Новите условия за градски транспорт в София

• 172 453
  • 4 043
  •   1
Отговори
# 225
Аз точно за такива мои роднини си закачих еднанеперсонална пластика в профила и им оставих картата в провинцията. Ако някой идва, зареждам и не се безпокоят.

# 226
В час пик как става чекирането? Или вече няма толкова много пътници и всеки има свободен достъп до валидатор?
Може би е опция с качването да валидираш веднага, но това означава да си приготвил и да държиш в ръка картата. Т.е. разчита се все пак на две свободни ръце, с едната да се държиш, другата да е с карта заета.
А как се чекираха преди в час пик билетите на "валидаторите перфоратори".... ставате много смешни и досадни.

Хайде милко по-полека са епитетите! Смешни са такива като вас, дето вчера сте се излюпили, ама много знаете да давате акъл, без изобщо да сте наясно, кое как е било в едно доста по-уредено време, както и разни малоумни политичета с жълто под носа. Преди се дупчеха само билетите, а голямата част от пътуващите в ГТ с карти, нищо не се изискваше да правят! Децата и учениците пътуваха безплатно. Студентите със студентски карти, а още по-назад във времето също безплатно. Т.е. една голяма част от пътуващите не се налагаше да вадят билети и карти и да се валидират през половин час! Останалите редовно  пътуващи си купуваха карта и си пътуваха когато и колкото желаят. Не им се налагаше да валидират на всяко качване. Т.е. нямаше напрежение и бутане около перфораторите/валидаторите. Сега всички пътуващи трябва първо да си валидират картите или билетите и после да мислят къде да застанат, или къде да седнат. А като си с малко дете или си инвалид, се чудиш как хем да държиш детето, да го настаниш ли на седалка или как да се крепиш с бастуна или канадката, патериците и как да се валидираш, защото на тъпака от Спаси София така му е хрумнало, че ще оправя положението в СГТ.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 20:52 от fatalina

# 227
Предложенията от Спаси София бяха още по-неизгодни от тези в момента. А чекирането на периодични документи е малоумие, което трябва в най-скоро време да се премахне. Превръщат пътуването в ГТ в премеждие, но вярват, че с новите билети ще привлекат още пътници. Колко още, когато в натоварените часове вратите едвам се затварят? Отдавна ГТ се ползва само от хората, които просто нямат друг избор и от гратисчиите.

# 228
  • София
здравейте,
спешно ми трябва компетентен съвет, че нещо не мога да се оправя с новите условия за ГТ, не пътувам често, а ми трябва за позната, която утре сутринта каца в Сф. Кой е варианта и как да си закупи билет, карта или каквото и да е там, за да пътува в размките на София с ГТ (основно метро и автобус)? Става дума за 3 дена престой.

# 229
Утре щурмувам транспорта натоварена с чанта с лаптоп, на другото рамо голяма дамска чанта, стиснала портфейл с карта ще се бутам да се чекирам. Сега си представям да трябва и чадър да нося, или дете за ръка са водя.

# 230
здравейте,
спешно ми трябва компетентен съвет, че нещо не мога да се оправя с новите условия за ГТ, не пътувам често, а ми трябва за позната, която утре сутринта каца в Сф. Кой е варианта и как да си закупи билет, карта или каквото и да е там, за да пътува в размките на София с ГТ (основно метро и автобус)? Става дума за 3 дена престой.
На теория може да пробва Mpass https://sofia.mpass.bg/bg/dashboard
Купува три дневни карти по 4 лв - по една за всеки ден.

Втори вариант - чекира се с банкова карта на валидатори и метротурникети.

# 231
Утре щурмувам транспорта натоварена с чанта с лаптоп, на другото рамо голяма дамска чанта, стиснала портфейл с карта ще се бутам да се чекирам. Сега си представям да трябва и чадър да нося, или дете за ръка са водя.
А нещата придобиват друго измерение, когато детето има И чанта със спорт, освен ученическа раница...
Това могат да го измислят само хора, които не ползват или никога не са ползвали ГТ и деца не са водили.
Веднъж като беше първи клас синът ми го взех след училище и бях с дамска чанта, лаптоп, той с раница, чанта със спорт и беше взел топка, че имаха свободен час около обяд и се редуваха с топката, да ама ММ го беше закарал сутринта, а вечерта се оказа, че аз трябва да го прибера. Първо нямаше автобуси, след това минаха точно 7 автобуса, в които не можехме да се качим, само защото преди това е спирката на метрото и те идваха пълни още от метрото. Тръгнахме пеш с детето, да намаляваме спирките с по-големи шансове за качване. Изходихме 2 и като се качихме една мацка му смаза крачето с токчето на обувката. От това злополучно прибиране детето седеше и чакаше баща си в училище докато той не отидеше да го вземе, та ако ще и последен да е, седеше при охраната и чакаше. Училището беше сравнително близо и такситата ми отказваха или просто ми казваха новогодишна цена. В нашето училище нямаше възможност да си оставят учебниците там и всичко се носеше ежедневно, както казах - всичко хубаво като идея, но лошо осъществено.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 20:16 от blackcat6

# 232
  • София
И аз по въпроса с транспортните аксесоари - за автобус 74, еднократно пътуване - може ли да се разчита за билет от шофьора или е невъзможна опция?
Тук нещо се объркаха нещата.
До последно буквално до 31 декември обясняваха как билетите от шофьора ще са от принтер като касов бон - с номер, дата и час и без нужда да се перфорират.
И на 01.01 изненада! Не са от принтерите ( каквито има от месеци във всяка кабина ), а са от кочан пак. Не се перфорират, но се маркират на бялата светлина под мястото за чекиране на карти на сините устройства и от около 10 см разстояние за да хване QR кода. Без това билетът е невалиден.
Или с едно изречение - щом са от кочан, винаги могат да свършат на теория, но по-малко вероятно от преди предвид различната цена.

# 233
И аз по въпроса с транспортните аксесоари - за автобус 74, еднократно пътуване - може ли да се разчита за билет от шофьора или е невъзможна опция?
До последно буквално до 31 декември обясняваха как билетите от шофьора ще са от принтер като касов бон - с номер, дата и час и без нужда да се перфорират.
А какво направиха със старите автомати за билети, които точно нещо като касов бон пускаха? Това с кочаните е мега тъпо и остаряло, а е и доста опасно, защото разсейва шофьора.

# 234
  • София
А какво направиха със старите автомати за билети, които точно нещо като касов бон пускаха? Това с кочаните е мега тъпо и остаряло, а е и доста опасно, защото разсейва шофьора.
Няма кочани. То е едно устройство дето му стои до вратата вече близо месец и половина. Даваш му 2 лева ония натиска един бутон и това печата билет.

# 235
Тоест пак се налага да общуваш с шофьора, което пак ще го разсее? Много е тъпо, при положение, че с автоматите това се избягваше.
Не съм ползвал градски транспорт от много отдавна, та не знам какво и къде са монтирали. А като ползвам е само метро, ама все пак се интересувам, ако ми се наложи.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 21:50 от bboiko

# 236
  • София
Няма кочани. То е едно устройство дето му стои до вратата вече близо месец и половина. Даваш му 2 лева ония натиска един бутон и това печата билет.
Щом казваш, ще се съглася. Освен да съм сънувал

# 237
  • София
Скрит текст:
здравейте,
На теория може да пробва Mpass https://sofia.mpass.bg/bg/dashboard
Купува три дневни карти по 4 лв - по една за всеки ден.

Втори вариант - чекира се с банкова карта на валидатори и метротурникети.
Мерси! Четохме на сайта на ГТ и май се спира на вариант 1- mpass.

# 238
Най-евтино ми изглежда на мен.
Да има предвид, че като тръгне да чекира кода, често няма да ù го разпознава. На метротурникетите със сигурност ще има проблем - виждала съм много пъти хора да се мъчат, накрая показват кода на касата и им отключват турникета за колички Simple Smile

# 239
  • София
И цената на билет от водача е 2 лв.
Снощи метрото на мониторите на станциите бяха пуснали "образователно" филмче.
Каката каза, че в пластика за 0.80 лв можеш да си зареждаш билет 30+ или 60+

Общи условия

Активация на акаунт