За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 458
  • 774
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 10 684
Да допълня Морена - трябва и да се изчака да втаса добре.

# 601
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Фортуна, идеята е сиренето да се разтопи, не е зор да е в средата на питката, освен ако не искаш за презентация.  Иначе да, можеш от хартия за печене да оформиш  купичка, а по-лесно е с алуминиево, а отвътре сложи хартия.  Или ако имаш от лидълските купички от крем брюле...

Жената,  тя да намали брашното и да го омеси добре на първо време.  Simple Smile
Морковелка, колко го държиш да втасва? Че и това е важно,  но другите две неща на първо място.

# 602
  • Мнения: 5 429
Един ден като има смисъл ще си купя миксер да меси, че на ръка не ми се получава. Има и вероятност да слагам повече брашно, но все ми лепи. На външен вид ги докарвам работите и до там 😁. Ей го вътре сбито и хлебно

# 603
  • Мнения: 24 624
Права е Морена за месенето. Опитай когато лепне, да помесиш още малко и да видиш дали не се подобрява и само от това тестото. Има един момент когато иска само да се измеси още, а не че му трябва още брашно, но пак лепне и не е гладко тогава. Досадно е понеже ти се лепи по ръцете, но изтърпи го 1-2 пъти да пробваш. Пробвай ако трябва с малки дози тесто, примерно тесто за една пица или от сорта, докато свикнеш да си го усещаш при месенето. Нататък вече ще си знаеш какво да очакваш.
Но тесто с мая си иска да се измеси добре за да развиеш хубаво глутена. Не е като содените дето аз пък с тях не съм добра че все ми идва да меся по много Grinning

# 604
  • Мнения: 10 684


Жената,  тя да намали брашното и да го омеси добре на първо време.  Simple Smile
Морковелка, колко го държиш да втасва? Че и това е важно,  но другите две неща на първо място.

О, да, определено. Това тесто е недоомесено. В комбинация с повечко брашно и ето ти паве.

# 605
  • Русе
  • Мнения: 6 165
Скрит текст:
С всяка рецепта ефекта е един и същ и ваша изпитана да пробвам пак ще стане същото.Твърди кори, а върте е като хляб, сбито.Няма пухкавост и конци при питка примерно.При месене не ми става и гладко, а стои едно ей такова рошаво Никога не мога да го направя толкова гладко и еднородно
Привтасва ли ми,  не мога да меся ли или и двете заедно обаче не ми се получава с това тесто.

Първо за добро тесто е важна рецептата, след това месенето и втасването.

На твоята снимка както са ти посочили прежди пишещите тестото не е достатъчно месено. Според мен и брашното е в повече. Ето как трябва да изглежда след 15 мин. месене тесто за питка.

# 606
  • Мнения: 5 429
Те снимките са от нета, защото не мога да ви обясня какво става моето, но всички пъти резултатите са като на снимката. Всеки хвали памук погачата, а аз и нея съм съсипвала 😆. Тези ги правих по тази рецепта На жената от видеото и станаха пухкави и меки, а моите камъни. Аз рядко правя такива неща. Трябва наистина да видя с някакви малки количества да се опитвам пък може и да му хвана цаката.

# 607
  • под тепетата
  • Мнения: 11 177
Не слагай всичкото брашно по рецепта още в началото. Почни с по-малко, ако е нужно досипвай.

# 608
  • Мнения: 24 624
Памук тестото е особено, заради многото мазнина наистина ти идва да слагаш ли слагаш брашно... а то просто отнема малко повече месене да заприлича на тесто. Това трябва да го има като предупреждение в рецетата направо. Ако не бяха първите ми опити с него в хлебопекарната, т.е. да не ми лепне по моите ръце на този етап, не знам дали щях да го пробвам повече от веднъж изобщо.

# 609
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
С всяка рецепта ефекта е един и същ и ваша изпитана да пробвам пак ще стане същото.Твърди кори, а върте е като хляб, сбито.
Скрит текст:
Няма пухкавост и конци при питка примерно.При месене не ми става и гладко, а стои едно ей такова рошаво Никога не мога да го направя толкова гладко и еднородно
Привтасва ли ми,  не мога да меся ли или и двете заедно обаче не ми се получава с това тесто.

Първо за добро тесто е важна рецептата, след това месенето и втасването.


Тц,  и най-добрата рецепта да е/която и да е (както и  Морковелка го вижда), ако месещият сложи повече брашно, щото му лепне и не измеси добре... няма файда от рецептата.

Морковелка, рецептатата си е добра.
Както казва Натка и да лепне, меси още, добави малко олио, но с меснето тестото изсъхва от въздуха.
Особено ако прехлупваш тестото при месенето... пак има проблем с качването на снимки, та не успях повече, дано се разбира.


Скрит текст:



Това тесто го предлагах в лидълската тема... за кренвиршки тъкмо, пробвай ако искаш.

Последна редакция: сб, 21 яну 2023, 23:41 от Morena

# 610
  • Мнения: 5 429
Благодаря ви, скоро пак ще опитам. Морена, ти ми я предложи рецептата обаче не си бях направила скрийншо, а бързах днес и ги направих по първата рецепта, която ми предложи Ютюб.

# 611
  • In transit
  • Мнения: 14 218
Морковелка, нямаш ли ръчен миксер?

# 612
  • Мнения: 5 184
Като чета за Морковелка, май и аз прекалявам с брашното, за сметка на месенето.
Имам такива бъркалки за тесто за  миксер със стойка, но нещо досега не посмях да ги ползвам. Вършат ли работа?

# 613
  • Sofia
  • Мнения: 29 121
Да,те са за тесто.

# 614
  • In transit
  • Мнения: 14 218
Витаминче, това са бъркалките за тесто. За хора, които нямат опит с месенето е по-добре да се използва ръчен миксер, за да не се изкушават да добавят повече брашно без да се е измесило добре тестото и да е образувало глутеновата си мрежа.
Желателно е обаче миксерът да е поне 300W, защото може да не издържи с много твърди теста.
И още нещо...ако месите с ръчен миксер, не правете големи дози теста. Пресметнете си сумарно количеството на мокрите и сухи съставки. Хубаво е да не превишава 600-800г.

Общи условия

Активация на акаунт