'ВИНА' - новият сериал по БНТ

• 44 584
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас
Епизодът от снощи – тъжна импресия! Хареса ми; много ме натъжи! Доста житейска истина имаше в него; реалистична актьорска игра. Настъпващия разпад в отношенията между Филип и Марта беше много добре пресъздаден от младите актьори! И то през телефонен екран!
Добре че бяха накъсали сюжетната линия на Цвета с контрапункта на „пиянките“, та да си вземам дъх от време на време! Много ме стисна за гърлото неясната история и отношения  на сем. Бончеви! Не че сцените във винарската изба не бяха тъжни, но на по-друго ниво, оцветено с  прекрасно чувство за хумор.  Ееех! Моторът на Наско( ли беше Геро!?) Почти всеки от нас има по една такава несбъдната мечта – алтернативно Аз, което знаем че е непостижимо по някакви причини...
Не знам кое е по-лошо – отношението на Бончев или примирението на Цвета?! Браво на Билалов – играе героя си така, че се питам наистина ли не чувства нищо към съпругата си; имаше ли някаква загриженост при изчезването ѝ, или само за собствената си репутация мислеше; изглежда сякаш  намира поведението си спрямо нея за напълно нормално – манипулативен, снизходителен, командващ и безчувствен?! Чак сякаш се опитваше да я накара да се почувства неспособна да отговаря за постъпките си и тя е готова да приеме, че е виновна за отчуждението и безлюбовието между тях!!! Защо е толкова счупена тази жена, се питам! Имало ли е някога любов в това семейство или тя се самозалъгвала от самото начало... Поведението на Цвета може да е продиктувано от много причини... Понякога човек дори не осъзнава, че носи дълбоко в себе си „безпричинно“ чувство за вина, което го кара подсъзнателно да се чувства недостоен и да се самонаказва... И тази нейна усърдна религиозност – от какво произтича? Дали от истинска, дълбока вяра или е безмълвен вик за помощ; опит да се хванеш за нещо , което да ти бъде опора, да излекува душата ти... Трудно е да се откажеш от общите спомени и семейно гнездо градено с години, но какво я задържа наистина в този отдавна празен от емоции и човешко присъствие дом!? Дъщеря ѝ е порастнала отдавна, тя има професията си...

А сега влизам в теория на конспирациите, т.е. в собствените си фантазии:
В представите ми Зоя, Андрей, починалият ѝ съпруг и синът на дядо Станко са били приятели като съвсем млади. Зоя се е чувствала уютно сред тях и не си е давала сметка, че и тримата хранят към нея повече от приятелство ( играла съм в такъв „филм“ като наивна младежка Wink  ). Синът на дядо Станко е бил влюбен в нея и тя в него. Бъдещият (тогава)  ѝ съпруг ( за когото нищо не знаем!?) , безответно влюбен в нея; Андрей със завоевателнособственически аспирации  към Зоя, като  доминиращ в групата.  Ами ако в даден момент тя е забременяла от синът на дядо Станко, но нещо се е случило с него-останал в планината,  каза баща му... Обединени от скръбта, Зоя и другото момче се сближават и женят , без той да знае за бебето.  Андрий злобее вътрешно, но го играе приятел;  набързо омайва Цвета и се жени за нея.  А след години по някаккъв повод изплюва отровната истина пред съпругa на Зоя и бракът им не издържа; развеждат се. Тя заминава за САЩ, омъжва се и така Филип е осиновен ,и получава американската фамилия. А баща му си остава в България и както знаем е починал след време. Само че, когато чу името на Бончев в телефонния разговор, Зоя ми се стори прекалено уплашена; реакцията ѝ беше на инстинктивен ужас... което предполага нещо по-страшно от приятелско предателство...
Гледала съм епизодите само веднъж и хронологията може и да ми убягва, но така си представям събитията от младостта им.

# 601
Реплика на серията - “Коя е тая? Много е серт.” Joy

Много нелогична ми се стори. Малък град, всички се познават – ако не са роднини, то са били съученици или роднини на съученици. И изведнъж издънките на най-богатите и известни личности не се познават. Да бе... Особено след като единият е местният плейбой и хулиган и даже кучетата го знаят. Най-малкото са учили в едно училище, да не говорим за общи познати, компании и т.н.

# 602
  • София
Аз в началото разбрах, че Филип е роден в САЩ и баща му е американец. Не съм разбрала за баща в България.

# 603
Елина нали е учила във Франция, може да е била дълго време там.

Споделям всички мнения, че епизода беше много хубав. Героите са много истински, добре изиграни.

И една реплика, която на мен ми направи впечатление. Когато Цвета и Елина вървяха и Елина разпитваше за отношенията между тях с баща й, Цвета каза: "По-лесно се живее в лъжа. Трудно е да се научиш отново да ходиш"

# 604
  • Бургас
Аз в началото разбрах, че Филип е роден в САЩ и баща му е американец. Не съм разбрала за баща в България.

Ами нали дават, че има спомени от детството си в България, били са приятели с Наско, спомня си как дядо му го е учил на разни неща...  И аз отначало мислех, че майка му е заминала в САЩ и там го е родила. Дори допусках в началото, че може Бончев да е бащата... Но после ми се промени и пообърка представата ... Или е роден В САЩ и си е идвал за дълги ваканции!? Нещо не ми звучи убедително...Thinking

Онези 14 години неидване в България - тогава е спрял да идва на гости на роднините или тогава са заминали с майка му?!  И ако е роден там с баща американец, някак връзката със земята ми звучи по-неубедително... А и едно от обясненията ми за това колко са различни с Марта, беше предположението ми я че тя е родена там, а той тук!

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 10:33 от lady Koup

# 605
  • София
Това с Наско и аз трудно го напасвам. Реших, че е точно приятелче от летните ваканции. Не знам. Заради разговора за езиците и акцента го навързах да е роден там, пък да е идвал тук на гости при баба Виола и при дядо си. Аз имам такива добри приятелства от летата в друг град, с които и до днес сме точно така близки, затова го приех по този начин. Уж гледам внимателно, но сигурно съм пропуснала някъде нещо.

# 606
  • Бургас
Мен хронологията и роднинските връзки много ме объркват. Мисля, че нарочно ни държат в неведение, за да има догадки и изненади...

# 607
  • гр.София

Когато Цвета и Елина вървяха и Елина разпитваше за отношенията между тях с баща й, Цвета каза: "По-лесно се живее в лъжа. Трудно е да се научиш отново да ходиш"
Благодаря за точния цитат. Че не смеех да цитирам,без да видя отново серията и точните думи...
В кротостта на Цвета има сила, аз не я упреквам, наистина мисля,че съзнателно  си е живяла така. Има добра работа, отгледано едно дете, Елина е била в чужбина . Цвета е свободна да се придвижва, да си пазарува скъпото колие,живее в чудна къща.Не я възприемам като жертва .  Ще се оправи. Надявам се.  Евала на Парасакева Джукелова.

# 608
  • The point of no return
Реплика на серията - “Коя е тая? Много е серт.” Joy

Много нелогична ми се стори. Малък град, всички се познават – ако не са роднини, то са били съученици или роднини на съученици. И изведнъж издънките на най-богатите и известни личности не се познават. Да бе... Особено след като единият е местният плейбой и хулиган и даже кучетата го знаят. Най-малкото са учили в едно училище, да не говорим за общи познати, компании и т.н.

Не мисля, че трябва да се познават задължително. Харизанов е по-малък от нея, има съвсем друг кръг, може да е учил в частно училище. По имена може да се знаят, но лично има резон да не се познават.

Благодаря и аз за думите на Параскева Джукелова от разговора й с Елина. Също ме впечатлиха, но не ги запомних дословно.

Сега се сетих и за думите на любовницата на Андрей към Елина ,  бяха от сорта “За да успееш, ти трябва голям мащаб”.

# 609
lady Koup
Цитат
Цитирам думите на lady Koup:
Скрит текст:
А сега влизам в теория на конспирациите, т.е. в собствените си фантазии:
В представите ми Зоя, Андрей, починалият ѝ съпруг и синът на дядо Станко са били приятели като съвсем млади. Зоя се е чувствала уютно сред тях и не си е давала сметка, че и тримата хранят към нея повече от приятелство ( играла съм в такъв „филм“ като наивна младежка Wink  ). Синът на дядо Станко е бил влюбен в нея и тя в него. Бъдещият (тогава)  ѝ съпруг ( за когото нищо не знаем!?) , безответно влюбен в нея; Андрей със завоевателнособственически аспирации  към Зоя, като  доминиращ в групата.  Ами ако в даден момент тя е забременяла от синът на дядо Станко, но нещо се е случило с него-останал в планината,  каза баща му... Обединени от скръбта, Зоя и другото момче се сближават и женят , без той да знае за бебето.  Андрий злобее вътрешно, но го играе приятел;  набързо омайва Цвета и се жени за нея.  А след години по някаккъв повод изплюва отровната истина пред съпругa на Зоя и бракът им не издържа; развеждат се. Тя заминава за САЩ, омъжва се и така Филип е осиновен ,и получава американската фамилия. А баща му си остава в България и както знаем е починал след време. Само че, когато чу името на Бончев в телефонния разговор, Зоя ми се стори прекалено уплашена; реакцията ѝ беше на инстинктивен ужас... което предполага нещо по-страшно от приятелско предателство...
Гледала съм епизодите само веднъж и хронологията може и да ми убягва, но така си представям събитията от младостта им.
Теорията ти ми харесва с единствената разлика, че смятам, че приятели са били синът на дядо Станко(който е бащата на Филип), Зоя, Андрей и вуйчото на Филип. Вероятно са били заедно в планината и вероятно Андрей носи някаква може би не толкова пряка вина, а примерно са се сбили Андрей със синът на дядо Станко и той е починал там. А пък Зоя се жени в Америка, но бащата на Филип е вече мъртъв.

# 610
  • София

Нищихме го това предния път. Не знам, ама за мен дядо Станко ще излезе кръвен дядо на Филип. Писах за тази моя теория вече и съм над 90% сигурен в нея.

Харесва ми теорията на lady Koup, има много логика в нея. Тя е същата, но много по-разширена и интересна.
Но тази мистерия ще се разплете към края някъде. Не точно в последния епизод (надявам се), може би 9, 10-ти?

# 611
  • Галифрей
Утре ще изгледам епизодите отново на спокойствие, до колкото помня Филип си е роден в България и летата е прекарвал с вуйчо си и от 14 годишен спрял да идва и останал в САЩ.

# 612
Аз съм почти сигурна, че бащата на Филип е българин. Изразих мнение, че ще се окаже синът на дядо Станко.

# 613
  • София
Пуснах сега началото на 1-ва серия. Филип каза, че гледката на гората от пътя му напомня за ваканциите в България. И разказва на Марта само за ваканциите. Ще  потърся разговора за това откъде е (май беше с Робърт Янакиев). И на погребението Наско му напомни откъде се познават - пак лятно време се развива действието и Наско е доста по-голям на години - т.е. не са съученици или връстници, че да са имали много общо. Вуйчото е свързващото звено между двамата.
И коментираха, че къщата е била на вуйчото. Т.е. Филип явно само е гостувал там, но не е живял.
И е маркетолог или нещо подобно. Пътува, преподава. Марта иска той да иде да работи в нейната компания, но той отказва, защото последният път, когато е налагал продукт на пазара, е фалирал.

П.П. Извъртях набързо първите 3 епизода, но нищо за това къде е роден. Фамилията му е Янг. И става дума само за ваканциите в България. И за това, че майка му е държала да говори добър български. Нищо за живеене тук.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 12:13 от Fever Ray

# 614
Мисля, че Дяволо първи усети истината - Филип е внук на дядо Станко. Смъртта на баща му не е инцидент и е свързана с Бончев, като майка му буквално е избягала бременна в чужбина, за да се спаси. Там се е омъжила за мр Янг, който е признал и отгледал детето.

Общи условия

Активация на акаунт