Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване 78

• 51 780
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
  • София
На човек на 84 г. не съм сигурна какви хормоноподтискащи ще назначат....то въобще смисъл ще има ли, ако има естроген на 84 години, браво на тази баба.
Уф, не знам, на 84 години вероятно бих оставила моята баба да си живее живота и не бих я тормозила с операции или химии, хайде, операция да мине /ако е добре жената, че някой на 84 г. упойката може да го довърши/, но химии не виждам смисъл. Рак на гърдата се развива с години...може би е по-добре да се остави жената на мира на тази възраст.

# 376
  • София
Благодаря много за ориентира!
Хормонална терапия се надявам да приеме.
84 не са никак малко, но тя е в добро общо здраве и доста активна физически, съвсем не е на края на жизнения си път. Майка и живя 95 години.
Всяко нещо по реда си, ще чакаме комисия и после стъпка по стъпка, вероятно и с още въпроси тук при вас.
Ще споделя какво са предложили на комисията.
Желая здраве и добри резултати на всички в темата!

# 377
  • София
Да, да, дай боже да е жива и здрава и активна жената още дълги години, мисълта ми е, че на тази възраст са ок, ако са активни натури, но една химиотерапия няма да се понесе по начин, по който се понася на 50-60 години например. Разбира се, изключения винаги има. Вижте какво ще предложат и лекарите и ще си решите, просто ако самите лекари мислят, че може само с операция да се мине, може би няма смисъл да настоявате за химия, ако и жената не се чувства добре с тази идея.

# 378
  • Sofia
Когато баба ми беше диагностицирана с рак на гърдата, беше на 80 г. С придружаващо заболяване диабет. И като моя рак - естроген и прогестерон зависим, хер отрицателен. Последва мастектомия и тамоксифен. Не й назначиха образни изследвания. След почти година й спряха тамоксифена, защото й ставаше лошо и имаше някакви като припадъци, май събираше границите на кръвното. Сега си давам сметка, че може и от друго да са били. След поставяне на диагнозата й се засилиха проблемите с паметта и в един момент се оказа с деменция. Дали старческа или друга - пак не стана ясно. Почина пет години след поставяне на диагнозата, вероятно от разсейки. Не знам дали щеше да понесе химиотерапия и не знам защо поне лъче не й назначиха. За съжаление със сегашните си опит и знания, вероятно щях да съм й полезна към онзи момент.
Мисля, че трябва да й се разясни ситуацията с всички възможни позитиви и негативи и тя сама да вземе решението.

# 379
  • София
Нещо полезно - ранни симптоми и профилактика при някои видове рак:
https://offnews.bg/zdrave/kakvo-triabva-da-sledim-za-da-izbegnem-raka-794722.html

# 380
  • Пловдив
Какво значи вероятно починала от разсейки? Имала ли е доказан рецидив? Може просто да и е дошло времето…

Когато баба ми беше диагностицирана с рак на гърдата, беше на 80 г. С придружаващо заболяване диабет. И като моя рак - естроген и прогестерон зависим, хер отрицателен. Последва мастектомия и тамоксифен. Не й назначиха образни изследвания. След почти година й спряха тамоксифена, защото й ставаше лошо и имаше някакви като припадъци, май събираше границите на кръвното. Сега си давам сметка, че може и от друго да са били. След поставяне на диагнозата й се засилиха проблемите с паметта и в един момент се оказа с деменция. Дали старческа или друга - пак не стана ясно. Почина пет години след поставяне на диагнозата, вероятно от разсейки. Не знам дали щеше да понесе химиотерапия и не знам защо поне лъче не й назначиха. За съжаление със сегашните си опит и знания, вероятно щях да съм й полезна към онзи момент.
Мисля, че трябва да й се разясни ситуацията с всички възможни позитиви и негативи и тя сама да вземе решението.

# 381
  • Sofia
Разсейки и рецидиви са две различни неща. Не е нужно да има рецидив, за да има разсейки. В подробности няма да навлизам, баба почина от рака и никога няма да забравя как мъчително угасна. Като по учебник и точно на петата година.

# 382
  • Пловдив
Извинявай, не съм искала да те засегна. Не е любопитство, просто със сигурност има хора, на които им е назначена само хормонална терапия, както вероятно ще е и при мен. Въпросът ми беше провокиран от думата вероятно. Доказано ли имаше разсейки или само сте предполагали? Никой не иска подробности…

quote author=Child of June link=topic=1509651.msg45966883#msg45966883 date=1675543933]
Разсейки и рецидиви са две различни неща. Не е нужно да има рецидив, за да има разсейки. В подробности няма да навлизам, баба почина от рака и никога няма да забравя как мъчително угасна. Като по учебник и точно на петата година.
[/quote]

# 383
  • Sofia
Когато ракът напредне, за съжаление и без образни изследвания става ясно, че е напреднал.
Всеки случай е индивидуален и назначените терапии - също. При 80-годишната ми баба лекарите прецениха, че друго лечение освен хормонална, е безсмислено.
Не може да се прави сравнение с това какво е било и станало при нея и какво ще бъде при друг, ако е само на хормонална. Довери се на лекарите, ако имаш съмнения - търси още лекарски мнения.

# 384
Добро утро, момичета 🤗. Вече и аз съм в отбора със "специалните" прически. Мъжът ми мина с машинката каквото беше останало и забелязах , че косата е предимно бяла, а до преди това, понеже махах сама със сресване, имаше тук-там по някой бял косъм, събирах всичко в един плик.
Вие дали сте забелязали същото?
Пък и едни прилепнали уши излязоха 😜, пък аз си мислех, че ще съм клепоушка. И къпането песен, направо си прави масаж водата 😊

# 385
  • Русе
И моята побеля след химията.
В него период разбрах колко им е лесно на мъжете с миенето на косата Simple Smile

# 386
  • София
Може би се беше прошарила отстрани, но чак да побелее - не бих казала. Аз не я чаках дълго след химиите, за да я боядисам - след като стана 2-3 см я боядисах, може би и затова не съм забелязала чак побеляване.
Да, липсата на всякакви косми беше доста удобна в този период. Joy

# 387
Значи новата коса когато тръгне ще е бяла, така ли ?
Вчера в плика разликата беше драстична в цвета.
Аз си правех веднъж годишно кичури за да скрия тук-там белите косми, но ако новата коса ще е бяла, да се подготвя за боядисване.

# 388
Не е задължително да е бяла новата. Даже по-скоро няма да е. При мен като започна да покарва, най-напред поникнаха тънки бели косъмчета по цялата глава. По-късно изби и нормалната коса. Бях се притеснила, че имах едно петно малко над слепоочието, което си стоеше плешиво доста време, ама и там покара. Доста бяла се оформи като общ фон, но все пак аз съм на 56, а и от много години се боядисвам, та не знам дали химиите и изобщо стреса  са допринесли за още бели коси. Сигурно, ама каквото-такова! Нали има бои. Simple Smile
Аз съм в потрес от лимбите, които заформям. Няма да е скоро да мога да ходя по моя си коса.

# 389
Здравейте!Имам въпрос.Забелязвахте ли след химия лицето ви да се подува.Чудя се тази подпухналост дали се дължи все още на химията или пък може да се получи и след Зарзио.Биха ми 3 инжекции.

Общи условия

Активация на акаунт