Пародонтоза - тема 2

• 43 302
  • 515
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
teta75, четох някъде, че при скъсяване на венеца, частта от зъба, която е била под него, а сега е оголена, е без емайл и след време почернява

# 121
Е ако не го почистваш, да стане черен...
Иначе да, там е с цемент вече, и той се оцветява по-лесно от емайла, защото не е лъскав...но чак пък черен...сериозно ли?

# 122
Моите долу са оголени от годииини и единствено се оцветяват по-бързо от цигарите. След почистване при зъболекар всичко е 6. Хигиена иска.

# 123
  • Бургас
Много ме притеснява този зъб без венец, дали има възможност някаква пластика да се направи, предполагам няма как да се очаква възстановяване чрез почистване и мазила

# 124
Здравейте, пиша за съвет за майка ми на 55г.
Има здрави зъби като цяло но от 1 г, някъде й  се клатят задните дъвкателни зъби. Много трудно се храни и казва, че я болят. Ходи миналата година на зъболекар и й го извадиха единият зъб. Използва сандрин, винаги се грижи за зъбите си, освен това че не ходи за почистване на зъбен камък. Една моя приятелка на 32г има 2 клатещи се долни резци, тя ходи на друг зъболекар и й казали че ще ги извадят и ще й сложат имплант. Тя отказала.
Познавам мъже , роднини имащи кариеси и пломби, не си поддържат много зъбите си, но нямат клатещи зъби. На какво се дължи това заболяване?
Не е заради хигиената, или е ген или е свързано с женските хормони и е женско заболяване?
Как мога да помогна на майка ми?

# 125
  • София
Според мен се дължи на гени, хигиена и костни дефекти. Можете да помогнете на майка си като я заведете на парадонтолог. Обикновено искат панорамна снимка, за да преценят състоянието на костта и какви мерки трябва да се вземат.

# 126
  • IC 1101,Abell 2029
Не се ли ходи за почистване от зъбен камък на три или шест месеца,това не е грижа за зъбите.Майка ви вероятно е с пародонтоза.Според мен клатещите зъби трябва да се извадят и да се сложи кост и импланти,но най-добре е консултация с КАЧЕСТВЕН стоматолог,ако може и да е пародонтолог.Има и тема "Въпроси до зъболекарите от форума".

Последна редакция: чт, 07 сеп 2023, 09:08 от alex_bg

# 127
Благодаря за отговора, ние сме от Бургас, но не съм чувала за такъв специалист в този град. Някой ако знае за такъв в близък до нашия град моля да пише.
Искам да й помогна, че на тези години ако остане без зъби ще й е голяма травма.

# 128
  • IC 1101,Abell 2029
Май тук четох за специалистка от Варна от която били много доволни.А между впрочем мисля че Сандринът при напреднала пародонтоза е твърде слаб.

# 129
Че много важна роля играят гените няма спор. Но иначе основно всичко тръгва от зъбния камък. Може да се спасят разклатени зъби до някое време, но наистина трябва да отиде на пародонтолог и да се започне активно лечение.

# 130
Иначе аз като  й гледах зъбите, не се виждаше зъбен камък поне на дъвкателните зъби, на долните резци да имаше.явно става въпрос за подвенечен. Тя има и чувствителни зъби сигурно повече от 10г.
Тази специалистката от Варна как се казва?

Дано аз да имам гените на баща ми, че много ме е страх при мисълта, че мога да остана без зъби Sad

# 131
Ген е. Не до хигиена.

Ако костния джоб е 10мм и повече, няма переспектива.

И с чистене на етап клатещи зъби, няма да ги спаси.

Качествен лекар съм и аз, и имплант.

# 132
  • IC 1101,Abell 2029
Иначе аз като  й гледах зъбите, не се виждаше зъбен камък поне на дъвкателните зъби, на долните резци да имаше.явно става въпрос за подвенечен. Тя има и чувствителни зъби сигурно повече от 10г.
Тази специалистката от Варна как се казва?

Дано аз да имам гените на баща ми, че много ме е страх при мисълта, че мога да остана без зъби Sad
Герова ли беше или нещо подобно.При чувствителни зъби нека пробва с паста за зъби Sensodyne Advanced Clean.Освен това всяка вечер преди лягане е наложително да се почистват междузъбните пространства с конец за зъби или зъбен душ или интердентални четки след което задължително да се изплаква с Listerine или нещо друго от този род.

# 133
  • София-в сърцата на моите деца
От пародонтозата няма лечение и спасение. Почне ли да се клати..край. На мен така ми извадиха няколко здрави зъби, но клатещи.

# 134
Има спиране. А понякога и лечение - там слагат костено брашно, имплантират кост...

Общи условия

Активация на акаунт