За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 727
  • 774
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Идвам с въпрос за картофените кюфтета. До пържене сместа изгледа супер, оформям ги лесно и като дойде време да ги обръщам в тигана, често се разпадат. Имат си яйце, не лепне сместа. Но без значение дали се разпдат или не - стоят все едно съм пържила картофено пюре. А имат парченца, усещам ги като оформям (пък може да трябва повече парченца да оставям, знам ли). 
Варя картофите до готовност, необелени, после охладени ги мачкам с преса (и с вилица съм пробвала), добавям сирене и кашкавал освен подправките. Сместа преседява поне половин час в хладилника.  Преди пържене овалвам в галета и намазвам с белтък. Пържва в един пръст олио.
Преди години правех без проблем картофени кюфтета, после дълго време не бях правила. Ако правилно помня, преди ги правех без кашкавал и сиренето го натрошавах вместо да го стържа; сега карам по чужди рецепти и явно всички стържат сиренето, а и добавят кашкавал (засега май него обвинявам). Според ММ преварявам картофите, ама  иначе как ще ги обеля; и не искам да ги варя обелени, понеже според мен вкусът им се променя като абсорбират толкова вода.
Дайте, моля ви, тайните на картофените кюфтета. Не рецепти, триковете се търсят. Благодаря!

# 106
  • Русе
Скрит текст:
Идвам с въпрос за картофените кюфтета. До пържене сместа изгледа супер, оформям ги лесно и като дойде време да ги обръщам в тигана, често се разпадат. Имат си яйце, не лепне сместа. Но без значение дали се разпдат или не - стоят все едно съм пържила картофено пюре. А имат парченца, усещам ги като оформям (пък може да трябва повече парченца да оставям, знам ли). 
Варя картофите до готовност, необелени, после охладени ги мачкам с преса (и с вилица съм пробвала), добавям сирене и кашкавал освен подправките. Сместа преседява поне половин час в хладилника.  Преди пържене овалвам в галета и намазвам с белтък. Пържва в един пръст олио.
Преди години правех без проблем картофени кюфтета, после дълго време не бях правила. Ако правилно помня, преди ги правех без кашкавал и сиренето го натрошавах вместо да го стържа; сега карам по чужди рецепти и явно всички стържат сиренето, а и добавят кашкавал (засега май него обвинявам). Според ММ преварявам картофите, ама  иначе как ще ги обеля; и не искам да ги варя обелени, понеже според мен вкусът им се променя като абсорбират толкова вода.
Дайте, моля ви, тайните на картофените кюфтета. Не рецепти, триковете се търсят. Благодаря!

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_5771.html

# 107
  • София
Тоест, твоят трик е да не се слага кашкавал? Като гледам, слагаш и едно яйце повече от мен.

# 108
  • Русе
Скрит текст:
Тоест, твоят трик е да не се слага кашкавал? Като гледам, слагаш и едно яйце повече от мен.

Не мога да гадая какво количество кашкавал слагаш, но според мен освен от вида картофи, може и от него да е проблема с разпадането и залепването по тигана. Той обикновено се разтича, не "стяга" кюфтетата. Особено ако не е сложен в средата.

# 109
  • Sofia
Скрит текст:
Аз не слагам кашкавал, само сирене, но го троша, не рендосвам.... не ги и охлаждам непременно, ако нямам време... изобщо джаста праста ги  правя всякаквите кюфтета. Според мен парчетата ги раздробяват, но дори и парчетата може да са слепени.  Яйце/а трябва да има достатъчно за количеството картофи, както и галета...

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 21:08 от Morena

# 110
  • София
На килограм картофи към 200 гр сирене (ако не  едостатъчно твърдо, гледам да е по-малко) и 80-100 гр кашкавал (настъргвам го, не е в средата). Явно там е проблемът. Ще взема да пробвам с натрошено сирене само, и да е 150 гр като при peych.
morena, картофите мачкаш или стържеш?

Много ви благодаря и на двамата още веднъж!

# 111
  • In transit
Тони, ето ти моите, на фурна: https://www.mycookingcreations.com/2022/01/polpette-di-patate-al-forno.html

и пържени: https://www.mycookingcreations.com/2009/04/blog-post_28.html

Никога не ми се разпадат приготвени по този начин.
В описанието забелязах, че в тестото не слагаш яйце? Или си го пропуснала?

# 112
  • София
Ааа, слагам, слагам - трето изречение Wink Днес по на pep-4o рецептата ги правих, но май тя единствена от форумните кулинари слага кашкавал, така че го нарочвам, че не ми се удава и следващ път карам по вашите рецепти (пропорциите не мисля, че са ми проблем, а и съвсем разбираемо, са ви сходни) Simple Smile
Мноо сте добрички всички!

# 113
  • here and now
Ако пак не ти се получи, опитай с други картофи. Някои са ... абе не стават.

# 114
  • Sofia
morena, картофите мачкаш или стържеш?
Варя с кората - настъргвам на едрото ренде - просто ми е по лесно настъргването от мачкането и са еднородни парченцата. На кг картофи - 2-3 яйца бих сложила мисля.  Друг път правя със сурови картофи (тогава на ситното ренде настъргвам) - по плоски/тънки ги правя... като тези от тиквички.
С кашкавал - кашкавалени кюфтета. Simple Smile

# 115
Има вероятност и от сорта картофи да е, с някои просто се разпадат каквото и да правиш.
Иначе за варенето - можеш на пара да свариш и така още по-малко се "накисват" с вода в тенджерата. Специално за картофи ако варя за каквото и да е, предпочитам на пара да са, наумила съм си че като поемат по-малко вода, после се овкусяват по-добре в салата или каквото е.

# 116
  • София
Ааа, слагам, слагам - трето изречение Wink Днес по на pep-4o рецептата ги правих, но май тя единствена от форумните кулинари слага кашкавал, така че го нарочвам, че не ми се удава и следващ път карам по вашите рецепти (пропорциите не мисля, че са ми проблем, а и съвсем разбираемо, са ви сходни) Simple Smile
Мноо сте добрички всички!

Е, нали не търсеше рецепта? После пишеш, че ще правиш нещо по дадени рецепти, но няма да спазваш пропорции, защото с тях нямаш проблем. Не е лошо, ако искаш да ти се получи нещо, с което не си съвсем наясно и искаш да ти се получи, да спазваш точно рецептата.

# 117
Искам на тортата за Нова година да направя заливка от шоколадов ганаш. Моля за напътствия. Искам да изглежда като втори слой над шоколадовия крем, който ще сложа и върху тортата. Да бъде мек и лъскав. Имам масло, сметана, и от тези кувертюри. Кой да ползвам?

# 118
  • софия
Правиш си ганаш и си готова. Няма значение кой шоколад ще ползваш.
Случайна рецепта за ганаш.

# 119
  • Sofia
Искам на тортата за Нова година да направя заливка от шоколадов ганаш. Моля за напътствия. Искам да изглежда като втори слой над шоколадовия крем, който ще сложа и върху тортата. Да бъде мек и лъскав. Имам масло, сметана, и от тези кувертюри.
Добре ли разбирам... искаш шоколадов ганаш (освен мек какъвто си е и да е лъскав)  веднъж за слой в тортата и втори път за заливка?!   И колкото по висок процент е шоколадът - по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт