Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване 78

• 51 812
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
  • София
snowwhite1231237, съжалявам за твоя резултат, все се надявах, че ще е някакъв вирус или възпаление на лимф...
По принцип от болницата получаваш 30 дни, а после ще започнеш терапия и дори да имаш пауза между двата болнични, ще е за кратко. Стискам палци да минеш терапиите леко и всичко да е наред накрая!

# 361
Сноу, съжалявам за резултата. Предполагам, че вече са ти дали решение за онкокомисия с план за лечение( след като имаш резултат от хистология, трябва да ти дадат и решение от онкокомитета). Също така, би трябвало вече да се ориентираш към лекуващ онколог и да има план за лечението ти( пиши в другата тема, можеш да качиш и  резултатите със заличени лични данни, за да ти помогнат с инфо за доктори и  болници). И вече, като го почнеш лечението да си търсиш болничен от заведението в което те лекуват. ЛЛ може само да те насочи, но не мисля че тя трябва да ти пуска болничен.  Единствено може да те насочи към комисия, но не мисля, че ще е необходимо, ако почнеш лечение в болнично заведение.

# 362
Работя от този ноември на ново място,но точно тогава късмета ми се обърна,6 месеца ще съм в болнични сега от януари.Ще получавам ли заплата и трудов стаж ще тече ли тъй като нямам 6 навършени работни месеца на това място?

# 363
  • София
Сноу, когато работиш някъде и излезеш в болнични, не получаваш заплата, а болнични. Дали ще получаваш зависи от общия ти трудов стаж, през който си се осигурявала - ако имаш 6 месеца осигурителен трудов стаж общо - ще получаваш болнични. Това нали не е първото ти работно място изобщо - защото ако е така и нямаш 6 месеца - няма да получаваш болнични, за съжаление.

# 364
Олив, разбрах те.Не.Второто ми работно място е.Преди това работих 1 година периода 2016-2017.От ноември 2022 работя на новото.До колкото те разбрах - би трябвало да получавам 70 или колкото проценти се водят там от заплатата докато съм в болнични сега? От януари съм заради операциите и личната ще ме изпрати на комисия след представени епикризи за да нямам дупка между химиотерапиите (които явно ще са края на февруари зависи от резултати от пет скенер),после още 180 дни се очертава да съм явно.
Не съм много наясно, за това питам.Трудовия стаж  ще ми тече, нали? Не ми е и първото работно място както казах.

# 365
  • Русе
Ще ти тече стажа. Не го мисли това, измислено е. Съсредоточи се върху лечението.

# 366
Момичета нещо извън темата.От два дни като влизам в сайта постоянно ми се появява това и ми е много трудно да чета.Чудя се дали си е моя телефон или има нещо проблем със сайта.

# 367
Знам,Ели.Здравето е преди всичко.Трябват ми три години трудов стаж по едни други причини от НОИ го изискват, отделна тема е това.Имам една година трудов стаж работих периода 2016-2017.От ноември 2022 започнах пак (ново място, дупка в годините от университет ). Исках да натрупам остатъчните две до ноември 2024.Живота неприятно ме изненада точно започнах и айде.Но съм благодарна че е хванато в ранен стадий,преди бях филмирана,вече съм по адекватна, онколога ми каза,че дори и без химиотерапия може да мина,а само на лъче и имуно,зависи от пет скенера.Поне от мнението на повечето хора и отзиви за отношението в България очаквах,че ще изляза виновна,че съм онкоболна,но нещата не са толкова зле,шефа ми е човек с главно Ч , редовно ми звъни само за морална подкрепа! Баба ми пък е негативно настроена и ми звъни вчера да ми разправя ,че нямало да получавам процент от заплатата по време на болничния и трудов стаж нямало да тече, защото съм била нова специално на това работно място и се изненадах вярно ли е и затова сега разпитвам, проучвам, шефът ми е златна душа,но явно някои неща не зависят от него, но като гледам не е била наясно баба ми.Все пак не ми е първото работно място, въпреки че съм нова.
Аз чакам пет скенера и смело ще присъствам към лечението и отделно и целите благодарна съм,че е открито навреме и че имам добър шеф и разбрани колеги

# 368
Snow, на колко години си и колко ти е общия стаж? Разпитвам те, заради ТЕЛКа🤔

# 369
Знам,Ели.Здравето е преди всичко.Трябват ми три години трудов стаж по едни други причини от НОИ го изискват, отделна тема е това.Имам една година трудов стаж работих периода 2016-2017.От ноември 2022 започнах пак (ново място, дупка в годините от университет ). Исках да натрупам остатъчните две до ноември 2024.Живота неприятно ме изненада точно започнах и айде.Но съм благодарна че е хванато в ранен стадий,преди бях филмирана,вече съм по адекватна, онколога ми каза,че дори и без химиотерапия може да мина,а само на лъче и имуно,зависи от пет скенера.Поне от мнението на повечето хора и отзиви за отношението в България очаквах,че ще изляза виновна,че съм онкоболна,но нещата не са толкова зле,шефа ми е човек с главно Ч , редовно ми звъни само за морална подкрепа! Баба ми пък е негативно настроена и ми звъни вчера да ми разправя ,че нямало да получавам процент от заплатата по време на болничния и трудов стаж нямало да тече, защото съм била нова специално на това работно място и се изненадах вярно ли е и затова сега разпитвам, проучвам, шефът ми е златна душа,но явно някои неща не зависят от него, но като гледам не е била наясно баба ми.Все пак не ми е първото работно място, въпреки че съм нова.
Аз чакам пет скенера и смело ще присъствам към лечението и отделно и целите благодарна съм,че е открито навреме и че имам добър шеф и разбрани колеги
    Snow дори бих се учудила ако нямах химия.В началото и на мен ми обясниха,че ще мина и без химия понеже съм в начален стадий.Но в крайна сметка заради младата възраст и бързото делене на клетките е като презастраховане.Каквото и да ти предложат не отказвай и вярвай ,че правят най-доброто за твоя случай.Ако смяташ пък,че нещо пропускат търси и второ мнение.Снощи една от сестрите ме попита по спокойна ли щях да се чуствам ако ми бяха казали ,че няма да имам химия.Като се замислих наистина нямаше да ми е по спокойно.Успех и пиши като има развитие.

# 370
Сноу,
Не е права баба ти. Обезщетение за болничен се полага, когато имаш не по-малко от 6 месеца осигурителен стаж, без значение дали е с прекъсване. Т.е. щом си работила в периода 2016-2017, то необходимите 6 м. ги имаш и ти се полага обезщетение за времето на болничния .  Друг е въпросът в какъв размер ще е, защото обезщетението се изчислява по следния начин :
Първите 3 дни са за сметка на работодателя и са в размер на 70% от възнаграждението ти. Следващите дни са за сметка на НОИ и са в размер на (в твоя случай) 80% от осигурителния ти доход за 18 месеца назад. До колкото разбирам ти имаш около 2 месеца стаж в новата ти работа, а ако през останалите 16 месеца не си работила и нямаш осигурителен доход, то за база  ще се вземат минималния осигурителен доход за тези 16 месеца, който в последните години е равен на минималната работна заплата, така че и обезщетението ти няма да е кой знае колко голямо. Още повече, че се плащат само работните дни от времето на болничния. Но все пак ще имаш право на някаки пари за времето, през което ще си в болничен.
По въпроса за стажа, който трябва да натрупаш по другите причини: Да, времето през което ще си в болнични ти се зачита за осигурителен стаж.( Има разлика между осигурителен и трудов стаж).

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 08:48 от Mollly

# 371
  • София
Здравейте дами,
Моля ви за малко помощ, тъй като сте добре запознати, а за мен цялата материя е съвсем нова и се образовам в движение.
Пускам резултати от биопсия на две образувания при баба ми, на 84 години.
Още не е минала онкологична комисия в Света София, където е правена биопсията, но ми се иска да знам какво биха предложили като следоперативна терапия. Тя не иска да чуе за химиотерапия, едва я убедих за биопсия и операция.
Предвид резултатите от ИХХ, можем ли да очакваме друг вид терапия и каква?
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 23:38 от dzveronika

# 372
Здравей Дзвероника Simple Smile !
Туморът, всъщност те са два, е силно хормонозависим, но Ки67 предполага химиотерапия. 14% е граничната стойност, над  която назначават такава. Но предвид възрастта на баба ти, може да решат и само лъчетерапия да мине. Казваш, че е минала операция. Чисти резекционни линии постигнати ли са и има ли лимфна и кръвна инвазия?
А лимфните възли как са?
Виждам отдолу, че TNM  не е отразено, ако правилно разчитам?

# 373
  • София
Здравей Mollly,
Още не е оперирана, но на първоначалната консултация в Онкологията и последвалата там комисия, директно я насочиха за операция.
Тя се уплаши и каза, че нито ще се оперира, нито ще взима мерки.
Трудно я убедих с помощта на далечна роднина, оперирана в Света София, да направим поне биопсия. Съгласи се и това е резултата за сега. Комисията ще е във вторник.
Предполагам и те ще предложат операция, защото днес се чух с нея и говореше за постъпване в болницата. Не успях да я придружа за вземането на резултатите и не знам какво точно са и казали докторите, но щяла да е "на хапчета"
То и химио има на хапчета, но това баба ми не го знае.
Общо взето се старая да се информирам какво и предстои до колкото е възможно, за да я подготвя.
Тя има диабет тип 2 и леки проблеми с кръвното налягане, но като цяло е в много добра форма за възрастта си.

# 374
Браво за формата! Но възрастта си е възраст. Знам, че в по-напреднала възраст ракът е по-малко агресивен, но всеки случай е индивидуален.
Подведох се, че вече е оперирана понеже си питала за следоперативна терапия. Предполагам, че щом туморите са два в една и съща гърда, ще предложат мастектомия. Но за да й се назначи някаква терапия е важно какъв е стадия на заболяването.
Таблетките, за които са говорили,  най-вероятно са хормоноподтискащи медикаменти. Тях ги назначават при хормонозависими тумори. Химията на таблетки, поне аз доколкото съм запозната, са за тройно негативен метастатичен рак, но може и да греша.
Нека излезе решението на комисията и тогава ще решите.
Може пък и права да е баба ти, че не иска да се подлага на лечение. Знам ли!

Общи условия

Активация на акаунт