Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване 78

• 51 750
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
REN! благодаря за споделената информация. Обнадежни ме. Надявам се и мен да ме оставят само на Нолвадекс.

За Карагьозов  имам записан час, чак за м.04.2023. Записала съм си го миналата година...имам записан и за 2024  Simple Smile. Не знаех, че може да се пробвам да попитам да ме включат ако някой се откаже.

# 436
Доколкото си спомням отвреме на време се освобождават в супер док и си трябва дебнене, влизане по-честичко да се проверява и късмет.

# 437
Здравейте ,след като сме получили вече хистологичните изследвания и решение на онкокомисия, бихте ли ми дали информация какво следва.Къде трябва да отидем,кой трябва да каже какво е последващото лечение?За химиотерапия лежи ли се в болница и ако да колко време?Кой трябва да ни каже колко и какви процедури точно трябва да се правят , през колко време?От Стара Загора сме ,но всички ме съветват да се продължи лечението в София.Операцията е правена в УСБАЛО София.Очаквам всякакви съвети от вас.

# 438
  • Русе
Сега си намирате клиника, в която да правите назначените терапии. Може да отиде, в която клиника пожелаете. Стига да имате сили и финанси да пътувате.

В Сити Младост не се лежи, но много се чака и много такси имат.
В Токуда се лежи по три дена на химия и има такса на всеки престой. 170 май беше. Любезни са.
В Надежда не се лежи, но се чака. Нищо не се плаща. Любезни
За други две болници имаше коментари последната страница-две.

Успех

# 439
sun_f, да, следва да си изберете къде да правите химия, ако това е решението на онкокомитета. С пълната документация отивате в болницата, която решите. Първо се прави консултация по документи. Чака се поне месец от операцията. След това казват кога да се явите за първото вливане и после по график в определени периоди. В Св. Иван Рилски в деня на вливането се дава първо кръв на гладно, после се чака 1 час изследванията да излязат, изчакват се лекарствата да се приготвят някой друг час и накрая вливане. По принцип първи път може да се наложи да лежите, защото тогава, доколкото знам, се прецизира дозата и се понася по-тежко. Една седмица след вливката правех контролна кръвна картина. Успех!

# 440
  • София
След 4 месеца чакане, днес внезапно забогатях - изплатиха ми накуп пенсията за тези месеци. Joy Интересното е, че през системата за сигурно електронно връчване запитах официално НОИ кога смятат да платят, и изненада - на другия ден ми отговориха и платиха. Не ми се мисли, ако някой човек чака само на тези пари...
А сега видях много странен съвет от институциите - да се подава мин. 3 месеца преди изтичане на срока на ТЕЛК решението заявление за преосвидетелстване:
https://offnews.bg/zdrave/tri-dni-patuva-informatciata-za-invali … o-noi-795393.html
И се чудя - след излизане на решението чакаш 1 месец да го заверят, 3 месеца преди да изтече, трябва да подадеш ново заявление, излиза, че едно решение за 12 месеца ти върши срок за около 8...браво на тези умници!
Ели, ти нали беше пускала някакви оплаквания, тази проверка на омбудсмана от теб ли е провокирана?

# 441
След 4 месеца чакане, днес внезапно забогатях - изплатиха ми накуп пенсията за тези месеци. Joy Интересното е, че през системата за сигурно електронно връчване запитах официално НОИ кога смятат да платят, и изненада - на другия ден ми отговориха и платиха. Не ми се мисли, ако някой човек чака само на тези пари...
А сега видях много странен съвет от институциите - да се подава мин. 3 месеца преди изтичане на срока на ТЕЛК решението заявление за преосвидетелстване:
https://offnews.bg/zdrave/tri-dni-patuva-informatciata-za-invali … o-noi-795393.html
И се чудя - след излизане на решението чакаш 1 месец да го заверят, 3 месеца преди да изтече, трябва да подадеш ново заявление, излиза, че едно решение за 12 месеца ти върши срок за около 8...браво на тези умници!
Ели, ти нали беше пускала някакви оплаквания, тази проверка на омбудсмана от теб ли е провокирана?
  Олив троши ги със здраве❤️

# 442
  • Русе
Според новия закон, за да не ти спрат пенсията между преосвидетелстванията, трябва да се подадат док не по-късно от 3 месеца преди изтичането на текущото ЕР. За целта картотеките ще подават към РЗИ, а те към НОИ кой чака и по чия вина е забавянето.
Нямаше досега ТЕЛК, които да приема новите док три месеца по-рано, Институциите не свариха да подадат инфото една на друга и стана мазало.
Хубаво им сипах на МЗ. А, и не само. Сипвам на всички наред. Слава Богу, има и други ненормалници освен мен, дето вярват, че с писане на жалби нещата могат да се решат към по-добро.

# 443
Здравейте,
Влизам и аз в борбата от днес с тумор на лява гърда.
Предстои ми химиотерапия и бих искала да попитам какво се плаща в Сити клиник? Познати ми казаха, че е твърде скъпо, но не казаха колко.
И още един въпрос - коя болница да избера - Сити, Иван Рилски или Сердика (със специалните каски)?
Много хубава вечер!

Аз бях в Сердика на химия и ползвах каска. Абсолютно нищо не съм платила, освен процедурите с каската.

На каква терапия бяхте и запазихте ли косата си?

Бях на доцетаксел, херцептин и перджета. Мога да кажа, че на 70% запазих косата и не съм носила перука.

# 444
Ееее, Оливче, то това си е направо за черпня! Wine Glass
На практика, понеже не могат да накарат комисиите да спазват сроковете, по-лесно им е да променят нормативната уредба . Машала, както се казва на английски!  Mask Това само в БГ може да се случи.
Членувам в една ФБ група "ТЕЛК, НЕЛК и пенсии", където само чета и то доста избирателно заради нивото на въпросите, които се задават. Администраторката е много на "ти" с материята и мнооого търпелива за моите стандарти. Там ежедневно някой изплаква за някакви пропуснат заверки, че забавяне на преосвидетелстването не е по вина на пациента, а поради неспазаване на сроковете от страна на комисиите. И ако го нямало този текст, за "дупката" между старото и новото решение - пенсия йок. Е, сега вече с последните промени си измиват ръцете, така че пациента сам да си е виновен наистина.
И още нещо полезно: До сега процентите се даваха само за основното заболяване. С промените вече се дава възможност % да е по-висок, ако има и други заболявания по наредбата. За завареното положение се дава някакъв срок, в който може да се поиска доосвисетелстване за евентуално вдигане на процента.
 Та сега хептен ще се закъса откъм бързина на ТЕЛК решенията.
Дано да греша!
Само така, Ели! С големия черпак!

# 445
Ох, да споделя само, че и аз им сипвам с големия черпак и успях да минаТЕЛК сравнително бързо- ама пенсия- йок. Чаках да мине срока за обжалване и ги почвам сега НОИ-то  Аман, вече...И да- реално половин година се занимаваш с тях и с документацията- талони, данъци, намаления на услуги и пр.( тамън свършиш и почваш пак)...в моя случай- целогодишно, че и на детето ТЕЛК-а, оправям.

# 446
Здравейте, момичета! От 17 дни очаквам да ми излезе хистологията на гърдата в Токуда и съм пред нервен срив. За сега знам само, че е потвърдено че е злокачествено и е в първи стадий. За цялата друга информация ще трябва да почакам още неизвестно колко време. Не знам нарочно ли го правят да държат хората в такова напрежение толкова дълго време. Има ли тук някой, който може да ми обясни какво следва от тук нататък и какви са прогнозите? Винаги ли се стига до химиотерапия и опадане на косата... изобщо всякаква информация на някой минал по този път ще ми е от голяма помощ. Благодаря!

# 447
  • Русе
Дишай дълбоко, всичко ще е наред.
Ти вече знаеш, че е лошо, остана да се разбере колко точно и каква борба ще трябва да водиш. Виж ни тук! Мърдаме, живи сме! И ти ще! Щом прескочиш това препятствие.
За хистология се чака, но тия дни вече трябва да излезе и ще стане ясно какво лечение ще ти назначат. Да, химията не е най-прекрасното нещо на света, но я приеми като необходимото зло. Тя ще избие всички лоши клетки и после "Здравей, живот". И не на всички назначават, но това зависи от няколко фактора.
Има методи за запазване на косата, както и не на всички опада изцяло. Моята падна наполовина, но я обръснах, за да не ям косми постоянно. Дори и перука  не съм носила. Майната им на всички, важното е аз да съм добре.
Информация има изключително много писана. Вземи прочети малко тази и старите теми.
И дишай! И си сипи едно голямо. Всичко ще е наред.

# 448
  • Варна
Здравейте, момичета!
Много отдавна не съм писала в темата.
Сега имам въпрос за Херцептин и не откривам кой знае каква информация в нета.

Имам 5 пъти поставен херцептин. За първи път след петото поставяне ми се подуха ходилата, няколко дни след това започнаха да ме болят подбедриците. Свързах го, уж, с 3 дни пътуване на дълги разстояния.

Прочетох, че херцептин може да доведе до сърдечни и бъбречни проблеми, единият признак е подути крака и се притеснявам 😂😂😂

Онкологът каза да намаля солта, друго не е нужно.
С ниско кръвно съм и личната лекарка се засмя и каза, че ниското кръвно не върви със сърдечни проблеми.

Започнах да пия неоренал форте
Почти спадна отока на ходилата, но болката в глезените остава
Вчера доста вървях. Не ме болят докато вървя, но като се прибрах и тази сутрин доста ме болят.

Другата седмица е поредното поставяне на лекарството и пак ще питам.

Някоя има ли такива съпътстващи оплаквания 😂

Нещо съм се ошашкала с тази сърдечна недостатъчност 😂😂. Знам, че не трябва да чета, много ми влияе на психиката, но тези отекли ходила и болки ме накараха да чета За херцептин и се вкарах във филм 😂😂😂

# 449
Личната да не се смее, а да те прати на кардиолог( това, ако нямате в онкологията- мен ме пращаха там, на всеки два-три месеца, докато бях на херцептин). Трябва си наблюдение, докато върви лечението...пък и ти така ще си по-спокойна.
Different_Reality, Ели вече ти е казала...дишай дълбоко и се опитай да не изпадаш в паника. То, каквото е, вече е хванато( доколкото виждам навреме) и сега просто ти трябва план за действие. Хистологията ще излезе скоро и  ще ти дадат решение на онкокомитет, в който ще пише какво и по какъв план ще се прави. Ти, само трябва да решиш къде( при кой доктор или онкоотделение) да се насочиш. И не се плаши предварително- не е  толкова страшно! Някои тук сме го минали по няколко пъти- преживява се. И се забравя, даже...

Общи условия

Активация на акаунт