плажове? А красотата на Ханя и Ретимно? От големите градове Ираклио определено е най-безинтересният. Има и много археологически места, които си заслужават да се видят. Направете всичко възможно да вземете кола под наем и да пообиколите поне малка част от красотите на острова!

На посочения плаж не сме ходили, но преди да заминем ходихме да се топнем от другата страна на летището- Картерос бийч. Имаше вълни и много сърфисти. Плажът беше пясъчен, но вълните като те преместят, може да стъпиш на някой стърчащ камък сред пясъка. Поне беше красиво- залез и кацащи самолети.

Здравейте и благодаря за отговора! Снощи гледах настанявания в Ретимно и определено ми хареса повече от предградията на Хераклион. Ще се радвам, ако някой сподели впечатления от централния плаж в Ретимно и най-вече дали е много ветровит с големи вълни. Точно такъв тип място търсим, оживено, със стар град за разходки вечер. Мислим да вземем кола под наем, но не за целия престой, а само за един-два от дните и да отидем до Елафониси и Балос само двамата със съпруга. Просто търсим по-лежерен тип почивка, защото ще сме с бебе, баба и дядо. Иначе за Крит сигурно трябват 2-3 седмици да се обиколи и да се видят всички красоти. Може би Корфу е по-подходящ за нас от Крит, ще прочета какви са плажовете там.

Последна редакция: сб, 04 мар 2023, 18:44 от sereiadomar

# 534
Привет, момичета, надявам се нямате против да Ви отклоня малко от темата. С половинката решихме, че искаме малко разнообразие и да мръднем някъде наблизо и решихме да направим разходка около езерото Керкини. Имате ли на идея дали има хубав зехтин, който можем да вземем от някое от селата?

Последният път взехме от Лефкада и беше много много хубав. Надявам се пак да отидем на там някой ден.

Ще се радвам да препоръчате сайт, от където да си букнем разходка с лодка, ако си заслужава. Времето не е особено хубаво и вали цял ден.

# 535
В село Керкини има лодки за разходка, също и на пристанището Мандраки, при входа на природния парк. Мисля, че и в Литотопос съм виждала. Ето и един сайт, но според мен при лошо време няма да им се излиза: https://www.varkada.gr/en/home/
За зехтин, за съжаление, не мога да помогна - не сме купували от този район.

# 536
Ние днес минахме през Керкини и Литотопос, но нямаше никой на местата, от където тръгват. Предполагам не са излизали в дъжда, но може и да няма резервации. Благодаря.

# 537
  • София
От този сайт можете да поръчате с доставка до България. Проверен е зехтинът и е прекрасен, от Крит.
https://kali-zoe.sugartrends.com/en

# 538
За зехтина. С моя скромен опит в Гърция домакините ни съдействаха за покупка. На Тасос взехме от съседа на собственика, на Лефкада - от родителите им. И в двата случая хората имаха маслинови горички. Излезе по 5-6 евро литъра.
От магазин купих за приятели, но ми бяха поръчали определена марка.

Последна редакция: сб, 04 мар 2023, 23:20 от djovana2

# 539
  • София
Здравейте Simple Smile

Интересувам се дали някой може да даде информация за: https://www.booking.com/hotel/gr/kiriakos-apartments.bg.html ?  Ще съм много благодарна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт