За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 388
  • 774
  •   1
Отговори
# 705
  • Русе
  • Мнения: 6 151
Скрит текст:
...

Аз пък имам 1 кг. свинска кайма и ще взема да я направя на кюфтета . Сега трябва да намеря правлен начин да ги направя да не се разпадат и да не са прекалено сухи. Аз съм човек , който може да докара сьомга или риба тон, но кюфтета само веднъж и то на магия с турска подправка и на грил. 

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/02/blog-post_5.html


Скрит текст:
Така, вместо сьомга филе успешно съм поръчала риба тон филе, а такова не сме готвили никога. Риба тон само от консервите сме яли, на салата.
Имам зехтин, лимони, чесън, соев сос (защо го дават за подправяне на тази риба?), зелена чушка, чери домати, кисело мляко евнтуално за някакъв сос с лимоните... Някой да предложи нещо читаво, за предпочитане на тиган. Сьомгата обикновено я мариноваме за малко с лимон, зехтин и чесън; печем на тиган с малко зехтин и ядем с каквато гарнитура сме измислили.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_15.html

# 706
  • In transit
  • Мнения: 14 206
Когато се правят за скара, тогава не се слага яйце и хляб на кюфтетата, а точно както ги е описала Жената, със студена вода и месене. Но за да не станат сухи е хубаво каймата да е смес свинско и телешко или само свинско месо с поне 20-30% мазнини.
Последното важи и за пържените/печени на фурна кюфтета.
Лукът в кюфтета им придава вкус и аромат, в никакъв случай не ги изсушава, но не е задължителен. Зависи от останалите продукти в рецептата.
 Аз ги правя по няколко начина:
1. Кайма, настърган зрял лук (или нарязан зелен лук), чубрица, яйце, стар хляб потопен в прясно мляко, яйце, сол, черен пипер. Това е рецептата, която знам от дядо.
2. Кайма, пасирана скилидка чесън, настърган пармезан, риган, магданоз, галета, малко прясно мляко, яйце. Овалвам ги леко в брашно, след като ги оформя. Италианска смес за кюфтета. Чудесни са както за пържене, така и за фурна.
3. Смес от телешка и/или агнешка кайма, сумак, магданоз, лук, мента, лют пипер, риган, газирана вода. Чудни ориенталски кюфтета за скара.
4. Със сметана вместо прясно мляко стават още по-сочни по 1 или 2 вариант.

# 707
  • Мнения: 17 116
Соев сос слагах веднъж в кюфтета и изтече в тигана, от тогава не експериментирам.

# 708
  • Мнения: 9 453
https://pep-4o.blogspot.com/2017/03/blog-post_22.html?m=0 - пържени съвсем за кратко и после довършвам във фурната, така ми остават сочни и пухкави кюфтетата, дори да са чисто месо, само с подправки

# 709
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
на каймата за кюфтета не добавям никакъв хляб и яйце, а измесвам от предния ден със студена вода и повечко месене. лукът добавям известно време преди печене. стават много пухкави кюфтета на скара обаче. пържени не правя.
Тъкмо за месенето ... трябва да се помеси каймата, но не много, за да не станат пък жилави кюфтетата. Така действам аз. А например  кюфтетата от морски дарове меся повече.

# 710
  • Бургас
  • Мнения: 24 117
Аз на кюфтета слягам бира ☺️

# 711
  • Мнения: 3 875
За кюфтетата всяко семейство си има любима рецепта. Правила съм ги по много от гореспоменатите варианти, но от доста време съм се спряла на една рецепта и ги правя само по нея. Просто при мен печели и остава във времето рецептата, при която резултатът се получава най-бързо, с най-малко врътня и цапотене.
Рецептата всъщност е за шницели, но ги оформям по-малки и те се надуват като кюфтета. И на вид, и на вкус са си кюфтета.
Продукти:
500г кайма
2 глави стар лук, настърган на ренде
2 яйца
1 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. бира
сол, чубрица и кимион
Всичко се омесва с вилица. С по-голяма лъжица се загребва от сместа и с помощта на още една - се изсипва в тигана. Няма оформяне на кюфтетата, овалване в брашно, цапане на много съдове, няма и загаряне на брашното в горещото олио. Много бързо стават, с хрупкава коричка и сочни отвътре. Не на последно място са и доста икономични.
За тестото също съм си изработила технология с минимум цапане на съдове и плотове.

# 712
  • София
  • Мнения: 8 634
Соев сос слагах веднъж в кюфтета и изтече в тигана, от тогава не експериментирам.
Не съм ти на кулинарното ниво по принцип, че да ти давам акъли, но ако обичаш вкуса, си заслужава пак една проба Simple Smile Аз буквално капвам, не е примерно една капачка или повече - само за аромат.

# 713
  • София
  • Мнения: 2 518
Morena, направих баницата ти в "оригинал". Не съм яла и правила по-вкусна.
Благодарности на теб и свекървата.Flowers Hibiscus

# 714
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Благодаря, Еми, за доверието  и хубавите думи и пак заповядай! Приятно ми е, че си доволна! Simple Smile

# 715
  • Мнения: 232
Не разбирам защо се “надговаряте” кой каква рецепта прави за пържени кюфтета. Всеки има различен вкус,аз предпочитам да имат повече магданоз и никога не бих потопила хляб в прясно мляко поради хиляди причини. 😃 На всички ви рецептите са хубави за вас си. Изчетох Ви и малко всякаш някой хора се опитват да си налагат “кулинарните умения”.

Хвърлете идеи за бързи закуски за дете на 1г7м ? 🤔

# 716
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 250
Не разбирам защо се “надговаряте” кой каква рецепта прави за пържени кюфтета. Всеки има различен вкус,аз предпочитам да имат повече магданоз и никога не бих потопила хляб в прясно мляко поради хиляди причини. 😃 На всички ви рецептите са хубави за вас си. Изчетох Ви и малко всякаш някой хора се опитват да си налагат “кулинарните умения”.

Хвърлете идеи за бързи закуски за дете на 1г7м ? 🤔
Бейби кюфтета с мляко и хляб Simple Smile
Питало се е за Кюфтета и които прави е споделил как му се получават Simple Smile
Аз пък мн се радвам да чета вариации на ястия, това е богатството на вкусовете и текстурите на една и съща иначе храна Simple Smile

# 717
  • софия
  • Мнения: 30 375
Най-бързата закуска е овесена каша с мед.

# 718
  • Мнения: 10 838
Аз много благодаря за кюфтетата. Разбрах че с всякакви комбинации се получават, само моите нещо никакви ги няма . Но вече имам идеи къде бъркам.
triumphant моите обичаха макарони със сирене и масло, у нас правихме пълнозърнести.
Също обичаха крънчи с горски плодове и мляко. Понякога чай с мед и лимон и препечени филийки с чубрица .
А най-обичаха и още обичат , когато баща им реши да си направи тур с колелото събота сутрин и купи от една любима пекарна един плик вкусни пресни неща за закуска , солени и понякога сладки Simple Smile Ако са топли слагат масло Simple Smile

# 719
  • София
  • Мнения: 12 220
За рожден ден за деца бих направила хотдог край на масата с топли Wiener Würstchen затоплени хотдог хлебчета . ................................... и кетчуп и майонеза в тубичка......
И ядки най-различен вид. фъстици, бадеми, лешници, орехи сурови и се запичат с малко сол. ...........................
.....................
Тази идея за хотдок край ъгъла на масата е много лоша, извинявай, не се засягай ,но е така и ще ти обясня. Да, децата обичат хотдог, а и не само те родителите също,  но си представям какво ще бъде след ползването на горчицата, майонезата и прочие.... мазало жестоко, не бих си го причинила, но всеки си има неговата си идея.
Ядки е още по-лоша идея, защото моето дете е алергично към ядките, не всички, но има алергия, може след години да отмине, но за сега я има и защото е дете ще посегне,  ако ми се изгуби от поглед, е тогава става страшно.
Не разбирам защо се “надговаряте” кой каква рецепта прави за пържени кюфтета. ..............................

Хвърлете идеи за бързи закуски за дете на 1г7м ? 🤔
Има "надговаряне, защото тук има чудесни кулинари и идеи от тях винаги може да се вземат, тези разговори не пречат, затова е и темата.
За дете на 1година и 7 месеца най-подходящо е българската попарка със сухар, обезсолено сирене, масло. Това не е моя идея, я е препоръка от педиатър, това е закуската ,тя е силна и здравословна.

Общи условия

Активация на акаунт