На море в Гърция 2023

• 80 749
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Не е нужно да се отказвате от Родос.
Но ще ви е по-евтино да отидете със самолет и да си наемете кола, ако това е важно за вас.

# 181
Дайте идея за градчета по Егейското крайбрежие с красива архитектура и автентична атмосфера, по на север от Ламия, посещението на които да съчетаем с една морска почивка.

С кола до Родос е по-добре да се стигне през Турция. Маршрутът е много интересен откъм исторически забележителности - Троя, Пергамон, Смирна, Ефес, като всичко е доста по-добре реставрирано и представено от гръцките руини. Пътят с ферибот е само 50 км. Последните 1-2 години турците направиха впечатляващи мостове и тунели по егейското крайбрежие и пътуването е много лесно.

# 182
  • София
Пътят през Турция определено е много добър и има много места за разглеждане.
Но има ли фериботи от Турция, които да качват и МПС-та?

# 183
...... може да погледнете ето този https://www.campingkastribeach.com/
Плажът е отличен. И таверната също. Къмпингът е по-малък от Арменистис.
[/quote]
Какво друго можете да споделите за Пелион?  Без собствена каравана или палатка. Това ми е мечтата от 6 години поне. Тогава бях измислила и селището за нощувки, имаше някакъв план, ехххе дори намерих селището, отбелязала съм в Гугъл - Лефокастро... не,знам защо е избрано точно то, сигурно има и по-добри варианти.
Аз малко хаотично си сменям идеите, ама нали все пак е януари, и затова четем и пишем тук:-)

# 184
Предишни години е имало, но миналата година нямаше. Миналата година нали Гърция и Турция бяха на косъм от война и бяха спрели всички фериботи помежду си в един момент. Много късно през лятото пуснаха линиите и до много от островите пътуваха само катамарани. Тази година пак не се знае как ще е, което пречи да се планува отрано пътуването. Но винаги го има варианта колата да се остави на митнически паркинг в Турция.

# 185
  • София
За мен не е вариант оставянето на кемпера на митнически паркинг.

# 186
Здравейте.
Предстои ми пътуване до о.Корфу със самолет. Имам направена резервация за студио в района на Perivoli. По препоръките в тази тема, го избрах заради близостта до плаж Маратияс.
Моля някой знаеш да ми помогне с информация, как да се предвижда до там с обществен транспорт.
Четох и разглеждах сайта, но освен разписание няма посочени имената на спирките. Само начална и крайна спирка.
Благодаря предварително.

# 187
Е, аз казах, че за коли е вариант, не за кемпери.

# 188
Предишни години е имало, но миналата година нямаше. Миналата година нали Гърция и Турция бяха на косъм от война и бяха спрели всички фериботи помежду си в един момент. Много късно през лятото пуснаха линиите и до много от островите пътуваха само катамарани.
Всъщност не е защото са били "на косъм от война", а заради силно ограничените пътувания по време на ковид пандемията. През 2020 и 2021 не пътуваха линии Гърция-Турция, през 2022 г., когато отношенията между двете държави бяха доста по-изострени, си пътуваха през цялото лято (през юли бяхме на Лесбос и ги видяхме лично). Обаче за автомобили са само маршрутите Айвалък-Лесбос и Чешме-Хиос, по останалите бяха пасажерски кораби.

Между другото вече има обявено разписание Родос-Мармарис за това лято, но е само за пасажери.
Иначе няма причина ако на един ферибот се качват коли, да не може да се качи и кемпер.

Veronika,
Периволи е симпатично селце, изцяло с местни, обаче не мисля, че има толкова чест транспорт до Маратияс, за да ходите и да се връщате удобно от плаж. Автобусите по т.нар. "зелени линии" се движат под формата на лъчи от столицата Керкира към различните части на острова. Сега, през зимата, разбира се няма курсове до Маратияс, но като наближи лятото, можете да проверявате ето тук: https://greenbuses.gr/el/routes-gr
Помислете за кола под наем (или дори скутер, ако сте само двама и умеете да карате), така или иначе ще искате да видите и други плажове, и други места на острова.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 12:22 от Параход

# 189
Благодаря. Параход.
Ще сме юни на Корфу и първото  предвижване до Периволи ме интересува. Кой номер автобус да ползваме от столицата Корфу до селцето. На плаж не ни е необходим транспорт. Има два плажа наблизо Санта Барбара и Маратияс.
За автобусите в същия сайт проверявах.

# 190
Здравейте! В кое местенце препоръчвате да отидем с малко бебе, с хубав плаж и оции за хапване?

# 191
...... може да погледнете ето този https://www.campingkastribeach.com/
Плажът е отличен. И таверната също. Къмпингът е по-малък от Арменистис.
Какво друго можете да споделите за Пелион?  Без собствена каравана или палатка. Това ми е мечтата от 6 години поне. Тогава бях измислила и селището за нощувки, имаше някакъв план, ехххе дори намерих селището, отбелязала съм в Гугъл - Лефокастро... не,знам защо е избрано точно то, сигурно има и по-добри варианти.
Аз малко хаотично си сменям идеите, ама нали все пак е януари, и затова четем и пишем тук:-)
[/quote]
Доста изписано има по темата за Пелион. Като цяло, западната част на полуострова е по-лека от към пътища/маршрути, плажовете са с малки камъчета  в общия случай ( с малки изключения), много спокойна вода. Повечето плажове са спокойни и не нтоварени, дори в активният сезон ( на юг от Кала Нера и Афиссос). Източната част е доста по-трудна от към маршрути ( най--вече завои), повечето плажове са пясъчни, но по-често е ветровито.
Конкретно Лефокастро е малко , изключително спокойно селце - пълен релакс. Други приятни местенца за настаняване от запандата част са Милина (горещо препоръчвам) и Хорто. Кала Нера и на север са доста по-комерсиални и натоварени.
От източната част сме били в Агиос Йоанис, Папа неро( много приятно слеце, има хубави плажове в района, крайбрежна алея) и Ntamouchari , Кастри ( посочено и по-горе) където има само къмпинг, района на Микро - приятен пясъчен плаж, с две таверни на него - страхотно спокойствие, Потистика ( има повече места за настаняване, плажа е голям и пясъчен и Vromoneri - има едно хотелче с ресторант към него, приятен плаж, но в полседно време е пълно основно с големи групи български туристи и лично на мен не ми допада.

# 192
Към горното мога да добавя само, че Милина е доста по-зле откъм селски плаж от Лефокастро. Наистина страшно много е писано за Пелион през годините, ако търпите на завои, има какво да се види. Завоите са много.
С изключение на Микро, повечето плажове не са класическите хубави пясъчни плажове... абе, стават. До него, както и до Вромонери, част от пътя е черен.
Планинските селца са прекрасни - на 10 минути с кола от плажа, потта и жегата, 10 градуса надолу под сянката на платана на каменния площад, със студена напитка и добра храна. Ей това е най-хубавото на Пелион.

# 193
  • София
Интересно видео от днес за връзването на ферибота на Блу Стар на пристанището на Тинос при ураганен вятър и огромни вълни (не искам да си представям как е било пътуването Sad).

# 194
  • София
Интересно видео от днес за връзването на ферибота на Блу Стар на пристанището на Тинос при ураганен вятър и огромни вълни (не искам да си представям как е било пътуването Sad).
Това е скромно в сравнение с нашето преживяване на Наксос.

Точно срещу пристанището на остров Тинос бе хотелът, в който ни настаниха, когато се счупи катамаранът.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 22:49 от змия

Общи условия

Активация на акаунт